| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | 
    Optagelse af metaller og PAH-forbindelser i grøntsager og frugt 
    
    
    10.1 Resultater
    Oversigter over analyseresultaterne for hver enkelt frugttype findes i bilag 2, hvor
    data er opdelt efter de fem grupper af haveforeninger, der er beskrevet ovenfor. Tabel
    B2.2-B2.8 viser middel-, minimum-, maksimum- og medianværdier for de enkelte afgrøder
    samt resultater fra Overvågningssystemet for de samme eller sammenlignelige afgrøder.
    Endvidere er resultater af Tukey's t-test (for cadmium, nikkel og bly) angivet i bilag 2. 
    I tabel 10.1-10.5 er middelværdierne for metalkoncentrationerne i de syv afgrødetyper
    vist for hver af de tre grupper af haveforeninger samt Brønshøjholm og Kalvebod. I de
    tre samlegrupper af haveforeninger var antallet af prøver, der indgik i databehandlingen,
    forskelligt for de enkelte metaller. Prøveantal er derfor kun angivet for
    haveforeningerne Brønshøjholm og Kalvebod.  
    Da der ikke forelå oplysninger om arsenkoncentrationer i jordene, kunne
    haveforeningerne ikke grupperes på grundlag af dette metal. For nogle af afgrøderne
    indgik der dog haveforeninger i gruppen, der alle var stærkt forurenede med flere
    metaller. For disse afgrøder er der beregnet middelværdier for arsen. 
    Tabel 10.1 
    Metalkoncentrationer i frugt fra Brønshøjholm (lavt forurenet),
    middelværdier. Enhed: µg/kg vådvægt (=ng/g vådvægt). 
    
      
        | Metal | 
        Afgrøde, antal prøver (n)  | 
       
      
        Pære  | 
        Blomme  | 
        Hylde- 
        bær  | 
        Brom- 
        bær  | 
        Ribs+ 
        solbær  | 
        Jostybær 
        + 
        stikkels- 
        bær  | 
        Hassel- 
        nød  | 
       
      
        n=10  | 
        n=11  | 
        n=8  | 
        n=7  | 
        n=2+2  | 
        n=7  | 
       
      
        | Cadmium | 
        5  | 
        1  | 
        4  | 
        3  | 
        4  | 
        -  | 
        15  | 
       
      
        | Krom | 
        12  | 
        4  | 
        2  | 
        2  | 
        3  | 
        -  | 
        53  | 
       
      
        | Kobber | 
        788  | 
        389  | 
        682  | 
        786  | 
        846  | 
        -  | 
        6536  | 
       
      
        | Nikkel | 
        39  | 
        11  | 
        19  | 
        39  | 
        35  | 
        -  | 
        416  | 
       
      
        | Bly | 
        10  | 
        4  | 
        6  | 
        6  | 
        9  | 
        -  | 
        138  | 
       
      
        | Zink | 
        1646  | 
        839  | 
        2820  | 
        1758  | 
        3119  | 
        -  | 
        13335  | 
       
      
        | Arsen | 
        8  | 
        4  | 
        4  | 
        7  | 
        6  | 
        -  | 
        96  | 
       
     
    -: Ingen prøver 
    Tabel 10.2 
    Metalkoncentrationer i frugt fra "andre lavt forurenede"
    haveforeninger, middelværdier. Enhed: µg/kg vådvægt (=ng/g vådvægt). 
    
      
        | Metal | 
        Afgrøde  | 
       
      
        Pære  | 
        Blomme  | 
        Hylde- 
        bær  | 
        Brom- 
        bær  | 
        Ribs+ 
        solbær  | 
        Jostybær 
        + 
        stikkels- 
        bær  | 
        Hassel- 
        nød  | 
       
      
        | Cadmium | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
       
      
        | Krom | 
        1  | 
        4  | 
        7  | 
        5  | 
        7  | 
        3  | 
        104  | 
       
      
        | Kobber | 
        834  | 
        746  | 
        947  | 
        924  | 
        971  | 
        468  | 
        6720  | 
       
