Renere Teknologi på svine- og kreaturslagterier

2. Slagterier generelt

2.1  Svin
2.1.1. Statistik
2.1.2. Slagteprocessen for svin
2.1.3. Nøgletal
2.2 Kreaturer
2.2.1. Statistik
2.2.2. Slagteprocessen for kreaturer
2.2.3. Nøgletal

2.1 Svin

2.1.1. Statistik

Der findes (1997) 23 større svineslagterier i Danmark. Herudover findes en række mindre slagtehuse.

De store slagterier er stort set alle andelsejede virksomheder samlet i fire slagteriselskaber:

Danish Crown med 12 slagtesteder
Vestjyske Slagterier med 7 slagtesteder (1998 fusioneret med Danish Crown)
Steff-Houlberg med 2 slagtesteder
TICAN med 1 slagtested

Andelsvirksomhederne slagtede (1996) knapt 19 mio. svin. Totalt slagtedes samme år godt 20 mio. svin. Slagterierne leverer hele kroppe, udskæringer og udbenede ferske kødvarer.

Det største svineslagteri herhjemme slagtede (1996) 2,2 mio. svin. Ved Branchekonsulentordningen (7) var den størrelsesmæssige fordeling af slagterier:

100.000 - 300.000 slagtninger: 5 slagterier
300.000 - 500.000 slagtninger: 2 slagterier
500.000 - 1.000.000 slagtninger: 9 slagterier
> 1.000.000 slagtninger: 8 slagterier

2.1.2. Slagteprocessen for svin

Den dag svinene skal leveres til slagteriet, fodres de ikke. De afhentes af en vognmand i en rengjort lastbil indrettet til svinetransport. Ved ankomsten gennes svinene ind i folde på slagteriet. Vognen kører til en særlig vaskeplads.

Svinene opholder sig normalt kun få timer i foldene. Med et automatisk system får de vand at drikke, og på varme dage afkøles de ved overbrusning med vand. Svinene urinerer og afgiver gødning. Foldene rengøres ved vask med vand.

Herfra drives svinene gennem drivgangen til bedøvelsesanlægget (normalt anvendes kuldioxid bedøvning), hvorefter svinet ophænges i det ene ben med en kæde, stikkes i halsen og afbløder, mens det med et glidestangsystem passerer blodgangen.

Efter afblødning slæbes svinekroppen gennem skoldekarret, et kar fyldt med ca. 60 grader varmt vand, som tømmes ud ved arbejdstids ophør. Skoldningen har til formål at løsne overhud, børster og klove på svinet.

Svinekroppen tages af kæden og behandles i hårstødemaskinen, hvis formål det er at støde overhuden af og fjerne børsterne samt klovene. Hårstøderen er opbygget således, at svinet i liggende stilling bearbejdes med roterende valser og vand. Derpå glider svinet ud på stødbordet, hvor det ophænges i hængejern, som bevæges af glidestangssystemet og transporteres til svideovnen, som kan være olie- eller gasfyret. Formålet er at give sværen en fastere konsistens, at fjerne bakterier og at fjerne eventuelle efterladte børster. Glidestangen gennem ovnen er vandkølet.

Efter svidning går svinet gennem et automatisk maskinanlæg (Maskinlinien) for sværbehandling. Første trin er sortskrabemaskinen, hvor en række skrabeblade foretager det grove skrabearbejde. Skrabemøller følger efter til skrabning af de vanskeligere tilgængelige steder på kroppen. Næste trin er børstemaskiner, der yderligere renser overfladen, således at den efter endt sværbehandling har en ubeskadiget svær, er fri for børster og fremviser en lys ensartet farve. Disse maskinfunktioner udføres under anvendelse af vand, der har en blødgørende effekt og transporterer afskrabet materiale ned på gulvet.

Den del af slagteriet, som svinet indtil nu har passeret, kaldes sort slagtegang (eller uren slagtegang). Derefter går svinekroppene over i den hvide slagtegang (eller ren slagtegang).

Her lukker man svinet op, friskærer fedtenden (endetarm) og udskærer tarmsættet inkl. mave, som efter dyrlægekontrol føres til tarmhuset for oparbejdning til tarm- og maveprodukter.

