| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Verdenstopmødet i Johannesburg og Danmarks nationale strategi for bæredygtig udvikling
Bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre
Nutidens miljøproblemer er i høj grad knyttet til den måde vi producerer og forbruger på. Mere effektiv udnyttelse af ressourcerne i produktion og forbrug er vigtig. Mængden af og miljøbelastningen fra affald skal begrænses. Alle aktører har et ansvar for at bidrage til, at samfundet bevæger sig i en bæredygtig retning.
På Verdenstopmødet blev det besluttet at forstærke indsatsen for bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre |
Beslutningen om at udvikle programmer for bæredygtig produktion og forbrug var en af de danske mærkesager i Johannesburg.
FN’s Kommission for bæredygtig udvikling har besluttet, at bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre er et vigtigt tværgående emne, som skal tages op på Kommissionens årlige møder. Samtidig har FN igangsat en regional proces, hvor hver region har et ansvar for at følge op på Johannesburgplanens målsætning om bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre.
I juni 2003 blev der afholdt et FN ekspertmøde i Marrakech i Marokko for at sikre fremdrift i arbejdet med bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre. Danmark støttede konferencen økonomisk, så udviklingslandene kunne deltage i arbejdet.
Mødet fokuserede på erfaringsudveksling og hvilke virkemidler, der er mest effektive for at gøre vores produktions- og forbrugsmønstre mere bæredygtige, eksempelvis miljøledelse i virksomheder, livscyklusanalyse, forbrugerinformation og renere teknologier. Danmark arbejder for, at der opnås enighed om konkrete anbefalinger og om etablering af samarbejde og partnerskaber på konkrete områder.
Danmark støtter, at EU går foran og laver sit eget program, da det regionale samarbejde vil få afgørende betydning for reelle fremskridt imod mere bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre.
Nationalt i Danmark tager arbejdet med at fremme mere bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre især afsæt i den nationale strategi for bæredygtig udvikling og i regeringens rapport om grøn markedsøkonomi, hvor der vil ske en løbende opfølgning af rapportens anbefalinger.
Johannesburg planen fremhæver, at investeringer i og incitamenter til at anvende renere teknologi og produkter skal fremmes |
I Johannesburg spillede erhvervslivet en positiv og konstruktiv rolle og indgik i en række partnerskaber. Det er vigtigt, at virksomhedernes ansvarlighed får de rigtige rammer for at kunne arbejde frit.
Regeringen arbejder for, at erhvervslivets ansvarlighed over for en bæredygtig udvikling fortsætter den positive udvikling, og at miljøhensyn kommer til at spille en større rolle i virksomhedernes beslutningsprocesser. Fremover vil arbejdet fokusere på at skabe incitamenter til miljøvenlig adfærd via rammeskabende aktiviteter og bidrage til udvikling og gennemførelse af en produktorienteret indsats i EU, kaldet IPP - Integreret Produkt Politik. Miljøbevidstheden i danske virksomheder skal i højere grad omsættes til konkurrencefordele på det internationale marked. Inden for miljøledelse skal opnåede resultater og udviklede værktøjer tages i brug.
Danmark lægger vægt på, at viden om de miljømæssigt bedst tilgængelige teknologier inden for miljøtunge brancher i EU indsamles og formidles i de såkaldte BREF (Best REFerence) dokumenter. EU’s miljømærke Blomsten, EU’s energimærke og EU’s bilmærkningsordning giver vigtig information til forbrugerne. Danmark vil arbejde for at fælles systemer for miljøinformation om produkter på det indre marked fremmes.
Regeringen har i 2003 oprettet et center for livscyklusanalyse (LCA), som skal formidle viden, opbygge kompetence og fremme erfaringsudveksling internt i Danmark. Centret skal samarbejde med partnere i udlandet for at videreudvikle og udbrede LCA-metoder.
I foråret 2003 etablerede Økonomi- og Erhvervsministeriet et nyt Partnerskab for Miljø og Erhverv. Partnerskabet skal styrke den markedsorienterede miljøindsats i dansk erhvervsliv, og gennem øget dialog mellem myndigheder og virksomheder omsætte bæredygtighedsarbejdet til markedsmæssige fordele.
I Johannesburg blev det aftalt at forebygge og minimere affaldsmængden samt maksimere genbrug, genanvendelse og anvendelse af alternative miljøvenlige materialer |
Regeringen har netop fremlagt ”Affaldsstrategi 2005-08” som indeholder over 100 initiativer på hele affaldsområdet. Centralt i strategien er at forebygge tabet af ressourcer og miljøbelastningen fra affald.
Affaldsstrategien giver et bud på en række nye affaldsindikatorer, som opgør tabet af ressourcer og behovet for deponering for 22 materialer (eksempelvis papir og aluminium) i affaldet. Med disse indikatorer vil det være muligt at prioritere indsatsen på affaldsområdet på et bedre grundlag og angive, ved hvilken behandling af affaldet der tabes færrest ressourcer.
EU-Kommissionen planlægger at udarbejde to såkaldte temastrategier for henholds- vis bæredygtig brug af naturlige ressourcer og for affaldsforebyggelse og genanvendelse som et led i gennemførelsen af EU’s 6. Miljøhandlingsprogram. Kommissionen sendte i sommeren 2003 en meddelelse om arbejdet med strategien for forebyggelse og genanvendelse af affald, og i oktober 2003 en meddelelse om bæredygtig brug af naturlige ressourcer i høring. Danmarks holdning til de to europæiske temastrategier vil være baseret på principperne i Affaldsstrategi 2005-08 og Grøn Markedsøkonomi.
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
|