Optagelse af metaller og PAH-forbindelser i grøntsager og frugt

Forord

I 1999 iværksatte Miljøstyrelsens Jordforureningskontor i samarbejde med Miljøkontrollen, Københavns Kommune og Nordjyllands Amt undersøgelser af optagelse af metaller og PAH-forbindelser i grøntsager og frugt, dyrket på forurenet jord. Projektet er udført under Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening. Undersøgelserne blev indledt i april måned med planlægning af dyrkningsforsøg med udvalgte grøntsager i jord med tre forureningsniveauer. I august måned blev det besluttet at inddrage indsamling af frugt, bær og nødder fra eksisterende haver, beliggende på mere eller mindre forurenet jord. Der blev udvalgt en række haver i Københavnsområdet, hvorfra prøver af frugt, bær og nødder blev indsamlet til analyse for metaller, mens prøver til analyse for PAH-forbindelser blev indsamlet i Skagen af Nordjyllands Amt.

Efterfølgende gennemførtes humantoksikologiske vurderinger af resultaterne af Fødevaredirektoratet (metaller) og Miljøstyrelsen (PAH-forbindelser).

Projektet blev fulgt af en styregruppe, nedsat af Miljøstyrelsen:

Preben Bruun, Jordforureningskontoret, Miljøstyrelsen (formand)
Susanne Boiesen Petersen, Miljøkontrollen, Københavns Kommune
Poul Bo Larsen, Miljøstyrelsen
Irene Edelgaard, Miljøstyrelsen
Elle Laursen, Sundhedsstyrelsen
Erik Huusfeldt Larsen, Fødevaredirektoratet
Anne Fabricius, Embedslægeinstitutionen for Køben-
havns og Frederiksberg kommuner
Helle Hansen, Nordjyllands Amt
Annelise Troest, Embedslægeinstitutionen for Vestsjællands Amt
Kirsten Schmidt, Embedslægeinstitutionen for Københavns Amt og Frederiksberg


Miljøkontrollen i Københavns Kommune og Nordjyllands Amt har bidraget til undersøgelserne ved at stille data fra kortlægning og tidligere undersøgelser til rådighed, ved udvælgelse af jorde og grunde samt ved prøveindsamling. Endvidere har Miljøkontrollen i Københavns Kommune sørget for levering af jord, samt anlæg og vedligeholdelse af grøntsagsforsøget.

Fødevaredirektoratet har bistået ved at stille data fra Overvågningssystem for levnedsmidler til rådighed og ved gennemførelse af beregninger af indtagelse af metaller med afgrøder, dyrket på forurenet jord, samt humantoksikologiske vurderinger, og Miljøstyrelsen har gennemført tilsvarende beregninger og vurderinger for PAH-forbindelser.

DHI (Lise Samsøe-Petersen) er ansvarlig for rapportens afsnit og bilag vedrørende optagelse af metaller og PAH-forbindelser i planter. De humantoksikologiske vurderinger vedrørende metaller og PAH-forbindelser er udarbejdet af henholdsvis Fødevaredirektoratet (Erik Huusfeldt Larsen & Niels Lyhne Andersen) og Miljøstyrelsen (Poul Bo Larsen). Endelig har Miljøstyrelsen (Preben Bruun) udarbejdet konklusionsafsnittet (afsnit 14).