Miljøstøtte til Østeuropa - Årsberetning 2001

Miljøprojekter i Letland

Den samlede danske miljøstøtte til Letland har i perioden 1991-2000 udgjort over 400 mio. kr., hvilket gør Danmark til den største bilaterale miljødonor i Letland. Samarbejdsaftalen mellem Letland og Danmark på miljøområdet blev forlænget med endnu et år i december 2001. I 2001 er bevilget 12 projekter for et samlet beløb på ca. 40 mio. kr. i Letland. Sammenlignet med det foregående år er der sket en mindre nedgang fra 17 projekter for en samlet sum af 42 mio. kr..

Letland blev på Helsinki-mødet i december 1999 inviteret til at indlede optagelsesforhandlinger med EU. Landet er i gang med at transponere og implementere mere end 36 direktiver på miljøområdet. Forhandlingerne med EU om opfyldelsen af miljøkravene blev lukket 28. november 2001. Letland blev bevilget 8 overgangsordninger for implementering af forskellige direktiver. Al lovgivning forventes at være på linie med EU lovgivningen i slutningen af 2002.

Tilnærmelsesprocessen til EU lægger rammerne for udviklingen af miljøpolitikken i Letland, og både spildevands- og affaldsområdet vil fortsat være investeringstunge områder i relation til EU-tilpasningen. Tilpasningen af lovgivning og administration på miljøområdet har derfor spillet en fremtrædende rolle i den danske miljøstøtte til Letland. En betydelig del af den danske støtte (86%) er teknisk assistance til tilnærmelsesprocessen i Letland.

Projekterne omfatter støtte til miljøregulering af mellemstore og mindre virksomheder, samt en større indsats til opbygning af kapaciteten til at varetage miljøtilsyn og kontrolopgaver, herunder opbygning af et referencelaboratorium. Der ydes desuden støtte til implementering af EU-direktiv vedrørende luftkvalitet.

Omkring halvdelen af miljøstøtten er hidtil gået til spildevand og drikkevandsprojekter. De opnåede miljøeffekter er substantielle. Denne indsats er fortsat i 2001 i mindre målestok. Miljøstyrelsen har i højere grad fokuseret på at styrke Letlands bestræbelser på at tilnærme lovgivningen til EU’s miljøkrav.

Miljøstyrelsen støttede desuden to regionale initiativer for en bedre kontrol med farlige kemikalier, som bl.a. omfatter et baseline studie af POP stofferne omfattet af Stockholm-konventionen.

Naturbeskyttelse i Letland udgør knapt 30% af den danske miljøstøtte til Letland. Det omfatter støtte til implementering af en handlingsplan for biodiversitet og god forvaltningspraksis i den lettiske skovsektor.

Projekttitel
  
Supervision of Projects on Construction of Waste Water Treatment Plants in Aizkraukle and Gulbene, tillægsbevilling
  
Journalnummer
  
124/023-0082T
Projektmodtager
  
De tekniske forvaltninger i Aizkraukle og Gulbene, Letland
  
Projektansvarlig
  
Water and Power Planners A/S
Projektbeskrivelse
  
Dette er en tillægsbevilling til et projekt, der blandt andet omhandler supervision af konstruktionen af to rensningsanlæg i Aizkraukle og Gulbene i Letland. Projektet udvides på grund af flere uforudsete og nye krav til rådgiveren, der skal udføre supervisionen.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte
Tilskudsbeløb
   
DKK 208.226
Samlede omkostninger DKK 208.226

 

Projekttitel
  
Environmental Regulation of Category B and C Installations, Latvia
  
Journalnummer
  
124/023-0121
Projektmodtager
  
Det lettiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Projektet skal udvikle sammenhængende og realistiske bestemmelser for kategori B og C virksomheder og styrke muligheden for en effektiv implementering af bestemmelserne. Projektet vil udarbejde forslag til bestemmelser, styrke institutionel udvikling, opbygge kapacitet hos miljømedarbejdere, gennemføre pilot aktiviteter blandt udvalgte virksomheder, information af privat sektor og foretage økonomiske vurderinger for den private og offentlige sektor.

Tilladelser til kategori B virksomheder vil blive integrerede (omfattende luft, vand, affald o.s.v.) og vil i nogen grad bygge på offentlig deltagelse og fremme benyttelse af Best Available Techniques (BAT).
   

