| Forord | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 1  | 
        Sammenfatning | 
      
      
        | 1.1 | 
        Undersøgelser af frugt og grønt | 
      
      
        | 1.2 | 
        Sundhedsmæssige vurderinger | 
      
      
        | 1.2.1 | 
        Beregning af bidraget med kosten | 
      
      
        | 1.2.2 | 
        Sundhedsmæssige vurderinger | 
      
      
        | 1.3 | 
        Konklusioner | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 2  | 
        Formål | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 3  | 
        Baggrund | 
      
      
        | 3.1 | 
        Definitioner | 
      
      
        | 3.1.1 | 
        Jord, jordkvalitetskriterier,
        afskæringskriterier, rådgivningsinterval | 
      
      
        | 3.1.2 | 
        Fødevarer, overvågningsværdier,
        grænseværdier, Overvågningssystemet | 
      
      
        | 3.2 | 
        Gældende rådgivningsregler | 
      
      
        | 3.3 | 
        Metaller, indledende undersøgelser | 
      
      
        | 3.4 | 
        PAH-forbindelser | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 4  | 
        Optagelse af metaller og
        miljøfremmede, organiske stoffer i planter | 
      
      
        | 4.1 | 
        Eksponeringsveje | 
      
      
        | 4.2 | 
        Planternes
        betydning for opkoncentrering af stofferne | 
      
      
        | 4.3 | 
        Jordens
        betydning for optagelse af stofferne | 
      
      
        | 4.4 | 
        Andre
        faktorer af betydning for koncentrationen i planterne | 
      
      
        | 4.5 | 
        Faktorernes
        betydning for undersøgelserne | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 5  | 
        Undersøgelsernes omfang | 
      
      
        | 5.1 | 
        Grøntsagsundersøgelsen | 
      
      
        | 5.2 | 
        Frugtundersøgelsen | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 6  | 
        Statistiske metoder, beregninger | 
      
      
        | 6.1 | 
        T-test | 
      
      
        | 6.2 | 
        Regressionsanalyser | 
      
      
        | 6.3 | 
        Prøveantal | 
      
      
        | 6.4 | 
        Jordbundsparametre,
        PLS-analyse | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 7  | 
        Grøntsagsundersøgelsen - metoder | 
      
      
        | 7.1 | 
        Jorde | 
      
      
        | 7.2 | 
        Afgrøder | 
      
      
        | 7.3 | 
        Parametre og
        analysemetoder | 
      
      
        | 7.3.1 | 
        Metaller | 
      
      
        | 7.3.2 | 
        PAH-forbindelser | 
      
      
        | 7.3.3 | 
        Jordbundsparametre | 
      
      
        | 7.4 | 
        Forsøgsdesign | 
      
      
        | 7.4.1 | 
        Randomiseret,
        komplet blokdesign | 
      
      
        | 7.4.2 | 
        Antal
        gentagelser | 
      
      
        | 7.5 | 
        Anlæg og
        pasning af forsøg samt prøvetagning og -forberedelse | 
      
      
        | 7.5.1 | 
        Prøvetagning | 
      
      
        | 7.5.2 | 
        Prøveforberedelse
        af planteprøver | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 8  | 
        Grøntsagsforsøget  resultater
        og diskussion | 
      
      
        | 8.1 | 
        Dyrkning og
        høst | 
      
      
        | 8.2 | 
        Metaller og
        PAH-forbindelser i forsøgsjordene | 
      
      
        | 8.3 | 
        Jordbundsparametre | 
      
      
        | 8.4 | 
        Muligheder
        for eksponering fra den underliggende jord | 
      
      
        | 8.5 | 
        Metaller i
        grøntsager | 
      
      
        | 8.5.1 | 
        Koncentrationer
        i grøntsagerne | 
      
      
        | 8.5.2 | 
        Opkoncentrering
        i planterne, BCF-værdier | 
      
      
        | 8.5.3 | 
        Regressionsanalyser,
        optagelse fra jorden | 
      
      
        | 8.5.4 | 
        Betydningen
        af jordbundsparametrene, PLS-analyse | 
      
      
        | 8.5.5 | 
        Antallet
        af prøver fra de enkelte forsøgsled | 
      
      
        | 8.5.6 | 
        Sammenligning
        med overvågnings-/grænseværdier og Overvågningssystemet | 
      
      
        | 8.6 | 
        PAH-forbindelser
        i grøntsager | 
      
      
        | 8.6.1 | 
        Koncentrationer
        i grøntsagerne | 
      
      
        | 8.6.2 | 
        Opkoncentrering
        i planterne, BCF-værdier | 
      
      
        | 8.6.3 | 
        Anvendelse
        af resultaterne til humantoksikologiske vurderinger | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 9  | 
        Metaller i frugt, København - metoder | 
      
      
        | 9.1 | 
        Formål | 
      
      
        | 9.2 | 
        Baggrund | 
      
      
        | 9.3 | 
        Områder,
        der indgik i undersøgelsen | 
      
      
        | 9.4 | 
        Afgrøder,
        der indgik i undersøgelsen | 
      
      
        | 9.5 | 
        Prøvetagnings-
        og analysestrategi | 
      
      
        | 9.6 | 
        Gennemførte
        prøvetagninger og analyser | 
      
      
        | 9.6.1 | 
        Prøvetagning | 
      
      
        | 9.6.2 | 
        Kemiske
        analyser | 
      
      
        | 9.6.3 | 
        Beregninger | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 10 | 
        Resultater af frugtundersøgelsen i
        København | 
      