Derefter opbrystes svinet, og der løsnes organer: Flommer, plucks (tunge, strube, spiserør, hjerte, lunger, mellemgulv og lever) og mørbrad. Herefter udtages organer, krop og hoved flækkes, kroppen klassificeres og alt dyrlægekontrolleres.

Her slutter hvid slagtegang, og svinet går til køling og opskæring og andre ikke vandforbrugende processer (udover rengøring).

Hovedprocessen, hjælpestoffer og afledte stoffer er vist i efterfølgende flow- diagram.

Slagteprocesserne er stort set ens på alle slagterier bortset fra, at huden på nogle få slagterier trækkes af (afhudeslagterier). På alle slagterier sker en vis forædling (opskæring og udbening), medens kun nogle af slagterierne har en egentlig pølsemageriafdeling (7-8 slagterier), fedtsmeltning (7 slagterier) eller konservesproduktion (1 slagteri). Alt efter slagtetal slagtes på en eller flere slagtelinier (normalt 1 eller 2 og et enkelt sted 4 linier).

Slagtehastigheden på linien varierer også en hel del, fra under 100 svin pr. time på soslagterier og op til ca. 360 svin pr. time. Der er to slagterier, som kun slagter søer og nogle få steder, hvor der slagtes såvel slagtesvin som søer. Udover de normale kølefaciliteter (køletunnel, udligningskølerum, kølede arbejdslokaler, kølelagre) har en række slagterier indfrysning og fryselagre.

I flow-diagrammet er ikke medtaget forbrug af hjælpestofferne koldt og varmt vand samt rengøringsmidler, da disse indgår i alle processer. Af samme grund er afledning af spildevand heller ikke medtaget.

2.1.3. Nøgletal

Vandforbrug

En række nøgletal for vandforbrug ved enkeltprocesser eller i afdelingen blev indsamlet under konsulentordningen (7). Disse tal plus enkelte minimumsforbrug opnået i senere projekter ses i nedenstående tabel.

 

Liter pr. svin

Konsulentordning

Senere min.

 

Gns.

Min.

Delforbrug som har kunnet opgøres (ikke fuldstændig liste):

 

Vaskeplads

16

9

6

Stald

18

2

 

Stald (afhudeslagteri)

80

73

 

Skoldekar

 

 

12

Hårstøder

14

6

 

Skrabe-børste-sektion

21

14

 

Maskinlinie

38

24

20

Vaskekabine (afhudeslagteri)

48

39

 

Tarmhus

64

49

34

Opskæring/udbening

33

25

 

Køleanlæg

12

5

 

Kedelhus

5

2

 

Rengøring

52

25

 

Total slagteri (inkl. opskær./udbening)

329

200

150


Der er gennem årene sket et kraftigt fald i nøgletal for vandforbrugsvineslagterierne:

År

Vandforbrug

l/svin

mio. m3/år

1981

800

11,5

1989

580

8,9

1993

330

6,6

1997

225

4,5


Faldet i totalt vandforbrug er sket trods et kraftigt stigende slagtetal gennem perioden (14,7 mio. svin pr. år til 20,6 mio.).

Forurening

Den forureningsmængde, som opstår ved slagtning af et svin, udtrykt som antal kg BI5 pr. slagtet svin, er et vigtigt nøgletal, idet det siger noget om, hvor meget man gør for at opsamle spild ved kilden.

Tallet findes ved at multiplicere den gennemsnitlige koncentration af BI5 i spildevandet (fra analyseattester) med det gennemsnitlige vandforbrug pr. svin. På slagterier med eget flotationsanlæg skal tallet beregnes på spildevandet før flotering for at give mening og kunne sammenlignes med andre slagteriers tal.

Det kan ud fra de indsamlede data (7) beregnes, at den gennemsnitlige udledte forurening i 1993 ligger på 0,48 kg BI5/svin med ca. 0,25 kg som minimum og ca. 0,8 kg BI5 som maksimum. De højeste tal er knyttet til slagterier med stor forædling og med eget fedtsmelteri, medens de laveste er knyttet til slagterier med liden forædling eller med ufuldstændig tarmrensning.

