Renere luft - den danske indsats

Bly og andre metaller

Mange metaller er giftige, og verdenssundhedsorganisationen, WHO, har foreslået grænseværdier for en række af dem. De nye EU-direktiver for luftkvalitet vil foruden bly omfatte cadmium, arsen, nikkel og evt. kviksølv.

Bly

Gennem mange år blev der tilsat bly til motorbenzin for at forøge oktantallet, så man kunne anvende motorer med højere kompression og dermed bedre effektivitet. Bortset fra i nærheden af visse industrivirksomheder var disse blyadditiver den absolut dominerende kilde til bly i luften i danske byer.

Danmark har sammen med de øvrige EUlande indført grænser for indholdet af bly i benzin. Det skete første gang i 1978. Reglerne blev strammet i løbet af 1980'erne, og der har ikke været bly i benzinen i Danmark siden 1994 - og ikke i EU siden 2000. Resultatet har været, at bly er næsten fuldstændig forsvundet fra byluften: I København er man nu nede på omkring 15 ng/m3 - eller kun 3% af EU´s planlagte grænseværdi for 2010 (0,5 µg/m3).

Det betyder dog ikke, at den menneskelige blybelastning nødvendigvis er faldet tilsvarende. Bly kan nemlig, som andre tungmetaller, også optages gennem føden. I den forbindelse er det væsentligt at bemærke, at koncentrationen af bly i danske landområder altid har været væsentligt lavere end i byerne og i høj grad er påvirket af langtransport. Derfor bliver blybelastningen ikke reduceret relativt så meget. Luftkoncentrationerne er fra omkring 1990 faldet til ca. en tredjedel (fra 25 til 8 ng/m3), og afsætningen af bly er faldet tilsvarende. Niveauerne i jorden forbliver dog relativt konstante, da blyet ikke forsvinder, men forbliver i jorden.

Bly i benzin og blyudslip
Blyadditiver i motorbenzin var tidligere den altdominerende kilde til luftforurening med bly i danske byområder og langs veje. Fra 1978 er det tilladelige blyindhold gradvist blevet helt udfaset. Resultatet har været et tilsvarende fald i det totale blyudslip i Danmark.
     

Bly i byluft og i landområder
Blykoncentrationen i byluften er samtidigt faldet til omkring en hundrededel. Indholdet af bly i luften i landområder (den er ca. 10 gange mindre) er ikke reduceret relativt helt så meget. Det skyldes et større bidrag fra langtransport.

(Kilde: DMU og Københavns Kommune)
             

Forhøjede blyniveauer i blodet kan nedsætte intelligensen. Nogle forskere har endda vovet den hypotese, at omfattende blyforgiftning var en medvirkende årsag til Romerrigets fald. Luftforurening med bly er stort set forsvundet i Danmark, men det er ikke den eneste kilde til blybelastning af mennesker.

Andre metaller i luften

Udslipsopgørelser for fx cadmium, kviksølv, nikkel og zink viser over de senere år væsentlige om end knap så markante reduktioner. Dette skyldes rensning af udslippene fra kraftværkerne, affaldsforbrændingerne og industrivirksomhederne.

Også koncentrationerne af en række metaller i byluften er faldet, men da der tilsyneladende er mange forskellige kilder, er det vanskeligt at påvise en enkelt årsag.

Tungmetaller i jord

I 1996 blev det konkluderet, at det nuværende nedfald af tungmetaller generelt er meget lille sammenlignet med jordens naturlige indhold. Det forventes derfor ikke at udgøre noget akut problem. Da nedfaldet kan sætte sig direkte på spiselige plantedele, er der dog stadig behov for at følge udviklingen for specielt bly, cadmium og kviksølv.

Blyafsætning i danske landområder
De sidste 10 år er blyafsætningen på landet (gennemsnit af målinger fra Tange og Kjeldsnor) mere end halveret. Tilsvarende, men knap så store reduktioner er set for bl.a. zink og kobber.

(Kilde: DMU)