Miljøstøtte til Østeuropa - Årsberetning 2001

Miljøprojekter i Litauen

Det hidtidige landeprogram for Litauen blev i sommeren 2001 erstattet af et revideret landeprogram gældende for perioden 2001-2003. Den seneste revision af landeprogrammet, der udstikker prioriteringen af samarbejdet mellem det litauiske og det danske miljøministerium, fandt sted i 1997.

Der lægges i det nye landeprogram vægt på: Bedst mulig kort- og langsigtet miljøgevinst, EU tilnærmelse, implementeringen af internationale miljøkonventioner, støtte til udviklingen af energisektoren som opfølgning på beslutningen om en nedlukning af Ignalinaværket, samt tilstedeværelsen af en kvalificeret dansk ressourcebase. I forhold til sektorer fokuseres der på projekter indenfor vandsektoren og affaldssektoren, natur- og biodiversitetsbeskyttelse og bekæmpelsen af og kontrol blandt andet med forureningen fra industrien.

Ønsket om og behovet for at tilnærme den litauiske miljøpolitik til EU’s miljølovgivning har siden 1995, hvor Litauen ansøgte om optagelse i EU, spillet en stadig mere fremtrædende rolle i den litauiske miljøpolitik og strategi. Særligt dette forhold og behovet for at indarbejde den danske støtte til nedlukningen af Ignalina atomkraftværket reflekteres i det nye landeprogram.

Der blev i 2001 givet støtte til 25 projekter med et samlet dansk tilskud på 54,7 mio. DKK.

I forhold til 2000 er der tale om en markant stigning i det samlede støttebeløb samtidig med, at antallet af støttede projekter faldt i forhold til 2000. Den gennemsnitlige projektstørrelse er således vokset fra 1,1 mio DKK i 2000 til 2,2 i 2001.

Igennem de senere år har den danske støtte til projekter rettet mod Litauens EU-optagelsesproces tegnet sig for en stadigt større del af den danske støtte til Litauen, og fra såvel litauisk side som fra EU’s side anerkendes den danske støtte som en betydende faktor for, at det i juni 2001 lykkedes Litauen og EU at nå til enighed om, hvordan Litauen skal implementere EU’s miljøregelsæt og de overgangsordninger, som skal gælde for Litauen. På dette tidspunkt afsluttedes forhandlingerne om EU’s "Miljøkapitel" foreløbigt. Uden sammenhæng i øvrigt fandt der næsten samtidigt hermed et regeringsskiftet sted i Litauen.

Den danske støtte til projekter indenfor vandsektoren tegnede sig i 2001 for godt 25 % af den samlede danske støtte.

Der blev i 2001 igangsat to større projekter med direkte tilknytning til at tilpasse den litauiske lovgivning og miljøadministration til EU lovgivningen. Det ene projekt (124/025-0115) skal sætte Litauen i stand til at implementere de krav til spildevandsudledninger, som gælder for EU’s medlemslande, mens det andet projekt (124/025-0217) omhandler implementeringen af EU’s vandrammedirektiv. Herudover er der givet støtte til nye renseanlæg i Trakai-Lentvaris og i Varena.

På naturområdet blev der givet en samlet støtte på godt 9 mio. DKK, svarende til godt 15 % af den samlede støtte.

Hovedparten af denne støtte er gået til et projekt (124/025-0202) rettet mod implementeringen af EU’s-habitatdirektiv, der fordrer en registrering af plante- og dyrelivet i Litauen og en udpegning af særligt betydningsfulde levesteder, det såkaldte NATURA 2000 netværk. Herudover er der givet støtte til at styrke den litauiske ornitologiske forening gennem et tæt samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening (124/025-0111).

Affaldsområdet tegnede sig for knap 10 % af den danske støtte. Et af de springende punkter i forhold til at forbedre affaldshåndtering i Litauen og bringe denne på linie med EU’s miljøkrav er manglen på en regional planlægning af affaldsindsamlingen og slutbehandling af affald. Manglen på organisering og planer gør det også særdeles vanskeligt at foretage investeringer og dermed i at få del i de midler, der er til rådighed fra EU’s side til en forbedret affaldshåndtering.

