LCA-uddannelse

5 Dialogmødet

5.1 Dialogmødets forløb
5.2 gruppe 1
1. LCA-efteruddannelse:
2. Grunduddannelse
3. Undervisningsformer
5.3 Gruppe 2
1 & 2 Uddannelse og Efteruddannelse
3. Kommunikation via bl.a. en LCA-eksempelsamling
5.4 Gruppe 3
1. Klassificeringssystem for LCA-relateret uddannelse og online uddannelseskatalog
1. Online katalog - Efteruddannelser
3. Uddannelse
4. Kompetencer
5.5 Gruppe 4
1. Brugen af LCA og anvendelsen af resultater
2. Undervisning, kurser, workshop-kæder og netværk
3. Produkt-kæden
5.6 plenum diskussion og sammenfatning
Generelt om aktuelle projekts empiriske undersøgelse
Målrettede kurser til Små og Mellemstore Virksomheder
Netværk for undervisere og virksomheder
Subsidiering af undervisning i LCA og Livscyklustankegangen
Motivation til anvendelse af livscyklustankegangen
Online katalog over undervisningstilbud og klassificering af niveauerne
Produktkæde-netværk
Om LCA'er og hot spots

Formålet med dialogmødet var

  1. at præsentere resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen for særlige interessenter inden for LCA-området Danmark.
  2. at drøfte forslag til fremtidige initiativer inden for uddannelse og efteruddannelse i LCA
  3. at drøfte evt. udbygning af eksisterende tiltag
  4. samt at opnå enighed omkring forslag til fremtidige initiativer til uddannelse og efteruddannelse i LCA

I dialogmødet deltog repræsentanter fra
Universiteter (teknisk/naturvidenskabelige og teknologisk/ samfundsvidenskabelige uddannelser)
Rådgiver branchen
Teknologiske informationscentre
GTS-institutter
Industri
Myndigheder

Flere højere læreanstalter samt ingeniørteknika var inviterede, men havde ikke mulighed for at stille deltagere. I alt deltog 26 personer inkl. projektgruppen i dialogmødet. (Program og Deltagerliste fra dialogmødet kan ses i bilag)

5.1 Dialogmødets forløb

Forud for mødet, var spørgeskemaundersøgelsens primære resultater tilsendt deltagerne. Selve dialogmødet startede med en plenumsession, hvor projektgruppen uddybende kommenterede spørgeskemaundersøgelsens resultater samt præsenterede et oplæg til det efterfølgende gruppearbejde. Deltagerne var inddelt i 4 tvær-institutionelle grupper, sådan at hver gruppe så vidt muligt havde repræsentanter fra de i forrige afsnit nævnte institutioner. Hver gruppe havde en rapporteur fra projektgruppen. Efter gruppearbejdet fulgte endnu en plenum session hvor rapporteurs præsenterede resultatet af gruppearbejdet. Dialogmødet blev afrundet med en plenum diskussion og opsummering af mødets resultater.

Hver gruppe blev bedt om at komme med forslag til følgende:
Hvilke undervisningstilbud og undervisningsformer er der brug for
inden for uddannelse i livscyklustankegang og LCA
inden for efteruddannelse i livscyklustankegang og LCA

Hvilke kompetencer skal LCA-uddannelse give for at kunne anvende LCA og livscyklustankegangen

De fire gruppers tilbagemelding til plenum er refereret i det følgende.

5.2 gruppe 1

Gruppen: Michael Søgaard Jørgensen, rapporteur (universitet), Michael Hauschild (universitet & konsulent), Claus Berner (konsulent), Vibeke Riisberg (designskole), Per Christensen (universitet), Lone Rosing (produktionsvirksomhed), Grethe Hjortbak (konsulent):

Gruppearbejdet omhandlede

  1. LCA-efteruddannelse
  2. LCA-grunduddannelse
  3. Undervisningsformer

1. LCA-efteruddannelse:

Hvem:

Vækstgrupper/netværksgrupper er et brugbart uddannelseskoncept for personer fra virksomheder, der ønsker at tilrettelægge inddragelse af miljøhensyn i produktudviklingen og andre forandringer set ud fra et livscyklusperspektiv. Især er det vigtigt at kunne arbejde med egne cases. Man skal være opmærksom på, at der er forskellige målgrupper, eksempelvis 1)Miljøspecialister, 2)Produktudviklere og 3)Ledere. Målgrupperne har et fælles kompetencebehov i form af at være i stand til at oversætte mellem forskellige faggrupper sådan at rationaler og arbejdsmåder bliver oversat til den enkelte målgruppes "sprog", og kunne analysere beslutningsrum ud fra en livscyklusforståelse. Alle tre grupper har også et kompetencebehov inden for miljøvurdering, men på et meget forskelligt niveau. Miljøspecialister har behov for den "dybeste" kompetence og skal i nogen virksomheder og i nogle situationer kunne oversætte disse vurderinger til andre faggrupper.

