Status for phthalater

7 Den fremtidige indsats

Miljøministeriet skal være med til at påvirke udviklingen af brugen af phthalater i EU. Dette skal gøres med en fremadrettet indsats, hvor der på baggrund af risikovurderingerne af phthalaterne i EU skal arbejdes mod en fælles EU-regulering. En fælles EU-regulering vil desuden styrke danske virksomheders konkurrenceevne sammenlignet med en national regulering. Danmark skal i forbindelse med arbejdet mod en fælles EU-regulering sikre, at de sundhedsmæssige mest forsvarlige regler bliver gennemført.

Hvis risikovurderingerne i EU for DEHP, DBP og BBP ikke er afsluttet i 2004, skal et nationalt forbud overvejes på baggrund af en gennemgang af anvendelsesmønstre, farlighed og eksponeringsforhold.

Kommissionen har netop fremlagt et nyt forslag til kemikalieregulering i EU, dette vil på sigt øge beskyttelsesniveauet også for børn. Kemikalier i legetøj og andre artikler vil blive omfattet både, hvis det produceres og importeres. Generelt gælder det, at artikler kun må markedsføres, hvis det ikke kan skade mennesker og miljø.

Dansk Handel & Service har lavet en plan for frivillig afvikling af brugen af phthalater i legetøj til større børn. Denne plan iværksættes straks og betyder at legetøj, som kan forventes at komme i munden på grund af legetøjets form og funktion, for fremtiden ikke indkøbes af detailhandlen, hvis det indeholder phthalater.

Herudover vil Miljøministeriet fortsætte med udviklingen af informationsmateriale om alternativer til phthalater, samt at lave informationsaktiviteter til indkøbere i det offentlige og detailhandlen.