Arealanvendelse til transportformål i Danmark 

Flyvepladser

Opgørelsesmetoder

  1. Rigspolitiet er i besiddelse af et digitalt kort over alle flyvepladser i Danmark. Hver flyveplads er dog kun registreret som et punkt, og indeholder derfor ikke umiddelbart oplysninger om areal. Men kortet kan kombineres med matrikelkortet, og arealer kan derved identificeres.
  2. Flyvepladser er omfattet af Miljøbeskyttelsesloven som forurenende virksomhed og skal indsende ansøgning om godkendelse i forbindelse med etablering/udvidelse. Amtet er normalt den godkendende myndighed (undtagen Københavns Lufthavn og et par andre lufthavne), og er i besiddelse af oplysninger om flyvepladsernes arealmæssige udbredelse eller matrikelnumre.
  3. Alternativt må den enkelte flyveplads kontaktes.

Beregninger

Planstyrelsen (nuværende Landsplanafdelingen) opgjorde i 1992 flyvepladsernes samlede areal til 7362 ha. Disse beregninger er skønsmæssige ud fra telefonsamtaler med de enkelte flyvepladser samt myndigheder. Der er opgivet arealer for ti flyvepladser samt et skøn over resten. I Planstyrelsens tal indgår 8 militærflyvepladser, som hver er skønnet til 80 ha24. Dette areal fratrækkes i denne undersøgelse, da vores afgrænsning ikke inkluderer militære områder. Arealet bliver da 7362-640=7298ha=73 km2

Historisk udvikling

Det har ikke været muligt, inden for rammerne af dette projekt, at beskrive den historiske udvikling i denne arealtype. Man vil dog med stor sandsynlighed kunne etablere en oversigt over, hvornår hver enkelt flyveplads er etableret og derved finde den historiske tilvækst i areal.

Afgrænsninger og overvejelser

Flyvepladser, som udelukkende anvendes til militær- og/eller fritidsflyvning, ønskes så vidt muligt udeladt. I Rigspolitiets digitale kort er flyvepladser inddelt i kategorierne offentlig, privat og militær. Der er ifølge Rigspolitiets kort i alt 182 flyvepladser i Danmark. Heraf 133 private, yderligere 6 til rundflyvninger, 8 militære og 35 offentligt tilgængelige.

24 Nielsen, Bue (Landsplanafdelingen) - personlig kommentar [Tilbage]