Nyttiggørelse, rensning og fraktionering af havneslam 

Forord

Dette projekt om nyttiggørelse af havneslam og sediment fra sejlrender er et ud af 5 projekter, som Miljøstyrelsen har igangsat i 2000 med henblik på at belyse karakteren, omfang og kilder til forurening af sediment fra havne og åbne farvande. Titlerne på de øvrige projekter er: Organiske miljøfremmede stoffer og tungmetaller i havsedimenter; Karakterisering af havnesedimenter vha. biotest; Vurderingsstrategier i forbindelse med håndtering af forurenede sedimenter og Projekt for bortskaffelse af havnesediment. Projekterne skal endvidere belyse vurderingsstrategier, biotests, håndtering, deponering, rensning og nyttiggørelse af sedimenterne.

Dette projekt omhandler:
Status vedrørende nyttiggørelse af sediment fra havne og sejlrender samt viden og erfaringer vedr. separering og rensning af havneslam
De vigtigste erfaringer, både i Danmark og i udlandet
Strategi og tekniske løsninger, der kan fremme nyttiggørelsen
Vurdering af prøvetagningsstrategier i forhold til havne/sejlrender
Vurdering af hovedkilder til forureningen af havneslam

Projektet er udarbejdet af Carl Bro as og har været fulgt af en styregruppe med repræsentanter fra Fyns Amt, Skov- og Naturstyrelsen, Sammenslutningen af danske Havne og Miljøstyrelsen.

Styregruppens medlemmer takkes for et konstruktivt samarbejde under udførelsen af projektet. Desuden takkes medarbejdere hos en række amter, havne, Vejdirektoratet, Skov- og Naturstyrelsen og Kystinspektoratet for oplysninger.