Hvordan:

Skal der være tilskud?
Skal der være brugerbetaling?
Kan man udnytte paraply-organisationer som Green Network?
Muliggøre forskellige organisationsprincipper - lokalt/regionalt -branche/produkt?
Skal der være netværksgrupper, hvor man ikke sidder sammen med konkurrenten, hvis man ikke ønsker det?

Udvikle oversigt med vurdering af eksisterende værktøjer.
Udvikle oversigt over eksisterende uddannelsestilbud. Et eksempel er Goldsmith University, som har en hjemmeside, som især henvender sig til designere, og som giver en oversigt over uddannelsestilbuddene (se Iinternetadresser bagest i rapporten).
Udvikle mere forsimplede værktøjer til virksomheder incl. strategi for dataindsamling. Eksisterende forenklede værktøjer som MEKA og LCA-tjek er måske en anelse for komplicerede.
Der er brug for en samling af virksomhedscases som supplement til UMIP-virksomhedscasene
Udvikle grafisk inspirerende materialer til designere ("visuelt arbejdende")
Også etablere et netværk for undervisere
Udarbejde strategi for forankring af netværksgrupper:

En særlig målgruppe er små og mellemstore virksomheder, som har behov for også at kunne anskue de daglige beslutninger ud fra et miljøaspekt. En mulig strategi for SME'er kan være
1 uges kursus for specialister og produktudviklere, som efterfølgende kan medvirke til at opbygge en intern kompetence i virksomheden

2. Grunduddannelse

Hvem:

  1. Handelshøjskoler
  2. Ingeniøruddannelser
  3. Designuddannelser
  4. Mellemlange teknikeruddannelser

Hvordan:

En række forskellige uddannelsesforløb inden for de enkelte fagområder har behov for at der suppleres med undervisning i livscyklusrelaterede emner. Der er tre eksempler på ingeniøruddannelsesforløb, der har brug for at få livscyklusrelateret undervisning integreret:
Miljøspecialister: LCA, LCA-baseret miljøledelse, LCA-baseret produktudvikling
Teknologiske specialister: LCA-baseret produktudvikling
Specialisering inden for Teknologiledelse og Planlægning: LCA-baseret miljøledelse

Igen, som også nævnt for vækst- og netværksgrupper, er der et fælles kompetencebehov, i form af at kunne foretage en oversættelse mellem forskellige rationaler og arbejdsmåder, samt en analyse af beslutningsrum ud fra livscyklusforståelse.

3. Undervisningsformer

Godt at have kurser, som går på tværs af uddannelserne for at give erfaring med problemorienterede situationer i kompleks sammenhæng, som minder om den senere arbejdssituation (f.eks. som Integreret Design hvor Handelshøjskolen København, Danmarks Tekniske Universitet og Designskolen deltager).

Der er barrierer for tværgående kurser, som skal overvindes. Erfaringen viser, at der kan opstå problemer med for lange undervisningsforløb, når det skal koordineres mellem forskellige undervisningsinstitutioner. Der kan endvidere opstå problemer med indlejring af kurserne når flere institutioner involverede.

5.3 Gruppe 2

Gruppen: Ole Broberg, rapporteur (universitet), Henriette Ølgaard (GTS), Arne Egelund (universitet), Erik Hansen (konsulent). Afbud fra Knud Erik Poulsen (konsulent), Mikkel Thrane (universitet)

Gruppearbejdet omhandlede

  1. Uddannelse og
  2. Efteruddannelse, illustreret udfra strukturen som vist i skemaet

 

Uddannelse

Efteruddannelse

Specialist

1

3

Integration

2

4

hvor integration er fx produktudviklere

  1. Kommunikation, andre værktøjer

1 & 2 Uddannelse og Efteruddannelse

- LCA-orienteret uddannelse

Hvem:

Specialister

 

Uddannelse

Efteruddannelse

Specialist

1

3

Integration

2

4

Hvordan:

Uddannelsen bør omhandle såvel tekniske som sociale færdigheder. Af tekniske færdigheder bør indgå en bred miljø-fundering, videnskabelige metoder, LCA-metodik, viden om produktion m.m., organisationsviden og forandringsprocesser i organisationer. Viden om produktion er væsentlig, men også organisationsviden er en forudsætning, hvis man skal være i stand til at integrere livscyklus/miljøstrategier i organisationers øvrige strategier.

