Renere teknologi på fjerkræslagterier - Projektrapport 

13. Formidling

13.1 Baggrund
13.2 Emner
13.3 Virksomhedsbesøg
13.4 Evaluering af besøgene
13.5 Medarbejderinddragelse
13.6 Anbefaling til virksomhederne
13.7 Idé-katalog

13.1 Baggrund

De deltagne slagterier er besøgt i to omgange. Første besøg for at kunne fremsætte virksomhedsspecifikke forslag til indførelse af renere teknologi samt for at indhente oplysninger om forbrug og forurening etc., og andet besøg for at formidle resultaterne til de enkelte virksomheder.

13.2 Emner

Formidlingen har omfattet følgende emner:

RT generelt
Forbrug og forurening i forhold til gennemsnit/nøgletal
Miljø- og energiforhold herunder brug af ledelsessystemer
Gennemgang af stillede RT-forslag
Emner til RT-katalog (se bilag 3)
Betydning af medarbejderinddragelse
Organisering af miljøarbejdet og personalets medvirken til RT
Handlingsplaner for indførelse af RT
Eksempler på spild (vand, trykluft, organisk materiale etc.)
Supplerende formidling og medarbejderuddannelse

Formidlingsmøderne blev planlagt i samarbejde med hver virksomhed ud fra et standardoplæg omhandlende formidling til ledelse, mellemledere og medarbejdere.

13.3 Virksomhedsbesøg

Ved første besøgsrunde blev der besøgt 11 slagterier. Inden formidlingsbesøgene var afviklet, blev 3 slagterier lukket, og denne fase kom således til at omfatte 8 slagterier.

13.4 Evaluering af besøgene

Besøgenes "succes" er vurderet ud fra følgende forhold:
Blev der opnået kontakt til målgrupperne
Havde virksomhederne forberedt besøget efter aftale
Målgruppernes engagement
Sammenfattende vurdering

Evalueringen fremgår af efterfølgende punkter.

13.4.1 Målgruppe

Som udgangspunkt var det planlagt, at der skulle foretages formidling til følgende 3 grupper: ledelse, mellemledere og medarbejdere. Der blev ved alle besøg opnået formidling til ledelsen, ved de fleste besøg til mellemledere og kun i enkelte tilfælde til medarbejdere (tillidsfolk), deltagelse fremgår af efterfølgende opstilling

Ledelsen alene: 1 slagteri
Ledelse og mellemledere: 5 slagterier
Ledelse, mellemledere og personale: 2 slagterier

13.4.2 Virksomhedernes forberedelse

Generelt var alle møder velforberedt fra virksomhedernes side, hvis der ses bort fra, at ikke alle virksomheder ønskede, at formidlingen også skulle omfatte medarbejdere. Det var ikke muligt indenfor tidsplanens rammer at opnå aftale med ét slagteri om formidlingsbesøg, da dette var optaget af en længerevarende ombygning.

Velforberedte møder: 7 slagterier
Uforberedt møde: 1 slagteri
Mødedato kunne ikke aftales: 1 slagteri (pga. længere- varende ombygningsforløb)

13.4.3 Målgruppernes engagement

Ud fra dialogen og samspillet under mødernes forløb blev virksomhedernes engagement vurderet baseret på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er højest:

Højt engagement (5): 5 slagterier
Middel engagement (3-2): 2 slagterier
Lavt engagement (1): 1 slagteri


Vurderingen "lavt engagement" er sammenfaldende med et ikke eller dårligt planlagt møde, hvor der kun opnåedes formidling til ledelsen.

