Miljøvurdering af byggeri

3 Miljøkortlægning

3.1 Sammenfatning

Der er gennemført en miljøkortlægning af et eksempelbyggeri. Byggeriet er et skolebyggeri på Sjælland, men kunne være et hvilket som helst andet byggeri. Det har dog været vigtigt at kunne relatere metoderne og vurderingerne til et eksempel.

I det følgende angives de miljøpåvirkninger, der på baggrund af kortlægningen vurderes at kunne afstedkomme alvorlige miljøeffekter.

Efterfølgende foreslås en prioritering af disse miljøpåvirkningerne. Der gives en skematisk oversigt over hvilke miljøeffekter, de aktuelle miljøpåvirkninger giver anledning til.

De prioriterede miljøpåvirkninger danner grundlaget for opstilling af miljømål til brug for valg af virkemidler.

Der gives i bilag A en kort gennemgang af miljøpåvirkningerne og i bilag B af miljøeffekterne.

Selve miljøkortlægningen med de detaljerede vurderinger i er vedlagt i bilag C.

3.1 Sammenfatning

I skemaet herunder er givet en oversig over hvilke miljøpåvirkninger og i hvilke livscyklusfaser, kortlægningen har peget på potentielle, væsentlige miljøbelastninger.

I skemaet er ud for påvirkningerne i de aktuelle livscyklusfaser angivet i hvilken af de fysiske hovedområder, påvirkningen er kortlagt som væsentlig (L = Lokalitet, F= Form og funktion, T = Teknik og materialer).

Miljøpåvirkninger

Livscyklusfaser

Fremstilling

Udførelse

Drift

Bortskaffelse

Helheder

 

 

L

 

Byrum og landskab

 

 

F

 

Energiforbrug

T

 

F
T

 

Materialeforbrug

T

 

 

 

Vandforbrug

 

 

L
F

 

Emissioner til luft

T

 

F

 

Emissioner til jord

 

 

 

 

Emissioner til vand

T

 

 

 

Affald

 

 

F

T

Støj og vibrationer

 

 

F

 

Indeklima

 

 

F
T

 

Arbejdsmiljø

 

 

 

 

Herunder er resultaterne fra den gennemførte miljøkortlægning i stikordsform sammenfattet for hver af de fysiske hovedområder.

Miljøkortlægningen for lokalitet har vist følgende områder, der kan give anledning til væsentlige miljøpåvirkninger:
Helheder - planlægningen af veje og stier kan i større eller mindre grad tage hensyn til bløde trafikanter. Sikkerheden for skolebørnene i trafikken.
Vandforbrug - forbruget af vand overstiger ydelsen i området.

Miljøkortlægningen for form og funktion har vist følgende områder, der kan give anledning til væsentlige miljøpåvirkninger:
Byrum og landskab – byggeriets udformning kan tilpasses landskabet mere eller mindre.
Energiforbrug – sammenbygning frem for enkelt byggeri kan spare energi, lille overflade giver lavest varmetab, bygningens orientering har betydning for varmetabet og for udnyttelse af passiv solvarme, mekanisk ventilation er energikrævende, ved almindelig ventilation tabes varme til omgivelserne via den udsugede luft.
Vandforbrug – vandforbruget anslås større end gennemsnittet for skoler.
Emissioner til luft – på grund af energiforbrug.
Affald – kemikalieaffald fra fagundervisningen.
Støj og vibrationer – støjniveauet kan reduceres ved brug af støjisolerende materialer.
Indeklima – orienteringen i forhold til lysindfald, store rum giver bedre luftkvalitet, udnyttelse af dagslys, luften kan belastes af emissioner fra f.eks. computere, kopimaskiner, rengøringsmidler m.m.

Miljøkortlægningen for teknik og materialer har vist følgende områder, der kan give anledning til væsentlige miljøpåvirkninger:
Energiforbrug – fremstilling af tegl, beton, cement, aluminium, kobber, asfalt, stål, zink og byggevarer i det hele taget.
Energiforbrug – drift, el og varme.
Materialeforbrug – forbrug af kobber, plast, asfalt (asfaltpap), zink (inkl. til galvanisering); sten og grus kan være lokale mangelvarer i visse kvaliteter; malervarer, spartel- og fugemasse produceres bl.a. ud fra råolie.
Emissioner til luft – på grund af energiforbrug; problematiske emissioner i forbindelse med produktion af mineraluld (formaldehyd, phenol, ammoniak) og aluminium (flurid, PAH og støv).
Emissioner til vand - problematiske emissioner i forbindelse med aluminium (flurid og PAH).
Affald – mineraluld, vinylgulve, PVC-rør og –ledninger, spartel- og fugemasse, maling, lak, lim, imprægneret træ.
Indeklima - materialer og overfladebehandlinger, inventar har betydning (afgasning, støvakkumulering, rengøringsvenlighed, fugtabsorberende/ fugtafvisende m.m.), fuge- og spartelmasser, lime, malinger og lak. Lysforhold har betydning, dagslysindfald, blænding, solindfald, overophedning.