Håndbog i miljøvurdering af produkter

Del A Introduktion

3. Hvad kan miljøvurderingen bruges til?

3.1 Markedsføring
3.2 Miljøledelse
3.3 Produktudvikling
3.4 LCA kan anvendes til dialog

Virksomhederne har en lang række forskellige formål med de miljøvurderinger, der gennemføres. Du skal imidlertid være klar over, at forskellige formål stiller forskellige krav til dokumentation.

LCA kan anvendes til:
Intern brug i produktudvikling
Intern prioritering af miljøindsats (især i forbindelse med miljø-ledelse)
Forbedret dialog mellem myndigheder og/eller leverandører
Træning internt på virksomheden i forbindelse med miljøledelse
Miljødokumentation overfor kunder, myndigheder eller internt på virksomheden
Markedsføring

Du bør være opmærksom på, at kravene til dokumentation stiger, når LCA'en anvendes udenfor virksomheden. Hvis en virksomhed ønsker at anvende LCA som internt prioriteringsredskab, enten til miljøledelse eller produktudvikling, er kravene til LCA'en relativt lave. Her er det virksomheden selv, der sætter grænserne. Hvis virksomheden vil bruge LCA'en til markedsføring eller miljødokumentation, er kravene til pålidelighed, datakvalitet mm. meget højere.

3.1 Markedsføring

Markedsføring defineres typisk som enten aktiv eller passiv. En passiv markedsføring vil sige, at du har nogle informationer liggende i skuffen, som du udleverer, hvis du bliver bedt om det. Det er også karakteristisk, at dokumentationen kun forholder sig til dit produkt og ikke sammenligner det med andre. Selv om kunden selv beder om informationen, bør man sikre sig, at dokumentationen bygger på et solidt grundlag.

Eksempel A3.1: Miljøinformation
En ordre afhang af, om virksomheden kunne dokumentere produktets miljøegenskaber. Heldigvis havde virksomheden tidligere lavet en miljøvurdering, som blot skulle opdateres på en række punkter. Efter to dage var dokumentationen klar, og virksomheden fik ordren.

Aktiv markedsføring er brochurer eller annoncer, hvor producenten påstår, at han er god på det miljømæssige område. Hvad enten han faktisk påstår, at han er bedre end konkurrenterne eller ej, ligger det i budskabet, at han nødvendigvis må være bedre end andre. Sådanne påstande skal dokumenteres meget grundigt, og der findes regler for det i Markedsføringsloven [Forbrugerombudsmanden, 1999]. Der er udgivet en folder om miljømarkedsføring, som bl. a. siger:

Vil De bruge generelle ord, som "miljøvenlig" eller tilsvarende f. eks. "mil-jørigtig", "naturvenlig", "grøn", "natur", "ren natur" og "økologisk", forudsætter det, at De har gennemført en virkelig grundig udredning om hele produktets livscyklus.

Livscyklusvurderinger skal foretages efter anerkendte eller generelt accepterede metoder for den pågældende produkttype. Såfremt sådanne metoder endnu ikke er udviklet på det pågældende område, er det et stærkt argument for at undlade at bruge de generelle ord som "miljøvenlig" og lignende.

Det må anbefales at alliere sig med eksperter, som kan kvalitetssikre arbejdet, hvis det skal anvendes til markedsføring. Desuden kan MEKA-skemaet ikke regnes for en "virkelig grundig udredning om produktets livscyklus, foretaget efter anerkendte eller generelt accepterede metode". MEKA-skemaet kan imidlertid godt bruges til at dokumentere f. eks. et reduceret energiforbrug i produktionsfasen.

3.2 Miljøledelse

Miljøledelse kræver ikke en LCA af virksomhedens produkter, men produkternes livscyklus nævnes, og det vil være et naturligt område at arbejde med, når et miljøledelsessystem er etableret. Det datagrundlag, der etableres, vil typisk være et godt grundlag for at gå videre med LCA.

