Miljøstøtte til Østeuropa - Årsberetning 2001

Miljøprojekter i Polen

Miljøsamarbejdet med Polen i 2001 er fortsat fokuseret på projekter, som forbereder og tilnærmer Polen til EU´s miljøkrav, såvel på det institutionelle og kapacitetsopbyggende område som med konkrete investeringsprojekter indenfor spildevand, affald og luft.

Der er på nationalt niveau således gennemført et projekt, som yder støtte til det polske miljøministerium med undervisning og information om EU´s miljøkrav.

Det eksisterende landeprogram for Polen 1999-2000 blev forlænget til at gælde for 2001. For at styrke fokuseringen på EU-optagelsen såvel nationalt som regionalt samt koncentrere projektindsatsen i Polen yderligere, blev der startet en ny landeprogrammering for 2001-2003. Programmeringen blev fokuseret og koncentreret i to regioner: Den sydlige Malopolskie region (Krakow) og den nordlige Zachodnio-Pomorskie region (Szczecin) ved Østersøen. Indsatsen blev fokuseret på investeringer og kapacitetsopbygning i forbindelse med EU-optagelsen og koncentreret om sektorerne affald, vand og natur.

På baggrund af den nye landeprogrammering blev der udbudt og kontraktet to store projekter i Zachodnio-Pomorskie regionen (Szczecin) til sammenlagt godt 20 mio. kr. Projekterne omfatter planlægning og strategier for investeringer i regionen i lyset af EU optagelsen samt affaldsplanlægning og investeringer i affaldsanlæg.

Indsatsen fra de tidligere år i Malopolskie regionen (Krakow) og Zachodnio-Pomorskie (Szczecin) regionen er fortsat med såvel vand som affaldsprojekter. Desuden er der foretaget opfølgning på projekter som planlagt og prioriteret i landeprogrammet 1999-2001.

På baggrund af evalueringen af alle spildevandsprojekterne i Polen (jf. årsberetning 2000) er der igangsat et projekt med optimering af drift og vedligeholdelse på disse anlæg i relation til EU´s miljøkrav.

På naturområdet er indsatsen i Bialowieza nationalpark fortsat, dels er anden fase af et projekt med bygning af faunapassager under veje igangsat.

Valget i Polen i 2001 fik betydning for det polske miljøministerium og den nationale miljøfond, hvor en række af de ledende direktører blev udskiftet, hvilket dermed også betød nye samarbejdspartnere i miljøsamarbejdet.

Det lykkedes Polen at få lukket miljøkapitlet midlertidigt i slutningen af 2001 i optagelsesforhandlingerne med EU. Polen forventer således nu at kunne blive optaget i EU pr. 1. januar 2004.

Projekttitel
  
Supply for ICA/STAR system to Poznan Central Wastewater Treatment Plant, tillægsbevilling
  
Journalnummer
  
124/031-0040t
Projektmodtager
  
Poznan Vandselskab
Projektansvarlig
  
Krüger A/S
Projektbeskrivelse
  
Det centrale renseanlæg i Poznan (600.000 PE) er karakteriseret som et HELCOM hot-spot. Anlægget er stort set blevet udbygget med organisk stof- og næringssaltsfjernelse (EU-krav). I projektet implementeres et processtyringssystem (STAR), der medvirker til en forbedring af afløbskvalitet samt kemikalie- og energiforbrug. Tillægsansøgningen dækker færdigprogrammering af STAR-systemet
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ikke kvantificerbar, men det er evident, at den angivne miljøeffekt i hovedprojektet ikke kan nås, hvis ikke der tilføres yderligere midler. (Miljøeffekt i hovedprojekt: BOD: 6370 ton/år, Kvælstof: 1880 ton/år, Fosfor: 380 ton/år.)
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 517.150
Samlede omkostninger DKK 517.150

 

Projekttitel
  
Brodnica, alleviation of floods caused by river Drweca
  
Journalnummer
  
124/031-0191
Projektmodtager
  
Byen Brodnica
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
Projektet giver assistance til byen Brodnica, som har alvorlige miljø- og sundhedsproblemer på grund af oversvømmelser fra floden Drweca. Oversvømmelserne spreder forurening fra septiktanke og losseplads til grundvandet, hvilket giver risiko for forringet drikkevandskvalitet for byen Brodnica samt nabobyen Torun. Projektet omfatter fase 1 (indledende undersøgelser, design) forinden implementeringen (udbud/konstruktion er i efterfølgende faser).
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Projektet bidrager til forbedring af miljø og sundhed
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.750.512
Samlede omkostninger DKK 1.970.512