Den gennemsnitlige BI5-koncentration i spildevandet ligger på 1.575 mg/l (1993).

Gennemsnitligt udledes ca. 80 g N og 14 g P pr. enhed (7).

Faldet i BI5 gennem årene fremgår af efterfølgende sammenstilling:

År

BI5

kg/svin

t/år

1981

1,0

15.000

1989

0,8

12.000

1993

0,5

10.000

1997

0,5

10.000

Forureningen pr. afdeling kan ud fra talmaterialet i (1) skønsmæssigt beregnes som følger:

Afdeling

g BI5/svin

% af total

Vaskeplads

40

5 1)

Uren slagtegang

380

47,5

Heraf skoldekar 10 g (1%)

 

 

Hårstøder 70 g (9%)

 

 

Maskinlinie 170 g (21%)

 

 

Stiksti + blodgang 130 g (16%) 3)

 

 

Ren slagtegang

60

7,5

Tarmhus

320 2)

40 2)

Total slagteri

800

100

 

1) I en anden undersøgelse (1) udgør vaskeplads knapt 1,5% af den totale udledning af BI5.
 
2) I tidligere gennemførte kortlægninger udgjorde tarmhuset en mindre del af den totale udledning af BI5 (20-30%). Det skal bemærkes, at totalmængden i dag er væsentligt lavere på grund af tør opsamling af mave- og til dels smaltarmeindhold.
 
3) Tal er beregnet (ikke målt).

Energiforbrug

Dataindsamlingen ved konsulentordningen (7) gav følgende gennemsnitstal for energiforbrug og forbrug af varmt vand:

 

kWh/svin

l/svin

Indkøbt energi

 

 

- El

9,8

 

- Varme

16,5

 

Genvunden energi

3,1

 

Samlet energiforbrug

29,4

 

35°C vand

 

31

42°C vand

 

35

60°C vand

 

62

82°C vand

 

30

Samlet

 

158


Også her er der sket en udvikling i nøgletal gennem årene:

År

Energiforbrug

 

kWh/svin

GWh/år

1981

45

650

1989

34

520

1993

29

565

1997

27

540


Ud fra talmaterialet fra Brancheenergianalysen for slagteribranchen (11) kan energiforbrugenes fordeling på energiformer og anvendelse beskrives noget mere detaljeret. Materialet er baseret på analyser af to svineslagterier.

Energiforbrugene var således fordelt på energikilder:

Energifordelingen

Kilde

Slagteri 1 (%)

Slagteri 2 (%)

El

36

37

Varmeenergi

46

49

Genvunden varme

18

14

Sum

100

100


El-forbruget var fordelt på følgende måde:

Anvendelse

Slagteri 1 (%)

Slagteri 2 (%)

Køleanlæg

53

53

Maskiner m.m.

17

11

Kedelcentral

 

2

Trykluft

9

8

Lys

8

9

Ventilation

7

9

Brugsvand

3

4

Kontor m.v.

 

 

Diverse

3

4

Sum

100

100


Varmeenergien udnyttes på følgende måde:

Anvendelse

Slagteri 1 (%)

Slagteri 2 (%)

Kedler m.m.

56

71

Svideovn

41

28

Klassificeringcenter

3

1

Sum

100

100


Energien fra kedelanlægget blev udnyttet som følger:

Anvendelse

Slagteri 1 (%)

Slagteri 2 (%)

40°C vand

3

10

60°C vand

18

19

82°C vand

10

20

Skoldekar

7

7

Rumvarme m.v.

