Kom godt i gang med livscyklustankegangen!

4. Hvordan organiseres indsatsen?

Der er selvfølgelig ikke blot én måde at organisere en livscyklusbaseret miljøindsats på.Virksomhedens størrelse og hidtidige erfaringer med forebyggende miljøarbejde har oplagt betydning for, hvorledes indsatsen organiseres. Organiseringen skal altså tilpasses virksomhedens ambitionsniveau, erfaringer og størrelse.

En forankring af miljøindsatsen i alle virksomhedens kroge kan fremmes via:
Høj prioritering fra ledelsens side
Intern kommunikation i virksomheden
Involvering af alle relevante funktioner/ afdelinger
Miljøkoordinationsgruppe
Koordinering med andre initiativer og projekter i virksomheden

Høj prioritering fra ledelsens side

Virksomhedens udbytte af en livscyklusbaseret miljøindsats afhænger af, om de aktive medarbejdere har ledelsens fulde opbakning. Dette skal i praksis komme til udtryk ved:
at de nødvendige ressourcer er afsat især i form af tid og efteruddannelse,
at ledelsen aktivt deltager i fastlæggelse af de strategiske målsætninger,
at mål og ambitionsniveau er kommunikeret bredt rundt i virksomheden,
at de involverede medarbejdere oplever, at deres ideer og forslag tages seriøst.

Intern kommunikation og synlighed i virksomheden

Intern kommunikation skal sikre, at initiativer og resultater af den livscyklusbaserede miljøindsats er kendt blandt alle medarbejdere. Jo flere ansatte i en virksomhed, jo mere påkrævet er dette. Synligheden af indsatsen er en væsentlig forudsætning for opbakning og engagement.

Det skal være "bøjet i neon", at der ikke er tale om et enkeltstående projekt. Men om en vedvarende miljøindsats, hvor alle medarbejdere gerne skal bidrage med ideer til nye initiativer og miljøforbedringer. Den interne kommunikation skal også sikre, at de forskellige funktioner / afdelinger kan se pointen med de forskellige initiativer, og derfor ikke modarbejder hinanden på grund af manglende information.

Involvering af alle relevante funktioner/afdelinger

En livscyklusbaseret miljøindsats berører alle funktioner og afdelinger i virksomheden. Eksempelvis er en beslutning om ændring af et produkts materialesammensætning ikke kun et spørgsmål om kvalitet, pris og miljø. Det handler også om indkøbsmuligheder for det nye materiale, markedet for det ændrede produkt, konsekvenser for produktionen, nye krav til logistik, og så videre.

Alle funktioner må derfor deltage aktivt i den livscyklusbaserede miljøindsats. Afdelingerne er ikke kun dataleverandører til en miljøansvarlig, men skal deltage med idéer til initiativer og løsninger ud fra deres specifikke viden. Dette vil sikre en vifte af idéer samt en realisme i relation til situationen i de forskellige funktioner. Jo mindre virksomhed, jo færre personer er det nødvendigt at inddrage til at dække funktionerne.

Hver funktion i virksomheden fungerer delvist indenfor sit "eget univers" med egne projekter, interesser og prioriteringer. Udfordringen til ledelsen og koordineringsgruppen er at få miljø "ind på lystavlen" i hver enkelt funktion, og at skabe en kammeratlig konkurrence mellem afdelingerne om en livscyklusbaseret miljøindsats.

fig7.gif (7496 bytes)

Figur 7.
Forskellige funktioners bidrag til en produktorienteret miljøindsats (fra Brdr. Hartmann)

Miljøkoordinationsgruppe

En livscyklusbaseret miljøindsats har så omfattende en karakter, at én enkeltperson ikke - uanset vedkommendes fortræffeligheder - kan sidde alene med det daglige ansvar herfor. Dette fremgår også af figur 7. Ansvaret bør placeres hos en miljøkoordinationsgruppe med centrale nøglepersoner. Mens én koordinator har ansvaret for, at gruppen fungerer, bliver indkaldt, at der tages referater, etc. Mange af de praktiske opgaver kan sagtens gå på skift mellem koordinationsgruppens medlemmer.

Ved nedsættelse miljøkoordinationsgruppe bør det sikres, at alle virksomhedens funktioner er dækket ind: ledelse, produktudvikling, produktion, indkøb, logistik og salg. Hvor mange personer, dette handler om i praksis, vil helt og holdent afhænge af virksomhedens størrelse.

Desuden skal opgave- og ansvarsfordeling mellem de forskellige funktioner være tydelig i de enkelte projekter.

Deltagelse af et bredt udvalg af medarbejdere kan sikre forankringen af indsatsen i virksomheden, samt at fokus er på konkrete miljøforbedringer af produktet frem for blot snak og dataindsamling. Desuden undgås det, at miljøindsatsen falder til jorden, hvis en nøglemedarbejder på miljøområdet forlader virksomheden.

Koordinering med andre initiativer og projekter i virksomheden

De forskellige funktioner / afdelinger i virksomheden har ofte hver især deres eget ynglingsprojekt. Dette indebærer en risiko for signalforvirring blandt medarbejderne: "Der er masser af projekter, der peger i både øst og vest !" "Det ene projekt er ikke færdigt før end et nyt er i gang!"

Ledelsen må derfor overveje sammenhængen mellem initiativerne, og hvordan projekterne kan befrugte hinanden. Herudfra må prioriteringen klart meldes rundt i alle virksomhedens kroge. Endvidere er det en god idé, at hver afdeling har deres miljøprojekt, jf. figur 7, så helheden og sammenhængen i miljøindsatsen bliver synlig. Ledelsen skal i planlægningen sikre, at de nødvendige ressourcer er til stede blandt alle kategorier af medarbejdere til at gennemføre de prioriterede opgaver.

Jo bedre koordinering af miljøindsatsen med andre indsatser - jo mindre administrativt bøvl og ekstraarbejde vil det give i dagligdagen.

For virksomheder med et certificeret kvalitets- og/eller miljøledelsessystem er der med den nye version af ISO 9000 standarden fra år 2000 skabt gode muligheder for en synergi mellem kundebaseret kvalitetsledelse og produktorienteret miljøledelse (se kapitel 9).

Desuden er det nødvendigt at gennemgå politikker, procedurer og instruktioner, så disse afspejler livscyklustankegangen og den produktorienterede miljøindsats. Heri skal det præciseres hvilke funktioner/ afdelinger, der er ansvarlige for at gennemføre hvilke opgaver (jf. de efterfølgende kapitler).

"Lille Virksomhed A/S" - opfundet til lejligheden - er en mindre virksomhed, der producerer termokander. Virksomheden har ikke tidligere arbejdet målrettet med miljø, men sætter en ære i at have styr på tingene og lægger vægt på et godt arbejdsmiljø.

Virksomheden er begyndt at få spørgsmål vedrørende miljø fra deres kunder, og for at undgå grimme overraskelser om deres produkters miljøpåvirkninger har de besluttet at gå i gang med at miljøforbedre produktet ud fra livscyklustankegangen.

Den daglige ledelse foretages i praksis af tre personer. Hansen er Lille Virksomheds direktør og står for ledelse og salg. Kirsten er sekretær og står i det daglige for indkøb og logistik. Niels er fabrikschef med ansvar for produktion og produktudvikling samt tovholder for den livscyklusbaserede miljøindsats.