Miljøledelse i produktkæder - en eksempelsamling

31 Dialog og samarbejde i hele produktkæden er afgørende - Eksempel 20

31.1 Start - Produktskift kræver tæt samarbejde
31.2 Drift - Tæt samarbejde med papirleverandøren
31.3 Udvikling - Et miljømærke er ingen sovepude
31.4 Referencer
    

Stora Enso – Bambo – Sækko – Århus Kommune

Bambo producerer miljøvenlige bleer og flere af dem er svanemærket. Søsterselskabet Sækko forhandler bleerne og er hovedleverandør af inkontinensbleer til Århus Kommune, som stiller miljøkrav til produkterne i forbindelse med udbud. For at sikre produktudvikling af bleerne har Bambo indgået et tæt og forpligtende samarbejde med den svenske papirleverandør Stora Enso.

Bambo er landets eneste producent af svanemærkede bleer. Bambo producerer både børnebleer og bleer til voksne med inkontinens. Flere af børnebleerne samt en enkelt serie af inkontinensbleer er svanemærkede. Virksomhedens bleer forhandles af søsterselskabet Sækko. De to virksomheder er en del af Sækko-Bambo Gruppen. Sækko sælger hovedsageligt bleer til offentlige institutioner (sygehuse, plejehjem, børnehaver etc.). Bambo begyndte at producere svanemærkede børnebleer allerede i 1994 i forventning om, at der ville blive et marked for miljøvenlige bleer.

En færdig ble består af ca. 80% papir, som er kværnet til en vat-agtig konsistens kaldet fluff. Bambo har indgået et tæt samarbejde med Stora Enso i Sverige om levering af fluff til bleproduktionen og udvikling af nye bleer med en bedre sugeevne. Papirleverandøren Stora Enso er miljøcertificeret, og fluff-produktet er svanemærket.

Både Bambo og Sækko har besluttet at blive ISO 14001 certificeret og EMAS-registreret inden udgangen af 2001.

Sækko deltager i et forsøgsprojekt med bl.a. KMD (Kommunedata) om udvikling af en indkøbsportal på internettet for kommuner. Det var KMD, der inviterede Sækko med i projektet, fordi mange af de kommuner, der viste interesse for forsøgsprojektet i forvejen benyttede Sækko som leverandør af bleer mv. Formålet med projektet er bl.a. at lette de professionelle indkøberes dagligdag ved at udvikle en indkøbsportal, hvor alle produkter er samlet. Desuden skal det være nemt for den enkelte bruger af indkøbsportalen at købe miljøvenlige produkter. Forsøgsprojektet er ikke det eneste af sin slags, og det er en del af Sækko's strategi at involvere sig i sådanne udviklingsprojekter sammen med kunderne i en forventning om, at det i sidste ende kan resultere i flere ordrer.

Det, at flere af Bambo's bleer er blevet svanemærket, har betydet, at de er blevet en anelse dyrere at producere (ca. 4%). Svanemærkningen har dog samtidig medvirket til et øget kendskab til produkterne hos kommunerne og slutbrugerne (institutioner/borgere). Desuden er svanemærket blevet en kvalitet for produktet på grund af den positive signalværdi. Sækko oplever, at en række kommuner har behov for at synliggøre deres grønne indkøb, og en måde at gøre det på er at efterspørge miljømærkede produkter.

31.1 Start - Produktskift kræver tæt samarbejde

Bambo har brugt Stora Enso som leverandør i 19 år, men det var først i 1992, at Stora Enso blev hovedleverandør af fluff til Bambo. Det har af geografiske årsager været naturligt for Bambo at vælge Stora Enso som leverandør, frem for fx. en amerikansk virksomhed. Men det faktum, at man i Skandinavien generelt har det samme syn på miljøbeskyttelse, er også en væsentlig årsag til, at Bambo har valgt at fortsætte samarbejdet med Stora Enso. I forbindelse med svanemærkningen af bleerne havde Bambo fx stor gavn af at samarbejde med Stora Enso om at opfylde svanemærke-kriterierne.