      
        | Nikkel | 
        43  | 
        23  | 
        -  | 
        60  | 
        57  | 
        45  | 
        1196  | 
       
      
        | Bly | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
       
      
        | Zink | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
       
      
        | Arsen | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
       
     
    -: Ingen prøver 
    Tabel 10.3 
    Metalkoncentrationer i frugt fra "mellemforurenede" haveforeninger,
    middelværdier. Enhed: µg/kg vådvægt (=ng/g vådvægt) 
    
      
        | Metal | 
        Afgrøde  | 
       
      
        Pære  | 
        Blomme  | 
        Hylde- 
        bær  | 
        Brom- 
        bær  | 
        Ribs+ 
        solbær  | 
        Jostybær 
        + 
        stikkels- 
        bær  | 
        Hassel- 
        nød  | 
       
      
        | Cadmium | 
        2  | 
        1  | 
        4  | 
        3  | 
        4  | 
        2  | 
        5  | 
       
      
        | Krom | 
        3  | 
        4  | 
        7  | 
        4  | 
        4  | 
        4  | 
        47  | 
       
      
        | Kobber | 
        900  | 
        698  | 
        951  | 
        951  | 
        771  | 
        405  | 
        5054  | 
       
      
        | Nikkel | 
        87  | 
        41  | 
        55  | 
        99  | 
        59  | 
        45  | 
        1829  | 
       
      
        | Bly | 
        20  | 
        5  | 
        16  | 
        12  | 
        45  | 
        163  | 
        232  | 
       
      
        | Zink | 
        1757  | 
        1480  | 
        2862  | 
        3825  | 
        3988  | 
        2010  | 
        16657  | 
       
      
        | Arsen | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
        -  | 
       
     
     
    Tabel 10.4 
    Metalkoncentrationer i frugt fra Kalvebod (stærkt forurenet med cadmium,
    mellemforurenet med de øvrige metaller), middelværdier. Enhed: µg/kg vådvægt (=ng/g
    vådvægt) 
    
      
        | Metal | 
        Afgrøde, antal prøver (n)  | 
       
      
        Pære  | 
        Blomme  | 
        Hylde- 
        bær  | 
        Brom- 
        bær  | 
        Ribs+ 
        solbær  | 
        Jostybær 
        + 
        stikkels- 
        bær  | 
        Hassel- 
        nød  | 
       
      
        | n=8 | 
        n=6 | 
        n=11 | 
        n=9 | 
        n=2+2 | 
        n=0+3 | 
        n=2 | 
       
      
        | Cadmium | 
        7  | 
        1  | 
        4  | 
        5  | 
        6  | 
        2  | 
        8  | 
       
      
        | Krom | 
        5  | 
        3  | 
        10  | 
        8  | 
        10  | 
        3  | 
        151  | 
       
      
        | Kobber | 
        748  | 
        521  | 
        1122  | 
        851  | 
        988  | 
        370  | 
        5054  | 
       
      
        | Nikkel | 
        81  | 
        41  | 
        68  | 
        107  | 
        68  | 
        35  | 
        1513  | 
       
      
        | Bly | 
        10  | 
        10  | 
        7  | 
        16  | 
        22  | 
        14  | 
        446  | 
       
      
        | Zink | 
        2284  | 
        1919  | 
        3131  | 
        2291  | 
        3382  | 
        1807  | 
        14864  | 
       
      
        | Arsen | 
        19  | 
        4  | 
        5  | 
        5  | 
        7  | 
        12  | 
        73  | 
       
     
     
    Tabel 10.5 
    Metalkoncentrationer i frugt fra "stærkt forurenede" haveforeninger,
    middelværdier. Enhed: µg/kg vådvægt (=ng/g vådvægt). 
    
