Status for phthalater

6 Informationsaktiviteter

For at fremme substitution er der indenfor miljøvejledninger, miljømærker og tilskudsprogrammer igangsat forskellige initiativer.

6.1.1 Miljøvejledninger

Der findes miljøvejledninger til offentlige indkøbere. Indenfor produktområder, der kan indeholde phthalater findes der vejledninger om:

  • Grove arbejdshandsker
  • Beklædning med værneegenskaber
  • Senge og madrasser
  • Kontorartikler
  • Andet kontorelektronik
  • Arkivskabe
  • Polstermøbler
  • Skolestole
  • Tekstilvaskemidler
  • Universalrengøringsmidler
  • Gulvrengøringsmidler
  • Gulvrengøringsmaskiner
  • Personbiler
  • Kabler

I miljøvejledningerne er det anbefalet at undgå phthalater i ovenstående produkter, hvor phthalater kan findes i enten selve produktet, emballagen til produktet eller i kabler og ledninger til produktet. I personbiler kan der være phthalater i undervognsbelægningen.

6.1.2 Miljømærker

Der findes for det europæiske miljømærke blomsten og det nordiske miljømærke svanen kriterier for indhold af phthalater i miljømærkede produkter. For det europæiske mærke blomsten findes der kriterier for sko og tekstiler. Sko må kun indeholde genbrugt PVC i yder sålen, der ikke indeholder phthalaterne DEHP, BBP eller DBP. Tekstiler må ikke have påtrykt plastisol-tryk (PVC-tryk).

Der findes mange produkter, som ikke kan få tildelt svanemærket, hvis produktet indeholder phthalater. Som eksempler kan nævnes lim, møbler og tryksager, der ikke må indeholde phthalater. Herudover må produkter som græsslåmaskiner, kompostbeholdere og brændeovne, heller ikke indeholde phthalater i plastikdelene.

6.1.3 Informationsprojekter

Under tilskudsordningen ”Program for Renere Produkter” har der være udført to informationsprojekter om blød PVC og phthalater, Faktaark om alternativer til PVC og phthalater og Alternativer til blød PVC i byggebranchen.

I december 2000 offentliggjorde Miljøstyrelsen 8 faktaark om alternativer til PVC og phthalater. Faktaarkene dækkede produktområderne: legetøj, tasker og møbler, haveslanger, tøj med tryk, regntøj, sko og støvler, gummistøvler og waders samt kontorartikler.

I juni 2002 blev projektet ”Alternativer til blød PVC i byggebranchen” offentliggjort /17/, /18/. Projektet består af en kort projekteringsguide til brug for rådgivere og lign. indenfor byggebranchen og en baggrundsrapport med flere oplysninger om materialerne og deres egenskaber. Vurderingen af alternativerne sker ved en helhedsvurdering af både miljømæssige, tekniske og økonomiske parametre.

6.1.4 Substitutionsprojekter

Under tilskudsordningen ”Program for Renere Produkter” har det været muligt at søge om tilskud til udvikling af alternativer til bl.a. brugen af PVC og phthalater. Gennem denne tilskudsordning er der siden phthalathandlingsplanen i 1999 igangsat og lavet flere projekter.

I et miljøprojekt om kortlægning af alternativer til phthalater i produkter som f.eks. maling, lak, lime er mulighederne for substitution gennemgået og de heraf økonomiske omkostninger i forbindelse med nationale begrænsninger af stofferne i disse produkter blev beregnet /5/.

Under tilskudsordningen er der givet tilskud til et miljøprojekt med en miljø-og sundhedsvurdering af alternative blødgørere til phthalater og alternativer til blød PVC /18/. I rapporten er 11 blødgørere vurderet og to alternativer til blød PVC er vurderet. Det viste sig at være svært at fremskaffe en bred viden om flere af de alternative stoffers sundheds- og miljøpåvirkning. Der er derfor ikke tilstrækkelige oplysninger til at konkludere, om der findes alternative stoffer til phthalaterne, som er bedre set ud fra en sundheds- og miljøvurdering. Ud over de manglende oplysninger om stoffernes effekter vil risikoen af de alternative blødgørere også være afhængige af i hvilke produkter, blødgørerne anvendes.

Nogle af blødgørerne vurderet i rapporten er brugt i andre Renere Produkt projekter som alternativ til phthalater. Det drejer sig bl.a. om, at man i produkter som vandsenge /20/ og tekstiler til telte /21/ har forsøgt at anvende alternative blødgørere gennem projekter under tilskudsordningen. Specielt den alternative blødgører ”Mesamoll” (Alkylsulfonat, phenyl ester (C10-C20)) har vist sig at være velegnet til både vandsenge og teltduge.

Vandsengsfirmaet som fik tilskud bruger nu ikke længere DINP i deres vandsenge, men i stedet anvendes Mesamoll som alternativ.

Problemet er dog, at denne blødgører koster dobbelt så meget som phthalaterne. Prisen er det generelle problem ved brugen af alternativer til phthalaterne, og især i nogle produkter vil den højere pris have stor betydning for konkurrenceevnen. Råvareprisen for de alternative blødgørere er således i samme niveau som prisen på phthalater + afgiften.

Der er herudover igangsat to projekter som omhandler alternativer til medicinsk udstyr. Et projekt omhandler udvikling og evaluering af blødgørere til medicinsk udstyr af PVC /22/, et andet omhandler substitution af blødgjort PVC med et andet plastmateriale til medicinske slanger.

Et projekt om substitution af PVC i glaslåg har afsluttet første fase og er gået i gang med en praktisk afprøvning. Projektet forventes afsluttet i 2003.

Et projekt om legetøjstrolde har medført substitution af phthalater med en anden blødgører.

De fleste af de ovenstående projekter er afsluttet eller vil blive afsluttet i løbet af 2003.