Styr på miljøet i vognmandsvirksomheder 6. Arbejdsmiljø1. Supplerende forklaring til arbejdsmiljøEn ArbejdsPladsVurdering - i daglig tale APV - er et værktøj, som kan styrke indsatsen for et bedre arbejdsmiljø. Alle virksomheder har pligt til at gennemføre APV. Hensigten er at skabe et bedre arbejdsmiljø. Formålet er at nedbringe antallet af arbejdsbetingede lidelser og forebygge arbejdsulykker. Der er derfor tale om en løbende indsats i den enkelte virksomhed. Denne vejledning er en kort gennemgang af baggrunden for APV og en vejledning i, hvordan man så simpelt som muligt kan indføre APV i en vognmandsvirksomhed. Vejledningen indeholder checklister og skemaer, der kan benyttes som modeller i virksomhederne. En arbejdspladsvurdering er - som ordet siger - en vurdering af virksomhedens arbejdsmiljø. Altså en vurdering af de belastninger, de ansatte udsættes for og en vurdering af, hvordan der kan skabes et bedre arbejdsmiljø. Løsninger som forbedrer arbejdsmiljøet er vigtige dele i en arbejdspladsvurdering. Der findes ikke én rigtig måde at lave APV på. Mange virksomheder foretrækker at bruge checklister, andre vil løbende tale om problemerne, og nogle foretrækker at indbygge APV i virksomhedens kvalitets- eller miljøstyringssystem. Mulighederne er altså mange. Det vigtigste er, at der vælges en metode, som egner sig for den enkelte virksomhed. Vejledningen bygger på få og enkle formularer. Det er helt i tråd med driften i en vognmandsvirksomhed. Har man brug for mere, kan systemet udbygges. Hvad siger arbejdsmiljøreglerne om APV? Arbejdstilsynets bekendtgørelse om arbejdets udførelse - nr. 867 af 13. oktober 1994 - stiller krav om, at arbejdsgiveren foretager APV og gennemfører de foranstaltninger, som er nødvendige for at sikre de ansattes sikkerhed og sundhed. APV skal skabe overblik over alle problemer af betydning; Altså forebygge frem for at helbrede. Eksperter udefra kan måske lave den bedste kortlægning og foreslå de bedste løsninger. Men det er ingen garanti for, at der sker noget. Det er langt det bedste og mest motiverende, hvis virksomheden selv arbejder med problemerne og selv skaber løsningerne. Det er i virksomheden, engagementet findes, og det er virksomhedens medarbejdere, der er de nærmeste til at blive klogere og de bedste til at udnytte og vurdere både gode og dårlige løsninger. Det er jo medarbejderne, der skal leve med erfaringerne. Hvad siger bekendtgørelsen om arbejdets udførelse? Når man skal planlægge og tilrettelægge arbejdets udførelse, må der ikke benyttes arbejdsmetoder, som kan være farlige for helbred og sundhed. Ifølge bekendtgørelsen om arbejdets udførelse kan der forebygges ud fra følgende principper:
Det er bedst at være blandt de gode virksomheder. APV er et af de redskaber, der kan bringe virksomheden i 1. division. Og det er der mange gode grunde til:
APV er kun et spørgsmål om at komme i gang APV er ikke en ny dyb tallerken. APV sætter blot arbejdsmiljøarbejdet i system. I al sin enkelhed er der tale om, at man stiller sig selv følgende enkle spørgsmål:
Med udgangen af 2000 skal alle virksomheder udarbejde skriftlige arbejdspladsvurderinger. Med en skriftlig APV er det meget nemmere at dokumentere overfor Arbejdstilsynet, at man har lavet APV og dermed tager arbejdsmiljøarbejdet alvorligt. Det kan have meget stor betydning for Arbejdstilsynets behandling af virksomheden. Det er ikke nødvendigt at skrive en hel roman om hvert emne, man har behandlet i en APV. Stikord og henvisninger til vejledninger, der viser at man har talt om mange emner og er kommet ud i krogene er glimrende. Det som hjælper er ikke det som står på papiret, men det man gør i praksis. I følge bekendtgørelsen skal APV laves så ofte der er behov for det. Det er blandt andet ved indførelse af nyt arbejde eller ændring af arbejdsgange. Herudover kan det være fornuftigt at gennemgå APV med jævne mellemrum. Hvor ofte det skal gøres afhænger af den enkelte virksomhed, og det arbejde der udføres. Den første APV kan være besværlig og tage tid at lave, men herefter vil det være mere overkommeligt at lave de næste, da man bygger videre på dem, man allerede har lavet. Man vil herved også opnå at arbejde systematisk med arbejdsmiljøet, hvilket Arbejdstilsynet lægger meget stor vægt på i deres bedømmelse af virksomhederne. Vejledninger: |