      
        | Metal | 
        Afgrøde  | 
       
      
        Pære  | 
        Blomme  | 
        Hylde- 
        bær  | 
        Brom- 
        bær  | 
        Ribs+ 
        solbær  | 
        Jostybær 
        + 
        stikkels- 
        bær  | 
        Hassel- 
        nød  | 
       
      
        | Cadmium | 
        7  | 
        1  | 
        4  | 
        4  | 
        6  | 
        2  | 
        6  | 
       
      
        | Krom | 
        0  | 
        5  | 
        13  | 
        6  | 
        12  | 
        2  | 
        25  | 
       
      
        | Kobber | 
        644  | 
        560  | 
        837  | 
        1078  | 
        801  | 
        722  | 
        5656  | 
       
      
        | Nikkel | 
        70  | 
        37  | 
        75  | 
        113  | 
        67  | 
        47  | 
        1748  | 
       
      
        | Bly | 
        18  | 
        5  | 
        8  | 
        16  | 
        24  | 
        15  | 
        97  | 
       
      
        | Zink | 
        1500  | 
        1414  | 
        3034  | 
        2418  | 
        2777  | 
        1642  | 
        12169  | 
       
      
        | Arsen | 
        -  | 
        -  | 
        9  | 
        -  | 
        14  | 
        -  | 
        43  | 
       
     
     
    10.2 Resultater fra 1998 og 1999
    De til undersøgelsen anvendte frugter, bær og nødder fra haveforeningen Kalvebod var
    så vidt muligt indsamlet fra de samme træer og buske som de, der var indsamlet i 1998.
    Derved blev der opnået grundlag for sammenligning af resultater fra forskellige år. 
    Der var mulighed for sammenligning mellem de to år for blomme, brombær, hyldebær og
    pære. Sammenligningerne blev gennemført ved hjælp af parvise t-test. De viste, at
    koncentrationerne af metallerne i frugter fra de to år var relativt ensartede, eller at
    variationen mellem de enkelte planter var større end variationen mellem årene. Således
    var der ikke signifikant forskel på 5%-niveau for nikkel, bly og kobber i nogen af
    afgrøderne. Cadmium-niveauet var dog generelt højere i 1999 end i 1998, og forskellen
    var signifikant for blomme, hyldebær og pære, mens krom-koncentrationerne i blomme og
    pære var signifikant lavere i 1998 end 1999. Kun i blomme var zink-koncentrationerne
    signifikant højere i 1999 end i 1998. I brombær var resultaterne meget ensartede, og der
    var ingen signifikante forskelle mellem prøverne fra de to år. 
    Til illustration af variationsbredden mellem årene og mellem de enkelte planter er
    resultaterne fra den afgrøde, hvor der var flest signifikante forskelle (blomme) vist i
    figur 10.1. På figuren repræsenterer hvert punkt resultaterne fra de to år for frugter
    fra samme træ. Havde resultaterne været ens, skulle de have ligget på diagonalen, der
    er indtegnet. 
    Figur 10.1 
    Sammenligning af resultater fra 1998 og 1999. Metalkoncentrationer i blomme (2 x
    6 prøver). Punkter repræsenterer resultater fra samme træ de to år. 
      
