Vurdering af mulighederne for at erstatte kraftige drifthusgasser (HFC'er, PFC'er og SF6)

Resume

Forbruget af de kraftige drivhusgasser: HFC’er, PFC’er og SF6 udgør omkring 1000 tons pr. år (1999). Hvis hele denne mængde emitteres til atmosfæren, vil det svare til en emission på ca. 1,8 millioner tons CO2. Til sammenligning var den danske CO2-emission på 55,7 millioner tons i 1999. Den aktuelle emission af disse stoffer er imidlertid lavere, idet en stor del af stofferne bliver akkumuleret i produkter.

Langt hovedparten af forbruget udgøres af HFC-stoffer, der benyttes som alternativ til de ozonlagsnedbrydende stoffer CFC’er og HCFC’er. Derfor skete der en kraftig vækst i forbruget af HFC-stoffer igennem 1990’erne. Forbruget er dog stagneret, og der er i de sidste par år sket et lille fald.

Der er i de senere år udviklet og implementeret ny teknologi uden kraftige drivhusgasser på en række områder, f.eks. køleskabe, store køleanlæg, isoleringsskum, fleksibelt skumplast, støjisolerende vinduer og magnesiumproduktion.

På nogle områder er der dog betydningsfulde problemer med at benytte alternativ teknologi, det gælder især mindre kommercielle køleanlæg med køleydelse under 20 – 30 kW og under 10 kg kølemiddelfyldning.

Formålet med dette projekt har været at vurdere mulighederne og behov for støtte, for at erhvervslivet i Danmark kan opfylde Miljø- og Energiministeriets udkast (fra februar 2001) til bekendtgørelse om afvikling af kraftige drivhusgasser.

I rapporten er peget på en række konkrete udviklingsprojekter og på en branchehandlingsplan for kølebranchen. Disse projekter er beskrevet i kapitel 6 i denne rapport.

De beskrevne projekter kan udføres i perioden 2002 – 2005. Den samlede nødvendige støtte i denne periode er vurderet til at være ca. 100 mill. kr. eller ca. 25 mill. kr. pr. år.