60

43

Diverse

2

1

Sum

100

100


Energinøgletal

Nøgletallene for varme og el for slagterier (eksklusiv frysehuse, renseanlæg m.v.) var:

 

Slagteri 1 kWh/svin

Slagteri 2 kWh/svin

Indkøbt energi

 

 

- Brændsel

18,7

11,6

- El

10,8

9,3

Genvunden energi

 

 

- Køleanlæg

4,1

3,3

- Svideovn

1,0

2,0

- Trykluft

0,0

0,2

Samlet energiforbrug

34,6

26,4


Der findes ligeledes en række nøgletal for el og varmeforbrug separat til processer/system:

 

Slagteri 1 kWh/svin

Slagteri 2 kWh/svin

El, total slagteri

10,8

8,1

El, køling, total

5,6

 

El, kølekompressor

4,3

2,7

El, trykluft

0,9

0,8

El, vandværk

0,4

 

El, intern vandcirkulation

0,2

0,1

Varme, skoldekar

0,8

 

Varme, svideovn

5,4

4,6

Varme, 40°C vand

1,2

 

Varme, 60°C vand

2,3

 

Varme, 82°C vand

2,3

 


På Slagteri 1 opstilledes yderligere nøgletal for frysehus og fedtsmelteri:

El, frysehus: 115 kWh pr. ton
Varme, fedtsmelteri: 300 kWh pr. ton

Nøgletal for varmtvandsforbrug var:

 

Slagteri 1
l/svin

Slagteri 2 l/svin

35°C

53

20

40°C

100

31

60°C

37

57

82°C

401

25

Koldt vand

591

147

Samlet vandforbrug

 

280


2.2 Kreaturer

2.2.1. Statistik

Der findes (1997) 15 eksportautoriserede kreaturslagterier. Ca. 75% af slagtningerne sker indenfor de to største andelsejede fusioner: Danish Crown (3 kreaturslagterier) og Vestjyske Slagterier (4 kreaturslagterier).

Det totale slagtetal i regnskabsåret 95/96 lå på 674.000 kreaturer.

Slagtetallet på de under konsulentordningen (9) besøgte slagterier varierede mellem 13.000 og 78.000 slagtninger pr. år, og fordelingen efter størrelse ses efterfølgende (1996):

Antal slagterier

12

<20.000 kreaturer/år

2

20.000 - 40.000 kreaturer/år

1

40.000 - 60.000 kreaturer/år

5

>60.000 kreaturer/år

4

Størst (kreaturer/år)

78.000

Mindst (kreaturer/år)

13.300


Kun et slagteri har en væsentlig slagtning af får og lam med en selvstændig fåreslagtelinie (kapacitet på 40-50.000 får/lam pr. år). Mængden af slagtede heste er marginal. Den gennemsnitlige slagtevægt for kreaturer ligger omkring 250 kg.

2.2.2. Slagteprocessen for kreaturer

Kreaturerne transporteres til slagteriet med lastbil og opstaldes i op til nogle timer før slagtning.

Kreaturerne bedøves ved skydning med boltpistol. Derpå opkædes de i begge bagben. Halsmusklen gennemskæres og kreaturet stikkes, så de to halspulsårer overskæres, og dyret afbløder. Blodet går til opsamlingstank for senere udnyttelse.

Derefter foregår en række slagteprocesser, bl.a.

- slagtning af kæbelapper, pandelap, hovedafkapning
- fjernelse af horn, udtagning af hjerne
- tungeløsning
- hudafkrængning
- opbrystning, oplukning
- udtagning af tarm/maver
- flækning m.-m.
- overbrusning
- opskæring

Der anvendes tre forskellige slagtemetoder: båndslagtning, hængende slagtning og skrabeslagtning.

Bånd- og skrabeslagtning er karakteriseret ved, at den første del af afhudningen sker liggende, dvs. dyrene opkædes, afhægtes og hænges atter op. Ved skrabeslagtning ligger dyret på en briks (skraber) og alle operationer udføres af en eller højst to operatører, mens kreaturerne ved båndslagtning anbringes på et løbende bånd, og der er en operatør til hver operation. Ved hængende slagtning foretages alle operationer med ophængt kreatur, og hver operation har sin operatør.

På de under Konsulentordningen (9) besøgte slagterier var fordelingen:

4 slagterier med skrabeslagtning
3 slagterier med båndslagtning
5 slagterier med hængende slagtning

Tendensen på større slagterier går klart hen imod anvendelse af hængende slagtning.