    * = Signifikant (p <0,05) forskel på middelværdier 1998 og 1999. 
    Resultaterne tyder således ikke på, at der generelt er forskel mellem årene på de
    koncentrationer af metaller, der findes i frugter og bær.  
    10.3 Sammenligning med afskæringsværdier og Overvågningssystemet
    I tabel 10.6 er resultaterne fra undersøgelsen sammenholdt med overvågnings- og
    grænseværdier og med Overvågningssystemet. Tabellen er opbygget analogt med tabel 8.7
    fra grøntsagsforsøget, og er opstillet for at give indtryk af, om niveauerne i de
    københavnske frugter mv. afviger fra niveauerne i markedsførte produkter samt, om der er
    forskel på niveauerne afhængigt af forureningsgraden i jorden.  
    Tabel 10.6   Se her... 
    Resultater af frugtundersøgelsen i København. Frugtprøverne fra
    Brønshøjholm (B) og Kalvebod (K) er databehandlet for sig, mens de øvrige prøver for
    hvert metal er samlet i tre grupper: Prøver fra stærkt forurenet jord (S), prøvet fra
    mellemforurenet jord (M) og prøver fra lavt forurenet jord (L). Resultaterne af analyser
    af prøver fra undersøgelsen (data) sammenholdes med bekendtgørelsesfastlagte
    overvågnings-/grænseværdier (findes kun for bly og cadmium) samt med målte resultater
    fra Fødevaredirektoratets (OS) Overvågningssystem, (Jørgensen et al. 2000, VFD, 1999).
    Til sammenligning med overvågnings/grænseværdier anvendes maksimum-værdier, til
    sammenligning med OS-data middelværdier. 
    Det fremgår af tabel 10.6, at hasselnød er den eneste afgrøde, for hvilken der er
    samlet prøver med et indhold, der ligger over de bekendtgørelsesfastsatte
    overvågningsværdier for cadmium og bly. Fødevaredirektoratet har analyseret enkelte
    prøver af markedsført hasselnød for cadmium, nikkel og bly. Koncentrationsniveauerne af
    cadmium og nikkel i disse var højere end de i undersøgelsen fundne, mens blyindholdet i
    nødder fra København var højere end i Fødevaredirektoratets prøver (bilag 2, tabel
    B2.8). 
    Sammenligningen med resultaterne fra Overvågningssystemet er gennemført for at give
    et overblik over, om koncentrationer af metaller i afgrøderne fra forurenet jord afviger
    fra koncentrationer i markedsførte afgrøder. 
    Dette synes umiddelbart at være tilfældet  specielt for cadmium og bly, hvor
    niveauerne i nogle afgrøder ligger højere i prøver fra forurenede grunde end i
    markedsførte produkter. Forskellene er signifikante for cadmium i hyldebær og for bly i
    pære og blomme samt ribs+solbær.  
    10.4 Bidrag fra atmosfærisk deposition
    I adskillige tilfælde er prøver fra alle grunde repræsenteret i tabel 10.6, hvilket
    tyder på, at der kan være et væsentligt bidrag fra atmosfærisk deposition i de fundne
    koncentrationer. Resultaterne fra den lavt forurenede haveforening, Brønshøjholm, kan
    anvendes som et mål for baggrundsbelastningen (atmosfærisk deposition) i
    Københavnsområdet. 
    Til belysning af betydningen af atmosfærisk deposition kan t-test til sammenligning af
    niveauerne fra Brønshøjholm med resultaterne fra de forurenede haveforeninger (tabel
    B2.2-B2.8) anvendes. For brombær, hyldebær og pære er der et stort datamateriale, mens
    materialet er mere spinkelt for bærbuskene ribs, solbær, jostybær og stikkelsbær. 
    Niveauet af cadmium i hyldebær var signifikant højere i bær fra alle haveforeninger
    end i markedsførte hyldebær, hvilket kunne tyde på et generelt forhøjet niveau i
    Københavnsområdet. Der var numerisk forhøjede niveauer (i forhold til
    Brønshøjholmprøverne) i prøver fra Kalvebod og gruppen "stærkt forurenede",
    men forskellen var i ingen af tilfældene signifikant på 5% niveau, hvilket støtter den
    første antagelse. For de øvrige frugter og bær var der derimod ikke signifikant højere
    koncentrationer af cadmium i prøver fra de forurenede haveforeninger end i prøver fra
    Overvågningssystemet eller i prøver fra Brønshøjholm, og niveauet i brombær fra
    København var lavere end i markedsførte hindbær. Selv om niveauet af cadmium i
    hyldebær var forhøjet, var dette altså ikke gældende for andre typer af frugt og bær
    fra Københavnsområdet. 
    Også niveauet af bly i pærer var signifikant højere i prøver fra alle
    haveforeninger end i Overvågningssystemet, og heller ikke her var der signifikante
    forskelle mellem prøverne fra Brønshøjholm og de øvrige haveforeninger, hvilket kunne
    tyde på et generelt forhøjet niveau i Københavnsområdet (tabel B2.2). Endvidere var
    resultaterne fra de forskellige grupper af haveforeninger meget varierende, idet prøver
    fra Brønshøjholm havde samme gennemsnitlige blykoncentration (10 µg/kg vådvægt) som
    prøver fra Klavebod, mens niveauet i prøver fra de mellemforurenede grunde var det
    højest fundne (20 µg/kg vådvægt). I de øvrige frugter og bær var der ikke forhøjede
    niveauer i prøver fra Brønshøjholm i forhold til markedsførte produkter, men der var
