Renere teknologiprojekter 1996

Håndbog i miljøstyring for kraftværker

Arbejdsrapport nr. 2, 1996
Miljøstyrelsen

Miljøstyring er et værktøj, som mange virksomheder i de kommende år vil tage i anvendelse som en del af miljøarbejdet. Formålet er dels at kunne forbedre miljøforholdene og indføre renere teknologi på virksomheden, og dels at kunne skabe den nødvendige dokumentation af miljøforholdene over for omverdenen – bl.a. via det grønne regnskab.

Formålet med håndbogen er at vejlede kraftværker i at anvende miljøstyringsværktøjet. Eksemplerne i håndbogen er fra Sønderjyllands Højspændingsværk, hvor kraftværkets medarbejdere bliver ført gennem et miljøstyringsforløb og frem til det grønne regnskab. Målet med håndbogen er, at den skal bruges af danske kraftværker o.lign. forsyningsvirksomheder, som arbejder med indførelse af miljøstyring og anvendelse af renere teknologi til gavn for miljøet.

Håndbogen henvender sig både til ledelse og medarbejdere på kraftværker. De har hver deres rolle i et miljøstyringsforløb og kan anvende håndbogen til forskellige delopgaver.

Håndbogen er inddelt i fire miljøstyringsfaser. Indledningsvis beskriver kapitel 2 opstartsfasen. I dette indledende afsnit beskrives forhold omkring opstartsfasen i et miljøstyringsforløb herunder ledelsens opbakning, forundersøgelse og organisation.

Herefter gennemgås faserne skridt for skridt:
Kapitel 3 og 8 beskriver opgaverne i fase 1: Planlægning.
Kapitel 4 og 5 beskriver opgaverne i fase 2 : Situationsanalyse.
Kapitel 6 beskriver opgaverne i fase 3: Vurdering.
Kapitel 7 beskriver opgaverne i fase 4: Implementering.

På baggrund af forundersøgelsen opstilles konkrete mål for reduktion af de nuværende miljøbelastninger. Dette gøres for prioriterede funktioner på kraftværket. Prioriteringen og de opstillede mål danner udgangspunkt for gennemførelse af situationsanalysen, fase 2.

Første del af fase 2 er den miljømæssige kortlægning. Den resterende del af fase 2 omfatter prioritering og opstilling af løsningsforslag. Den miljømæssige kortlægning består af en systematisk dataindsamling inden for de funktioner på kraftværket, der er udvalgt gennem forundersøgelsen. Ved kortlægningen beskrives indgående og udgående materialer og energistrømme i en systematisk form, så en prioritering kan foretages. Den miljømæssige kortlægning danner grundlag for udvælgelse af konkrete indsatsområder og opstilling af løsningsforslag for disse.

Når en række løsningsforslag til prioriterede indsatsområder er opstillet og beskrevet, er der behov for en vurdering af disse. Den eksisterende situation og de opstillede alternativer sammenlignes med hensyn til miljømæssige, tekniske og økonomiske forhold. Vurderingen tager udgangspunkt i kraftværkets processer og forhold, der ligger inden for virksomhedens rammer. Vurderingsfasen udmunder i en skriftlig redegørelse, hvor de væsentligste aspekter ved de vurderede situationer trækkes frem. Redegørelsen indeholder forslag til en prioritering af, hvad der skal arbejdes videre med, og vil udgøre en del af beslutningsgrundlaget for ledelsen, når den skal tage stilling til at indføre miljømæssige forbedringer.

På basis af resultaterne fra vurderingen kan implementeringsfasen begynde. Fase 4 indeholder derfor:
Implementering af de valgte løsninger.
Resultatvurdering.
Formulering af miljøpolitik.
Opstilling af handlingsplan for de næste miljøstyringsgennemløb.

Resultatet af fase 4 er således afslutningen af det første miljøstyringsgennemløb samt en handlingsplan for det næste gennemløb.

Kraftværket har nu gennemløbet miljøstyringscyklussen én gang. Fra opstart af indførelsen af miljøstyring til afslutningen på den første totale resultatvurdering. Tidspunktet er nu kommet til at formulere miljøpolitik, miljømål og handlingsplan for den næste periode dvs. en ny cyklus. I den nye cyklus kan der blive tale om at nyformulere, reformulere eller justere miljøpolitikken i forhold til første cyklus.

Afslutningsvis gennemgås, hvilke krav der stilles til udarbejdelsen af grønne regnskaber for kraftværker.

Forfatter/udførende institution

Birgitte Bang Nielsen, Kirsten Pommer og Finn Ørssleff, Rendan A/S.

Rapporten er udarbejdet med tilskud fra Rådet vedr. genanvendelse og mindre forurenende teknologi.

ISSN nr. 0908-9195
ISBN nr. 87-7810-528-5