| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Renere teknologi på fjerkræslagterier - Projektrapport
13.1 Baggrund
De deltagne slagterier er besøgt i to omgange. Første besøg for at kunne fremsætte
virksomhedsspecifikke forslag til indførelse af renere teknologi samt for at indhente
oplysninger om forbrug og forurening etc., og andet besøg for at formidle resultaterne
til de enkelte virksomheder.
Formidlingen har omfattet følgende emner:
RT generelt
Forbrug og forurening i forhold til gennemsnit/nøgletal
Miljø- og energiforhold herunder brug af ledelsessystemer
Gennemgang af stillede RT-forslag
Emner til RT-katalog (se bilag 3)
Betydning af medarbejderinddragelse
Organisering af miljøarbejdet og personalets medvirken til RT
Handlingsplaner for indførelse af RT
Eksempler på spild (vand, trykluft, organisk materiale etc.)
Supplerende formidling og medarbejderuddannelse
Formidlingsmøderne blev planlagt i samarbejde med hver virksomhed ud fra et
standardoplæg omhandlende formidling til ledelse, mellemledere og medarbejdere.
13.3 Virksomhedsbesøg
Ved første besøgsrunde blev der besøgt 11 slagterier. Inden formidlingsbesøgene var
afviklet, blev 3 slagterier lukket, og denne fase kom således til at omfatte 8
slagterier.
13.4 Evaluering af besøgene
Besøgenes "succes" er vurderet ud fra følgende forhold:
 | Blev der opnået kontakt til målgrupperne |
 | Havde virksomhederne forberedt besøget efter aftale |
 | Målgruppernes engagement |
 | Sammenfattende vurdering |
Evalueringen fremgår af efterfølgende punkter.
13.4.1 Målgruppe
Som udgangspunkt var det planlagt, at der skulle foretages formidling til følgende 3
grupper: ledelse, mellemledere og medarbejdere. Der blev ved alle besøg opnået
formidling til ledelsen, ved de fleste besøg til mellemledere og kun i enkelte tilfælde
til medarbejdere (tillidsfolk), deltagelse fremgår af efterfølgende opstilling
Ledelsen alene: |
1 slagteri |
Ledelse og mellemledere: |
5 slagterier |
Ledelse, mellemledere og personale: |
2 slagterier |
13.4.2 Virksomhedernes forberedelse
Generelt var alle møder velforberedt fra virksomhedernes side, hvis der ses bort fra,
at ikke alle virksomheder ønskede, at formidlingen også skulle omfatte medarbejdere. Det
var ikke muligt indenfor tidsplanens rammer at opnå aftale med ét slagteri om
formidlingsbesøg, da dette var optaget af en længerevarende ombygning.
Velforberedte møder: |
7 slagterier |
Uforberedt møde: |
1 slagteri |
Mødedato kunne ikke aftales: |
1 slagteri (pga. længere- varende ombygningsforløb) |
13.4.3 Målgruppernes engagement
Ud fra dialogen og samspillet under mødernes forløb blev virksomhedernes engagement
vurderet baseret på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er højest:
Højt engagement (5): |
5 slagterier |
Middel engagement (3-2): |
2 slagterier |
Lavt engagement (1): |
1 slagteri |
Vurderingen "lavt engagement" er sammenfaldende med et ikke eller dårligt
planlagt møde, hvor der kun opnåedes formidling til ledelsen.
13.4.4 Samlet vurdering
Den samlede vurdering fremgår af nedenstående opstilling og er foretaget ud fra en
skala fra 1 til 5, hvor 5 er højest:
Højeste vurdering (5): |
1 slagteri |
Næsthøjeste vurdering (4): |
4 slagterier |
Jævn vurdering (3-2): |
2 slagterier |
Lav vurdering (1): |
1 slagteri |
13.5 Medarbejderinddragelse
Der blev ikke opnået den formidling til medarbejderne, som var planlagt, hvilket er et
udtryk for, at medarbejderinddragelse ikke prioriteres højt nok på flere slagterier. Som
et eksempel har et svineslagteri har vurderet, hvor stor en del af deres vandbesparelser
der er opnået ved investeringer henholdsvis ved motivering og inddragelse af
medarbejderne:
Investeringer: |
ca. 60% af opnåede besparelser |
Medarbejderinddragelse: |
ca. 40% af opnåede besparelser |
Emnet medarbejderinddragelse er derfor medtaget i idé-kataloget, se bilag 3, afsnit 2.