    ikke noget ensartet billede af forholdet mellem prøver fra Brønshøjholm og de øvrige
    haveforeninger. Endvidere var niveauet af bly i hyldebær fra Københavnsområdet lavere
    end i prøver fra Overvågningssystemet. Heller ikke for bly tydede resultaterne altså
    på et generelt forhøjet niveau i frugt og bær fra Københavnsområdet. 
    Undersøgelsens resultater tyder således ikke på, at der generelt er en forhøjet
    eksponering for atmosfærisk deposition i Københavnsområdet, der er bestemmende for
    indholdet af metaller i frugt og bær. 
    10.5 Frugt og bær fra træer
    Da den direkte eksponering for jorden er meget forskellig på træer og buske,
    omfattede undersøgelsen frugter og bær fra både træer (pære, blomme og hyldebær) og
    buske (de øvrige bær).  
    I pære (tabel B2.1) var der, som omtalt i afsnit 10.4, forhøjet niveau af bly i
    prøver fra samtlige haveforeninger. Cadmium- og nikkelkoncentrationerne i pærer fra
    haveforeningerne var på niveau med de tilsvarende data fra Overvågningssystemet. Der var
    ikke sammenhæng mellem stigende koncentrationer af bly, cadmium eller nikkel i jorden og
    pærerne, om end der var tendens til forhøjede niveauer af nikkel i prøver fra de
    forurenede haveforeninger.  
    I blomme (tabel B2.3) var koncentrationerne af cadmium, nikkel og bly i prøver fra
    haveforeningerne generelt på niveau med resultaterne fra Overvågningssystemet, og der
    blev kun fundet signifikant (P<0,05) højere koncentration af bly i blommer fra
    Kalvebod (10 µg/kg) end i markedsførte blommer (<8 µg/kg). Niveauet af cadmium var
    numerisk lidt højere i blommer fra samtlige haveforeninger end i prøver fra
    Overvågningssystemet, mens niveauet af nikkel var lavere, men forskellene var ikke
    statistisk signifikante. Endvidere var der ikke signifikante forskelle mellem prøverne
    fra haveforeninger med forskellig forureningsgrad. 
    I hyldebær (tabel B2.4) var der, som omtalt i afsnit 10.4, forhøjet niveau af cadmium
    i prøver fra alle grupper af haveforeninger, men ikke signifikante forskelle mellem
    haveforeningsgrupperne. Nikkelniveauet var ikke signifikant højere og blyniveauet var
    lavere i prøver fra haveforeningerne end i prøver fra Overvågningssystemet. 
    Der kunne altså ikke påvises stigende koncentrationer af metaller i afgrøderne med
    stigende koncentrationer i jorden. 
    10.6 Bær fra buske
    Resultaterne af analyser af bær fra buske (brombær, ribs, solbær, stikkelsbær og
    jostybær) er opsummeret i tabel 10.6, og der er kun i et enkelt tilfælde fundet en
    højere middelværdi af koncentrationer i prøver fra stærkt forurenede haver end i
    markedsførte bær (bly i ribs og solbær, tabel B2.6). 
    For stikkelsbær (tabel B2.7) er variationen i data fra Overvågningssystemet
    (Jørgensen et al. 2000) generelt meget stor, og der er ikke fundet signifikante
    forskelle mellem resultater fra undersøgelsen og data fra Overvågningssystemet omend
    niveauerne for nikkel og bly er højere i prøver fra de forurenede haveforeninger end i
    markedsførte frugter og bær. 
    I brombær (tabel B2.5) er niveauet af både cadmium og nikkel lavere i prøver fra
    undersøgelsen end i markedsførte bær, og det forhøjede blyniveau er ikke statistisk
    signifikant (P<0,05). 
    Resultaterne tyder således på, at der for bærprøverne ikke kan påvises forøget
    nikkel- eller cadmiumindhold som følge af jordforurening. Blyindholdet i ribs og solbær
    er muligvis forhøjet på forurenet jord. Der var dog kun meget få prøver af disse bær,
    hvorfor betimeligheden af anvendelse af statistiske metoder som t-test kan diskuteres. Med
    henblik på at identificere eventuelle tendenser blev data for blykoncentrationer i bær
    fra undersøgelsen derfor vurderet ud fra overvejelser om hyppighed af prøver fra lavt
    eller stærkt forurenede haveforeninger i forskellige grupper. 
    Der var analyseret i alt 25 brombærprøver. Sammenligning af resultaterne med
    Overvågningssystemets data for hindbær viste ikke nogen entydig fordeling af
    resultaterne, idet blykoncentrationen i flertallet af prøverne fra København var mellem
    Overvågningssystemets middel- og maksimumværdier. Der var dog en klar tendens til, at
    brombær fra den lavt forurenede haveforening var de lavest forurenede. 
    Blandt de 22 andre bærprøver var der kun to prøver fra den lavt forurenede
    haveforening, så her var der ikke mulighed for at identificere eventuelle forskelle
    mellem haveforeningerne. 
    I tabel 10.7 er middel- og maksimumværdier af blykoncentrationerne for alle
    bærprøver fra forurenede haveforeninger vist sammen med tilsvarende værdier fra
    Overvågningssystemet. 
    Tabel 10.7 
    Bly i bær. Bly-koncentrationer i prøver fra forurenede haveforeninger i
    København sammenlignet med Overvågningssystemets (OS) data for brombær, ribs, solbær
    og stikkelsbær. Enhed: µg bly/kg vådvægt 
    