 

Projekttitel
  
Protection of the Vistula River and its river basin, tillægsbevilling
   
Journalnummer
  
124/031-0218t
Projektmodtager
  
Wroclawek kommune
Projektansvarlig
  
AEC Advanced Environmental Control ApS
Projektbeskrivelse
  
Formålet med projektet er blandt andet at installere mini-rensningsanlæg på private ejendomme i et naturfølsomt område. Dette er en tillægsbeviling, som gælder indkøb af pumpebrønde, som er bedre egnede end de betonbrønde, der var regnet med i den oprindelige ansøgning.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Effekt for hele projektet:
Reduktion af spildevandsudledninger:
BOD 22.720 kg/år
Total-kvælstof (N): 4130 kg/år
Total-fosfor (P): 962 kg/år
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 312.500
Samlede omkostninger DKK 680.000

 

Projekttitel
  
Hospital Waste Incinerator, Szczecin
Journalnummer
  
124/031-0220
Projektmodtager
  
Sokolowski hospitalet i Szczecin
Projektansvarlig
  
Envikraft A/S
Projektbeskrivelse
  
Projektet omfatter levering af et forbrændingsanlæg til Sokolowski hospitalet i Szczecin. Affald fra hospitalet bortskaffes p.t. ukontrolleret/ukorrekt til losseplads og/eller forbrændes i hospitalets kedelanlæg, og miljømyndighederne har nedlagt forbud mod denne behandling. Et nyt forbrændingsanlæg vil sikre, at bortskaffelsen af hospitalsaffaldet vil leve op til miljøkravene herunder EU’s miljøkrav.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Behandling af sygehusaffald, ca. 96 ton/år. Overholdelse af EU´s emissionskrav. Reduktion af emissionen af en række luftforurenende stoffer, herunder dioxiner.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 2.810.000
Samlede omkostninger DKK 4.810.000

 

Projekttitel
  
Local environmental administration, planning and action in the Pomeranian region
   
Journalnummer
  
124/031-0232
Projektmodtager
  
Pomeranian Association of Rural Municipalities (PSGW)
  
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Projektet indeholder træning af lokale miljømyndigheder i bæredygtig miljøplanlægning for en række kommuner i Pomorskie regionen (Gdansk) i det nordlige Polen. Træningen vil fokusere på lokal agenda 21 herunder EU´s miljøkrav, hvor de lokale myndigheder har et særligt ansvar. Samtidig styrker projektet den decentralisering i miljøbeskyttelsen, som følger af den administrative reform af Polen pr. 1.1.1999. Denne styrkelse af kapacitetsopbygningen på miljøområdet er understreget som meget væsentlig for Polens EU optagelse.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Styrkelse af miljøadministrationen lokalt i forbindelse med EU-tilnærmelse og ny administrativ reform i Polen
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 2.490.000
Samlede omkostninger DKK 4.215.000

 

Projekttitel
  
Modernization of the drinking water system in Zakopane, Poland
  
Journalnummer
  
124/031-0234
Projektmodtager
  
Zakopane vandforsynings- og spildevandsbehandlingsselskab Sewik
  
Projektansvarlig
  
Aaen Rådgivende Ingeniører A/S
Projektbeskrivelse
  
Projektets formål er at yde støtte til Zakopane kommune i det sydlige Polen til sikring af drikkevandsforsyningen herunder udarbejdelse af en vandforsyningsplan. Projektet omfatter teknisk rådgivning samt leverance af udstyr. Projektet skal blandt andet imødegå problemer med colibakterier i drikkevandet i dele af området – især i Cyrhla, der omfatter mellem 2000 og 3000 indbyggere.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Sikring af drikkevandsforsyningen i Zakopane, især til Cyrhla.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 4.991.000
Samlede omkostninger DKK 78.880.000

 

Projekttitel
  
Szczucin Asbestos Contamination, Poland
Journalnummer
  
124/031-0240
Projektmodtager
  
Byen Szczucin
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
Projektet omfatter forbedret håndtering og behandling af asbest affaldet i bebyggelserne omkring byen Szczucin, Polen. Projektet omfatter en kortlægning af forureningen, pilot afværgeprojekter, plan for afværgeforanstaltninger i fuld skala, samt trænings- og informationskampagner for de lokale myndigheder og indbyggere.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Reduktion af asbest forureningen til det omgivende miljø i Szczucin
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.979.374
Samlede omkostninger DKK 4.279.374

