Der blev udført en sammenlignende undersøgelse af følgende pasteuriseringsforhold:
Teststykkerne blev tilsat vandet efter opvarmning til den ønskede temperatur, når denne var 70° C og opefter. Dette blev valgt, da det tog relativt lang tid at varme vandet op i vandbad, og det var ikke ønskeligt, at teststykkerne skulle udsættes for de relativt høje temperature i længere tid end fastsat ovenfor. Undersøgelsen blev udført med teststykkerne af blå PEM og PVC(Zn/Ca) fra serie 2 (Kapitel 8). Siden optagningen havde teststykkerne blot været opbevaret i et bægerglas uden nogen form for forholdsregler for at undgå kontamineringer eller lignende. For at sikre at teststykker var kontamineret med de bakterier, som gav problemer, blev teststykkerne inden pasteuriseringen inkuberet 3 døgn ved 20 ° C under omrystning i vandfaser fremstillet ud fra de kontaminerede ekstrakter fra serie 2: Triplikate ekstrakter af henholdsvis blå PEM og PVC(Zn/Ca) blev anvendt. For hver materialetype blev halvdelen af de triplikate ekstrakter overført til en 1 L flaske og blandet i forholdet 1:1 med upasteuriseret postevand, for at sikre tilstrækkelig mængde af næringssalte. Teststykkerne blev enkeltvis overført (uden skylning) til testflasker med 200 mL postevand (for to af flaskernes vedkommende sterilfiltreret postevand), og pasteuriseret som angivet ovenfor. Efter afkøling blev der udtaget en prøve til måling af ATP, og flaskerne blev inkuberet 7 døgn ved 20° C under omrystning for at give eventuelle aktive bakterier mulighed for vækst. Herefter blev hver enkelt prøve kontrolleret for vækst ved måling af ATP og udpladning af 0,5 mL på R2A (enkelt plade per prøve). Pladerne blev inkuberet ved 25° C og kontrolleret for vækst efter 9 og 15 døgn. G.1.2. ResultaterAlle prøverne var kontamineret med bakterier, som gav anledning til kolonier på R2A, dog var antallet af kolonier aftagende med stigende behandling (jævnfør Tabel G-2). For prøver pasteuriseret ved 60-80° C voksede kolonierne op inden for de første 9 døgns inkubering, mens langt de fleste kolonierne fra prøver pasteuriseret ved 85° C voksede op inden for de sidste 5 døgns inkubering. Derudover var der forskel i kolonimorfologi, idet der var mindre artsdiversitet med stigende varmebehandling. Målingerne af ATP lige efter pasteuriseringen (dag 0) viste en klar tendens til stigende ATP-.værdi med stigende behandling (Tabel G-3). Da det må antages, at der ved overførelsen af teststykkerne inden pasteuriseringen er blevet overført et sammenligneligt antal bakterier, må variationerne i ATP-værdi skyldes en reaktion på opvarmningen. Tabel G-2:
Tabel G-3:
Ingen af blindprøverne i Kapitel 8 var kontamineret, hvilket indikerer at overlevelsen af uønskede bakterier er forbundet med materialet. Dette bekræftes af denne undersøgelse, hvor fjernelse af testvandets bakterier inden pasteurisering (60° C, 45 minutter, steril) havde en relativt lille effekt på de målte kontamineringer. En tilsvarende pasteuriseringsundersøgelse med kontamineret vand alene viste, at 70° C, 30 minutter var tilstrækkeligt til at inaktivere alle de uønskede bakterier, når der ikke var materiale til stede. G.2. KloringDa ingen af de undersøgte pasteuriseringsforhold var tilstrækkelige til at inaktivere de uønskede bakterier i forbindelse med materiale, blev kloring endnu engang undersøgt som alternativ til pasteurisering. Der blev anvendt klorkoncentrationer på 25 mg Cl2/L (som var en effektiv koncentration ved undersøgelserne i Kapitel 5) og 50 mg Cl2/L (foreslået af Janne Forslund). G.2.1. UndersøgelsenDe to vandfaser med bakterier, der blev anvendt til at inokulere teststykkerne i pasteruriseringsundersøgelsen, blev anvendt igen. De to vandfaser blev samlet og fortyndet med postevand i forholdet 1:1 for at sikre tilstrækkelige mængder af næringssalte. Heri blev teststykker inkuberet 2 døgn ved 20° C under omrystning for at sikre, at teststykkerne var kontamineret med de bakterier, som gav problemer. Der blev anvendt teststykker af sort PEM, blå PEM og PVC(Zn/Ca) fra serie 1 (Kapitel 8). Siden optagningen havde teststykkerne blot været opbevaret i et bægerglas uden nogen form for forholdsregler for at undgå kontamineringer eller lignende. Teststykkerne blev efterfølgende overført til kloropløsninger på henholdsvis 25 og 50 mg Cl2/L, hvor de blev inkuberet et døgn ved stuetemperatur. Herefter blev teststykkerne taget op, skyllet grundigt med pasteuriseret postevand (70° C, 30 minutter) og overført til testflasker med pasteuriseret postevand. Der blev udtaget en prøve til måling af ATP, hvorefter flaskerne blev inkuberet 7 døgn ved 20° C under omrystning for at give evt. aktive bakterier mulighed for vækst. Der blev desuden inkuberet to flasker kun indeholdende pasteuriseret testvand som kontrol. Efter inkubationen blev der udtaget en ATP-prøve til kontrol for vækst. G.2.2. ResultaterTabel G-4:
Metodeovervejelser De bakterier, som har givet problemer, kan inaktiveres i testvand/postevand ved en pasteurisering ved 70° C, 30 minutter. Bakterierne kan imidlertid klare langt højere temperaturer, når de er i kontakt med materiale. 50 mg Cl2/L kunne ved et døgns henstand inaktivere bakterier i forbindelse med materiale, men dette er en relativt høj klorkoncentration. Ved en sådan koncentration er risikoen for, at der sidder klorrester tilbage på teststykkerne efter skylning relativ stor, og bestemmelsen vil således blive behæftet med fejl. Så vidt det er muligt, er det derfor ønskeligt at undgå kloring af teststykkerne med så høje klorkoncentrationer. I de her beskrevne undersøgelser med pasteurisering og kloring blev der anvendt materiale, som meget koncentreret havde været udsat for de uønskede bakterier. Ovenstående undersøgelser viste at 70° C i 30 minutter var en kraftig forbedring i forhold til 60° C i 45 minutter, mens videre stigning i temperatur ikke havde den store effekt. Da det ikke var ønskeligt at opvarme teststykkerne mere end højst nødvendigt, blev 70° C i 30 minutter blev valgt ud fra den betragtning, at hvis der blev anvendt frisk nyt materiale ville man stadig kunne undgå problemer med overlevelse af bakterier. En sådan undersøgelse blev udført med sort PEM materiale, og ved måling af ATP blev der ikke observeret vækst af uønskede bakterier. Dette indikerede, at den beskrevne behandling var tilstrækkelig, men kunne også skyldes en ændring i vandsammensætningen fra vandværket.
|
|