Miljøeffekt (forventet)
  
Fokus på integrerede tilladelser baseret på BAT vil øge forståelsen for produktionsprocesser og miljøpåvirkningen. Øget tilsyn og håndhævelse er en forudsætning for reduceret forurening, men vil ikke alene føre til reduceret forurening. Det forventes, at projektet på længere sigt vil medføre reduceret forurening, forbedret energieffektivitet og andre miljøeffekter.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 5.655.177
Samlede omkostninger DKK 5.655.177

 

Projekttitel
  
Support to the Approximation Process in the Ministry of Environmental Protection and Regional Development
   
Journalnummer
  
124/023-0129
Projektmodtager
  
Det lettiske miljøministerium og Miljøstøtteordningen
  
Projektansvarlig
  
Det lettiske miljøministerium
Projektbeskrivelse
  
Projektkoordinatoren skal primært koordinere aktiviteter under miljølovgivningsprojekter støttet af Miljøstøtteordningen, men vil også støtte det lettiske miljøministerium (MEPRD) i udvikling af en omfattende og koordineret projekt portefølje, der vil fremme tilnærmelse af den lettiske miljølovgivning til EU krav. Koordinatorens arbejde i MEPRD vil hovedsageligt være knyttet til udvikling af lovgivning indenfor vandsektoren.

Koordinatoren skal sikre udveksling af information mellem de lovgivningsmæssige projekter og MEPRD og gennemføre regelmæssig overvågning af projekterne. Månedlige rapporter sendes til MEPRD og Miljøstyrelsen.
  

Miljøeffekt (forventet)
  
Der vil ikke være en umiddelbar miljøeffekt af dette projekt, men en styrket miljølovgivning er en forudsætning for reduceret forurening, forbedret energieffektivitet og andre miljøeffekter.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 298.320
Samlede omkostninger DKK 298.320

 

Projekttitel
  
Implementation of Latvian Biodiversity Action Plan
  
Journalnummer
  
124/023-0132
Projektmodtager
  
Det lettiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
På baggrund af konventionen om biodiversitet har Letland formuleret National Biodiversity Strategy and Action Plan (BDAP), som blev vedtaget af parlamentet den 16. maj 2000. Gennem udarbejdelse af en implementeringsplan, institutionel udvikling og informationsaktiviteter vil projektet støtte implementeringen af BDAP. Den fulde implementering inkluderer gennemførelse af de krav, som er stillet af EU’s habitat- og fugledirektiver.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Projektet indeholder aktiviteter, som reducerer væsentlige trusler mod biodiversiteten som for eksempel skovfældning, dræning, et større pres for at bruge naturen til rekreative formål, forurening og udvinding af råmaterialer. Desuden sigter projektet mod at styrke den bæredygtige udvikling og at koordinere opfyldelsen af relevante internationale aftaler.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 7.350.000
Samlede omkostninger DKK 7.350.000

 

Projekttitel
  
PHARE LSIF - 8 Towns Project
Journalnummer
  
124/023-0135
Projektmodtager
  
Det lettiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
NEFCO
Projektbeskrivelse
  
Dette projekt er en del af et PHARE LSIF projekt, hvis overordnede formål er at bringe vandforsyning og spildevandshåndtering i 8 lettiske byer (110.000 indb) op på EU niveau. Projektet vil komplementere en igangværende dansk støttet indsats på spildevandssiden i 6 af de 8 byer. Gennemførelse af projektet betyder, at den samlede fremtidige vandhåndtering i disse 6 byer vil ske i overensstemmelse med EU’s normer.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
8 lettiske byers drikkevandsforsyning bringes op til EU niveau. Særligt Fe, og Mn og NO3- indhold reduceres til EU niveau
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 5.800.000
Samlede omkostninger DKK 60.000.000

 

Projekttitel
  
Baltic States Regional Project on Chemicals Control (BACCON)
   
