Kom godt i gang med livscyklustankegangen!

7. Indkøb, transport og salg

Alle funktioner i virksomheden har en væsentlig rolle at spille, når fokus er på livscyklustankegangen. Både indkøbs, transport- og salgsfolkene har centrale opgaver ved udvikling og markedsføring af renere produkter (jf. figur 7).

Indkøb

Indkøbere har en vigtig rolle i forbindelse med valg af råvarer og materialer. Indkøberne må derfor have nogle værktøjer til at inddrage miljøhensyn sammen med andre faktorer som pris, kvalitet, funktionalitet, etc.

De indkøbsansvarlige har mulighed for at sætte miljø på dagsordenen hos leverandørerne via deres spørgsmål og krav. Indkøberne kan efterspørge:
overblik over leverandørens generelle miljøindsats og deres miljøpolitik,
dokumentation af miljøpåvirkningerne fra de forudgående livscyklusfaser,
specifikke miljødata vedrørende råvarer, materialer og hjælpestoffer.

Indkøbernes værktøjskasse:

Oversigt: hvad er væsentligt vedrørende miljø i produktkæden

Kriterier for valg af hovedleverandører (evalueringsprocedure for leverandørvalg)

Spørgeskema om leverandørens miljøindsats

Retningslinjer for miljødialog og -samarbejde om produktforbedringer

Indkøbsvejledninger for grønne indkøb

Kriterierne for miljømærkning for relevante produktområder

Miljøvaredeklarationer

Listen over uønskede stoffer


Kommunikationen kan også udvides til at omfatte egentlig dialog og samarbejde, hvor virksomheden bidrager med ideer og input til miljøforbedringer hos leverandøren. Indkøberne kan påtage sig rollen som en kritisk, miljøbevidst kunde med en række krav, eller som en partner der samarbejder til fælles gavn om udvikling af renere produkter.

I Lille virksomhed A/S spørger Kirsten fx leverandørerne om stålet kan genanvendes, samt om de har en overordnet miljøpolitik, og hvad den i givet fald går ud på.


Transport og logistik

Transport indgår som det fælles bindeled mellem alle faserne i et produkts livsforløb. Energiforbruget knyttet til transport af råvarer og af det færdige produkt udgør som regel en mindre del af virksomhedens samlede energiforbrug, ligesom transport sjældent toner frem som en af de væsentligste miljøpåvirkninger ved livscyklusvurderinger.

Alligevel kan flere forhold i virksomheden tale for at arbejde hermed: interesse herfor hos den transportansvarlige, oplagt indsatsområde, påvirke transportørerne til større miljøindsats, etc. Derudover er miljøbelastningen fra transport generelt et stadigt voksende problem, hvor mange hidtidige initiativer er kommet til kort.

Værktøjskasse til miljøoptimering af godstransporten:

Opgørelsesesskema: mængde og volumen af gods samt transportafstande

Mål for kapacitetsudnyttelse (belægningsprocent)

Oversigtskema: miljøpåvirkninger ved forskellige transportformer: lastbil, tog og skib

Krav om at transportørerne anvender renere teknologi og har miljøledelse

Distributionskoncept: vægt, volumen og afstands betydning for valg af transportform

Guidelines for forbedret logistikplanlægning, ruteoptimering, mv.

Optimeret emballagekoncept for at nedsætte transportbehovet


På sygehuse, i konsulentfirmer og lignende virksomheder udgør persontransporten mellem hjem og arbejde eller forbundet med udførelsen af arbejdet en væsentlig miljøpåvirkning. En indsats på dette felt kan begynde med at undersøge: Kan medarbejderne nå på arbejde til tiden med kollektiv transport? Er der uudnyttede muligheder for samkørsel? Skal firmaet købe elbiler til bykørsel? Er cykelfaciliteterne i orden?

Miljø handler også om, at mange bække små, gør en stor å. Desuden er det smart at finde indsatsområder, som er synlige for alle og har en markant symbolværdi. Ligesom små ting kan udgøre en forhindring for større indsatser: "Når virksomheden ikke engang vil opføre nogle ordentlige cykelskure, hvorfor pokker skal jeg så bidrage til.....?"

