Kom godt i gang med livscyklustankegangen!

2. Fordele ved en livscyklusbaseret miljøindsats

For en virksomhed er det væsentligt at kunne forudse nye tendenser og mulige trusler. Hvad der opleves som en trussel af én virksomhed, kan ses som en mulighed af en anden. Om virksomheden ser trusler eller muligheder på miljøområdet handler i høj grad om virksomhedens interne beredskab og miljøstrategi.

Der er en række gode grunde til at gå i gang med en livscyklusbaseret miljøindsats.

Interne drivkræfter

Et fokus på de interne drivkræfter er ofte udtryk for, at virksomheden ønsker at være på forkant med nye tendenser, så disse kan gøres til fordele for virksomheden. Inspireret af FN's miljøorganisation - UNEP - findes følgende drivkræfter, jf. figur 3.

Figur 3.
Interne drivkræfter og mulige fordele

1. Ledelsens ansvar

Ledelsen har et ansvar for at minimere miljøpåvirkningerne fra processer og produkter - et ansvar med en spændvidde fra børnene i børnehaven 200 m nede ad vejen til hullet i ozonlaget. Ledelsen opfordres for tiden til at tage et øget ansvar for produktet, for udfasning af miljøfarlige stoffer, for at tage udtjente produkter tilbage, osv.

2. Behov for øget produktkvalitet

En inddragelse af miljøhensyn i udvikling og design kan give produktet en række nye kvaliteter med hensyn til funktionalitet, holdbarhed, nemt at reparere og vedligeholde, mv. Der tilføjes ekstra kvaliteter til produktet ved at tage miljøhensyn fra vugge til grav.

3. Ønske om forbedret image

Produktets og virksomhedens image kan forbedres ved at redegøre for produktets miljøprofil i miljøkommunikationen, fx i miljøpolitikken og i det grønne regnskab. Virksomheden kan således markere både overfor medarbejdere og samarbejdspartnere, at den løbende arbejder med at reducere produktets miljøpåvirkninger.

4. Mulighed for omkostningsreduktioner

Ofte er der adskillige besparelsesmuligheder ved at sætte fokus på miljøhensyn i hele produktets livscyklus, eksempelvis færre materialeomkostninger, mindre spild, optimeret logistik, samt mindre ressourceforbrug og færre udledninger fra de enkelte produktionstrin.

5. Medarbejdernes engagement

Medarbejderne har ligesom ledelsen et ansvar for miljøet og har en interesse i at fjerne fx miljøfarlige stoffer, da det også forbedrer arbejdsmiljøet. Når medarbejderne bidrager med forslag til miljøbedringer, øger det den faglige stolthed ved produktet. Et godt omdømme har stor betydning for rekruttering og fastholdelse af medarbejdere.

6. Nye teknologiske gennembrud

Teknologiske gennembrud i form af nye materialer eller opfindelser kan forbedre produktets miljøprofil gennemgribende ved at øge energieffektiviteten, holdbarheden eller lignende. En tydelig miljøprofil kan føre til gennembrud på nye markeder.

Eksterne drivkræfter

Virksomheden indgår i et tæt samspil med en række samarbejdspartnere. Også her findes der anledninger eller direkte krav om at gå i gang med en livscyklusbaseret miljøindsats. I dette samspil kan der også opnås flere fordele, jf. figur 4.

1. Goodwill hos myndighederne

En fremadrettet miljøindsats giver goodwill hos myndighederne, idet myndighederne tilpasser tilsyn og kontrol efter virksomhedens egen indsats. Samtidig forventes det, at virksomhederne tager ansvar for miljøpåvirkningerne fra egne processer og produkter.

2. Konkurrencefordel på markedet

Udvikling af renere produkter og miljømærkning heraf i henhold til EU Blomsten eller den Nordiske Svane kan give en strategisk konkurrencefordel på markedet med øget markedsandel og omsætning. En livscyklusbaseret miljøindsats kan give produkterne en ekstra kvalitet, og bevirke at kunderne vælger virksomhedens produkt frem for et andet.

3. Miljøkrav fra offentligheden

I kontakten med venner, naboer, medier etc. bliver både ledelse og medarbejdere mødt med spørgsmål om virksomhedens miljøforhold. En fremadrettet miljøkommunikation om miljøindsatsen giver "svar på tiltale" og et godt image i offentligheden.

4. Frontløber i forhold til konkurrenter

Hvis virksomheden har et internt beredskab for en livscyklusbaseret miljøindsats, så kan virksomheden blive frontløber med udvikling af renere produkter frem for blot at følge efter konkurrenter nes initiativer. Som trendsætter bliver virksomheden en attraktiv og troværdig leverandør.

Figur 4.
Eksterne drivkræfter og mulige fordele

5. Netværkssamarbejde og krav fra brancheorganisationer

I mange brancher samarbejdes der i netværk eller via produktpaneler om en produktorienteret miljøindsats. Et par brancheforeninger stiller krav om, at medlemsvirksomheder indfører et certificeret miljøledelsessystem. Andre brancher har udviklet deres egne krav til 'god opførsel' på miljøområdet.

6. Leverandørsamarbejde om miljøinnovationer

Øget samarbejde med leverandørerne kan give fordele i form af videns- og erfaringsudveksling, øget leveringssikkerhed, fleksibilitet og gensidig assistance ved udvikling af nye produkter og services. Et tættere samarbejde med gensidige fordele kan skabe partnerskaber om gennemgribende miljøinnovationer.

Grib chancen

Virksomheder er forskellige - også når det gælder hvilke drivkræfter, som har betydning for og påvirker den enkelte virksomhed. Ofte ses virksomhederne fremstillet som "samspilsramte" i form af en række tykke pile, der peger ind mod virksomheden med nye krav fra markedet, staten, osv.

Men virksomhederne er også selv med til at sætte dagsordenen.Ved at fokusere på de interne drivkræfter kan virksomheden opbygge viden og et miljøberedskab, så de hurtigt kan opfange og tage initiativer, når kunder, naboer, myndigheder, eller andre parter kommer med nye ønsker og krav.

Når virksomheden er "klædt godt på" til en livscyklusbaseret miljøindsats, kan den strategisk udvikle og markedsføre renere produkter. En fremadrettet, proaktiv miljøstrategi betyder, at virksomheden har "førertrøjen på" og selv former samspillet med omgivelserne.

For den enkelte virksomhed er det væsentligt at diskutere de forskellige drivkræfter med henblik på at fastlægge virksomhedens målsætninger og ambitionsniveau omkring udvikling og markedsføring af renere produkter. Dette handler næste kapitel om.