Der blev i 2001 givet støtte til at etablere en regional affaldsplan for Vilniusregionen, der tæller knap 800.000 personer, således at der ved projektets afslutning vil kunne tages en (politisk) beslutning om den fremtidige affaldshåndtering i regionen, og at der vil kunne søges om EU-støtte til at iværksætte den (124/025-0203). Der blev også givet støtte til at færdiggøre forberedelsen af en ændret affaldshåndtering i Siauliairegionen.

Herudover blev der i 2001 givet 20 mio. DKK til den såkaldte "Nedlukningsfond for Ignalina Atomkraftværket". Fonden bestyres af den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling, og midlerne fra fonden vil blive brugt til projekter, der skal hjælpe Litauen med en sikker nedlukning af atomkraftværket ved Ignalina.

Endelig skal det nævnes, at Miljøstyrelsen i slutningen af 2001 færdiggjorde rapporten "Danish-Lithuanian Environmental Co-operation 1991-2000" der beskriver det dansk-litauiske miljøsamarbejde igennem de seneste 10 år.

Projekttitel
  
Reserve management through Lithuanian Ornithological Society (LOD)
  
Journalnummer
  
124/025-0111
Projektmodtager
  
Litauens Ornitologiske Forening
Projektansvarlig
  
Dansk Ornitologisk Forening
Projektbeskrivelse
  
Projektet er et samarbejdsprojekt mellem henholdsvis den danske (DOF) og den Litauiske (LOF) Ornitologiske Forening, som dels sikrer forvaltning af to bevaringsværdige reservatområder og samtidig udnytter denne proces til at styrke den litauiske forening og udvikle oplysningsvirksomhed med basis i områderne og i samarbejde med en række vigtige nationale institutioner.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Projektet vil sikre hensigtsmæssig forvaltning af to bevaringsværdige reservatområder og desuden få en landsdækkende effekt gennem styrkelse af Litauens Ornitologiske Forening og iværksættelse af oplysningsvirksomhed.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 2.032.007
Samlede omkostninger DKK 2.032.007

 

Projekttitel
  
Project to assist the Republic of Lithuania to transpose EU requirements in the water sector
  
Journalnummer
  
124/025-0115
Projektmodtager
  
Det litauiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
DHI Water & Environment
Projektbeskrivelse
  
Projektets formål er at bistå det litauiske miljøministerium med tilnærmelsen af litauisk lovgivning på vandområdet til EU-regler blandt andet med hensyn til udvikling af et klassifikationssystem for overfladevand, vandkvalitet-standarder (EQS) og metodologi for fastlæggelse af emissionsgrænser i overensstemmelse med kvalitet-standarder.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen umiddelbart, men gennemførelse af projektet vil medvirke til, at den litauiske miljølovgivning kommer i overensstemmelse med EU-regler på området. Ved implementering af denne lovgivning vil der ske væsentlige miljøforbedringer.
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 4.468.857
Samlede omkostninger DKK 4.718.857

 

Projekttitel
  
Project Preparation on Aarhus Convention and Waste Reporting
  
Journalnummer
  
124/025-0123
Projektmodtager
  
Det litauiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
Projektet drejer sig om udarbejdelse af mindst to projektdokumenter for følgende områder:

Assistance til koordinering og implementering af Aarhus Konventionens krav i Litauen.

Assistance til koordinering af aktiviteter vedrørende indrapportering af affaldsdata.
   

Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte, men gennemførelse af de planlagte projekter vil medvirke til miljøforbedringer i Litauen.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 535.560
Samlede omkostninger DKK 535.560

 

Projekttitel
  
Conservation of Inland Wetland Biodiversity in Lithuania
  
Journalnummer
  
124/025-0149
Projektmodtager
  
Nature Heritage Fund, Lithuania
Projektansvarlig
  
BioConsult a/s
Projektbeskrivelse
  
En samfinansiering af projektforberedelse (PDF-B) til UNDP-GEF. Projektforberedelsen vil resultere i et større projekt omhandlende udvikling og implementering af managementplaner for beskyttede ferskvandsområder i Litauen gennem etablering af demonstrationsområder.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Der er tale om projektforberedelse. Det endelige projekt forventes at føre til en forbedret beskyttelse af biodiversiteten i litauiske vådområder.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 180.000
Samlede omkostninger DKK 2.250.000

 

Projekttitel
  
Rehabilitation of Aukstrakiai Hazardous Waste Landfill, Inception Project, Lithuania
   
Journalnummer
  
124/025-0150
Projektmodtager
  
Siauliai kommune og amt
Projektansvarlig
  
Moe & Brødsgaard A/S
Projektbeskrivelse
  
Der gives støtte til et udredningsarbejde vedrørende retableringen af en 60 ha. stor ukontrolleret losseplads for miljøfarligt affald ved Siauliai. I forbindelse med udredningsarbejdet gennemføres et review af de hidtidige aktiviteter, og der gennemføres en vurdering af de tekniske og finansielle muligheder for en forsvarlig lukning af den eksisterende losseplads og mulighederne for at etablere et kontrolleret deponi for miljøfarligt affald fra de omkringliggende garverier.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Der skabes grundlag for retableringen af en 60 ha. stor ukontrolleret losseplads for miljøfarligt (garveri)-affald. Såfremt det overordnede projekt gennemføres, elimineres en betydelig trussel mod grundvandsressourcerne, og risikoen for grænseoverskridende forurening med miljøfremmede stoffer minimeres.
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 499.000
Samlede omkostninger DKK 499.000

 

Projekttitel
  
Technical assistance to the Lithuanian Ministry of Environment, ISPA applications
   
Journalnummer
  
124/025-0151T
Projektmodtager
  
Det litauiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Rambøll
Projektbeskrivelse
  
Der gives en tillægsbevilling til den igangværende tekniske assistance til det litauiske miljøministerium. Tillægsbevillingen gør det muligt at ansøge om ISPA midler til at etablere en regional affaldsløsning i Siauliai Regionen i Litauen.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Den langsigtede miljøeffekt er, at der etableres en ny losseplads og et nyt affaldshåndteringssystem for de 400.000 beboere i Siaulia Regionen i Litauen. Konkret gennemføres et feasibility studie, der gør det muligt at søge om ISPA-midler til etableringen af en ny losseplads, der lever op til EU-krav og standarder.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 640.000
Samlede omkostninger DKK 750.000

 

Projekttitel
  
Construction supervision and investment support Varena Waste Water Treatment Plant
   
Journalnummer
  
124/025-0160
Projektmodtager
  
Varena Kommune
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
Der ydes støtte til rådgivning og tilsyn samt ikke øremærket investeringsstøtte til udbygningen af Varena spildevandsanlæg i det sydlige Litauen. Støtten ydes gennem bygherrerådgiverkontrakt med dansk rådgiver.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Forventede reduktioner:

180 ton BI7/år, 2,9 ton fosfor/år, 2 ton kvælstof/år
   

Tilskudsbeløb
   
DKK 2.540.936
Samlede omkostninger DKK 18.532.396

 

Projekttitel
  
Ignalina Decommissioning Fund, European Bank for Reconstruction and Development
  
Journalnummer
  
124/025-0165
Projektmodtager
  
Ignalina Decommissioning Fund, EBRD
Projektansvarlig
  
EBRD, European Bank for Reconstruction and Development
  
Projektbeskrivelse
  
Projektets formål er at støtte en fond, der er etableret under EBRD med det formål at lukke og afvikle samtlige atomkraftværket Ignalinas RBMK-reaktorer. Fonden skal derudover støtte en række parallelle aktiviteter indenfor energi- og socialsektoren.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Endelig lukning af Ignalina atomkraftværk, miljømæssigt forsvarlig bortskaffelse af radioaktivt materiale fra reaktorerne m.v.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 20.000.000
Samlede omkostninger DKK 20.000.000