 

Projekttitel
  
Preparation of Sludge Management Plans (SMP) in the Narew River Basin, Poland
  
Journalnummer
  
124/031-0241
Projektmodtager
  
Kommunerne Lomza, Zambrow, Nowogrod og Rozan
  
Projektansvarlig
  
NIRAS
Projektbeskrivelse
  
Det langsigtede formål er at sikre en miljømæssig og økonomisk optimal slutdisponering af spildevandsslam i Polen, der samtidig lever op til EU’s krav på området. I overensstemmelse med EU kravene vil implementeringen af projektet blive baseret på en overordnet strategi/politik, der tager sigte på et så vidtgående genbrug af slammet som muligt. Nærværende projekt dækker første fase, hvor den tekniske og organisatoriske basis for implementering af en slamhåndteringsplan for demonstrationsområdet i Narew flodens opland bliver udarbejdet.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Kan ikke opgøres i denne fase
Tilskudsbeløb
   
DKK 2.879.519
Samlede omkostninger DKK 3.204.519

 

Projekttitel
  
Instruction to the Polish Ministry of Environment
Journalnummer
  
124/031-0243
Projektmodtager
  
Det polske miljøministerium
Projektansvarlig
  
NIRAS
Projektbeskrivelse
  
Det polske miljøministerium har øget den administrative kapacitet ved at ansætte ca. 50 nye personer i ministeriet. Mange af de nyansatte mangler erfaring med miljømæssige problemstillinger herunder særligt i forhold til transponering af EU direktiver, tilsyn og håndhævelse osv. Det polske miljøministerium har på den baggrund rettet henvendelse til Miljøstyrelsen med anmodning om bistand til styrkelse af den miljøfaglige kapacitet for primært denne relativt store nyansatte persongruppe.

Der er udtrykt ønske om uddannelse af ca. 25 personer i et kort program og en lidt mere omfattende uddannelse af ca.10 personer - måske flere. Dette projekt skal afdække polakkernes nøjere behov for uddannelse, samt vurdere og fremkomme med forslag til hvorledes et uddanelsesprogram kan opbygges med inddragelse af danske uddannelsesinstitutioner.
  

Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte
Tilskudsbeløb
   
DKK 374.953
Samlede omkostninger DKK 374.953

 

Projekttitel
  
Country Programme for Poland 2001-2003
Journalnummer
  
124/031-0247, 124/031-0247A, 124/031-0247B
Projektmodtager
  
Det polske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Milieu Ltd Environmental Law Consultancy, Rambøll, Water & Power Planners
  
Projektbeskrivelse
  
Nærværende projekt omhandler assistance i udarbejdelsen af et landeprogram for Polen dækkende perioden 2001-03. Formålet med landeprogrammet er at koncentrere den danske indsats sektorialt og geografisk i relation til EU-approximeringen.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.399.603
Samlede omkostninger DKK 1.399.603

 

Projekttitel
  
Bialowieza Forest Project, Phase 2
Journalnummer
  
124/031-0255
Projektmodtager
  
Bialowieza National Park, State Forest Service, 9 lokale kommuner, amtet og det polske miljøministerium.
   
Projektansvarlig
  
COWI
Projektbeskrivelse
  
Bialowieza skoven i Polen er et af de største områder i Europas lavland, der stadig har mange af urskovens karakteristika. Danmark støttede i 1998 igangsættelsen af et projekt om bevarelse og bæredygtig drift af skoven.

Projektets 2. fase vil på baggrund af 1. fase skabe offentlig og lokal opmærksomhed om bæredygtig udnyttelse af naturressourcer. Denne del af projektet vil blandt andet fokusere på bæredygtig turisme. Desuden iværksættes et grænseoverskridende samarbejde med nabolandet Hviderusland om de tilsvarende områder af Bialowieza skoven her.
   