13.6 Anbefaling til virksomhederne
På baggrund af erfaringerne fra projektet kan det anbefales:
 | at ledelsen gør miljø til et officielt indsatsområde (miljøpolitik) |
 | at der arbejdes mere systematisk med miljø- og energiforhold, og at systemerne gøres
så enkle som muligt. Certificering kan påbygges senere, når de grundlæggende
funktioner og principper beherskes. |
 | at medarbejderne inddrages i miljøarbejdet. |
 | at renere teknologi indarbejdes i personaleuddannelsen. |
13.7 Idé-katalog
I projektet indgik udarbejdelse af idé-katalog over cirka 10 væsentlige RT-emner.
Valg af emner blev drøftet ved formidlingsbesøgene, og følgende liste blev opstillet:
Medarbejderinddragelse, muligheder og ideer
 | Overheads/plancher om renere teknologi |
 | Vakuumtransport |
 | Vakuumpumper |
 | Forbrugsopgørelser |
 | Aerosoldannelse fra dyser |
 | Opdeling i proces- og smørevand |
 | Isolering af skoldekar |
 | Rengøring af conveyorbøjler |
 | Opsamling af "blødt affald" |
Ud fra denne er følgende emner udvalgt og beskrevet i bilag 3 (idé-katalog):
- Renere teknologi
- Medarbejderinddragelse
- Handlingsplaner
- Organisk affald
- Checkliste for køling og køleanlæg
- Skoldekar
- Dyser
- Proces- og smørevand
- Vakuumpumper / væskeringspumper
- Vakuumtransport
- Rengøring af conveyorbøjler
Tabel 1: vand- og energiforbrug
Nr. |
Vandforbrug |
Energiforbrug |
l/stk.2) |
l/kg
lev.v. |
kWh/stk. 2) |
kWh/kg levende vægt |
El |
Varme |
Total |
El |
Varme |
Total |
1 |
14,3 |
7,9 |
0,35 |
0,20 |
0,54 |
0,19 |
0,11 |
0,30 |
2 |
(29,3) |
8,9 |
(0,86) |
(0,81) |
(1,67) |
0,26 |
0,25 |
0,51 |
3 |
17,6 |
10,7 |
0,30 |
0,30 |
0,60 |
0,18 |
0,18 |
0,36 |
4 |
22,8 |
11,5 |
0,62 |
0,26 |
0,88 |
0,31 |
0,13 |
0,44 |
5 |
21,5 |
11,0 |
0,48 |
0,14 |
0,62 |
0,25 |
0,07 |
0,32 |
6 |
14,3 |
7,8 |
0,29 |
0,16 |
0,45 |
0,25 |
0,07 |
0,32 |
7 |
11,0 |
6,4 |
0,25 |
0,20 |
0,45 |
0,14 |
0,11 |
0,26 |
8 |
20 |
10,2 |
0,36 |
0,26 |
0,62 |
0,18 |
0,13 |
0,32 |
91) |
16 |
8 |
(0,73) |
(0,27) |
(1,00) |
0,36 |
0,14 |
0,50 |
10 |
(43) |
11,2 |
(0,93) |
(0,94) |
(1,87) |
0,24 |
0,25 |
0,49 |
11 |
7,1 |
4,0 |
0,27 |
0,25 |
0,51 |
0,15 |
0,14 |
0,29 |
Gns.3) |
16,1 |
8,9 |
0,37 |
0,23 |
0,58 |
0,23 |
0,14 |
0,37 |
Gns.4)
vægtet |
14,9 |
7,9 |
0,36 |
0,22 |
0,58 |
0,24 |
0,12 |
0,36 |
- Alle tal er inklusiv forædling. Energital er gns. for én måned (august 97).
- Tal i parentes indgår ikke i beregnede gennemsnit.
