Renere Teknologi på svine- og kreaturslagterier

3. RT på slagterier

Renere teknologi på et slagteri betyder blandt andet at:

- spare på ressourcerne (vand, energi)
- minimere spildevandsforureningen ved at fjerne den så nær kilden som muligt, det vil sige undgå, at spild (blod, kødrester, gødning, tarm- og maveindhold m.v.) blandes med spildevandet
- minimere mængden af affald
- genbruge spildprodukterne

For at kunne spare på vand og energi er det nødvendigt at kende og løbende følge forbrugene, ikke alene totalt, men også på de enkelte processer/afdelinger. Dette skal gøres ved opsætning af målere på alle betydende forbrugssteder, at aflæse dem regelmæssigt og benytte tallene i det løbende arbejde med at nedbringe forbrugene.

Aflæsning bør ske således, at forbrug i arbejdstid, under rengøring og i stilletid registreres separat. Manuel aflæsning og rapportering kræver små investeringer, men er arbejdskrævende, og på større virksomheder vil det på sigt være en fordel med automatisk registrering og rapportering af forbrug. Der findes en række systemer hertil (Easy Map, Vagt-5, Seven Technologies o.a.).

Man bør gennemgå alle processer og maskiner og spørge sig selv: Hvor meget vand/energi bruges ? Hvad bruges det til her ? og hvor meget er nødvendigt for at opnå det ønskede resultat uden at påvirke kvalitet eller hygiejne ? Ofte ser man således et stort vandspild, idet det tilførte vand slet ikke indgår i selve processen. Et typisk eksempel herpå er, at vand til afskylning af et produkt ikke rammer emnet, det være sig en svinekrop, hvor sortskrab skal fjernes, eller et "juletræ" (til ophængning af skinker), som skal rengøres. Sådanne forhold skal justeres.

Tidligere løb vand tit på slagterier, selv om der ingen dyr var på processtedet på grund af et "hul" på kæden eller en spisepause. Det imødegås bedst ved taktstyring eller lignende automatiske systemer til stop/start.

Genvinding af energi er et andet vigtigt område. Typiske eksempler på udstyr og processer, hvor der kan genvindes energi (varme) er fra køleanlæg, trykluftanlæg og svideovne. Den genvundne energi bruges til bl.a. opvarmning af brugsvand og til opvarmning af lokaler. På de slagterier, hvor man er nået længst med genvinding, kommer op til 20% af det totale energiforbrug fra genbrug.

Det er generelt en bedre løsning at hindre, at forurening kommer i kloakken, end at rense for det bagefter. Selvom spildevandet sigtes, når der altid at gå noget i opløsning, eller der sker en findeling, som reducerer effekten af sigtning.

Især er det meget væsentligt, at der holdes omhyggelig kontrol med blod og blodvand samt mave- og tarmindhold fra tarmhuset. På alle slagterier opsamles blodet til anden anvendelse, men der skal jævnligt holdes regnskab med afregnet blodmængde pr. dyr samt foretages eftersyn af de tekniske installationer, som kan medføre blodudslip.

Opsamling af spild på gulve kan foretages manuelt med vådsuger eller med gummiskraber, kost og skovl. Passende anvendt forsvinder behovet for rensning af gulv i arbejdstiden næsten helt. Problemet kan også løses med opsætning af bakker, der opfanger det nedfaldende spild, til senere tømning i container til kødfoderfabrik. På nogle amerikanske slagterier har man installeret en langsgående tragt med skrueconveyor under slagtekæden og gjort gulvrengøring i arbejdstiden overflødig.

Genbrug af spildprodukter inden for kødbranchen sker i symbiose med primærlandbruget, kødfoderfabrikker m.m., idet det på den efterstående figur viste kredsløb er helt eller delvist gennemført:

For at kunne gennemføre renere teknologi helt til bunds er det nødvendigt med en bevidstgørelse og holdningsændring hos alle på virksomheden, fra direktør til mester og slagteriarbejder samt vognmanden, der leverer dyrene. Alle skal trække på samme hammel, og det kræver undervisning, forklaring samt synliggørelse af resultater og økonomi. Det er vigtigt, at alle lukker for vandet, når man ikke bruger det, og slukker lyset efter sig. Hvis forureningen af spildevandet skal reduceres effektivt, er det også yderst vigtigt, at 'manden på gulvet' opsamler spild tørt og ikke spuler det i kloakken. Alle ansatte skal lære, hvad der skal gøres, og hvorfor det nu er en god ide. Motivation af medarbejderne er således vigtig, ligesom der også skal være en løbende information om opnåede resultater. Kun herved kan indførelse af renere teknologi forventes at blive en succes.

Kort summeret er der altså en række nøgleord/begreber, som er absolut nødvendige at have sig for øje, hvis man skal indføre renere teknologi på en virksomhed:

- Måling og synliggørelse
- Motivering og medarbejdermedvirken
- Undervisning og forståelse/accept
Holdningsændring