Vejledning om godstransport i grønne regnskaber

6 Hvad skal med i det grønne regnskab?

6.1 Generelle indledende oplysninger om virksomheden
6.2 Ledelsens redegørelse
6.3 Miljøoplysningerne (transport)
  

Et grønt regnskab er en del af virksomhedens miljøkommunikation, og en ekstern afrapportering i et grønt regnskab eller en miljøredegørelse henvender sig bredt til virksomhedens interessenter. Et grønt regnskab kan også bruges internt i virksomheden som udgangspunkt for indsatsen på bl.a. transportområdet eller som en del af virksomhedens miljøstyring.

Det er ikke et direkte krav i bekendtgørelsen for grønne regnskaber, at en virksomhed eller kommune skal indarbejde transportforhold i det grønne regnskab. Dog skal ledelsen redegøre for sin politik, mål og resultater bl.a. også indenfor transport. Jævnfør nedenstående boks. I praksis vil det være ledelsen, der afgør i hvilket omfang transporten medtages i det grønne regnskab.

Transportarbejdet med distribution af produkter, levering af råvarer m.v. indgår typisk kun i begrænset omfang i virksomheders miljøkommunikation. Det viser en gennemgang af udvalgte grønne regnskaber fra danske virksomheder (Miljøprojekt 640/2001: "Transport på vej ind i virksomhedernes miljøarbejde?" ).

Oplysninger om godstransport i virksomhedens grønne regnskab vil typisk være en mindre del af regnskabet – selv for virksomheder som hidtil har arbejdet med transportområdet. Omfanget af transportbeskrivelsen skal stå i rimeligt forhold til de øvrige oplysninger fra virksomheden samt være overskuelig og forståelig. Det vil være sådan, at de faktuelle transportoplysninger kan samles på et par sider.

Det drejer sig således om at få præsenteret virksomhedens transportforhold. En karakteristik af godstransporten vil bestå af såvel kvalitative mere beskrivende data som af kvantitative opgørelser af nøgletal for en række områder. Endelig bør formidles de overordnede intentioner indenfor godstransport samt beslutninger (mål) om en evt. indsats indenfor godstransporten.

Ofte vil en letforståelig kvalitativ beskrivelse af de væsentligste forhold og nøgletal være af større værdi for læseren end detaljerede opgørelser af nøgletal. Derfor skal beskrivelsen af transportforholdene vægtes i et grønt regnskab.

Bekendtgørelse om grønne regnskaber

"Bekendtgørelse om visse listevirksomheders pligt til at udarbejde grønt regnskab" blev revideret i 2002. I bekendtgørelsen stilles imidlertid ikke direkte krav om at indarbejde transportforhold i det grønne regnskab. Dog skal ledelsen redegøre for miljøpolitikken, væsentlige mål og opnåede resultater herunder også på transportområdet.
(Bekendtgørelse nr. 594/2002)

 

Frontløber-virksomheder

En analyse blandt 56 "frontløbervirksomheder" indenfor miljøområdet viste i 2000, at 20-25% af disse virksomheder har inkluderet transportforhold i deres miljøkommunikation, herunder de grønne regnskaber.
(Miljøprojekt 640/2001)


Der er tre områder i det grønne regnskab, hvor godstransporten kan have relevans:

6.1 Generelle indledende oplysninger om virksomheden

Godstransporten vil for nogle virksomheder skulle indgå i den kortfattede beskrivelse af de væsentlige ressource- og miljømæssige forhold, der kendertegner virksomhedens aktiviteter / biaktiviteter.

6.2 Ledelsens redegørelse

I ledelsens redegørelse kan medtages:
Begrundelse for hvorfor godstransport er medtaget og på hvilken måde.
Arbejdsmiljømæssige forhold i forbindelse med godstransport.
Vurdering og begrundelse for en eventuel væsentlig udvikling (omlægning, betydelig stigning eller fald i godstransporten og miljøpåvirkningerne herfra).
Politik eller målsætninger og konkret fremtidig indsats (mål) indenfor godstransporten.

Er godstransport en del af virksomhedens forbedringsindsats, vil miljømålsætningerne og målene også indeholde transportforhold og på den måde integreres på tværs i det grønne regnskab.

I ledelsens redegørelse gøres status over udviklingen, forbedringspotentialerne og den hidtidige indsats indenfor godstransport. Endelig præsenteres de fremtidige indsatsområder (mål). Nogle af de indsatsområder, der erfaringsmæssigt giver en effektiv transport og en relativ stor miljøeffekt er f.eks. forbedret kørselsplanlægning og logistik - herunder øget kapacitetsudnyttelse, men også f.eks. forbedret køreteknik og optimalt dæktryk.

6.3 Miljøoplysningerne (transport)

Ofte vil virksomheden gennem dataindsamling opgøre en række miljøindikatorer for at få overblik over godstransporten. Se trin 1, 2 og 3 samt bilag 1.

Hvilke af virksomhedens forskellige godstransporter, der medtages i det grønne regnskab, må dog udvælges af virksomheden. Væsentlige godstransporter kan skønnes eller vurderes, ved at relatere enten godsmængder, energiforbrug, emissioner eller transportarbejde til den samlede størrelse.

Det kan beskrives hvilke typer godstransport, der er medtaget / ikke medtaget. Følgende prioritering kunne være udgangspunktet (som udgangspunkt vælges de væsentligste godstransporter):
Transporter med egne biler
Bestilte transporter
Interne transporter
Leverandørers transporter (transporter fra sidste lastested til virksomheden)
Evt. transporter længere ude i produktkæden

Kun de få væsentligste nøgletal bør præsenteres i det grønne regnskab gerne ved hjælp af grafik eller illustrationer.

Det vil betyde, at virksomheden ligger inde med en række oplysninger omkring godstransporten, som ikke medtages i det grønne regnskab. Disse data er derimod vidensgrundlaget for at igangsætte tiltag til at forbedre godstransporten.