- Gennemsnit, aritmetisk
- Gennemsnit, vægtet efter slagtetal
Tabel 2: Vand og spildevand
Nr. |
Vandudgifter (kr. m3)) |
Samlet udgift |
BI5 |
N |
P |
Ind |
Egen
rensning |
Udledn. |
Total |
øre/stk3) |
øre/kg2) |
g/kg
2)5) |
1 |
1,12 |
1,17 |
8,96 |
11,25 |
16,1 |
8,9 |
|
|
|
2 |
0,90 |
4,96 |
13,00 |
18,86 |
(55,3) |
16,9 |
22,8 |
|
|
3 |
1,60 |
2,0 |
9,60 |
13,20 |
19,1 |
12,1 |
|
|
|
4 |
0,50 |
|
7,45 |
7,95 |
18,1 |
9,1 |
|
|
|
5 |
0,50 |
|
8,93 |
9,43 |
20 |
10 |
|
|
|
6 |
2,25 |
|
7,57 |
9,82 |
14 |
7,7 |
18,2 |
1,8 |
0,3 |
7 |
5,73 |
|
13,87 |
19,60 |
21,6 |
12,5 |
17 |
2,0 |
0,2 |
8 |
3,15 |
|
13,42 |
16,57 |
33,8 |
16,9 |
24 |
2,0 |
0,3 |
9 |
1,00 |
11,341) |
|
12,34 |
19,7 |
9,9 |
25,6 |
3,0 |
0,45 |
10 |
|
|
|
27,10 |
(117) |
30,4 |
21,6 |
|
|
11 |
0,25 |
1,75 |
11,50 |
13,50 |
9,7 |
5,4 |
ca.15 |
|
|
Gns. |
1,704) |
|
10,50 |
14,50 |
19,1 |
11,9 |
20,6 |
2,2 |
0,3 |
- Inklusiv forrentning + afskrivning. Total rensning
- Kg levende vægt
- Tal i parentes indgår ikke i beregnede gennemsnit
- Gns. Ved egen vandindvinding ca. 0,60 kr./m3, for kommunalt vand ca. 2,80
kr./m3
- Forurening målt i grovrenset spildevand
Tabel 3: Vandforbrug til processer etc. (l/kylling)
Slagteri |
3 |
4 |
7 |
9 |
Diverse |
Modtagelse, koldt vand |
|
5,3 |
|
|
|
Bedøvelse |
0,04 |
|
|
0,07 |
|
Skoldekar |
1,39 |
1,0 |
|
|
|
Slaskelinie |
|
|
|
0,34 |
|
Plukkemaskine |
1,80 |
1,8 |
|
|
|
Afskylning efter plukker |
|
|
0,3 |
0,26 |
0 |
Smørevand efter plukker |
|
|
0,08 |
|
|
Gatskæring, eviscerering |
1,12 |
|
|
0,15 |
|
Halsbrækker |
1,08 |
|
|
0,02 |
|
Organudtagning |
|
|
|
0,17 |
|
Organtransport |
|
|
0,35 |
0,03 |
|
Indmadsskyl, - køling |
1,95 |
|
|
|
|
Vask. Kråse |
|
|
0,7 |
0,35 |
|
Vask, lever |
|
|
|
0,10 |
|
Benvask |
|
|
|
0,27 |
|
Halsrenser |
|
|
|
0,58 |
0,25 |
Køling, kråse |
|
|
|
0,13 |
|
Køling, lever |
|
|
|
0,18 |
|
Køling, halse |
|
|
|
0,05 |
|
Køling, hjerter |
|
|
|
0,21 |
|
Køling, fødder |
|
|
|
0,05 |
|
Smørevand v. hovedafpilning |
|
|
0,03 |
|
|
Udvendig/ indvendig vask |
1,80 |
|
|
|
1,5-2,2 |
Chiller |
1,711) |
2,62 |
|
|
3,1 |
Spraykøler |
|
0,9 |
|
|
1,15 |
Pakning |
0,13 |
|
|
|
|
Folkerum |
0,34 |
|
|
|
|
Vakuumpumper (vandings) |
0,59 |
|
0,3 |
|
0,5 |
Kølekondensatorer |
|
0,2 |
|
0,25 |
0,19 |
Filterskylning |
0,13 |
|
|
|
0,12 |
Renseanlæg |
|
|
|
|
|
Kassevask |
0,43 |
0,6 |
|
|
0,15 |
Spuling, koldt vand |
|
2,7 |
|
|
|
Spuling, arbejdstid |
0,90 |
|
|
|
|
Fyraftensrengøring inkl. CIP |
4,75 |
|
|
|
|
- Kun 60% køles i chiller
Tabel 4: Energiforbrug
Nr. |
El |
Varme |
Energi, total |
Energi |
Let proces |
Rum-
varme |
Let proces |
Rum-
varme |
Let proces |
Rum-
varme |
el |
varme |
% |
% |
% |
% |
1 |
98,9 |
1,2 |
43 |
57 |
79 |
21 |
64 |
36 |
2 |
99,6 |
0,4 |
74 |
26 |
87 |
13 |
52 |
48 |
3 |
100 |
0 |
57 |
43 |
78 |
22 |
50 |
50 |
4 |
100 |
0 |
79 |
21 |
94 |
6 |
70 |
30 |
5 |
100 |
0 |
67 |
33 |
93 |
7 |
78 |
22 |
6 |
98,3 |
1,7 |
62 |
38 |
86 |
14 |
65 |
35 |
7 |
100 |
0 |
75 |
25 |
89 |
11 |
56 |
44 |
8 |
97,7 |
2,3 |
82 |
16 |
91 |
9 |
58 |
42 |
9 |
99,9 |
0,1 |
100 |
0 |
100 |
0 |
73 |
27 |
10 |
100 |
0 |
100 |
0 |
100 |
0 |
50 |
50 |
11 |
100 |
0 |
68 |
32 |
85 |
15 |
52 |
48 |
Gns. |
|
|
|
|
|
|
61 |
39 |
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top
| |