      
        | Bær | 
        OS middel  | 
        Prøver middel  | 
        OS maks  | 
        Prøver maks  | 
       
      
        | Brombær | 
        81  | 
        15  | 
        281  | 
        56  | 
       
      
        | Ribs | 
        12  | 
        162  | 
        26  | 
        282  | 
        22  | 
        76  | 
        63  | 
        63  | 
       
      
        | Solbær | 
        18  | 
        20  | 
        76  | 
        23  | 
       
      
        | Jostybær | 
        -  | 
        29  | 
          | 
        -  | 
        33  | 
          | 
       
      
        | Stikkelsbær | 
        <6  | 
        8  | 
        14  | 
        17  | 
       
     
    1: Data fra hindbær 
    2: Vægtet middelværdi 
    Tabel 10.7 viser, at middelværdierne for bær fra forurenede haveforeninger er højere
    end middelværdierne fra Overvågningssystemet, om end der er tale om små numeriske
    forskelle. For ribs og solbær er maksimalværdierne af de to datasæt af samme
    størrelsesorden, idet de højeste blykoncentrationer er fundet i ribs i
    overvågningssystemet, men i solbær i undersøgelsen. 
    Bær på buske er dyrkningsmæssigt sammenlignelige med frugt og bær fra træer, da
    buskene stort set bare står i jorden. Eksponeringsmæssigt er de en mellemting mellem
    grøntsager og frugt og bær fra træer. Lavtsiddende bær kan være udsat direkte for
    jordstænk. Både lavt- og højtsiddende bær kan være eksponeret for jordstøv i tørre
    perioder. I undersøgelserne er der så vidt muligt indsamlet bær, der ikke var synlig
    jord på. Bærrene fra de Københavnske haver var ikke væsentligt tilsmudsede med jord
    ved ankomsten til laboratoriet. Fordelingen af blyforureningen i de københavnske
    bærprøver kunne ikke relateres entydigt til forureningsniveauet i de haveforeninger, de
    kom fra  specielt ikke for brombær, hvoraf der var flest prøver. Der var dog en
    tendens til et forhøjet blyniveau i bær fra forurenede haveforeninger. Denne kan
    tilskrives et forhøjet blyniveau i støv. 
    Resultaterne fra undersøgelsen indgår i den humantoksikologiske vurdering i afsnit
    13, idet resultaterne for frugt og bær fra haveforeningen Kalvebod anvendes ved
    indtagsberegningerne. 
    | Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |  |