Nye krav til leverandører til tekstilbranchen

12. Tytex A/S 12

12.1 Hovedindtryk
12.2 Virksomhedsbeskrivelse
12.3 Marked
12.4 Leverandører
12.5 Formulering af miljøkrav
12.6 Gennemførelse og kontrol af miljøkrav

12.1 Hovedindtryk

Tytex A/S er verdens største producent af forskelligt "special undertøj", som anvendes til at fastholde bind, bandager mv. i forbindelse med medicinsk behandling. Kunderne er store internationale koncerner, der sælger til hospitaler m.v., og som stiller meget høje produkt- og dokumentationskrav.

Tytex har på den baggrund indført kvalitets- og miljøstyring i virksomheden, og kan med udgangspunkt i sin miljødatabase dokumentere en meget bred vifte af produktionsprocesser og kemikalier, der indgår i produktionen, samt en stor del af de alternativer som kunne anvendes.

Man får jævnligt henvendelser fra kunder om produkternes sundhedsforhold, i form af ønsker om dokumentation af at en eller anden kemisk forbindelse ikke findes i produkterne. Man har dog til dato ikke mødt kundeønsker om dokumentation eller mærkning ifølge EU-Blomst-standarden eller andre produktmiljømærkningsstandarder.

12.2 Virksomhedsbeskrivelse

Tytex er moderselskab i Tytex Group, som er en del af Thygesen Textile Group. Tytex blev etableret i 1971, og beskæftiger ca. 100 mennesker i Danmark og 200 i datterselskaber i Irland, Tyskland og USA.

Tytex’ vision er at være verdens største producent af trusser, fikseringer og andre tekstiler, som anvendes i forbindelse med medicinsk behandling. Virksomhedens kernekompetence er knyttet til anvendelse af den særlige Raschel teknologi og til at opfylde de særlige specifikationer, der knytter sig til tekstiler som anvendes i hospitalssektoren og i øvrigt i forbindelse med lettere medicinsk behandling.

Tytex har for sin danske produktion indført kvalitetsstyring ifølge ISO 9000 og miljøstyring ifølge ISO 14001, og er endvidere registreret efter EMAS. Etablering af disse systemer har været stimuleret af kundeønsker, som Tytex mest effektivt har kunnet tilfredsstille ved selv at etablere de nødvendige styrings- og dokumentationssystemer. Tytex udsender sin femte miljøredegørelse i år.

12.3 Marked

Tytex sælger sine produkter til en række store koncerner, der står for salget til hospitaler, apoteker m.v. Tytex Group har ca. 85% af verdensmarkedet for inkontinens trusser og betydelige dele af markedet for andre lignende produkter. Flere af produkterne fungerer som normalt undertøj, ud over at de er bygget til at fastholde bleer, bandager mv.

12.4 Leverandører

Tytex (danske produktion) har en meget stabil kreds af ca. 50 leverandører, der hovedsageligt kommer fra EU-lande.

Man forventer, at leverandørerne vil bidrage til at udvikle nye og herunder også mere miljøvenlige råvarer til Tytex’ produktion.

12.5 Formulering af miljøkrav

Efter at have været miljøcertificeret siden 1995 og have gennemført en lang række interne miljøprojekter finder man det i dag vanskeligt at forbedre produktionens miljøstandard på en rationel måde. Dette gælder for eksempel på elektricitets området, hvor man har gennemført energisyn, uden at man har kunnet pege på oplagte besparelsesmuligheder.

I forbindelse med miljøforbedring af den interne produktionsteknologi såvel som leverandørernes anvender man den miljødatabase, som man har opbygget. Denne indeholder dokumentation for en stor del af de processer og kemikalier, der indgår i produktionen samt for en lang række alternative kemikalier og processer, som man enten tidligere har anvendt, eller har undersøgt muligheden for at anvende.

Produkternes sundhedsmæssige indhold er naturligvis et fokusområde for kunderne. Man får derfor jævnligt forespørgsler, om dette eller hint stof kunne tænkes at være i et produkt. På basis af miljødatabasen er Tytex selv i stand til at besvare en stor del af disse henvendelser, men ellers sender man spørgsmålet videre til underleverandørerne, som så må dokumentere forholdene, hvorefter Tytex formidler denne viden videre til kunden.

12.6 Gennemførelse og kontrol af miljøkrav

Gennemførelse af Tytex´ miljøkrav sker ifølge virksomhedens kvalitets- og miljøstyringssystemer, der også omfatter forhold vedrørende arbejdsmiljø.

Man følger i dag de krav, der stilles i forbindelse med CE-mærkning af produkterne. Man følger endvidere også kundernes standarder for produkterne (klasse 1). Tytex følger imidlertid ikke eksterne standarder knyttet til noget miljømærke for produkternes miljøindhold. Man har ligeledes heller ikke fået kundehenvendelser, der relaterer til fx EU-Blomst-standarden.

12 Casebeskrivelse på basis af interview med miljøchef Charlotte Nielsen, firmaets brochure og miljøredegørelser samt information fra Krak Direkt.