      
        | 10.1 | 
        Resultater | 
      
      
        | 10.2 | 
        Resultater fra 1998 og 1999 | 
      
      
        | 10.3 | 
        Sammenligning med afskæringsværdier
        og Overvågningssystemet | 
      
      
        | 10.4 | 
        Bidrag fra atmosfærisk deposition | 
      
      
        | 10.5 | 
        Frugt og bær fra træer | 
      
      
        | 10.6 | 
        Bær fra buske | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 11  | 
        PAH-forbindelser i frugt, Skagen -
        metoder | 
      
      
        | 11.1 | 
        Valg af lokalitet | 
      
      
        | 11.2 | 
        Forsøgsarealer, analysestrategi,
        antal prøver, stoffer | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 12  | 
        Resultater af frugtundersøgelsen i
        Skagen | 
      
      
        | 12.1 | 
        Æble,
        pære blomme og hyben | 
      
      
        | 12.1.1 | 
        Samleprøver | 
      
      
        | 12.1.2 | 
        Enkeltprøver
        af æble | 
      
      
        | 12.2 | 
        Stikkelsbær | 
      
      
        | 12.3 | 
        Sammenfatning
        af resultater fra Skagen | 
      
      
        | 12.4 | 
        Supplerende
        analyser af frugt- og bærprøver fra København | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 13  | 
        Humantoksikologiske vurderinger | 
      
      
        | 13.1 | 
        Grundlaget
        for beregning af indtaget og PAH-forbindelser | 
      
      
        | 13.2 | 
        Fælles
        beregningsgrundlag og -metoder | 
      
      
        | 13.3 | 
        Indtaget af
        metaller med kosten, herunder afgrøder fra undersøgelsen | 
      
      
        | 13.3.1 | 
        Resultater
        og diskussion | 
      
      
        | 13.3.2 | 
        Bly | 
      
      
        | 13.3.3 | 
        Cadmium | 
      
      
        | 13.3.4 | 
        Nikkel | 
      
      
        | 13.3.5 | 
        Andre
        sporelementer | 
      
      
        | 13.3.6 | 
        Konklusion | 
      
      
        | 13.4 | 
        Indtaget af
        benzo(a)pyren med grøntsager dyrket i forurenet jord | 
      
      
        | 13.5 | 
        Vurdering
        vedrørende PAH-forbindelser i grøntsager | 
      
      
        | 13.5.1 | 
        Risikogrupper | 
      
      
        | 13.5.2 | 
        Børns
        BaP-eksponering | 
      
      
        | 13.5.3 | 
        BaP-udsættelse
        ved acceptgrænser i jord og vand | 
      
      
        | 13.5.4 | 
        Vurdering
        af indtag af forurenede afgrøder | 
      
      
        | 13.5.5 | 
        Konklusion | 
      
      
        | 13.6 | 
        Vurdering
        af BaP-indtag med frugt og bær fra Skagen | 
      
      
        | 13.6.1 | 
        Bærbuske,
        stikkelsbær og hyben | 
      
      
        | 13.6.2 | 
        Frugttræer,
        æbler, pærer og blommer | 
      
      
        | 13.6.3 | 
        Konklusion | 
      
      
        |    | 
      
      
        | 14 | 
        Konklusion | 
      
      
        |       | 
         | 
      
      
        | 15 | 
        Litteratur | 
      
      
        |    | 
      
      
        |    | 
      
      
        |    | 
      
      
        | Bilag 1 Oversigter over
        resultater fra grøntsagsforsøg | 
      
      
        | Resultater
        af analyser af jordprøver fra grøntsagsforsøg 1999 | 
      
      
        | Jordbundsparametre fra
        grøntsagsforsøget | 
      
      
        | Resultater af metal-analyser,
        grøntsager | 
      
      
        | Resultater af PAH-analyser,
        grøntsager | 
      
      
        |    | 
      
      
        | Bilag 2 Oversigter over
        resultater af frugtundersøgelser | 
      
      
        | Metal-analyser
        af haveforenings-grunde i Københavnsområdet | 
      
      
        | Metal-analyser
        af frugt, bær og nødder fra Københavnsområdet | 
      
      
        | PAH-analyser af grunde i
        Skagensområdet | 
      
      
        | PAH-analyser af frugt og
        bær i Skagensområdet | 
      
      
        |     | 
      
      
        | Bilag 3 Frugt og
        grøntsager fra kostmodellen | 
      
      
        |     | 
      
      
        | Bilag 4 Resultater af
        indledende undersøgelser, København 1996-98 | 
      
      
        |    | 
      
      
        | Bilag 5 Statistiske
        analyser af grøntsagsforsøg | 
      
      
        | Jorbundsparametre | 
      
      
        | Antallet af prøver fra de
        enkelte forsøgsled | 
      
      
        |    | 
      
      
        | Bilag 6 Baggrund for
        tilrettelæggelse af grøntsagsforsøget | 
      
      
        | Grundbog
        for udvælgelse af "værst tænkelige" arter | 
      
      
        | Randomiseret, komplet blokdesign | 
      
      
        | Antal
        gentagelser | 
      
      
        |    | 
      
      
        | Bilag 7 Baggrund for
        tilrettelæggelse af frugtundersøgelserne | 
      
      
        | Metaller
        i frugt, København | 
      
      
        | Prøvetagning og analysestrategi | 
      
      
        | Udvælgelse af
        haveforeninger til prøvetagningen | 
      
      
        |     | 
      
      
        | Summary |