Optagelse af metaller og PAH-forbindelser i grøntsager og frugt

14. Konklusion

På baggrund af de udførte undersøgelser og vurderinger har styregruppen konkluderet følgende vedrørende spisning af afgrøder dyrket på lettere forurenet jord, defineret som jord forurenet med PAH-forbindelser og/eller metaller i koncentrationer, som overskrider jordkvalitetskriterierne, men som er lavere end afskæringskriterierne.

Der kan i afgrøderne findes niveauer af PAH-forbindelser (repræsenteret ved benzo(a)pyren) og bly, som er sundhedsmæssigt uacceptable. Dette skyldes de forholdsvis høje koncentrationer, der ses i rodfrugter på grund af den direkte kontakt med den forurenede jord. Størstedelen af indholdet findes i den yderste del af rodfrugterne og kan hermed fjernes ved skrælning. Selv om skrælning fjerner størstedelen af forureningsindholdet, kan spisning af afgrøder medføre et øget indtag af PAH-forbindelser (benz(a)pyren) og bly, om end ekstraindtaget er beskedent.

Der kan ske et ekstraindtag af benz(a)pyren i en størrelse, der er meget mindre end det indtag, som accepteres via drikkevand eller ved indtagelse af jord. For bly kan der ske et ekstraindtag, som medfører, at det samlede indtag svarer til 25% af den midlertidigt fastsatte grænse for blyindtag (PTWI). Dette skal ses i relation til en normalindtagelse svarende til 20% af PTWI.

Størrelsen af ovenstående indtag er beregnet under forudsætning af, at alle afgrøder vaskes grundigt, og at rodfrugter skrælles. Jordbær indgik ikke i undersøgelsen, men da jordbær er i forholdsvis tæt kontakt med jorden, og da de vanskeligt kan skylles grundigt, må det (evt. indtil videre) anbefales, at de ikke spises.

Det er i styregruppen blevet påpeget, at ekstraindtag af PAH-forbindelser og bly principielt ikke er acceptabelt, da der ikke findes en nedre grænse for disse stoffers skadevirkning.

Miljøstyrelsen vurderer ud fra en samlet betragtning, herunder det ernæringsmæssigt gavnlige i indtagelse af frugt og grøntsager, at indtagelse af hjemmedyrkede afgrøder ikke bør frarådes, da der er tale om beskedne ekstraindtag, men at visse forholdsregler anbefales (vask og skrælning).

Ved vurdering af om det er acceptabelt at dyrke afgrøder i let forurenet jord, kan man imidlertid ikke begrænse vurderingen til selve indtagelsen af afgrøder. Det er ved dyrkning af grøntsager ikke i praksis muligt at undgå frie jordoverflader, og en deraf medfølgende eksponering af mennesker (specielt børn) for jord og jordstøv. Der kan ad denne vej ske en uacceptabel høj eksponering af børn for forureningskomponenter i jorden. Dyrkning af frugt og bær kan godt foregå, uden at der forekommer frie jordoverflader, idet der kan udlægges et dæklag af rene materialer til afskærmning af den forurenede jord. Ovennævnte betragtning om det problematiske ved selve dyrkningen gælder således ikke for frugt og bær.

Ved de konkret undersøgte jordforureningssituationer (kolonihaverne i København og de tjæreforurenede grunde i Skagen), hvor afskæringskriterierne generelt er overskredet, vurderer Miljøstyrelsen på baggrund af undersøgelsesresultaterne, at der ikke er grundlag for at fraråde spisning af frugt, forudsat at denne vaskes grundigt forinden. Vedrørende bær vurderes det, at spisning af bær som sidder tæt på jorden, eller som på plukningstidspunktet er tilsmudset med jord, må frarådes. Der anses ikke at være grundlag for at fraråde spisning af bær i øvrigt, forudsat at disse vaskes grundigt forinden.