Forord |
|
1 |
Sammenfatning |
1.1 |
Undersøgelser af frugt og grønt |
1.2 |
Sundhedsmæssige vurderinger |
1.2.1 |
Beregning af bidraget med kosten |
1.2.2 |
Sundhedsmæssige vurderinger |
1.3 |
Konklusioner |
|
2 |
Formål |
|
3 |
Baggrund |
3.1 |
Definitioner |
3.1.1 |
Jord, jordkvalitetskriterier,
afskæringskriterier, rådgivningsinterval |
3.1.2 |
Fødevarer, overvågningsværdier,
grænseværdier, Overvågningssystemet |
3.2 |
Gældende rådgivningsregler |
3.3 |
Metaller, indledende undersøgelser |
3.4 |
PAH-forbindelser |
|
4 |
Optagelse af metaller og
miljøfremmede, organiske stoffer i planter |
4.1 |
Eksponeringsveje |
4.2 |
Planternes
betydning for opkoncentrering af stofferne |
4.3 |
Jordens
betydning for optagelse af stofferne |
4.4 |
Andre
faktorer af betydning for koncentrationen i planterne |
4.5 |
Faktorernes
betydning for undersøgelserne |
|
5 |
Undersøgelsernes omfang |
5.1 |
Grøntsagsundersøgelsen |
5.2 |
Frugtundersøgelsen |
|
6 |
Statistiske metoder, beregninger |
6.1 |
T-test |
6.2 |
Regressionsanalyser |
6.3 |
Prøveantal |
6.4 |
Jordbundsparametre,
PLS-analyse |
|
7 |
Grøntsagsundersøgelsen - metoder |
7.1 |
Jorde |
7.2 |
Afgrøder |
7.3 |
Parametre og
analysemetoder |
7.3.1 |
Metaller |
7.3.2 |
PAH-forbindelser |
7.3.3 |
Jordbundsparametre |
7.4 |
Forsøgsdesign |
7.4.1 |
Randomiseret,
komplet blokdesign |
7.4.2 |
Antal
gentagelser |
7.5 |
Anlæg og
pasning af forsøg samt prøvetagning og -forberedelse |
7.5.1 |
Prøvetagning |
7.5.2 |
Prøveforberedelse
af planteprøver |
|
8 |
Grøntsagsforsøget resultater
og diskussion |
8.1 |
Dyrkning og
høst |
8.2 |
Metaller og
PAH-forbindelser i forsøgsjordene |
8.3 |
Jordbundsparametre |
8.4 |
Muligheder
for eksponering fra den underliggende jord |
8.5 |
Metaller i
grøntsager |
8.5.1 |
Koncentrationer
i grøntsagerne |
8.5.2 |
Opkoncentrering
i planterne, BCF-værdier |
8.5.3 |
Regressionsanalyser,
optagelse fra jorden |
8.5.4 |
Betydningen
af jordbundsparametrene, PLS-analyse |
8.5.5 |
Antallet
af prøver fra de enkelte forsøgsled |
8.5.6 |
Sammenligning
med overvågnings-/grænseværdier og Overvågningssystemet |
8.6 |
PAH-forbindelser
i grøntsager |
8.6.1 |
Koncentrationer
i grøntsagerne |
8.6.2 |
Opkoncentrering
i planterne, BCF-værdier |
8.6.3 |
Anvendelse
af resultaterne til humantoksikologiske vurderinger |
|
9 |
Metaller i frugt, København - metoder |
9.1 |
Formål |
9.2 |
Baggrund |
9.3 |
Områder,
der indgik i undersøgelsen |
9.4 |
Afgrøder,
der indgik i undersøgelsen |
9.5 |
Prøvetagnings-
og analysestrategi |
9.6 |
Gennemførte
prøvetagninger og analyser |
9.6.1 |
Prøvetagning |
9.6.2 |
Kemiske
analyser |
9.6.3 |
Beregninger |
|
10 |
Resultater af frugtundersøgelsen i
København |
10.1 |
