Vejledning om godstransport i grønne regnskaber

3 Miljøledelse, mål og handlingsplaner (Trin 2)

3.1 Fremgangsmåde
3.2 Beskrivelse af godstransporten og nøgletal for udvalgte område
3.2.1 Transportarbejde og brændstofeffektivitet
3.2.2 Råvareleverancer
3.2.3 Intern transport
    

På trin 2 drejer det sig om at udvide kendskabet til godstransportens omfang og karakter. Ressourceforbruget til transport kan opgøres mere præcist og detaljeringen i det grønne regnskab kan øges. På dette trin vil det være naturligt at koble godstransporten til den løbende miljøindsats eventuelt som en del af et miljøledelsessystem. På dette trin bør optimeringsindsatsen spredes over flere områder.

Besvarelse af følgende spørgsmål, suppleret med kendskabet fra trin 1 vil give øget viden om godstransporten ( Se endvidere bilag 1). Spørgsmålene kan også bruges som inspiration til opstilling af mål indenfor godstransport i et miljøledelsessystem.

Transport

Hvordan er den samlede fordeling mellem egen og indkøbt transport?
Fordeling af de transportmidler der anvendes (%)?
Angiv destinationer (lokal, regional, international)
Opgør kørte km med de forskellige transportmidler (vognkm)
Hvor mange trafikuheld registreres (pr. tonkm)?

Gods

Hvor meget udgående gods transporteres (tons/paller)?
Opgør transportarbejdet (produkter) (tonkm ell. ladmeterkm)

Logistik og planlægning

Beskriv vilkår for planlægningen (just in time, geografi)?
Beregn kapacitetsudnyttelse / tomkørsel ( % intervaller)
Hvilke tidskrav og leveringsbetingelser er der?
I hvilket omfang benyttes samkørsel?
Hvordan foregår læsning / stuvning af gods?
Hvor stor er andelen af hasteordrer, fejlleverancer og forsinkelser?
Hvad er transportomkostninger (pr. tons, drop)?

Miljø- konsekvenser

Opgør forbrug af typer af brændsel til forskellige transportmidler
Ved samkørsel fordeles miljøpåvirkningerne (pr. tons / palle)
Hvilke støjforhold giver godstransporten anledning til (klager)?

Teknologi

Servicerutiner (kontrol af dæktryk, spoilerregulering m.v.)?
Hvad er brændstofeffektiviteten for udgående transporter?
Hvilke motorer køres der med (EURO -norm / filtre)?
Beskriv andre teknologier til optimering af transporten (dæk, spoiler m.v.)

Medarbejdere

Beskriv chaufførernes arbejdsmiljøforhold

Leverandører

Beskriv samarbejdet med transportører (udgående transporter)


Der medtages kun den godstransport, som virksomheden selv rekvirerer, eller de transporter virksomheden selv forestår. Det vil som regel dreje sig om distributionen af produkter. Der kan også medtages andre væsentlige transporter, (vurderet i forhold til den samlede transportaktivitet), f.eks. transport af råvarer eller intern transport mellem afdelinger.

3.1 Fremgangsmåde

Beskrivelsen af godstransporten detaljeres med de oplysninger, som er fremkommet ved at besvare spørgsmålene (se afsnit 3.2).
Saml relevante data ind: Vælg de væsentligste transporter af produkter, råvarer eller andet gods (se afsnit 3.2 2og 3.2.3). Det vil sige transport af store mængder og /eller små hyppige transporter. Forsøg at opgøre nøgledata mere præcist og detaljeret end på trin 1, således at kortlægningen af godstransporten er mere fyldestgørende (Se bilag 1). Det interne samarbejde mellem logistik- og miljøfolk er for mange helt nødvendig. Hertil kommer samarbejdet med eksterne transportører. Udvid relevante registreringer f.eks. med kørebøger og analysér disse (afsnit 6.1.3).
Vurdér forbedringspotentialer og hvordan indsatsen kan fortsættes på flere områder (jf. kap. 5 og 8). Systematisér indsatsen med mål og handlingsplaner.
Overvej hvordan godstransporten skal præsenteres i det grønne regnskab. Det vil være relevant at udvælge de mest betydende forhold (kap. 7).