Slagteprocesserne foregår tørt, men der bruges vand til afskylning, knivsterilisering og rengøring.

Et væsentligt biprodukt er huderne. I huderummet renskæres huden, spredes ud til køling, vejes og mærkes, samt saltes eller ises før videre forsendelse.

Hovedprocesser, anvendte hjælpestoffer samt afledte stoffer fremgår af efterfølgende flow-diagram.

Det skal bemærkes, at kun få slagterier systematisk udtager blod til spisebrug. En række slagterier har imidlertid faciliteter for steril blodudtagning, men prisrelationer og afsætningsmuligheder gør, at udtagning kun i perioder er rentabel. Derfor sendes blod fortrinsvis til oparbejdning på kødfoderfabrik (blodmel).

Der er store forskelle mellem virksomhedernes udnyttelse af tarmsættets forskellige dele og metoder til tømning/ikke tømning af uudnyttede dele. Tømnings-/behandlingsmetode af tarmsættets forskellige dele kan have stor indflydelse på vandforbrug og forurening af spildevand. Det er dog almindeligt, at kalluner renses og udnyttes til konsum eller pet foods.

I flow-diagrammet er ikke medtaget forbrug af hjælpestofferne koldt og varmt vand samt rengøringsmidler, da disse indgår i alle processer. Af samme grund er afledning af spildevand heller ikke medtaget.

Kreaturslagterierne er til forskel fra svineslagterierne karakteriseret ved næsten aldrig at have selvstændige forædlingsafdelinger (pølsemageri etc.). Normalt foretages kun slagtning, køling, opskæring og udbening. I visse tilfælde sker også indfrysning og frostlagring. En række steder foretages yderligere detailopskæring og pakning.

2.2.3. Nøgletal

Ved sidste runde i konsulentordningen (9) blev nøgletallene for vandforbrug opgjort som følger (1996):

Slagtninger (antal kreaturer)

580.000

Totalt vandforbrug (m3)

500.000

Vægtet vandforbrug (l/kreaturer)

860

Gns. vandforbrug (l/kreaturer)

862

Min, - max. (l/kreaturer)

522 - 1.656


Vandforbrug

I samme rapport blev opstillet en række nøgletal for vandforbrug for afdelinger/processer. Tallene er i en række tilfælde baseret på yderst få observationer:

 

l/kreatur

Delforbrug som har kunnet opgøres (ikke fuldstændig liste)

 

Vaskeplads

77

Stald

44

Skylning af krop (manuel)

10

Tungevask

25

Plucksvask

34

Kallunvask

120

Tarmhus

183

Køling

112

Ismaskine

6-7

Afrimning, kølerum

ca. 100

Kedelspædevand

0,5

Vask, kølebiler

50

Rengøring

167

Kontor, omklædning

28

Omtrentlig samlet vandforbrug

ca. 960


Selv om forbruget ikke er detaljeret kortlagt, viser eksisterende data klart, at en række afdelinger/processer i særlig grad er store vandforbrugere, og her er der potentiale for større vandbesparelser:

- Rensning, vask og køling af hoveder, plucks, tarme og maver (kalluner)
- Sterilisering af udstyr (knive, save, flækkemaskiner, bakker, m.v.)
- Rengøring af vogne
- Rengøring af slagteri
- Stalde

Forbrugets fordeling over døgnet blev også omtalt i (4):

Arbejdstid: 70-80% af vandforbruget
Rengøring: 20-30% af vandforbruget
Stilletid: 1-2% af vandforbruget

Der er gennem årene sket et kraftigt fald i vandforbruget pr. kreatur:

År

Vandforbrug

 

l/kreatur

mill. m3/år

1984

2.100

2,1

1991

1.000

0,8

1994

950

0,7

1996

860

0,6


Energiforbrug

Energiforbrug på virksomhederne blev også kortlagt ved konsulentordningen (9). Følgende gennemsnitstal var gældende ved besøgenes afslutning:

Varme: 35,5 kWh/kreatur
Genvinding: 1,8 kWh/kreatur
El: 23,7 kWh/kreatur
Total energi: 61,0 kWh/kreatur

Elforbruget er afhængigt af, om slagteriet har frysehus og indfrysning:

El, uden frysehus: 15,7 kWh/kreatur
El, med frysehus: 35,7 kWh/kreatur

Varmtvandsforbrugene lå på:

42°C: 45 l/kreatur
60°C: 265 l/kreatur
82°C: 105 l/kreatur
Total, varmt vand: 330 l/kreatur

Varmtvandsforbruget udgør 35-40% af totalforbruget af vand på kreaturslagteriet.