 

Projekttitel
  
Construction supervision, Trakai - Lentvaris Waste Water Treatment Plant, Lithuania
  
Journalnummer
  
124/025-0169 og 124/025-0169t
Projektmodtager
  
Trakai-Lentvaris Kommune
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Der ydes støtte til rådgivning og tilsyn i forbindelse med etableringen af et fælles renseanlæg på ca. 21.000 p.e. for Trakai og Lentvaris 50 km vest for Vilnius i Litauen.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Forventede reduktioner:

35,5 ton BI7/år, 5 ton fosfor/år, 19 ton kvælstof/år.

Tilskudsbeløb
   
DKK 2.238.457
Samlede omkostninger DKK 2.238.457

 

Projekttitel
  
Development of Integrated Environmental Education with Field Activities
   
Journalnummer
  
124/025-0176
Projektmodtager
  
Dette er en projektforberedelse
Projektansvarlig
  
Hedeselskabet
Projektbeskrivelse
  
En del af den litauiske biodiversitetstrategi og handlingsplan drejer sig om information, træning og uddannelse. Dette projekt har som formål at integrere miljømæssig uddannelse i de nationale uddannelsesprogrammer i Litauen.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen i denne fase
Tilskudsbeløb
   
DKK 222.635
Samlede omkostninger DKK 222.635

 

Projekttitel
  
Klaipeda Geothermal Demonstration Project, consulting
 
Journalnummer
  
124/025-0188
Projektmodtager
  
Klaipeda Geotermiselskab
Projektansvarlig
  
DONG A/S
Projektbeskrivelse
  
Projektet omhandler rådgivning i forbindelse med idriftsættelse af det færdigbyggede geotermianlæg i Klaipeda. Anlægget udbygges i denne fase til også at anvende en kedelcentral samt en varmeakkumulator som en integreret del af projektet. Anlægget får herved en ca. 20% større fuldlastkapacitet, hvilket yderligere vil medvirke til en reduktion af emissionsudledningen i byen.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte i nærværende projekt, men netop udnyttelse af kedelcentral samt varmeakkumulator i driftsfasen medfører en ca. 20% større fuldlastkapacitet, hvilket vil reducere emissionsudledningen i den forestående driftsfase.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.728.776
Samlede omkostninger DKK 2.000.000

 

Projekttitel
  
Long term expert to support the PHARE Twinning project
   
Journalnummer
  
124/025-0195
Projektmodtager
  
Det litauiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Environmental Policy Centre (EPC)
Projektbeskrivelse
  
Projektets formål er at støtte et PHARE Twinning projekt om overvågning, hvor Danmark bidrager med en vandkomponent. Projektets hovedindhold er ansættelsen af en vandekspert, der får til opgave at indsamle relevant information fra og koordinere med andre bistandsprojekter i vandsektoren og yde assistance til twinning projektet. Bistanden til den litauiske vandsektor kommer hovedsageligt fra Danmark. Projektet forventes at resultere i et større udbytte af de danske kortidseksperters input i Twinning projektet, idet vandeksperten vil kunne sikre kontinuiteten.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte, men projektet forventes at resultere i et øget udbytte af Twinning projektet
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 400.000
Samlede omkostninger DKK 400.000

 

Projekttitel
  
Study for the Extension and Rehabilitation of Pakroujis Water Supply System
 
Journalnummer
  
124/025-0197
Projektmodtager
  
Pakroujo kommune
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
Projektets langsigtede mål er at udbygge vand- og kloakforsyningen i Pakroujo Kommune i Litauen. Det umiddelbare projektmål er at etablere et feasibility studie, der kan sikre en kosteffektiv prioritering af nødvendige investeringskomponenter og sikre finansieringen af disse.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Projektets miljøeffekter kan ikke opgøres på nuværende tidspunkt, men projektet er en forudsætning for en kosteffektiv udbygning af vand- og kloakforsyningen i Pakuojo distriktet, der har 30.000 indbyggere.
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.221.223
Samlede omkostninger DKK 1.221.223