Når Sækko holder møder med potentielle kunder, vil kunden typisk være repræsenteret af sygeplejersker, indkøbsansvarlige og eventuelt en miljøspecialist. Sækko vil som regel møde op med personer fra salgs-, kvalitets- og miljøafdelingen. Men vigtigst er i virkeligheden Sækko's sygeplejersker, som kender institutionernes arbejdsbetingelser og derfor kan besvare mange af de spørgsmål, der opstår undervejs vedrørende den praktiske anvendelse af produkterne.

Når en ny kunde vælger Sækko som leverandør af bleer til fx institutionerne i kommunen, er der ikke blot tale om en leverance af de færdige bleprodukter. Når aftalen med kommunen er indgået, hjælper Sækko de enkelte institutioner med at få indkørt de nye produkter. Indkøringsfasen omfatter fx uddannelse af kommunens personalegrupper på lokalcentrene i håndtering af inkontinensbleerne (fiksering af bleen, hvor tit skal den skiftes osv.). Det er bl.a. sygeplejersker fra Sækko, der står for dialogen med institutionerne. Det, at få indkørt de nye produkter er en længerevarende proces, som ofte tager op til 3 måneder. Rådgivning og samarbejde med kunden før og efter købet er således en væsentlig del af Sækko's produkter.

31.2 Drift - Tæt samarbejde med papirleverandøren

Efter et længere samarbejde med Stora Enso har Bambo valgt at indgå et mere forpligtende samarbejde med den store papirleverandør. Bambo er en relativ stor kunde hos Stora Enso, og Bambo har bl.a. været interesseret i et forpligtende samarbejde for at sikre sig en leverandør af Fluff, der er leveringsdygtig, ligesom prisen forventes at være mere fordelagtig.

Samarbejdet med Stora Enso har til formål at videreudvikle Bambo's bleprodukter i både teknisk og miljømæssigt henseende. Målet er bl.a. at reducere mængden af den syntetiske superabsorber i bleerne ved at lade cellulosefibrene (fluff) udgøre en større andel af bleen. Samtidig undersøges bl.a. mulighederne for at udnytte større dele af træet til produktion af fluff. I dag er det kun dele af træets fibre, der kan bruges.

Stora Enso er interesseret i, at en af deres større kunder forpligter sig til at aftage deres produkter. Papirleverandøren gør derfor meget ud af samarbejdet med Bambo. Stora Enso har fx opsat en blemaskine på deres eget laboratorium i Sverige, hvor de kan foretage forsøg og videreudvikle fluff-produktet. Samarbejdet indebærer desuden, at medarbejdere fra Stora Enso kommer på virksomhedsbesøg hos Bambo og omvendt. På den måde kommer medarbejderne fra de respektive virksomheders miljø-, kvalitets-, forsknings- og udviklingsafdelinger til at lære hinanden bedre at kende, hvilket bl.a. medvirker til at fremme et mere indgående samarbejde.

En ble med øget brugervenlighed

Det er ikke kun i forhold til bleernes sammensætning, at der produktudvikles. Bambo har også selv taget initiativ til at videreudvikle bleerne og gøre dem mere brugervenlige. På en messe i USA blev Bambo introduceret til en vådindikator på børnebleer, der kunne vise, om bleen var fyldt. Ideen blev videreudviklet på Bambos produkter ved at anvende en blæk, som også bruges inden for fødevareindustrien. Vådindikatoren letter plejernes arbejde, idet de ikke behøver at tage bleerne af, for at se om de er fyldte, men blot kan aflæse indikatoren uden på bleen. Vådindikatoren er en stor succes, og Bambo var den første virksomhed, der producerede voksenbleer med vådindikatorer.

Dokumentationen er vigtig i alle led

Sækko får sine offentlige kunder ved at byde på offentlige udbud. Sækko oplever, at de grønne indkøb er ved at slå igennem i de offentlige institutioner. I udbudsmaterialet lægges der efterhånden meget vægt på, at leverandøren kan dokumentere, at miljøforholdene er i orden.