Der er gennem de senere år sket væsentlige fald i energinøgletallene, som det fremgår af efterfølgende:

År

Energiforbrug

 

kWh/kreatur

GWh/år

1984

80

80

1991

90

72

1994

66

47

1996

61

41


Ud fra kortlægning af et slagteri ved Brancheenergianalysen (11) kan følgende fordelingstal og nøgletal for energiforbrug uddrages til yderligere belysning af anvendelsen af energi på kreaturslagterier:

Fordeling af energi

El 38,6%
Varme 51,5%
Genvunden energi (trykluftanlæg og køleanlæg) 9,9%

Fordeling af elforbrug:

Køleanlæg 43,7%
Varmepumpe 9,7%
Trykluft 9,4%
Belysning 8,8%
Maskiner 8,2%
Renseanlæg 4,1%
Ventilation 3,8%
Kedelhus 3,4%
Vandværk 2,5%
Brugsvand 2,1%
Diverse 4,3%

Nøgletal for energi Nøgletallene var for det undersøgte kreaturslagteri:

 

kWh/kreatur

Indkøbt energi:

 

Brændsel

45,7

El (incl. renseanlæg og varmepumper)

37,3

Genvunden energi

8,8

Samlet energiforbrug

91,8


Nøgletal for forbrug af vand ved forskellige temperaturer er:

 

Slagteri – l/kreatur

Tarmrenseri – l/kreatur

Koldt vand

170

181

40°C vand

54

85

60°C vand

313

2

82°C vand

103

 


Forurening

Den vandbårne forurening pr. slagtet kreatur blev (9) opgjort som følger (gennemsnit af analyser fra 1996):

BI5

mg/l

1.635

g/kreatur

1.200

N

mg/l

300

g/kreatur

205

P

mg/l

27

g/kreatur

15

Fedt

mg/l

630

g/kreatur

600


Ved en tidligere undersøgelse (8) blev der på et enkelt slagteri gennemført en række analyser til belysning af forureningen fra særskilte afdelinger/processer:

Område

BI5 - kg pr. kreatur

% belastning pr. afdeling

Vaskeplads

0,075

2 – 3

Staldområde

0,083

2 – 4

Slagtehal

1,060

40 – 45

Tarmhus

0,695

43 – 48

Kallunvask

0,355

Kallunpakkeri

0,061

Hovedafpilning

0,047

1 – 3

Miljøbrønd, i alt

2,440

100


Der foretages ikke regelmæssige målinger af spildevandsforureningen fordelt på processer/afdelinger, men ud fra de få kendte afdelingsvise undersøgelser af forureningen (BI5 og fedt) kan der alligevel dannes et billede af de største bidragsydere til spildevandsforureningen:

Slagtehal, op mod 50% af total
Tarmhus, 40-50% af total

En stor del af forureningen i slagtehallen skyldes blod og kødrester, som er endt på gulve, og i tarmhuset mave-/tarmindhold og fedt fra tarmsættet. Det kan yderligere nævnes, at afskylning af hoveder (blod) tegner sig for hele 5% af totalforureningen (BI5). De nævnte kilder til forurening giver i sig selv en nøgle til en løsning af problemerne: Man skal minimere blod og kødrester til kloak, og man skal sørge for en tør udtagning af alt mave- og tarmindhold og kun bruge vand ved finrensningen af sættene.

Til sidst skal vises tal for udviklingen gennem de senere år (målt som BI5):

År

BI5
kg/kreatur

BI5
t/år

1984

2,7

2.700

1991

2,5

2.200

1994

1,9

1.350

1996

1,2

800