Hvis du ønsker at anvende LCA i forbindelse med prioritering af miljøindsatsen i miljøledelse, vil det dog være en god idé at supplere med forhold inden for arbejdsmiljø. Støj medtages normalt heller ikke i en LCA.

Eksempel A3.2: Prioritering af miljøindsatsen
En virksomhed har indført et miljøledelsessystem, men har problemer med at prioritere indsatsen.
En miljøvurdering viser, at det er produktets brugsfase, der giver det væsentligste bidrag til miljøbelastningen. Der skal derfor formuleres aktioner for at nedbringe belastningen fra brugsfasen. Miljøvurderingen gør det imidlertid også klart, at det er vigtigt at se ud over sit eget hegn, da f. eks. en øget anvendelse af underleverandører giver virksomheden en mindre miljøbelastning, mens den måske bliver større for produktet.

Arbejdet med LCA er velegnet som del af den uddannelse og træning, der skal finde sted i forbindelse med miljøledelsessystemet. F. eks. kan en del af uddannelsen være en præsentation af en miljøvurdering af et af virksomhedens produkter.

3.3 Produktudvikling

Anvendelse af LCA i produktudvikling betyder, at man i stedet for blot at konstatere nogle miljøegenskaber ved et eksisterende produkt har mulighed for at ændre dem, fordi det drejer sig om produkter, der ikke produceres endnu.

Normalt vil man starte med at lave en miljøvurdering af en reference, det vil sige et eksisterende produkt, for at finde ud af, hvor de største miljøbelastninger ligger. Næste trin er at finde de områder, hvor miljøbelastningen kan reduceres. Muligheden for reduktion er ikke altid forbundet med de største miljøbelastninger. F. eks. bruger et køleskab energi til køling, men det ikke give mening at reducere energiforbruget ved at hæve temperaturen i køleskabet, fordi det så ikke har den funktion, det skal have. Varmetabet kan derimod reduceres ved at forbedre isoleringen.

En gennemgang af et produkt betyder, at du får mulighed for at se det fra en anden vinkel. Du vil utvivlsomt komme til at sætte spørgsmålstegn ved nogle procedurer eller valg og få øje på forbedringsmuligheder.

Eksempel A3.3: Produktudvikling
Den indledende gennemgang af produktet viste, at forbruget af messing var meget højt. Messing indeholder kobber og zink, som begge er sparsomme ressourcer. Det viste sig, at en stor del af messingforbruget var overflødigt, og vægten af produktet blev kraftigt reduceret i den nye model. Resultatet blev et produkt, der både var billigere og bedre rent miljømæssigt.

3.4 LCA kan anvendes til dialog

LCA'en giver typisk nogle erkendelser, som kan bruges i dialog enten internt eller eksternt. Det kan være miljøafdelingen, som har brug for at argumentere overfor indkøbsafdelingen eller produktudviklingsafdelingen. Det kan også være at virksomheden vil bruge LCA til at skabe en mere positiv dialog med myndighederne. Endelig kan en miljøvurdering bruges til dialog i produktkæden, dvs. via leverandør via virksomhed til kunde. Igen gælder det, at kravet til dokumentation er større, når LCA'en anvendes eksternt, også selv om det kun er som et dialogredskab.

Eksempel A3.4: Miljøvurdering som grundlag for en dialog
Miljøafdelingen ønskede at forbedre virksomhedens produkter med hensyn til miljø, men havde svært ved at få til at forstå, hvad der kunne gøres. Der blev lavet en miljøvurdering af et produkt, og produktudviklingsafdelingen blev bedt om at levere materiale- og proceslister og komme med forslag til ændringer i produktet. Nu kunne produktudviklingsafdelingen se de miljømæssige konsekvenser af ændringer, og det blev en ren sport at komme med de forslag, der gav de største miljømæssige forbedringer.