Af sociale færdigheder er træning i både kommunikation og teamwork vigtige. Læring i disse discipliner fremmes måske bedst via projektorienterede uddannelser, fx med hovedvægt på projektarbejde i studieforløbene.

- LCA/miljø-orienteret efteruddannelse

Hvem:

Specialister

 

Uddannelse

Efteruddannelse

Specialist

1

3

Integration

2

4

Hvordan:

Efteruddannelse af specialister bør indbefatte LCA-metode på MEKA-niveau, evt. med en overbygning, som dog forudsætter at der udvikles et brugervenligt værktøj på et niveau, som ligger mellem MEKA og de mere komplicerede LCA-værktøjer.

Også andre typer af viden kan indgå i et efteruddannelsesforløb. Det kan fx være viden om miljøeffekter og kemikalier, men hvis der kommer eksempelvis nye varedeklarationer, kunne dette også være grundlag for efteruddannelse.

- LCA/miljø-orienteret integration-uddannelse og efteruddannelse

Hvem:

Fx. produktudviklere

 

Uddannelse

Efteruddannelse

Specialist

1

3

Integration

2

4

Hvordan:

Fagintegration, hvor hovedvægten ligger mere på et bredt miljøperspektiv end på egentlig LCA. Hvis man ønsker at integrere LCA-kompetencer i uddannelserne, kan man for grunduddannelserne have et grundlæggende kursus i enkel LCA i uddannelsesforløbene

For alle efteruddannelsestilbud gælder, at de i høj grad skal være job orienterede, således at man efter et kursusforløb kan gå tilbage i jobbet og direkte anvende den tilegnede viden.

3. Kommunikation via bl.a. en LCA-eksempelsamling

Det vil være hensigtsmæssigt at få udarbejdet og udgivet en eksempelsamling over udførte LCA'er. For at nå andre end den sædvanlige målgruppe er det vigtigt at være i stand til at kommunikere til en bredere kreds om hvad LCA kan bruges til og hvad der egentlig kommer ud af LCA'er udført i og på virksomheder. Hvad blev LCA'erne brugt til, og hvilken betydning har det haft for virksomheden. En let tilgængelig eksempelsamling vil være et godt redskab til formidling og motivation.

5.4 Gruppe 3

Gruppen: Henrik Wenzel, rapporteur (universitet og konsulent), Nana Eckhardt (konsulent), Tim McAloone (universitet), Ninkie Bendtsen (myndighed), Bo Weidema (konsulent) Morten Als Pedersen (universitet)

Gruppearbejdet omhandlede

  1. Klassificeringssystem for LCA-relateret uddannelse samt online katalog
  2. Efteruddannelse
  3. Uddannelse
  4. Kompetencer

1. Klassificeringssystem for LCA-relateret uddannelse og online uddannelseskatalog

En mulig model for et online katalog indeholdende en klassificering af niveauerne (se figur 5.1) Kataloget kan fx være tilgængeligt på Miljøstyrelsens hjemmeside.

1. Online katalog - Efteruddannelser

Online kataloget skal bl.a. indeholde:

  1. Internet-kurser, kan udbydes som samlepakke eller som special-emner, hvor man betaler per kursus modul.

  2. Vækstgruppe undervisning til bl.a. virksomheder og begyndere. Kan udbydes som seminarrække med støtte til arbejdet mellem seminarer og besøg på virksomheden undervejs. Det vil styrke dialogen hvis en vækstgruppe består af virksomheder fra samme produktkæde

  3. Netværk undervisning, til netværksgrupper som fx NETOP-LCA og Green network

  4. 1-2 dages kursus/forenklet LCA til begyndere. En væsentlig barriere for anvendelse af LCA, er uoverskueligheden, som skal fjernes. Dette kan gøres ved at udbyde 1-dages livscykluschek-kurser med umiddelbart synlige resultater/benefits

  5. 1-2 dages specialkursus for LCA-brugere, som omhandler systemudvidelse, tox-vurdering i LCA etc.