Kirsten har fundet ud af, at med bedre planlægning og med lidt længere leveringstid vil en del transporter kunne spares væk - til gavn både for økonomien og miljøet.

Salg og marketing

Det er ikke meget bevendt at bruge kræfter på at udvikle renere produkter, hvis de ikke bliver efterspurgt og solgt. De ansvarlige for salg og marketing har derfor en vigtig rolle i en livscyklusbaseret miljøindsats, med henblik på at for bedre informationen både fra og til kunderne.

Information fra kunderne handler om, at de salgsansvarlige får et mere indgående kendskab til brugernes præferencer, vægtning af miljøhensyn og anvendelse af produktet.

En undersøgelse af brugernes anvendelse af produktet kan afsløre uhensigtsmæssige forhold, som kan give ny viden og inspiration til produktudviklerne. For eksempel viste en australsk undersøgelse, at 15% af elforbruget ved el-kedler var unødvendigt, idet brugerne genkogte vandet, fordi de lige lavede noget andet i mellemtiden. En fløjte, en temperaturindikator og isolering af kedlen er tre mulige løsninger herpå.

Viden om brugeradfærd og -præferencer er et kardinalpunkt for at kunne udvikle og markedsføre renere produkter. Bruger og markedsundersøgelser kan give et nøjere kendskab til kundernes præferencer og prioritering af miljøhensyn. Det klassiske dilemma ved markedsundersøgelser er dog mellem, hvad forbrugerne siger, og hvordan de rent faktisk handler ind henne i supermarkedet.

Lille virksomhed A/S har en lille kundekreds, som de til gengæld kender vældig godt. Hansen spørger rundt i virksomheden, om de modtager spørgsmål vedrørende miljø fra deres kunder. Han spørger også til, hvad kunderne lægger vægt på ved miljø, og hvad de gerne ser prioriteret i miljøindsatsen fremover.

Lille virksomhed A/S har udvidet brugsanvisningen en smule med oplysning om miljøvenlig rengøring, om hvor man kan købe "reservedele" til termokanden, samt om miljørigtig bortskaffelse af kanden.

 

Sælgernes værktøjskasse:

Bruger- og markedsundersøgelser

Analyser af konkurrenter og forbrugertrends

Miljøprofilering af produktet / datablade

Strategi for miljømarkedsføringen

Miljøbrugsanvisninger

Vejledning og kurser om reparation, miljøvenlig drift, vedligehold og bortskaffelse


Information til kunderne handler om, at virksomheden kan forbedre rådgivningen vedrørende et produkts miljøpåvirkninger. Sælgerne skal have nok miljøviden til at kunne rådgive vedrørende en miljøvenlig brug og bortskaffelse af produktet.

Tekstilvirksomheden Gabriel rådgiver eksempelvis deres kunder om rengøring af bolig- og industritekstiler for at sikre, at rengøringen sker på en miljøvenlig måde. Gabriel har således taget et medansvar for brugsfasen og ønsker at medvirke til at reducere anvendelsen af miljøskadelige rense- og rengøringsmidler.

Hvis et produkt ikke anvendes som tiltænkt, kan dette have afgørende betydning for produktets samlede miljøbelastning i dets livscyklus. Dette gælder for eksempel ved forkert dosering af vaskemidler. Ligeledes kan viden om produktets bortskaffelse øge genanvendelsen af udvalgte materialer eller hele produktet. Tendensen er, at produktets bortskaffelse gøres til producentens ansvar.

Salgs- og marketingsafdelingen skal have så megen viden om miljø, at de kan profilere virksomhedens produkter overfor konkurrenternes. Dette kræver bl.a., at sælgerne kender kriterierne for miljømærkning, kravene i offentlige indkøbsvejledninger, forbrugerombudsmandens krav til miljømarkedsføring, osv. (se kapitel 8 og 9).

Der er rigeligt af opgaver, som sælgerne kan gå i gang med.Yderligere ideer kan hentes i næste kapitel.