Optagelse af metaller og PAH-forbindelser i grøntsager og frugt

Bilag 4. Resultater af indledende undersøgelser, København 1996-98

Resultaterne er opstillet på samme måde som i Fødevaredirektoratets (Jørgensen et al. 2000) publikation af resultaterne fra Overvågningssystemet.

Cadmium µg/kg (ng/g)

Afgrøde

n

Gennemsnit

Minimum

Maximum

50% fraktil

90% fraktil

Grønkål 96

1

28

-

-

-

-

Rødbede 96

1

66

-

-

-

-

Kartofler 96+97+98

6

12,3

7,1

17,0

12,5

16,1

Pære 97

2

3,3

3,0

3,5

3,3

3,5

Pærekød 98

9

3,2

1,5

5,7

3,2

4,2

Pæreskræl 98

9

5,2

3,0

7,5

5,1

6,5

Æble 97

6

0,6

0,6

0,6

0,6

0,6

Æble 98

10

0,6

0,6

0,6

0,6

0,6

Blomme 98

10

0,6

0,6

0,7

0,6

0,7

Brombær 98

8

4,4

1,0

9,6

4,6

6,9

Hyldebær 98

10

1,6

0,6

6,6

1,1

2,2

Hasselnød 98

4

1,6

1,3

2,0

1,6

2,0


Kobber µg/kg (ng/g)

Afgrøde

n

Gennemsnit

Minimum

Maximum

50% fraktil

90% fraktil

Grønkål 96

1

1600

-

-

-

-

Rødbede 96

1

1940

-

-

-

-

Kartofler 96+97+98

4

1750

1550

2100

1600

2000

Pære 97

2

770

550

990

770

946

Pærekød 98

9

561

280

960

600

768

Pæreskræl 98

9

1077

760

1400

1100

1320

Æble 97

6

508

390

770

470

666

Æble 98

10

336

140

550

355

433

Blomme 98

10

570

390

850

515

760

Brombær 98

8

814

450

990

875

962

Hyldebær 98

10

1054

540

1900

1000

1360

Hasselnød 98

4

4675

3400

5300

5000

5240


Krom µg/kg (ng/g)

Afgrøde

n

Gennemsnit

Minimum

Maximum

50% fraktil

90% fraktil

Kartofler 97+98

2

9,5

5,0

14,0

9,5

13,1

Pære 97

2

5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

Pærekød 98

9

5,6

5,0

7,9

5,0

7,7

Pæreskræl 98

9

6,8

5,0

16,0

5,0

9,8

Æble 97

6

9,7

5,0

18,0

7,9

15,2

Æble 98

10

8,2

5,0

20,0

7,8

10,5

Blomme 98

10

6,6

5,0

15,0

5,0

8,7

Brombær 98

8

9,1

5,0

22,0

7,2

13,6

Hyldebær 98

10

12,1

5,0

36,0

5,6

29,7

Hasselnød 98

4

6,8

5,0

12,0

5,0

9,9


Nikkel µg/kg (ng/g)

Afgrøde

n

Gennemsnit

Minimum

Maximum

50% fraktil

90% fraktil

Grønkål 96

2

289

266

311

-

-

Rødbede 96

1

139

-

-

-

-

Kartofler 96+97+98

6

126

25

368

56

275

Pære 97

2

51

34

68

51

65

Pærekød 98

9

44

25

96

39

62

Pæreskræl 98

9

101

50

160

110

144

Æble 97

6

25

25

25

25

25

Æble 98

10

25

25

25

25

25

Blomme 98

10

36

25

57

34

46

Brombær 98

8

113

49

210

94

189

Hyldebær 98

10

68

40

140

66

82

Hasselnød 98

4

730

360

1100

730

1016


Bly µg/kg (ng/g)

Afgrøde n

Gennemsnit

Minimum

Maximum

50% fraktil

90% fraktil

Grønkål 96 1

39

-

-

-

-

Rødbede 96 1

209

-

-

-

-

Kartofler 96+97+98 4

26

24

29

26

28

Pære 97 2

11

10

11

11

11

Pærekød 98 9

13

10

32

10

17

Pæreskræl 98 9

24

10

77

20

35

Æble 97 6

10

10

10

10

10

Æble 98 10

16

10

36

13

28

Blomme 98 10

30

10

71

30

49

Brombær 98 8

22

10

56

13

51

Hyldebær 98 10

16

10

52

10

22

Hasselnød 98 4

10

10

10

10

10


Zink µg/kg (ng/g)

Afgrøde

n

Gennemsnit Minimum Maximum 50% fraktil 90% fraktil
Grønkål 96

1

22320

-

-

-

-

Rødbede 96

1

25655

-

-

-

-

Kartofler 96+97+98

4

3893

3500

4300

3880

4216

Pære 97

2

2150

1500

2800

2150

2670

Pærekød 98

9

1309

780

1800

1400

1640

Pæreskræl 98

9

3000

1900

4600

2900

3720

Æble 97

6

317

60

540

300

505

Æble 98

10

307

110

510

310

384

Blomme 98

10

1008

570

1400

985

1310

Brombær 98

8

2538

2200

2900

2450

2900

Hyldebær 98

10

2740

1700

4300

2750

3670

Hasselnød 98

4

12125

7500

17000

12000

15800