Journalnummer
  
124/023-0142
Projektmodtager
  
10 baltiske virksomheder
Projektansvarlig
  
Baltic Environmental Forum
Projektbeskrivelse
  
Ved gennemførelse af workshops, træningsseminarer, udarbejdelse af manualer og informationsspredning søges ledelses-/styringsværktøjer til a) kommunikation/information om farlige kemikalier, b) screening med henblik på substitution og c) rapportering om kemikalier spredt og accepteret af industrien i de baltiske lande. 10 virksomheder skal forpligte sig til at implementere integrated chemicals risk management (HELCOM 19/5) i deres forberedelser til EMAS eller ISO certifikation.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Bedre håndtering af farlige kemikalier i 10 baltiske virksomheder.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.575.000
Samlede omkostninger DKK 4.200.000

 

Projekttitel
  
Study Visit from Latvian Officials - Phare Twinning Hazardous Waste Project
  
Journalnummer
  
124/023-0145
Projektmodtager
  
Det lettiske miljøministerium samt regionale myndigheder i Letland
  
Projektansvarlig
  
Miljøstyrelsen
Projektbeskrivelse
  
Bevillingen drejer sig om støtte til gennemførelse af en studietur for lettiske embedsmænd til Danmark for at se, hvorledes farligt affald håndteres her i landet. Studieturen er et led i et Phare twinning-projekt, og den danske støtte skal muliggøre en bredere deltagelse i turen fra lettisk side.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte, men studierejsen vil bidrage til en bedre løsning på den lettiske håndtering af farligt affald og vil dermed forbedre den generelle miljøkvalitet i Letland.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 95.054
Samlede omkostninger DKK 162.311

 

Projekttitel
  
Capacity Building - Inspection and Control & Laboratory Facilities
Journalnummer
  
124/023-0146
Projektmodtager
  
De lettiske miljømyndigheder
Projektansvarlig
  
NIRAS
Projektbeskrivelse
  
Projektet drejer sig om overførsel af dansk miljøviden og teknologi til de lettiske miljømyndigheder

Formålet er at producere vejledninger og træningskurser, som kan sikre det nødvendige løft af den decentrale kapacitet til miljøtilsyn, -kontrol og håndhævelse. Desuden vil projektet konsolidere det lettiske referencelaboratorium, standardisere og forbedre prøvetagning og etablere og evaluere modeller for egenkontrol af forurenende virksomheder.

Miljøeffekt (forventet)
  
Kan ikke kvantificeres fra dette projekt.
Tilskudsbeløb
   
DKK 8.917.609
Samlede omkostninger DKK 8.917.609

 

Projekttitel
  
Good Management Practises in Latvian Forestry - Bridging the Gap between Forestry Research and Practise
  
Journalnummer
  
124/023-0147
Projektmodtager
  
Latvian State Forestry Research Institute – SILAVA
Projektansvarlig
  
Forskningscentret for Skov og Landskab
Projektbeskrivelse
  
Det lettiske skovbrug har gennemgået store omvæltninger i de seneste år. Der er kommet ca. 150.000 nye private skovejere, og den årlige hugst er steget fra ca. 4 mill m3 til ca. 14 mill m3. Den lettiske skovforskningsinstitution - SILAVA - rådgav tidligere alene de statslige myndigheder, men står nu foran den udfordring at rådgive både skovmyndighederne, det statslige skovselskab og de nye private ejere. Projektet støtter SILAVA i form af overførsel af Forskningscentret for Skov og Landskabs know-how om formidling af forskningsresultater. Projektet skal bringe erhvervets praktikere viden om bæredygtigt skovbrug og dermed bidrage til en bæredygtig drift af de lettiske skove inklusiv beskyttelse af betydelige naturværdier.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Effekten af dette projekt kan ikke måles direkte i reduktion af forurening. Men udbyttet af projektet er en styrket bevidsthed og viden om bæredygtig skovdrift blandt praktikere og rådgivere.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 3.683.288
Samlede omkostninger DKK 4.518.458

 

Projekttitel
  
Assistance to Latvia on Implementation of the EU Ambient Air Quality Directive
  
Journalnummer
  
124/023-0149
Projektmodtager
  
Det lettiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Dansk Toksikologisk Center
Projektbeskrivelse
  
Den lettiske lovgivning er bragt i overensstemmelse med EU-rammedirektivet for luftkvalitet. Projektet støtter implementering af lovgivningen gennem kapacitetsudvikling med hensyn til vurdering og forvaltning af luftkvalitet, harmonisering af luft-monitering med EU-krav og udvikling af et operationelt system til information af offentligheden og beslutningstagere.