Miljøvenlig distribution – Aalborg Portland

Et af målene i Aalborg Portlands miljøhandlingsplan har været:

Reduktion af emissionen af CO2, NOx, CO, HC og partikler med 10% i forhold til 1997 niveauet og til mængden af transporteret cement.

Status 1999: Ved kontrol af målet pr. 1. jan. 2000 kan det konstateres, at CO2-emissionen fra kørsel er reduceret med 13% svarende til 746 tons. Reduktionen er opnået ved udskiftning af lastvognene til mindre forurenende modeller samt øget fokus på brændstoføkonomisk kørsel bl.a. med baggrund i chaufførernes deltagelse i køretekniske kurser. En nyudviklet chaufførhåndbog er et væsentlig værktøj i chaufførernes daglige arbejde med bl.a. miljøstyring. Denne håndbog udleveres også til eksterne chauffører fra indlejede fremmede vognmænd, der ligeledes skal leve op til kravene heri.

(Miljøredegørelse og grønt regnskab 1999).


Inspiration og værktøjer kan bl.a. hentes i:

"Styr på miljøet i vognmands-virksomheder".
"Miljø og sikkerhed - Håndbog for vejtransport".
"Miljøstyring og transport - håndbog for små og mellemstore virksomheder".

Se endvidere på www.transit.dk (transportbranchens portal), hvor bl.a. disse henvisninger er tilgængelige. For yderligere uddybning af referencerne, se litteraturlisten kapitel 9.

3.2 Beskrivelse af godstransporten og nøgletal for udvalgte områder

I kortlægningen af godstransporten er forudsætningerne væsentlige: Hvilke vilkår stiller virksomhedens drift for transportarbejdet, eksempelvis just-in-time produktion og minimering af lagre, hyppig levering af varer, små leverancer m.v.?

Også andre forhold i virksomhedens produktion eller kundeforhold osv., som påfører specielle vilkår for godstransportarbejdet, beskrives. Hvad de kvantitative data angår, drejer det sig her om at få sat tal på de transporterede mængder, transportafstande samt nogle af de miljømæssige konsekvenser.

Støj på Totax Plastic A/S

Her er et eksempel på hvordan Totax har afrapporteret virksomhedens støjbelastning uden eksakte talværdier:

"Der modtages og afsendes dagligt varer med lastvogne, hvilket forårsager en del støj i dagtimerne. Når lastbilerne ankommer og er bakket på plads, gives der besked om, at motoren skal slukkes for at begrænse støjen".

Der anvendes trucks til intern transport af råvarer og færdigvarer. Virksomhedens indretning med lager i kælderen, giver anledning til en del udendørs transport. For at minimere støjgenerne overfor naboerne, hentes råvarer fra eksternt lager til nattens produktion før kl. 18.00.


3.2.1 Transportarbejde og brændstofeffektivitet

Disse to centrale nøgletal udregnes. Med en samlet mængdeopgørelse og kilometerantal er en fastsættelse af transportarbejdet muligt. Det kan være som tonkm eller evt. som ladmeterkm, for de virksomheder, som transporterer gods med et stort volumen i forhold til vægten.

Transportarbejdet (tonkm)

Transportarbejdet beskriver sammenhængen mellem godsmængde og transportafstand.

F.eks. 10 tons gods transporteres 100 km.

Transportarbejdet er 10tons x 100km = 1000tonkm


Med et samlet kilometerantal og brændselsforbrug ligger brændstofeffektiviteten (f.eks. opgjort som tonkm/l) lige til højrebenet. Se øvrigt afsnit 6.1.2.

3.2.2 Råvareleverancer

På råvaresiden kan det være lidt vanskeligere at foretage opgørelser over transportarbejdet, da denne normalt varetages af leverandørerne.

Til en begyndelse kan det være relevant, at opgøre fordelingen af transportarbejdet på transportmiddel (bane, søtransport, vej og fly), i første omgang måske blot som et skøn. Transportafstandene til de væsentligste leverandører kan eventuelt opgøres kvalitativt. På længere sigt kan et delmål være at få etableret et samarbejde omkring optimeringen af transporten af råvarer.

3.2.3 Intern transport

Den interne transport overses ofte i opgørelsen af transportarbejdet. Den interne transport kan imidlertid ofte let opgøres f.eks. i form af forbrug af brændstof til materiel, f.eks. til trucks, last- og varebiler m.v.