Miljøeffekt (forventet)
  
Projektet vil skabe stærk opmærksomhed omkring biodiversitet og den lokale udnyttelse af naturressourcerne fra Bialowieza skov. Skoven omfatter værdifuld 60.000 ha oprindelig europæisk lavlandsskov.
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 3.000.000
Samlede omkostninger DKK 6.715.060

 

Projekttitel
  
Training Programme for Staff from the Ministry of Environment, Poland
  
Journalnummer
  
124/031-0257
Projektmodtager
  
Det polske miljøministerium
Projektansvarlig
  
NIRAS
Projektbeskrivelse
  
Der er gennemført en analyse i det polske miljøministerium af behovet for at styrke den administrative kapacitet i relation til en fremtidig håndtering af EU’s miljøkrav. Analysen viste, at der var et stort behov for at styrke denne kapacitet - såvel hos mere erfarne medarbejdere som hos unge medarbejdere.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Dette projekt omfatter dels undervisning af 25 nyansatte polakker i EU’s miljøregulering. Disse trænes i en uge på forvaltningshøjskolen. Udover dette vil otte mere erfarne medarbejdere blive trænet gennem en måned. Denne træning sker via besøg/ophold i forskellige danske institutioner, der varetager den danske administration af transponerede EU-direktiver.

Projektet vil kvalitativt forbedre Polens indsats mod at overholde EU-kravene.
  

Tilskudsbeløb
   
DKK 1.175.000
Samlede omkostninger DKK 1.175.000

 

Projekttitel
  
Optimisation of Operation and Maintenance at Polish Wastewater Treatment Plants
   
Journalnummer
  
124/031-0260
Projektmodtager
  
En række spildevandsanlæg i Polen
Projektansvarlig
  
Århus kommune, Miljøkontoret
Projektbeskrivelse
  
Miljøstøtteordningen har tidligere igangsat en evaluering af afsluttede spildevandsprojekter (kommunale rensningsanlæg) dækkende perioden 1991-99. Projektet dækkede 14 rensningsanlæg. Nærværende projekt dækker anbefalingerne fra evalueringen, hvor der sker en optimering af fire rensningsanlæg samt planlægning og afholdelse af træningskursus for samlige driftsoperatører. Ved optimering af de fire anlæg, forventes det, at rensningsanlæggene kan overholde EU’s by-spildevandsdirektiv.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
I forbindelse med optimeringen vil der for de fire anlæg blive beregnet en miljøeffekt. En teknisk styrkelse af driftsoperatørerne vil i længden sikre, at anlæggene til stadighed opfylder EU-krav med mindst mulig energiforbrug. Dette er dog ikke kvantificerbart.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.312.946
Samlede omkostninger DKK 1.312.946

 

Projekttitel
  
Upgrading of Grzybowo Waste Water Treatment Plant
  
Journalnummer
  
124/031-0261
Projektmodtager
  
Byen Kolobrzeg
Projektansvarlig
  
Krüger A/S
Projektbeskrivelse
  
Projektet drejer sig om opgradering af et rensningsanlæg i byen Kolobrzeg, der ligger 100 km øst for Swinouscie Denne del af projektet omfatter aktiviteter vedrørende conceptual design samt udformning af specifikationer til maskin og el-komponenter, som finansieres af MKØ, overvågning af implementering samt indkøring og træning. Projektet har fået forhåndstilsagn fra EKF på MKØ-delen.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Total-kvælstof (N) 293 tons/år, Total-fosfor (P) 6 tons/år
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 1.492.600
Samlede omkostninger DKK 36.000.000

 

Projekttitel
  
Geothermal Project in Stargard
Journalnummer
  
124/031-0262
Projektmodtager
  
Geotermia Stargard
Projektansvarlig
  
Houe & Olsen
Projektbeskrivelse
  
Projektet omhandler etablering af et geotermianlæg i byen Stargard, beliggende i den nordvestlige del af Polen. Implementeringen vil bevirke, at 20-30 % af det årlige varmeforbug vil komme fra geotermianlægget. Projektet vil videre opnå støtte fra National Fund samt GEF på i alt ca. 4 mio. USD. Nærværende projekt afdækker rådgivning, supervision, udarbejdelse og evaluering af tender, opbygning af organisation, træning og indkøring af anlæg og fremskaffelse af investorer
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ca. 25.000 tons CO2/år
Tilskudsbeløb
   
DKK 3.622.000
Samlede omkostninger DKK 65.000.000

 

Projekttitel
  
Szczecin wastewater facilities (CRS system for the harbour sewering system)
   
