| Forord |
| |
| 1 |
Sammenfatning |
| 1.1 |
Undersøgelser af frugt og grønt |
| 1.2 |
Sundhedsmæssige vurderinger |
| 1.2.1 |
Beregning af bidraget med kosten |
| 1.2.2 |
Sundhedsmæssige vurderinger |
| 1.3 |
Konklusioner |
| |
| 2 |
Formål |
| |
| 3 |
Baggrund |
| 3.1 |
Definitioner |
| 3.1.1 |
Jord, jordkvalitetskriterier,
afskæringskriterier, rådgivningsinterval |
| 3.1.2 |
Fødevarer, overvågningsværdier,
grænseværdier, Overvågningssystemet |
| 3.2 |
Gældende rådgivningsregler |
| 3.3 |
Metaller, indledende undersøgelser |
| 3.4 |
PAH-forbindelser |
| |
| 4 |
Optagelse af metaller og
miljøfremmede, organiske stoffer i planter |
| 4.1 |
Eksponeringsveje |
| 4.2 |
Planternes
betydning for opkoncentrering af stofferne |
| 4.3 |
Jordens
betydning for optagelse af stofferne |
| 4.4 |
Andre
faktorer af betydning for koncentrationen i planterne |
| 4.5 |
Faktorernes
betydning for undersøgelserne |
| |
| 5 |
Undersøgelsernes omfang |
| 5.1 |
Grøntsagsundersøgelsen |
| 5.2 |
Frugtundersøgelsen |
| |
| 6 |
Statistiske metoder, beregninger |
| 6.1 |
T-test |
| 6.2 |
Regressionsanalyser |
| 6.3 |
Prøveantal |
| 6.4 |
Jordbundsparametre,
PLS-analyse |
| |
| 7 |
Grøntsagsundersøgelsen - metoder |
| 7.1 |
Jorde |
| 7.2 |
Afgrøder |
| 7.3 |
Parametre og
analysemetoder |
| 7.3.1 |
Metaller |
| 7.3.2 |
PAH-forbindelser |
| 7.3.3 |
Jordbundsparametre |
| 7.4 |
Forsøgsdesign |
| 7.4.1 |
Randomiseret,
komplet blokdesign |
| 7.4.2 |
Antal
gentagelser |
| 7.5 |
Anlæg og
pasning af forsøg samt prøvetagning og -forberedelse |
| 7.5.1 |
Prøvetagning |
| 7.5.2 |
Prøveforberedelse
af planteprøver |
| |
| 8 |
Grøntsagsforsøget resultater
og diskussion |
| 8.1 |
Dyrkning og
høst |
| 8.2 |
Metaller og
PAH-forbindelser i forsøgsjordene |
| 8.3 |
Jordbundsparametre |
| 8.4 |
Muligheder
for eksponering fra den underliggende jord |
| 8.5 |
Metaller i
grøntsager |
| 8.5.1 |
Koncentrationer
i grøntsagerne |
| 8.5.2 |
Opkoncentrering
i planterne, BCF-værdier |
| 8.5.3 |
Regressionsanalyser,
optagelse fra jorden |
| 8.5.4 |
Betydningen
af jordbundsparametrene, PLS-analyse |
| 8.5.5 |
Antallet
af prøver fra de enkelte forsøgsled |
| 8.5.6 |
Sammenligning
med overvågnings-/grænseværdier og Overvågningssystemet |
| 8.6 |
PAH-forbindelser
i grøntsager |
| 8.6.1 |
Koncentrationer
i grøntsagerne |
| 8.6.2 |
Opkoncentrering
i planterne, BCF-værdier |
| 8.6.3 |
Anvendelse
af resultaterne til humantoksikologiske vurderinger |
| |
| 9 |
Metaller i frugt, København - metoder |
| 9.1 |
Formål |
| 9.2 |
Baggrund |
| 9.3 |
Områder,
der indgik i undersøgelsen |
| 9.4 |
Afgrøder,
der indgik i undersøgelsen |
| 9.5 |
Prøvetagnings-
og analysestrategi |
| 9.6 |
Gennemførte
prøvetagninger og analyser |
| 9.6.1 |
Prøvetagning |
| 9.6.2 |
Kemiske
analyser |
| 9.6.3 |
Beregninger |
| |
| 10 |
Resultater af frugtundersøgelsen i
København |
| 10.1 |