Online kataloget indeholder også en klassificering af undervisningstilbud og en angivelse af målgruppe for de enkelte kursustilbud. Strukturen for opbygningen af kataloget ses i figur 5.1.

Se her!

Figur 5.1
eksempel på hvordan et online kursuskatalog med klassificering af uddannelsesniveauerne kunne tænkes at se ud.

Kursusudbud skal kunne kombineres sådan at man kan få et uddannelsesforløb som fx er sammensat af et internet kursus og en workshopserie, herunder også virksomhedsspecifikke workshops.

Udover de beskrevne kursustilbud, skal kursuskataloget også indeholde meriterende efteruddannelser, fx som 2 års masteruddannelsen til Teknisk Miljøleder, men også andre kurser, som akkrediterer kursisten, herunder AMU-kurser.

3. Uddannelse

Produktmiljøforståelse kan introduceres allerede på gymnasieniveau og siden fortsættes på de videregående uddannelser. De højere læreanstalter kan konstruere tværfaglige kurser, som kunne dække flere aspekter af LCA og produkttilgangen. Nedenfor ses 7 punkter med forslag til de forskellige uddannelsesniveauer:

  1. Produktmiljøforståelse på gymnasieniveau. I den gymnasiale undervisningen kan anvendes cases som mobiltelefoner og øl-dåser/flasker
  2. Produktmiljøforståelse på videregående uddannelser inkl. efteruddannelse af undervisere på læreanstalter
  3. Videregående LCA-kursus
  4. Produktlivskonstruktion
  5. Virksomhedsudbudte cases til specialprojekter. Man kan fx have en systematisk case-database liggende på nettet.
  6. Tværgående kurser som et "læreanstalternes fælles LCA-kursus" som et tværfagligt kursus udarbejdet og udbudt via fx Danmarks Designskole, DTU, AUC, Arkitektskolen og Handelshøjskolen
  7. Produktorienteret livscykluscheck på ingeniør teknika

4. Kompetencer

I forbindelse med uddannelse i produktmiljøforståelse og LCA kan de kompetencer der er nødvendige groft grupperes i
Generelt
Produktudvikling
Produkt-/værdikæden

Hver af de tre punkter med følgende underpunkter:

Generelt:
systemforståelse (procesforståelse)
systemanalyse
diverse metode elementer
formidling og kommunikation
forståelse af LCA'en muligheder og begrænsninger
analyse og fortolkning af resultater inkl. følsomhedsvurdering, usikkerhed, scenariomodeller, fremskrivning etc.

Produktudvikling:
forståelse for disponeringseffekter

Produkt-/værdikæden
forstå egendisponering/egen-indflydelse
forstå rolle i ledelsessystemer

5.5 Gruppe 4

Gruppen: Niki Bey, rapporteur (universitet og konsulent), Kim Christiansen (konsulent), Kristine Keiding (teknologisk informationscenter), Christian Poll (myndighed), Thorvald Isager (virksomhed), Sven Havelund (konsulent)

Gruppearbejdet omhandlede

  1. Brugen af LCA og anvendelsen af resultater
  2. Undervisning, Kurser, Workshop-kæder og netværk
  3. Produktkæden

1. Brugen af LCA og anvendelsen af resultater

Vigtigt at få klargjort hvad det er for holdninger, som ligger bag brugen af LCA - holdninger som kan være såvel politiske som samfundsmæssige. Incitamentet til at bruge LCA kan fx være forventede fremtidige kundekrav og økonomi. I selve brugen af LCA'ens resultater, er det nødvendigt at forholde sig kritisk til resultaterne, og at afstemme anvendelse af LCA i forhold til det niveau, som den er udført på; eksempelvis: meget forenklet, forenklet, detaljeret. Resultaterne skal ligeså formidles på den rigtige måde.

Forskellige værktøjer til forskellige målgrupper

Der er mange forskellige værktøjer til de forskellige LCA niveauer; værktøjer som er tilegnet forskellige målgrupper. Inden for de forenklede værktøjer, er et eksempel herpå:
SWOT- LCA, som primært henvender sig til økonomer
MEKA, som primært henvender sig til ingeniører

Både i anvendelses- og undervisningssammenhæng har konsulenterne og underviserne brug for værktøjer som strækker sig fra små helt enkle LCA'er til de mere komplicerede. I Holland arbejdes der også med et LCA koncept, som ligner det danske TIC-koncept. TIC har erfaring for, at selv niveauet som fx i "Håndbog i miljøvurdering af produkter, en enkelt metode" kan være for kompliceret for virksomhederne.