 

Projekttitel
  
Programforslag til DR TV fakta: "At leve med Ignalinaværket"
  
Journalnummer
  
124/025-0199
Projektansvarlig
  
Jens Olesen
Projektbeskrivelse
  
Jens Olesen fra DR foretager research i Litauen og skriver manuskript til en TV udsendelse om "at leve med Ignalinaværket". DR har stillet sig positiv overfor efterfølgende at producere en eller to TV udsendelser om emnet, hvor der forventes co-finansiering fra Miljøstøtteordningen. Manuskriptet indgår således centralt i DR’s beslutning om at producere og sende udsendelserne.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte
Tilskudsbeløb
   
DKK 33.176
Samlede omkostninger DKK 33.176

 

Projekttitel
  
Project formulation mission on implementation of the EU Requirements
  
Journalnummer
  
124/025-0201
Projektmodtager
  
Det litauiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
Formuleringsmissionen skal designe et projekt med det overordnede formål at støtte Litauen i transponering af EU direktiver for bortskaffelse af PCB, spildolie og batterier. I samarbejde med Miljøministeriet udarbejdes et udkast til lovgivning på området på baggrund af en vurdering af juridiske mangler i den eksisterende lovgivning. Desuden udarbejdes et projektdokument, der styrker implementering og håndhævelse af EU-lovgivningen. Teamet diskuterer gennemførelsen af direktiverne med relevante parter. Miljøministeriet har foreslået, at projektet blandt andet omfatter en plan for opgørelse og feltundersøgelser af PCB/PCT forekomster i Litauen, vurderer den nationale kapacitet til at indsamle opbevare og bortskaffe PCB/PCT og forbereder indsamlingsordninger for batterier og spildolie.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen i denne fase
Tilskudsbeløb
   
DKK 509.054
Samlede omkostninger DKK 509.054

 

Projekttitel
  
Implementation of Natura 2000 Network on Regional and National Level, Lithuania
  
Journalnummer
  
124/025-0202
Projektmodtager
  
Det litauiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Ornis Consult
Projektbeskrivelse
  
Projektets formål er at styrke naturbeskyttelsen i Litauen især af arter og habitater omfattet af EU’s Fugledirektiv (79/409) og Habitatdirektivet (92/43) gennem oprettelsen af et Natura 2000 netværk. Dette vil blive opnået gennem udarbejdelse af en konsolideret Natura 2000 liste til indsendelse til EU-kommissionen, gennemførsel af offentlige høringer og oplysningskampagner og styrkelse af de institutioner, der skal administrere beskyttelsen både på nationalt og lokalt plan. Rammerne for udpegelse af et nationalt Natura 2000-netværk er til stede, men for at opnå fuld opfyldelse af direktiverne og etablering af et administrativt system, der kan varetage håndhævelse og monitering ved den planlagte EU-optagelse i januar 2004, kræves en hurtig og effektiv indsats. Inddragelse af lodsejere og offentligheden generelt i udpegelse af Natura 2000-områder skal også styrkes som led i opfyldelsen af forpligtigelserne i Aarhus-konventionen.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Effektiv beskyttelse af arter og naturområder omfattet af Fugle- og Habitatdirektiver
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 6.028.844
Samlede omkostninger DKK 6.481.944

 