Resultater |
| 10.2 |
Resultater fra 1998 og 1999 |
| 10.3 |
Sammenligning med afskæringsværdier
og Overvågningssystemet |
| 10.4 |
Bidrag fra atmosfærisk deposition |
| 10.5 |
Frugt og bær fra træer |
| 10.6 |
Bær fra buske |
| |
| 11 |
PAH-forbindelser i frugt, Skagen -
metoder |
| 11.1 |
Valg af lokalitet |
| 11.2 |
Forsøgsarealer, analysestrategi,
antal prøver, stoffer |
| |
| 12 |
Resultater af frugtundersøgelsen i
Skagen |
| 12.1 |
Æble,
pære blomme og hyben |
| 12.1.1 |
Samleprøver |
| 12.1.2 |
Enkeltprøver
af æble |
| 12.2 |
Stikkelsbær |
| 12.3 |
Sammenfatning
af resultater fra Skagen |
| 12.4 |
Supplerende
analyser af frugt- og bærprøver fra København |
| |
| 13 |
Humantoksikologiske vurderinger |
| 13.1 |
Grundlaget
for beregning af indtaget og PAH-forbindelser |
| 13.2 |
Fælles
beregningsgrundlag og -metoder |
| 13.3 |
Indtaget af
metaller med kosten, herunder afgrøder fra undersøgelsen |
| 13.3.1 |
Resultater
og diskussion |
| 13.3.2 |
Bly |
| 13.3.3 |
Cadmium |
| 13.3.4 |
Nikkel |
| 13.3.5 |
Andre
sporelementer |
| 13.3.6 |
Konklusion |
| 13.4 |
Indtaget af
benzo(a)pyren med grøntsager dyrket i forurenet jord |
| 13.5 |
Vurdering
vedrørende PAH-forbindelser i grøntsager |
| 13.5.1 |
Risikogrupper |
| 13.5.2 |
Børns
BaP-eksponering |
| 13.5.3 |
BaP-udsættelse
ved acceptgrænser i jord og vand |
| 13.5.4 |
Vurdering
af indtag af forurenede afgrøder |
| 13.5.5 |
Konklusion |
| 13.6 |
Vurdering
af BaP-indtag med frugt og bær fra Skagen |
| 13.6.1 |
Bærbuske,
stikkelsbær og hyben |
| 13.6.2 |
Frugttræer,
æbler, pærer og blommer |
| 13.6.3 |
Konklusion |
| |
| 14 |
Konklusion |
| |
|
| 15 |
Litteratur |
| |
| |
| |
| Bilag 1 Oversigter over
resultater fra grøntsagsforsøg |
| Resultater
af analyser af jordprøver fra grøntsagsforsøg 1999 |
| Jordbundsparametre fra
grøntsagsforsøget |
| Resultater af metal-analyser,
grøntsager |
| Resultater af PAH-analyser,
grøntsager |
| |
| Bilag 2 Oversigter over
resultater af frugtundersøgelser |
| Metal-analyser
af haveforenings-grunde i Københavnsområdet |
| Metal-analyser
af frugt, bær og nødder fra Københavnsområdet |
| PAH-analyser af grunde i
Skagensområdet |
| PAH-analyser af frugt og
bær i Skagensområdet |
| |
| Bilag 3 Frugt og
grøntsager fra kostmodellen |
| |
| Bilag 4 Resultater af
indledende undersøgelser, København 1996-98 |
| |
| Bilag 5 Statistiske
analyser af grøntsagsforsøg |
| Jorbundsparametre |
| Antallet af prøver fra de
enkelte forsøgsled |
| |
| Bilag 6 Baggrund for
tilrettelæggelse af grøntsagsforsøget |
| Grundbog
for udvælgelse af "værst tænkelige" arter |
| Randomiseret, komplet blokdesign |
| Antal
gentagelser |
| |
| Bilag 7 Baggrund for
tilrettelæggelse af frugtundersøgelserne |
| Metaller
i frugt, København |
| Prøvetagning og analysestrategi |
| Udvælgelse af
haveforeninger til prøvetagningen |
| |
| Summary |