På Aalborg Universitet har Arne Remmen udarbejdet en brochure for Miljøstyrelsen, som beskriver en undersøgelse af kvalitative værktøjer. Brochuren er forventes udgivet af Miljøstyrelsen (februar 2002).

Produkteksempler - datablade- innovation

Hvad der kunne være nyttigt som indgangsvinkel til virksomheders LCA-arbejde er gode produkt-eksempler, som man bl.a. kan vise ledelsen i virksomheder. Det kunne fx gøres ved at udgive en slags datablade som beskriver produkt-LCA'er, og som fortæller om hvordan de har været anvendt i virksomhederne, og hvordan virksomhed/produkt har profiteret af den innovation som ligger i livcyklustankegangen såvel økonomisk som miljømæssigt.

2. Undervisning, kurser, workshop-kæder og netværk

Generelt er det nok vigtigt at erkende, at kurser som regel kun udarbejdes og udbydes såfremt de subsidieres, dvs. at der gives økonomisk støtte.

Kurser

Generelt om undervisningsformen, bør man forlade det vanlige koncept med envejs kommunikation med forelæsning på forelæsning og i stedet søge at veksle mellem forelæsninger og en mere deltageraktiverende undervisnings- form. Det stiller imidlertid også krav til moderne undervisningsfaciliteter, som det kan være vanskeligt at finde på mange af de højere læreanstalter, herunder også DTU.

Ved kurser på virksomheder skal der allokeres timer til at medarbejderne selv formulerer hvad det er virksomheden har brug for. Indtil nu har udbyderne af LCA-undervisning ikke altid til fulde vidst hvad kunderne gerne vil have.

Erfaringen fra afviklingen af kurser på virksomheder viser at i løbet af et to-dages kursus, er det typisk 3-4 ting fra kurset, som virksomheden senere anvender i sin produkttilpasning.

Workshop-kæder

I forbindelse med kursusvirksomhed, er det under alle omstændigheder vigtigt at holde gryden i kog,. Det kan fx gøres ved at man afvikler en kursusserie med fem kursusdage fordelt over seks måneder.

Netværk

Man har erfaring for at netværk fungerer godt i forhold til undervisning, bl.a. fordi man sidder i en kreds, som man allerede kender.

3. Produkt-kæden

Helt ideelt kunne det være, hvis man i en undervisningssituation kunne få en hel produkt-kæde sat sammen om et bord/, eller i et netværk. Ligeledes kunne et samarbejde i produktkæder understøtte den data-indsamling som ligger til grund for miljøvurderingerne.

5.6 Plenum diskussion og sammenfatning

Efter gruppepræsentationerne fulgte en plenum diskussion, hvor gruppernes indlæg blev kommenteret og hvor dialogmødets ordstyrer Michael Hauschild fra Danmarks Tekniske Universitet opsummerede gruppernes forslag.

I det følgende er givet et resume af dialogmødets plenum diskussioner.

Generelt om aktuelle projekts empiriske undersøgelse

Der blev stillet spørgsmål til indsamlingen af de kvantitative data, om man kun havde spurgt de virksomheder og institutioner, som man kendte i forvejen, altså vennerne. Det havde projektgruppen lagt vægt på netop ikke at gøre, og mailinglisten med de godt 600 adresser var generet via en samkørsel af forskellig lister som projektgruppen havde adgang til samt søgninger via internettet, eksempelvis Kraks virksomhedsoversigt, offentlige lister over undervisnings- institutioner etc.

Hvad angik spørgeskemaerne, havde nogle haft den opfattelse at de specifikt henvendte sig til LCA-folk, og man syntes at LCA og Livscyklustankegangen nok burde have været forklaret bedre i skemaet.

Hvad angik de kvalitative data, dvs. input fra dialogmødet, blev det konstateret at grupperne egentlig var ret enige og at tilbagemeldingerne fra grupperne meget konsistente.

Målrettede kurser til Små og Mellemstore Virksomheder

Der blev gjort opmærksom på de særlige vilkår og forudsætninger som gælder for SME'er når det drejer sig om kurser og uddannelse, herunder især varigheden af kursusforløb. En hel arbejdsdag er lang tid for disse virksomheders medarbejdere at afsætte til kursusdeltagelse, og derfor bør man målrette specielle kurser til SME'er. AMU kurser er også et godt koncept for SME'er.