Århus Kommune, Afdelingen for Sundhed og Omsorg, er en af Sækko's offentlige kunder. I 1998 vedtog Århus Kommune en ny indkøbspolitik, hvori hensynet til "den mindst mulige miljøbelastning" indgår på linie med de 4 hidtidige hensyn: Pris, leveringsbetingelser, betalingsbetingelser og service. Når Århus Kommune i en udbudssituation skal inddrage miljøhensynet i vurderingen, er indkøberne afhængige af relevant og troværdig miljøinformation fra de potentielle leverandører. Det kan fx være oplysninger om produkternes miljøegenskaber eller en beskrivelse af virksomhedens miljøarbejde.

Det er overvejende udbuddet, der styrer Sækko's samarbejde med kunden og derved også de tidligere led i kæden. Den dokumentation Sækko skal fremsende i forbindelse med et udbud kræver, at både Stora Enso og Bambo samarbejder og er behjælpelige med deres andel af information. Her er det en stor hjælp, at fluff'en er svanemærket, og at Stora Enso er miljøcertificeret. Det gør, at Sækko hurtigt kan levere miljøoplysninger til kunderne, som virker overbevisende og troværdige.

Svanen er ikke god nok

Bambo producerer både svanemærkede bleer og traditionelle bleer uden miljømærke. Det skyldes, at det ikke er alle Sækko's kunder, der er interesseret i at betale mere for et svanemærket produkt. Prisforskellen er ca. 4%.

Det er især i Tyskland, at Sækko oplever kunder, der ikke vil betale for et svanemærket produkt. Årsagen er ifølge Sækko, at Svanen ikke er udbredt i Tyskland, og at kunderne ikke er interesseret i at betale ekstra for et produkt, der har en mærkning, de ikke ved, hvad står for. Sækko savner et miljømærke, der er internationalt anerkendt. Svanen er et nordisk fænomen, og der er endnu ikke udarbejdet et sæt kriterier for bleer i forhold til EU's miljømærke Blomsten.

31.3 Udvikling - Et miljømærke er ingen sovepude

De miljømærkede bleer er truet

Kriterierne for svanemærkede bleer er under revision. Det foreløbige udkast til nyt kriteriesæt volder problemer for Bambo, fordi der bl.a. er foreslået et krav om, at minimum 15 % af plasten skal bestå af fornybare råvarer.

Bambo har problemer med på nuværende tidspunkt at opfylde dette krav, bl.a. fordi de alternative plasttyper, der har været kørt forsøg med, har afgivet lugte, hvilket kunderne har svært ved at acceptere. Det er de færreste kunder, der vil købe svanemærkede bleer, hvis det viser sig, at bleerne lugter lidt af popcorn, fordi plasten i bleen er produceret af majsstivelse.

Samtidig med, at kriterierne skærpes på et område, sker der en lempelse af emballagekravene, hvilket Bambo finder uhensigtsmæssigt. På nuværende tidspunkt er der grænser for, hvor stor en andel emballagen til en ble må udgøre af det samlede produkt. Da revisionen af kriterierne i praksis betyder, at 4 produktgrupper bliver slået sammen, har det ikke været muligt at opretholde dette krav. Hvis de nye kriterier bliver vedtaget, betyder det, at der ikke længere vil være krav til emballagens maksimale andel af produktet.

Bambo er i dialog med Miljømærkesekretariatet med henblik på at finde alternative krav, der kan sikre en løbende forbedring af bleernes miljømæssige egenskaber, og som samtidig er teknisk mulige.

E-handel er vejen frem

Sækko har indgået et samarbejde med KMD (Kommunedata) og en række kommuner om opbygning af en elektronisk indkøbsportal. Det var KMD, der oprindelig inviterede Sækko med i forsøgsprojektet. Sækko er ikke i tvivl om, at elektroniske indkøb bliver vejen frem. En del af formålet med forsøgsprojektet er bl.a., at det skal være let og overskueligt for den enkelte indkøber at foretage grønne indkøb.

Sækko forventer at skulle bruge mange ressourcer på e-handel i fremtiden. De elektroniske indkøb står foran kraftig vækst. Kunderne forventes at blive færre, men større enheder, hvilket vil lette arbejdet med at udarbejde udbudsmateriale. Til gengæld bliver det afgørende for leverandørerne at vinde i en udbudssituation. De elektroniske indkøb forventes også at bidrage til en øget gennemsigtighed på markedet og et øget samarbejde mellem offentlige institutioner og private leverandører.

