Lokale miljø, energi- og naturvejledere

Bilag 7: Notat vedrørende udvalgte relevante EU-fonde

Udvalgte EU-programmer med relevans for miljø-, energi- og naturforhold

15.juni 2001

Notatet giver en kort beskrivelse af en række EU-finansierings-programmer med relevans for arbejdet med miljø-, energi- og naturforhold. Der er fortrinsvis medtaget programmer, som kan søges bredt, uden geografiske afgrænsninger. Notatet er ikke udtømmende.

ALTENER II

A.Overordnet formål

Det generelle mål for ALTENER II-programmet er en begrænsning af CO-2 emissioner samt en øget anvendelse af vedvarende energikilder. Dette medfører samtidig en mindsket importafhængighed på energiområdet samt øget energiforsyningssikkerhed.

Programmet søger yderligere at fremme private og offentlige investeringer i produktion og brug af energi fra vedvarende energikilder. ALTENER II løber over perioden 1998-2002.

B. Støtte
Dækningen kan udgøre fra 50 til 100 pct. afhængigt af det enkelte projekt. Eventuel restfinansiering forudses at komme fra offentlige og/eller private kilder.
Beløbsramme: 22 mio. EUR

C. Projekter
Programmet kan yde støtte til gennemførelsen af følgende foranstaltninger:

Ved bedømmelse af ansøgninger om støtte vil der især blive lagt vægt på multiregionale eller multinationale projekter, og især sådanne, som øger overførselen af erfaringer og knowhow.

Aktioner, som kan medvirke til at gennemføre EU’s politikker med henblik på udviklingen af vedvarende energi.
Opmuntring til harmonisering af produkter og udstyr på markedet for vedvarende energi.
Udvikling af infrastrukturen.
Spredning af information og koordination af aktiviteter på EU-plan samt på nationalt, regionalt og lokalt niveau.
Forøgelse af den operationelle kapacitet for produktion af energi fra vedvarende energikilder.

D. Yderligere oplysninger

http://europa.eu.int/en/comm/dg17/altener.htm

LIFE III

A. Overordnet formål
Formålet med LIFE III er at bidrage til at gennemføre, ajourføre og udvikle EU’s miljøpolitik og miljølovgivning. Der lægges vægt på sektorintegration af miljøpolitikken og en bæredygtig udvikling i EU. LIFE III løber i perioden fra 2000 til 2004.

B. Støtte
Støtte ydes i form af medfinansiering af projekter, rentegodtgørelse og tilskud til forundersøgelser. Tilskud på mellem 50 og 100 %.
Beløbsramme: 640 mio. EUR

C. Projekter
Life-programmet er koncentreret omkring nedenstående aktivitetsområder.

LIFE-natur: Beskyttelse af truede arter og habitater. Der kan ydes støtte til naturbevaringsprojekter, som fremmer målet for LIFE-Natur, og som bidrager til at opretholde eller genoprette naturtyper og/eller populationer af arter i en gunstig bevaringsstatus samt ledsageforanstaltninger, som fremmer det specifikke mål for LIFE-Natur, og som er nødvendige for forberedelsen af projekter med deltagere fra flere medlemslande, udveksling af erfaringer mellem projekter, overvågning og evaluering af projekter samt videreformidling af resultater.

LIFE-tredjelande: Støtter projekter til institutionel opbygning og kompetenceudvikling inden for miljø i tredjelande med middelhavs- eller østersøkyst, bortset fra de lande i Central- og Østeuropa, som har underskrevet associeringsaftaler med EU. Der kan ydes støtte til projekter for faglig bistand, som opfylder programmets mål for tredjelande samt ledsageforanstaltninger, som vedrører evaluering, overvågning og fremme af aktiviteter, der er iværksat i denne og i de tidligere etaper af Life-programmet, til udveksling af erfaringer mellem projekter og til videreformidling af erfaring med disse aktiviteter og resultaterne heraf.

LIFE-miljø: Det specifikke mål er at bidrage til udvikling af innovative og integrerede teknikker og metoder til videreudvikling af EU’s miljøpolitik. For pilot- og demonstrationsprojekter under LIFE-Miljø er der 5 tilskudsområder:

  1. Arealanvendelse og fysisk planlægning, herunder byområder og kystområder.
  2. Bæredygtig forvaltning af grundvand og overfladevand.Minimering af miljøbelastningen fra erhvervsmæssige/kommercielle aktiviteter gennem en forebyggende tilgang og udvikling af renere teknologi, herunder reduktion af emission af drivhusgasser.
  3. Forebyggelse, genbrug og genvinding af alle former for affald og en forsvarlig håndtering af affaldsstrømme.
  4. Reduktion af miljøbelastningen fra produkter gennem en integreret tilgang til produktion, distribution og håndtering ved slutningen af produkternes levetid, herunder udvikling af miljøvenlige produkter.

LIFE-miljø sigter mod at slå bro over kløften mellem forsknings- og udviklingsresultater og udbredt gennemførelse.

D. Yderligere oplysningere:
http://europa.eu.int/comm/life/home.htm

SAVE II

A. Overordnet formål
SAVE-programmet har til formål at tilskynde til
energieffektivitetsforanstaltninger og investeringer i energibesparelse blandt private/offentlige forbrugere og erhvervslivet. Målet er at forbedre det endelige forbrugs energiintensitet.

Programmet er forlænget til udgangen af 2002.

B.Støtte

Tilskud på op til 50% af de samlede projektomkostninger.
Beløbsramme: 11 mio. EUR for 2001.

C. Projekter

Støtteberettigede aktioner under SAVE-programmet udpeges for et år ad gangen inden for følgende områder:

Undersøgelser og aktioner, der sigter mod at indføre, gennemføre, supplere og evaluere virkningerne af EU’s foranstaltninger til forbedring af energieffektiviteten.