13.4.4 Samlet vurdering

Den samlede vurdering fremgår af nedenstående opstilling og er foretaget ud fra en skala fra 1 til 5, hvor 5 er højest:

Højeste vurdering (5): 1 slagteri
Næsthøjeste vurdering (4): 4 slagterier
Jævn vurdering (3-2): 2 slagterier
Lav vurdering (1): 1 slagteri

13.5 Medarbejderinddragelse

Der blev ikke opnået den formidling til medarbejderne, som var planlagt, hvilket er et udtryk for, at medarbejderinddragelse ikke prioriteres højt nok på flere slagterier. Som et eksempel har et svineslagteri har vurderet, hvor stor en del af deres vandbesparelser der er opnået ved investeringer henholdsvis ved motivering og inddragelse af medarbejderne:

Investeringer: ca. 60% af opnåede besparelser
Medarbejderinddragelse: ca. 40% af opnåede besparelser


Emnet medarbejderinddragelse er derfor medtaget i idé-kataloget, se bilag 3, afsnit 2.

13.6 Anbefaling til virksomhederne

På baggrund af erfaringerne fra projektet kan det anbefales:
at ledelsen gør miljø til et officielt indsatsområde (miljøpolitik)
at der arbejdes mere systematisk med miljø- og energiforhold, og at systemerne gøres så enkle som muligt. Certificering kan påbygges senere, når de grundlæggende funktioner og principper beherskes.
at medarbejderne inddrages i miljøarbejdet.
at renere teknologi indarbejdes i personaleuddannelsen.

13.7 Idé-katalog

I projektet indgik udarbejdelse af idé-katalog over cirka 10 væsentlige RT-emner. Valg af emner blev drøftet ved formidlingsbesøgene, og følgende liste blev opstillet: Medarbejderinddragelse, muligheder og ideer
Overheads/plancher om renere teknologi
Vakuumtransport
Vakuumpumper
Forbrugsopgørelser
Aerosoldannelse fra dyser
Opdeling i proces- og smørevand
Isolering af skoldekar
Rengøring af conveyorbøjler
Opsamling af "blødt affald"

Ud fra denne er følgende emner udvalgt og beskrevet i bilag 3 (idé-katalog):

  1. Renere teknologi
  2. Medarbejderinddragelse
  3. Handlingsplaner
  4. Organisk affald
  5. Checkliste for køling og køleanlæg
  6. Skoldekar
  7. Dyser
  8. Proces- og smørevand
  9. Vakuumpumper / væskeringspumper
  10. Vakuumtransport
  11. Rengøring af conveyorbøjler

Tabel 1: vand- og energiforbrug

Nr.

Vandforbrug

Energiforbrug

l/stk.2)

l/kg
lev.v.

kWh/stk. 2)

kWh/kg levende vægt

El

Varme

Total

El

Varme

Total

1 14,3 7,9 0,35 0,20 0,54 0,19 0,11 0,30
2 (29,3) 8,9 (0,86) (0,81) (1,67) 0,26 0,25 0,51
3 17,6 10,7 0,30 0,30 0,60 0,18 0,18 0,36
4 22,8 11,5 0,62 0,26 0,88 0,31 0,13 0,44
5 21,5 11,0 0,48 0,14 0,62 0,25 0,07 0,32
6 14,3 7,8 0,29 0,16 0,45 0,25 0,07 0,32
7 11,0 6,4 0,25 0,20 0,45 0,14 0,11 0,26
8 20 10,2 0,36 0,26 0,62 0,18 0,13 0,32
91) 16 8 (0,73) (0,27) (1,00) 0,36 0,14 0,50
10 (43) 11,2 (0,93) (0,94) (1,87) 0,24 0,25 0,49
11 7,1 4,0 0,27 0,25 0,51 0,15 0,14 0,29
Gns.3) 16,1 8,9 0,37 0,23 0,58 0,23 0,14 0,37
Gns.4)
vægtet
14,9 7,9 0,36 0,22 0,58 0,24 0,12 0,36
  1. Alle tal er inklusiv forædling. Energital er gns. for én måned (august 97).
  2. Tal i parentes indgår ikke i beregnede gennemsnit.
  3. Gennemsnit, aritmetisk
  4. Gennemsnit, vægtet efter slagtetal

Tabel 2: Vand og spildevand

Nr.