Faktabokse:

Bambo

Bambo A/S blev grundlagt i 1980 og er en familieejet virksomhed med over 300 ansatte. Virksomheden producerer børnebleer, inkontinensprodukter, damehygiejne og husholdningsprodukter. I Danmark varetages salget til den offentlige sektor af søsterselskabet Sækko A/S.

Bambo's hovedprodukter fremstilles på egne fabrikker i Danmark, Sverige, Tyskland og Frankrig. Virksomheden planlægger at blive ISO 14001 certificeret og EMAS-registreret inden udgangen af 2001.

Bambo har i alt 6 svanemærkelicenser. 5 af licenserne er til forskellige mærker af børnebleer, og en licens er til en specifik serie inkontinensbleer.

 

Sækko

Ud over holdingselskab i Sækko-Bambo Gruppen er Sækko A/S et aktivt handelsselskab. En væsentlig andel af firmaets produktsortiment kommer fra egne datterselskaber. Den primære målgruppe er institutioner i den offentlige sektor så som sygehuse, plejehjem, børnehaver, vuggestuer og skoler. Derudover har Sækko en del kunder inden for hotel og restaurationsbranchen samt en række udenlandske kunder.

Flere af de produkter, Sækko forhandler, er miljømærkede eller har andre symboler. Det kan være Svanemærket, Den Blå Engel, Ø-mærket eller Max Havelar. Sækko planlægger at blive ISO 14001 certificeret og EMAS-registreret inden udgangen af 2001.

Både Bambo og Sækko er en del af Sækko-Bambo Gruppen og har hovedsæde i Aabenraa.

 

Stora Enso

Stora Enso er en global virksomhed med hovedsæde i Sverige. Virksomheden har specialiseret sig i produkter fra skoven. Stora Enso er markedsledende inden for papir til tryksager, aviser, fint papir og pap til emballage.

Stora Enso havde i juni 2001 indført miljøledelse (EMAS eller ISO 14001) på 74 anlæg fordelt over hele verden. Anlæggene udgør 83% af virksomhedens samlede produktionskapacitet af fluff, papir og pap.

Flere af Stora Enso's produkter er svanemærkede, herunder fluff-produktet, som bl.a. Bambo er aftager af.

 

Århus Kommune

Århus Kommune indkøber for ca. 4 mia. kr. om året og er med sin størrelse og administrative kapacitet i stand til at spille en selvstændig rolle til at fremme en grøn indkøbspolitik. Kommunen har ca. 280 indkøbsaftaler, som løbende fornyes i forbindelse med udbud.

Århus Kommune, Afdelingen for Sundhed og Omsorg, benytter bl.a. Sækko som leverandør af engangsartikler (handsker, stiklagener mv.), inkontinensbleer, aftørringspapir og plastposer.

Århus Kommunes Børn og Unge Afdeling benytter ligeledes Sækko som leverandør af børnebleer til institutionerne. Ca. 90% af de børnebleer, Sækko leverer til Børn og Unge afdelingen, er svanemærkede.

I 1998 vedtog Århus Kommune en ny indkøbspolitik, som bl.a. indebærer, at hensynet til miljø nu indgår på linie med pris, service, leverings- og betalingsbetingelser.

Nogle af de miljøhensyn, der indgår i vurderingen af produkterne, kan fx være:

Produktet, dets indhold og herunder evt. genbrugsmaterialer

Dets emballering, herunder genanvendelse af emballagen

Eventuel afgasning o.l. fra produktet og emballagen under brug

Levetid for produktet

hvad sker der med produktet/emballagen ved bortskaffelse

miljøbelastningen som helhed

Ved valg af leverandører lægges vægt på, at disse har en miljøcertificering, eller at de opfylder kravene til en af de offentligt kontrollerede miljømærkeordninger.

31.4 Referencer

Interview med Jørgen Nellemose, Bambo A/S, d. 6. juni 2001.

Interview med Jens Rønn Olesen, Sækko A/S, d. 6. juni 2001.

Interview med Agnes Søgaard, Århus Kommune, Afd. for Sundhed og Omsorg, d. 21. august 2001.

www.storaenso.com

www.bambo.dk

www.saekko.dk

www.aarhus.dk