Sektorbestemte pilotaktioner, som gennem netværk kan bidrage til at fremme energieffektivitet og forbedre forbrugsmønstrene.
Erfaringsudveksling, som kan fremme en bedre koordinering af aktiviteter i nationalt regi og på EU-plan.
Overvågning af energieffektivitetens udvikling i nationalt regi og på EU-plan.
Information, nye undervisningsmaterialer og kampagner for adfærdsændringer mht. energiforbruget.
Oprettelse af lokale og regionale energicentre.

D. Yderligere oplysninger:
http://europa.eu.int/en/comm/dg17/save.htm.

Sustainable Urban Development

A. Overordnet formål
At informere om bæredygtig byudvikling og lokale Agenda 21 projekter. At fremme samarbejdet mellem de aktører, som berøres af disse projekter på det lokale niveau.

B.Støtte
Dækning på op til 95% af projektomkostningerne.Beløbsramme 2001: 2,5 Mio. EUR. Deadline for ansøgning er d. 10. august 2001.

C. Projekter

Der ydes støtte til projekter, som falder under de følgende kategorier:

Udvikling af Urban Management Systems, af nyskabende brug af eksisterende værktøjer samt af velfungerende eksisterende praksis for at fremme lokal bæredygtighed.
Forbedring af borgerdeltagelse med særligt fokus på involvering i lokale beslutningsprocesser.
Forbedret komplementaritet mellem lokale, regionale, nationale og internationale niveauer i implementeringen af EU’s miljølovgivning.
Udvikling af metoder, redskaber og teknikker for forbedret inkorporering af bæredygtig udvikling i beslutningsprocesser på de ovennævnte niveauer.
Udvikling af en europæisk pris for nyskabelse og fremskridt i enkelte byer.
Udvikling, støtte og koordination på det europæiske niveau af lokalt Agenda 21 samarbejde samt lokal implementering af Aalborg Chartret.

D. Yderligere oplysninger:
http://europa.eu.int/comm/environment/funding/urban_cfp_en.pdf.

5. rammeprogram

A. Overordnet formål
Det 5. rammeprogram er EU's store særprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration inden for konkurrence- og bæredygtig vækst. Programmet løber i perioden 1998-2002 og er opdelt i fire tematiske programmer og tre horisontale programmer.

Tematiske programmer

Livskvalitet og forvaltning af bioressourcer.
Brugervenligt informationssamfund.
Konkurrence- og bæredygtig vækst.
Energi, miljø og bæredygtig udvikling.

Horisontale programmer

Befæstelse af EF-forskningens internationale rolle
Tilskud til Små og Mellemstore Virksomheder (SMV) og til innovationsprojekter (Inno-SMV)
Udvikling af det menneskelige forskningspotentiale og den samfundsøkonomiske vidensbase

B. Støtte
5. rammeprograms midler er betydelige, men emnerne specifikke og dækningsområdet stort. Kun cirka 10% af ansøgninger honoreres.

Kun i meget få tilfælde ydes der finansiering over 35-50%, restfinansieringen kan ikke ske med andre EU-midler. Konsortiet (ansøgeren) skal altså selv kunne klare restfinansieringen.

Kommissionen ønsker ikke alt for små projekter, i de sidst godkendte ansøgninger var det gennemsnitlige beløb 1,4 Mio. Euro.

C. Projekter
Det 5. Rammeprogram er et forskningsprogram, så nyskabelse og innovation er naturligt i centrum. Udover støtte til ren forskning, er der muligheder for at få støtte til ledsageforanstaltninger, der er en blanding af forskning og teknisk udvikling og demonstrationsprojekter og "Take up" aktioner, hvor man anvender allerede udviklede resultater, der ikke har været afprøvet.

Der ydes ikke støtte til nationale projekter, midlerne uddeles direkte fra EU og projekterne skal have en europæisk dimension. En tommelfingerregel er, at et projekt helst skal involvere mere end 2 medlemslande. I de sidst godkendte ansøgninger var der i snit 6-7 partnere, og hver syvende partner var fra et associeret medlemsland. Det tilrådes derfor at konsortiet består af minimum 4-5 partnere.

D. Yderligere oplysninger
http://www.cordis.lu/eesd.

Mål 3 programmet

A. Formål:

Det generelle mål for Mål 3 programmet for Danmark er at støtte en koncentreret og synlig indsats på beskæftigelsesområdet og at styrke den aktive arbejdsmarkedspolitik og fremme lige muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet. Desuden skal programmet bidrage til arbejdsstyrkens kompetenceudvikling og til udvikling af en iværksætte- og innovationskultur. En del af programmet administreres i Arbejdsmarkedsstyrelsen, mens en anden del administreres i amterne.

B. Støtte:
Tilskud på op til 50%. For enkelte aktiviteter kan der dog ydes tilskud på op til 100%.
Der er 400 mio kr. til rådighed om året fordelt på hele Danmark. Programmet løber frem til 2006.

C. Projekter:
Udvikling og afprøvning af nye typer forløb og tilbud til personer under 25 år, der har været ledige i mindre end 6 måneder og personer på over 25 år, der har været ledige i mindre en 12 måneder.
Udvikling af arbejdsmarkedssystemet.
Fremme lige muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet
Globalt tilskud til arbejdsmarkedsrettede aktiviteter for marginaliseringstruede
Arbejdsmarkedsanalyse og overvågning
Systematiseret uddannelse, kompetenceudvikling og indførelse af nye former for arbejdsorganisering
Målrettet udvikling og styrkelse af er erhvervsrettede uddannelser
Udvikling af en iværksætter- og innovationskultur

D. Yderligere oplysninger:
Arbejdsmarkedsstyrelsen og amterne