Vandudgifter (kr. m3))

Samlet udgift

BI5

N

P

Ind

Egen rensning

Udledn.

Total

øre/stk3)

øre/kg2)

g/kg 2)5)

1 1,12 1,17 8,96 11,25 16,1 8,9      
2 0,90 4,96 13,00 18,86 (55,3) 16,9 22,8    
3 1,60 2,0 9,60 13,20 19,1 12,1      
4 0,50   7,45 7,95 18,1 9,1      
5 0,50   8,93 9,43 20 10      
6 2,25   7,57 9,82 14 7,7 18,2 1,8 0,3
7 5,73   13,87 19,60 21,6 12,5 17 2,0 0,2
8 3,15   13,42 16,57 33,8 16,9 24 2,0 0,3
9 1,00 11,341)   12,34 19,7 9,9 25,6 3,0 0,45
10       27,10 (117) 30,4 21,6    
11 0,25 1,75 11,50 13,50 9,7 5,4 ca.15    
Gns. 1,704)

 

10,50 14,50 19,1 11,9 20,6 2,2 0,3
  1. Inklusiv forrentning + afskrivning. Total rensning
  2. Kg levende vægt
  3. Tal i parentes indgår ikke i beregnede gennemsnit
  4. Gns. Ved egen vandindvinding ca. 0,60 kr./m3, for kommunalt vand ca. 2,80 kr./m3
  5. Forurening målt i grovrenset spildevand

Tabel 3: Vandforbrug til processer etc. (l/kylling)

Slagteri 3 4 7 9 Diverse
Modtagelse, koldt vand   5,3      
Bedøvelse 0,04     0,07  
Skoldekar 1,39 1,0      
Slaskelinie       0,34  
Plukkemaskine 1,80 1,8      
Afskylning efter plukker     0,3 0,26 0
Smørevand efter plukker     0,08    
Gatskæring, eviscerering 1,12     0,15  
Halsbrækker 1,08     0,02  
Organudtagning       0,17  
Organtransport     0,35 0,03  
Indmadsskyl, - køling 1,95        
Vask. Kråse     0,7 0,35  
Vask, lever       0,10  
Benvask       0,27  
Halsrenser       0,58 0,25
Køling, kråse       0,13  
Køling, lever       0,18  
Køling, halse       0,05  
Køling, hjerter       0,21  
Køling, fødder       0,05  
Smørevand v. hovedafpilning     0,03    
Udvendig/ indvendig vask 1,80       1,5-2,2
Chiller 1,711) 2,62     3,1
Spraykøler   0,9     1,15
Pakning 0,13        
Folkerum 0,34        
Vakuumpumper (vandings) 0,59   0,3   0,5
Kølekondensatorer   0,2   0,25 0,19
Filterskylning 0,13       0,12
Renseanlæg          
Kassevask 0,43 0,6     0,15
Spuling, koldt vand   2,7      
Spuling, arbejdstid 0,90        
Fyraftensrengøring inkl. CIP 4,75        
  1. Kun 60% køles i chiller

Tabel 4: Energiforbrug

Nr.

El

Varme

Energi, total

Energi

Let proces

Rum-
varme

Let proces

Rum-
varme

Let proces Rum-
varme
el varme

%

%

%

%

1 98,9 1,2 43 57 79 21 64 36
2 99,6 0,4 74 26 87 13 52 48
3 100 0 57 43 78 22 50 50
4 100 0 79 21 94 6 70 30
5 100 0 67 33 93 7 78 22
6 98,3 1,7 62 38 86 14 65 35
7 100 0 75 25 89 11 56 44
8 97,7 2,3 82 16 91 9 58 42
9 99,9 0,1 100 0 100 0 73 27
10 100 0 100 0 100 0 50 50
11 100 0 68 32 85 15 52 48
Gns.             61 39