Resultater |
10.2 |
Resultater fra 1998 og 1999 |
10.3 |
Sammenligning med afskæringsværdier
og Overvågningssystemet |
10.4 |
Bidrag fra atmosfærisk deposition |
10.5 |
Frugt og bær fra træer |
10.6 |
Bær fra buske |
|
11 |
PAH-forbindelser i frugt, Skagen -
metoder |
11.1 |
Valg af lokalitet |
11.2 |
Forsøgsarealer, analysestrategi,
antal prøver, stoffer |
|
12 |
Resultater af frugtundersøgelsen i
Skagen |
12.1 |
Æble,
pære blomme og hyben |
12.1.1 |
Samleprøver |
12.1.2 |
Enkeltprøver
af æble |
12.2 |
Stikkelsbær |
12.3 |
Sammenfatning
af resultater fra Skagen |
12.4 |
Supplerende
analyser af frugt- og bærprøver fra København |
|
13 |
Humantoksikologiske vurderinger |
13.1 |
Grundlaget
for beregning af indtaget og PAH-forbindelser |
13.2 |
Fælles
beregningsgrundlag og -metoder |
13.3 |
Indtaget af
metaller med kosten, herunder afgrøder fra undersøgelsen |
13.3.1 |
Resultater
og diskussion |
13.3.2 |
Bly |
13.3.3 |
Cadmium |
13.3.4 |
Nikkel |
13.3.5 |
Andre
sporelementer |
13.3.6 |
Konklusion |
13.4 |
Indtaget af
benzo(a)pyren med grøntsager dyrket i forurenet jord |
13.5 |
Vurdering
vedrørende PAH-forbindelser i grøntsager |
13.5.1 |
Risikogrupper |
13.5.2 |
Børns
BaP-eksponering |
13.5.3 |
BaP-udsættelse
ved acceptgrænser i jord og vand |
13.5.4 |
Vurdering
af indtag af forurenede afgrøder |
13.5.5 |
Konklusion |
13.6 |
Vurdering
af BaP-indtag med frugt og bær fra Skagen |
13.6.1 |
Bærbuske,
stikkelsbær og hyben |
13.6.2 |
Frugttræer,
æbler, pærer og blommer |
13.6.3 |
Konklusion |
|
14 |
Konklusion |
|
|
15 |
Litteratur |
|
|
|
Bilag 1 Oversigter over
resultater fra grøntsagsforsøg |
Resultater
af analyser af jordprøver fra grøntsagsforsøg 1999 |
Jordbundsparametre fra
grøntsagsforsøget |
Resultater af metal-analyser,
grøntsager |
Resultater af PAH-analyser,
grøntsager |
|
Bilag 2 Oversigter over
resultater af frugtundersøgelser |
Metal-analyser
af haveforenings-grunde i Københavnsområdet |
Metal-analyser
af frugt, bær og nødder fra Københavnsområdet |
PAH-analyser af grunde i
Skagensområdet |
PAH-analyser af frugt og
bær i Skagensområdet |
|
Bilag 3 Frugt og
grøntsager fra kostmodellen |
|
Bilag 4 Resultater af
indledende undersøgelser, København 1996-98 |
|
Bilag 5 Statistiske
analyser af grøntsagsforsøg |
Jorbundsparametre |
Antallet af prøver fra de
enkelte forsøgsled |
|
Bilag 6 Baggrund for
tilrettelæggelse af grøntsagsforsøget |
Grundbog
for udvælgelse af "værst tænkelige" arter |
Randomiseret, komplet blokdesign |
Antal
gentagelser |
|
Bilag 7 Baggrund for
tilrettelæggelse af frugtundersøgelserne |
Metaller
i frugt, København |
Prøvetagning og analysestrategi |
Udvælgelse af
haveforeninger til prøvetagningen |
|
Summary |