Fra myndigheds side er der også et ønske om så at sige at vende pyramiden af virksomheder (store/ små og mellemstore) om og få afdækket hvilke uddannelsesbehov, der er i det underste lag af pyramiden, dvs. hos de mindre virksomheder.

Netværk for undervisere og virksomheder

Der blev stillet forslag om at etablere et landsdækkende netværk for undervisere fra læreanstalter og universiteter og folk fra virksomheder. Et sådant netværk vil udgøre et godt grundlag for at kombinere den teoretisk undervisning med praktiske øvelser. Udover en gensidig inspiration mellem undervisningsinstitutioner og virksomheder, skulle formålet med et sådant netværk gerne udmønte sig i et mere håndgribeligt samarbejde.

Subsidiering af undervisning i LCA og Livscyklustankegangen2

Der blev stillet spørgsmål til i hvor høj grad man kan forvente at LCA-undervisning vil blive subsidieret. Det er vigtig for virksomhederne af få sparring, og erfaringen var at miljøkompetence ordningen har været god. Det er vigtigt at der afsættes midler til udvikling af nye og gode undervisningskoncepter og tilbud inden for LCA og Livscyklustankegangen.

Motivation til anvendelse af livscyklustankegangen

Grønt offentlig indkøb er en god motivator, og der bør fra offentlig side stilles miljømæssige krav til produkter og regulering for at påvirke markedskræfterne.

Imidlertid har det vist sig at grønt offentlig indkøb ikke rigtigt fungerer i praksis, idet mange statslige indkøberne simpelthen ikke kan overskue at købe miljøfornuftigt ind.

Som det ser ud nu (primo 2002), forventes det ikke at der stilles yderligere lovmæssige krav til produkters miljøegenskaber. Derfor kan en af vejene frem være at fremvise gode eksempler på hvordan man gør andre steder, også i udlandet. Gode eksempler er motiverende, og en eksempelsamling et godt middel, også til at nå topledelserne i virksomheder og institutioner.

Online katalog over undervisningstilbud og klassificering af niveauerne

Kursusudbud skal kunne kombineres sådan at man kan få et uddannelsesforløb som fx er sammensat af et internet kursus og en workshopserie, herunder også virksomhedsspecifikke workshops.

Kursuskataloget skal ligeledes indeholde meriterende efteruddannelser, fx som 2 års masteruddannelsen til Teknisk Miljøleder, men også andre kurser, som akkrediterer kursisten, herunder AMU-kurser. Et eksempel på hvordan online kataloget kan bygges op er vist i figur 5.1.

Produktkæde-netværk

Endnu en mulighed kunne være at prøve at samle en hele produktkæder til introducerende temadag om livscyklustankegangen, også fx. mhp. at få etableret et produktkæde netværk, hvilket også senere hen kunne understøtte det ofte tidskrævende arbejde med dataindsamling.

Om LCA'er og hot spots

Der var en kort snak om de forskellige benævnelser man bruger for de forskellige LCA-niveauer. Et forslag gik på at man også kan kalde det små og store LCA'er, da det jo under alle omstændigheder altid omhandler hele produktets livscyklus. Det blev også omtalt hvordan man grafisk tegner en produktlivscyklus, hvor det i bortskaffelsen er vigtigt at nævne muligheden for genvinding, idet meget i princippet kan genvindes, i hvert fald for visse produktkategoriers vedkommende. Denne snak førte videre over i at tale om produkters miljøpåvirkninger og til hot-spots i miljøpåvirkningerne fra livscyklus, som der hvor man i første omgang kan sætte ind med forbedringer. Dette blev skitseret som vist i figur 5.2. som illustrerer et produkts livscyklus og påvirkningerne fra alle faserne. Der hvor påvirkningerne topper, også kaldet hot spots, er dér hvor man i første omgang skal sætte ind med forbedringer, sådan at man får skåret toppen af miljøpåvirkningerne, sådan som stregerne i figuren viser.

Figur 5.2
Produktlivscyklus og miljømæssige hot spots - der hvor påvirkningerne topper, er der hvor man i første omgang bør sætte ind med forbedringer og få "skåret toppen af"(Hauschild & Isager, Dialogmøde, jan.2002)

2 Livscyklustankegang: At tænke på hele livsforløbet for en proces, et produkt eller en serviceydelse, dvs. både udvindingen af de nødvendige råmaterialer, produktion af materialer, komponenter og færdigt produkt, brug og vedligeholdelse, og bortskaffelse og genanvendelse. Se også yderligere forklaring i kap. 9.