Projekttitel
  
Waste Management in the Vilnius Region, Phase 1
Journalnummer
  
124/025-0203
Projektmodtager
  
Vilnius regionens kommuner
Projektansvarlig
  
Rambøll
Projektbeskrivelse
  
Litauen har gennem de seneste år tilpasset sin affaldslovgivning således, at den lever op til EU’s krav og regelsæt på området. Denne lovgivning kræver blandt andet, at der etableres regionale affaldsplaner og konkrete investeringsplaner, således at lovgivningen også kan implementeres. Det samlede projekt gennemføres i tre faser, hvoraf denne er den første. I denne fase etableres rammerne for et fælles-kommunalt affaldssamarbejde i Vilniusregionen, der etableres en overordnet affaldsstrategi for regionen, og der udarbejdes et udkast til ISPA-ansøgning om EU-støtte til affaldsplanens gennemførsel. I fase to vil der blive udarbejdet udbudsmateriale for planens investeringskomponenter, mens fase tre omhandler selve implementeringen af planen. Det forventes, at fase to og tre vil kunne finansieres via EU-støttemidler.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Der vil gennem projektet blive etableret en regional affaldsplan, der er en forudsætning for, at affaldshåndteringen i Vilnius-regionen kan gennemføres i overensstemmelse med EU’s affaldslovgivning og regelsæt på området. Samtidig skaber projektet de institutionelle og finansieringsmæssige rammer for, at denne affaldsplan kan føres ud i livet. Vilniusregionen omfatter ca. 700.000 mennesker.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 3.392.316
Samlede omkostninger DKK 4.001.085

 

Projekttitel
  
Reflection of Danish environmental projects in TV-programme "Stop-Nature"
  
Journalnummer
  
124/025-0204
Projektmodtager
  
TV-seere i Litauen
Projektansvarlig
  
Measures for Energy Saving
Projektbeskrivelse
  
Der produceres 11 TV-udsendelser om den danske miljøstøtte til Litauen. Disse vises i litauisk TV i løbet af efteråret 2001 til foråret 2002. Udsendelserne indgår i en samlet udsendelsesrække på i alt 44 programmer om bistandsprojekter i Litauen.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Projektet højner offentlighedens viden om miljø, natur og energi i Litauen.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 250.000
Samlede omkostninger DKK 1.732.650

 

Projekttitel
  
Project Design: Development of Integrated Coastal Zone Mangement Plan, Lithuania
   
Journalnummer
  
124/025-0208
Projektmodtager
  
Det litauiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Rasmussen og Witthöft
Projektbeskrivelse
  
Det litauiske miljøministerium har anmodet Miljøstøtteordningen om assistance til implementering af en ny strategi for kystbeskyttelse. Integrering af natur- og landskabshensyn, rekreative hensyn og bæredygtig udnyttelse af kystzonen er vigtige elementer i projektideen, som formuleringsholdet skal udbygge og konsolidere til et fuldt projektdokument til udbud. Den nyligt udarbejdede "Lithuanian Baltic Sea Coasts Management Strategy" vil danne udgangspunkt for en nærmere planlægning af kystbeskyttelsesforanstaltninger, og pilotimplementering af dele af planen tænkes gennemført i udvalgte områder. Det er særlig vigtigt, at forpligtelserne i EU’s Fugle- og Habitat-direktiver om naturbeskyttelse indarbejdes, og at de forpligtelser og beskyttelsesinteresser, der ligger i forlængelse af Den Kuriske Odde’s optagelse på Verdensarvslisten, også honoreres i planlægning og implementering af kystbeskyttelsesforanstaltninger.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen i denne fase af projektet
Tilskudsbeløb
   
DKK 424.171
Samlede omkostninger DKK 424.171

 

Projekttitel
  
Review and Preparation of Project on Development of Inspection and Enforcement
   
Journalnummer
  
124/025-0209
Projektmodtager
  
Det litauiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
NIRAS
Projektbeskrivelse
  
En evaluering af et pilot-projekt til udvikling af tilsyn og håndhævelse af miljølovgivningen i Litauen danner basis for design af et projekt til udbredelse af relevante IT løsninger til alle Miljøministeriets regionale kontorer. De regionale myndigheder styrkes i deres kontrolopgaver af industrivirksomheder gennem installering af IT infrastruktur, GeoEnviron Industry Control Module, træning af personale i IT brug og udvikling af procedurer for håndhævelse.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Projektforberedelsen vil ikke have direkte miljøeffekter, men en forbedret kontrol som følge af implementeringen af det samlede projekt vil begrænse forureningen fra industrivirksomheder.
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 407.620
Samlede omkostninger DKK 407.620