Journalnummer
  
124/031-0264
Projektmodtager
  
Szczecins vandselskab Miedzyodrze og rensningsanlægget Ostrow Grabowski
  
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
Projektet drejer sig om tilkobling af samtlige spildevandsproducenter samt dele af byen til det af Miljøstøtteordningen støttede rensningsanlæg Ostrow Grabowski beliggende i Szczecin havn. Projektet omfatter delvist etablering af kloaksystem (10 km) samt 28 nye pumpestationer, samt et overvågningssystem (CRS: Control, Regulating and Supervision) til spildevandssystemet. Projektet er en delkomponent af et 85 mio. DKK stort spildevandsprojekt for hele havneområdet.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
BOD5 : 103 tons/år
COD: 140 tons/år
SS: 79 tons/år
Total-kvælstof (N): 6.0 tons/år
Total-fosfor (P): 2.8 tons/år
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 4.894.385
Samlede omkostninger DKK 20.000.000

 

Projekttitel
  
Trzebinia, Industrial Waste Contaminated Lake, Poland
  
Journalnummer
  
124/031-0265
Projektmodtager
  
Byen Trzebinia og Malopolskie regionen
Projektansvarlig
  
Carl Bro as
Projektbeskrivelse
  
Projektet omfatter udarbejdelse og gennemførelse af et afværgeprojekt (pilot) for den tungmetalforurenede sø i Trzebinia, Polen. Projektet er forberedelse til afværgeprojekt i fuld skala.

Projektet omfatter en kortlægning af forureningen, beskrivelse af miljøeffekter og løsningsforslag.
  

Miljøeffekt (forventet)
  
Reduktion af tungmetalforureningen til jord- og vandmiljøet i Trzebinia.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 2.700.568
Samlede omkostninger DKK 18.305.722

 

Projekttitel
  
Country Programme in Natural resource Management for Poland 2001-2003
   
Journalnummer
  
124/031-0267
Projektmodtager
  
Det polske miljøministerium
Projektansvarlig
  
VisKon ApS
Projektbeskrivelse
  
Nærværende projekt omhandler assistance i udarbejdelsen af et landeprogram for Polen dækkende perioden 2001-2003 ved at bidrage med input vedrørende forvaltning af naturressourcer. Formålet med projektet er først og fremmest at koncentrere den danske indsats i relation til EU-approximeringen på naturområdet uden dog på forhånd at udelukke muligheder for samarbejde inden for andre prioriterede indsatsområder vedrørende naturressourcer.
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte
Tilskudsbeløb
   
DKK 140.934
Samlede omkostninger DKK 140.934

 

Projekttitel
  
Pool I: Investment planning and strategies in order to comply with Polish and EU environmental requirements
   
Journalnummer
  
124/031-0270
Projektmodtager
  
Zachodniopomorskie regionen
Projektansvarlig
  
Rambøll
Projektbeskrivelse
  
Pool I består af tre projekter (forberedelse til investeringsprojekter): 1) Teknisk assistance til Marshal’s office til udarbejdelse af en opgørelse (udformet iht. EU’s PEPA-database) over alle nødvendige miljøinvesteringer i  den administrative region Zachodniopomorskie til overholdelse af EU’s miljøaquis. Opgørelsen dækker de "investeringstunge" direktiver (vand, affald, luft, IPPC) og er første led i udviklingen af en fuldstændig miljøinvesterings- og finansieringsstrategi. 2) Teknisk assistance til Marshal ´s office til udvikling af en miljøinvesterings- og finansieringsstrategi samt til opbygning af administrativ kapacitet til forberedelse og styring af miljøprojekter. 3) Teknisk assistance til Departement of Foreign Funds Management i det polske miljøministerium til udarbejdelse af værktøjer til prioritering og finansieringsmodeller (herunder ISPA og den polske nationale miljøfonds midler).
   
Miljøeffekt (forventet)
  
Projekterne vil ikke i sig selv reducere forurening, men de vil blandt andet identificere behov for investering i miljøsektoren, hvilket på lang sigt er en betingelse for at kunne reducere forurening.
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 9.553.775
Samlede omkostninger DKK 9.853.775

 

Projekttitel
  
Fauna Passages under Selected Roads in Poland, Part B
  
Journalnummer
  
124/031-0272
Projektmodtager
  
Det polske generaldirektorat for offentlige veje
Projektansvarlig
  
Amphi Consult
Projektbeskrivelse
  
Projektet udføres af Amphi Consult i samarbejde med de polske vejmyndigheder. Projektet bygger faunapassager under Via Baltica i Nordøstpolen og under en motorvej i Sydvestpolen ved Gory Stolowe nationalparken. Der udarbejdes undervisningsmateriale og gennemføres kurser for vejmyndigheder. Der udarbejdes også standarder for vurdering af faunapassagers virkning blandt andet til brug for afrapportering til EU instanser i forbindelse med EU-finansierede vejanlæg.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
En væsentlig reduktion af trafikdræbte dyr ved de faunapassager, der bygges.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 2.844.028
Samlede omkostninger DKK 4.147.828