Der ydes institutionel støtte til det lettiske hydro-meteorologiske institut (HMA), Riga City Council Air Quality Department (RCC/AQD) og Environmental Data Centre (EDC) (nu Latvian Environment Agency). Projektet består af træning i udvikling af luftkvalitetsmodeller og -scenarier, udvikling af et moniteringssystem og laboratorieanalyser og udvikling af informationsstrategier. Miljøministeriet støttes desuden i udvikling af forslag til regulativer nødvendige for transponering af andre EU luftkvalitetsdirektiver.
   

Miljøeffekt (forventet)
  
Miljøeffekter af projektet kan ikke umiddelbart måles. Luftkvaliteten forventes dog at forbedres i kraft af bedre forvaltning af luftkvaliteten og et højere informationsniveau.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 5.365.644
Samlede omkostninger DKK 5.365.644

 

Projekttitel
  
Supply of Equipment for Continuous Emission Monitoring of Mobile/Semi-Mobile Incinerator for Pesticides in Latvia
   
Journalnummer
  
124/023-0152
Projektmodtager
  
Det lettiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Chemcontrol a/s
Projektbeskrivelse
  
Miljøstøtteordningen yder i et igangværende projekt støtte til etablering af et semi-mobilt forbrændingsanlæg for pesticider. Dette projekt leverer halvdelen af det nødvendige måleudstyr til brug for kontinuerlige røggasmålinger i henhold til EU-direktivkravene for forbrændingsanlæg for farligt affald.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Sikring af kontinuerlige røggasemissionsmålinger til brug for egen og ekstern kontrol og til indgriben over for overskridelser af emissionsgrænseværdier, således at miljøet ikke belastes unødigt.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 425.000
Samlede omkostninger DKK 850.000

 

Projekttitel
  
Defining Favourable Conservation Status and Management Plans for Selected Natura 2000 Sites in Latvia – Projektforberedelse
  
Journalnummer
  
124/023-0154
Projektmodtager
  
Det lettiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Rambøll
Projektbeskrivelse
  
Dette er en mission baseret på det lettiske miljøministeriums ønsker og skal på baggrund heraf formulere et projektdokument i Miljøstøtteordningens format med henblik på udbud. Missionen skal klarlægge og formulere ønsket om dansk assistance til udarbejdelse og implementering af konkrete forvaltningsplaner i overensstemmelse med habitatdirektivets krav om opretholdelse af gunstig bevaringsstatus. Ligeledes skal missionen sikre projektets brede/generelle relevans. Flodlejer er af det lettiske miljøministerium udpeget som naturtyper, der i relation til et kommende lettisk Natura 2000 netværk vil være af særlig værdifuld betydning. Derfor skal missionen overveje, hvorledes områder indeholdende sådanne naturtyper kan inddrages som pilotområder i relation til at implementere konkrete forvaltningsplaner og andre nødvendige administrative handlinger i relation til EU´s fugle- og habitatdirektiver.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Miljøstøtteordningen har hjulpet Letland med at nå betydelige mål i implementeringen af EU’s fugle- og habitat direktiver og det kommende Natura 2000 netværk. Dette projekt vil sikre en bæredygtig administration i udvalgte naturområder. Desuden vil det opstille guidelines for andre områder.
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 297.436
Samlede omkostninger DKK 297.436

 

Projekttitel
  
Latvian Biodiversity Action Plan Project - Udbud
Journalnummer
  
129-0203
Projektmodtager
  
Det lettiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Modus Consult I/S
Projektbeskrivelse
  
Letland har formuleret "National Biodiversity Strategy and Action Plan" (BDAP). Dette projekt håndterer udbudsprocessen for støtte til implementeringen af strategien og handlingsplanen. Den fulde implementering af BDAP inkluderer udarbejdelse af en implementeringsplan, institutionel udvikling og informationsaktiviteter, bl.a. til opfyldelse af krav, som EU’s habitat og fugledirektiver samt Washington/CÍTES konventionen stiller.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
BDAP indeholder aktiviteter, som vil reducere trusler mod Letlands biodiversitet, desuden er planen et forsøg på at kunne opfylde krav, som stilles af forskellige internationale aftaler.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 207.966
Samlede omkostninger DKK 209.966