 

Projekttitel
  
Transposition of the EU water Framework Directive, Lithuania
  
Journalnummer
  
124/025-0217
Projektmodtager
  
Det litauiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
Projektet er rettet mod de første faser af implementeringen af vandrammedirektivet. Det omfatter transponering af vandrammedirektivet til national litauisk lovgivning og udarbejdelsen af en national strategi for forvaltningen af vandressourcer. Det er koordineret med andre internationale og nationale aktiviteter på området. Implementeringen af vandrammedirektivet skal ske faseopdelt over de næste 15 år i EU’s medlemslande, og som fremtidigt medlem af EU vil Litauen også skulle implemtere vandrammedirektivet.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Projektet vil medvirke til en overholdelse af EUs miljøkrav og -regler i forhold til administrationen og forvaltningen af vandressourcer.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 4.057.313
Samlede omkostninger DKK 4.357.313

 

Projekttitel
  
Preparation and supervision of the implementation of energy saving and cleaner technology projects in 14 industries
  
Journalnummer
  
124/025-0218
Projektmodtager
  
Miljøstyrelsen
Projektansvarlig
  
Water & Power Planners
Projektbeskrivelse
  
Evaluering af 14 energi- og renere teknologisyn med henblik på identifikation og kontraktning af investeringstilskud. Slutrapporter fra 14 virksomheder gennemgås, egnede investeringsprojekter identificeres og investeringstilskud forhandles med virksomhederne. Desuden sker der udformning af ansøgninger til Miljøstøtteordningen samt tilsyn med projekternes gennemførelse.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.248.384
Samlede omkostninger DKK 1.248.384

 

Projekttitel
  
Formulation of project document on implementing the CITES Convention and the related EU legislation in Lithuania
  
Journalnummer
  
124/025-0219
Projektmodtager
  
Det litauiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
NIRAS
Projektbeskrivelse
  
Med baggrund i de udarbejdede terms of reference vil missionen i samarbejde med de litauiske myndigheder, NGO’ere samt andre stakeholders identificere og formulere et projektdokument, således at implementeringen af dette på bedst mulig vis støtter Litauen mod en effektiv håndhævelse af CITES konventionen.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Med en effektiv håndhævelse af CITES konventionen og de relaterede EU forordninger, forventes det, at den ulovlige handel med truede dyre- og plantearter kan reduceres og dermed bidrage til bevarelse af biodiversiteten i arternes oprindelseslande.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 241.122
Samlede omkostninger DKK 241.122

 

Projekttitel
  
Local Project Coordinator, Lithuania, 2002-2003
Journalnummer
  
124/025-0220
Projektmodtager
  
Det litauiske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Envas
Projektbeskrivelse
  
Efter aftale med det litauiske miljøministerium forlænges ansættelsen af den lokale projektkoordinator i ministeriet for perioden 2002-2003. Projektkoordinatorern vil bistå det litauiske miljøministerium i at koordinere og styrke indsatsen i forhold til samarbejdet med Miljøstøtteordningens program.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Kan ikke opgøres
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.058.824
Samlede omkostninger DKK 1.058.824

 

Projekttitel
  
Environmental Education, Lithuania
Journalnummer
  
129-0257
Projektmodtager
  
Det litauiske milljøministerium og det litauiske undervisningsministerium
  
Projektansvarlig
  
Modus Consult
Projektbeskrivelse
  
Det litauiske uddannelsessystem befinder sig i en periode med forandringer, hvor reformer af undervisningsinstrumenter og –metoder er sat i værk. Dette projekt vil støtte denne udvikling ved at introducere et integreret miljøundervisningssystem med alternative tilgange til at undervise, nye typer af undervisningsmateriale og feltarbejde.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Betydelig forøgelse af kompetencen og erfaringen med integreret miljøundervisning i det litauiske skolesystem og integrering af beskyttede områder og lignende i den generelle miljø-oplysningsindsats.
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 241.090
Samlede omkostninger DKK 241.090