 

Projekttitel
  
ASCOBANS Workshop Aimed on Drafting a Recovery Plan for Baltic Habour Porpoises
   
Journalnummer
  
124/031-0273
Projektmodtager
  
Ascobans Sekretariat
Projektansvarlig
  
The Fundation for the Development of Gdansk University
   
Projektbeskrivelse
  
Workshoppen vil udarbejde en handlingsplan med henblik på at sikre marsvinebestandene i Østersøen hånd i hånd med en bæredygtig udnyttelse af fiskeriressourcerne. Marsvinebestanden i Østersøen er truet af bifangstfiskeri såvel som forurening. I den danske, tyske og polske del af Østersøen kender man nogenlunde bestandene, hvorimod den østlige, baltiske del er relativt ukendt. Workshoppen vil blive gennemført under ledelse af UNEPS ASCOBANS sekretariatet faciliteret af en uafhængig konsulent. Deltagerne fra de enkelte lande vil være repræsentanter fra myndigheder, fiskeriindustrien, NGO sektoren samt forskningsinstitutioner.

Siden 1997 er både medlemslande og ikke medlemslande blevet opfordret til sammen at udfærdige en handlingsplan for Østersøens bestande af marsvin. Dette har hidtil ikke været muligt da de østeuropæiske lande ikke har haft de økonomiske ressourcer til deltagelse. Letland, Polen og Finland har i mellemtiden tiltrådt konventionen. Endvidere har Litauen, Estland samt Rusland udtrykt interesse for deltagelse samt tiltrædelse af ASCOBANS og Bonn Konventionen.

I Danmark, som er toneangivende i ASCOBANS, har den svindende marsvinebestanden ofte givet anledning til kontroverser mellem fiskeriindustrien og Miljøministeriet. Der er nu, gennem et samarbejde mellem NGO’erne, fiskeriindustrien samt myndighederne, lovgivet samt udarbejdet en beredskabsplan på området som skal sikre marsvinets fortsatte overlevelse i Kattegat og Nordsøen.
   

Miljøeffekt (forventet)
  
Det forventes, at workshoppen ud over at styrke fredningen af marsvin vil bidrage til et styrket samarbejde mellem ikke medlemsstater (Estland, Letland, Litauen og Den Russiske Føderation) og medlemsstater.
  
Tilskudsbeløb
   
DKK 315.000
Samlede omkostninger DKK 376.300

 

Projekttitel
  
Support to Waste Management Planning at Powiat etc.
   
Journalnummer
  
124/031-0276
Projektmodtager
  
Det polske miljøministerium, regionen Zachodniopomorskie og amtet Swidwinski.
   
Projektansvarlig
  
Rambøll
Projektbeskrivelse
  
Projektet skal støtte det polske miljøministerium i udvikling af retningslinier for forberedelse af regionale og lokale affaldsplaner. Samtidig ydes assistance til forberedelse af en affaldsplan for Zachodniopomorskie regionen og forbedret affaldsbehandling i Swidwinski amt.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Affaldsbehandlingen i Swidwinski amt vil efter projektet leve op til EU standard. Affaldsplaner foreligger for resten af regionen
   
Tilskudsbeløb
   
DKK 11.101.184
Samlede omkostninger DKK 12.300.000

 

Projekttitel
  
Assistance to tendering and contracting of 7 projects, Poland
   
Journalnummer
  
129-0273
Projektmodtager
  
Det polske miljøministerium
Projektansvarlig
  
Water & Power Planners A/S
Projektbeskrivelse
  
Assistance til afholdelse af tre "batch-udbud" (7 projekter poolet som henholdsvis 3 inden for identificering af investeringsbehov, 3 inden for waste management plans og 1 projekt inden for behandling af kloakslam) samt efterfølgende kontraktforhandlinger for projekter identificeret i forbindelse med landeprogrammet for Polen 2001-2003. Projekterne dækker TA og IN-projekter for regionen Zachodniopomorskie samt projekter på nationalt niveau.
  
Miljøeffekt (forventet)
  
Ingen direkte
Tilskudsbeløb
   
DKK 741.463
Samlede omkostninger DKK 741.463