Miljøstøtte til Østeuropa - Årsberetning 2001

Miljøprojekter i Hviderusland

I 2001 fortsatte Miljøstyrelsen den tilbageholdende politik over for Hviderusland i overensstemmelse med strategien udarbejdet i 1999. Strategien indebærer, at der ifølge EU’s rådskonklusioner fra 1997 kan iværksættes nye projekter med Hviderusland, forudsat at der er tale om regionale, grænseoverskridende, humanitære projekter eller NGO projekter. I 2001 er der bevilget 4 projekter for et samlet beløb på ca. 3 mio. kr. Sammenlignet med 2000 er der sket en nedgang på godt 44 % fra en samlet sum af ca. 5,4 mio. kr.

I 2001 blev der igangsat et nyt projekt i Hviderusland vedr. forvaltning af en nationalpark på grænsen mellem Hviderusland og Polen. Herudover blev formulering og udbud på et projekt vedrørende implementering af Aarhus Konventionen støttet. Endvidere blev projektet vedrørende den lokale projektkoordinator videreført.

Projekttitel
  
Belovezhskaya National Park - NGO co-operation
Journalnummer
  
124/015-0026
Projektmodtager
  
Hviderussiske og polske NGO’er
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Det overordnede og langsigtede mål med projektet er at bidrage til bevarelsen af den unikke biodiversitet i den hviderussiske del af Bialowieza-Belovezhaskaya nationalparken på grænsen mellem Hviderusland og Polen. Parken er af UNESCO klassificeret som "Unique Biosphere Reserve and World Natural Heritage Site", og den hviderussiske del af parken er fire gange større end den polske park. Sidstnævnte har fået støtte fra Miljøstøtteordningen siden 1999. Projektet skal støtte grænseoverskridende samarbejde mellem NGO’er om naturbeskyttelse og miljøinformation med det formål at styrke de hviderussiske NGO’er på miljøbeskyttelsesområdet samt at bidrage til demokratiseringsprocessen i Hviderusland.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Projektet vil styrke viden om og forståelse for natur- og miljøbeskyttelse og bidrage til beskyttelse af biodiversiteten i den hviderussiske del af parken. Belovezhskaya Protected Forest Reserve er 87.600 ha. stor, og der er over 900 plantearter, 220 fuglearter og 56 pattedyrsarter inklusiv den sidste levedygtige og ynglende population af den europæiske bison.
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 2.025.390
Samlede omkostninger DKK 2.025.390

 

Projekttitel
  
Project to assist Belarus in the Implementation of the Aarhus Convention – project identification mission
  
Journalnummer
  
124/015-0028
Projektmodtager
  
Det hviderussiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Milieu Ltd. Environmental Law Consultancy
Projektbeskrivelse
  
Formålet med projektmissionen er at identificere et projekt, som skal assistere Hviderusland i implementeringen af Aarhus konventionen. Projektet vil primært fokusere på søjle 1 og 2 i konventionen (access to information og public participation in decision making).
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte, da dette er en projektidentifikationsmission
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 450.692
Samlede omkostninger DKK 450.692

 

Projekttitel
  
Local Project Co-ordinator, Belarus, 2001-2002
Journalnummer
  
124/015-0029
Projektmodtager
  
Det hviderussiske miljøministerium og Miljøstøtteordningen
  
Projektansvarlig
  
UNDP Minsk
Projektbeskrivelse
  
Der indgås aftale med det det hviderussiske miljøministerium (MNREP) om fortsat ansættelse af en Local Project Coordinator (LPC) for perioden 1. juli 2001 til 31. December 2002. Ansættelsen ændres fra en halvtidsstilling til en fuldtidsstilling. LPC’en skal bistå ved koordineringen af danske aktiviteter primært under øststøtte-programmet. LPC’en skal styrke moniteringen af danskstøttede projekter. LPC’en placeres i det hviderussiske miljøministerium.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte
Tilskudsbeløb
   
DKK 329.526
Samlede omkostninger DKK 329.526

 

Projekttitel
  
Tender Preparation for Project on Implementation of the Aarhus Convention, Belarus
  
Journalnummer
  
129-0278
Projektmodtager
  
Det hviderussiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Modus Consult
Projektbeskrivelse
  
Projektets formål er at gennemføre en udbudsforretning for at identificere det mest kvalificerede og costeffektive firma til gennemførelse af et Aarhus konventionsprojekt i Belarus
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte
Tilskudsbeløb
   
DKK 142.342
Samlede omkostninger DKK 142.342