Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet

6. Bilag 1: Prospekt for forsøg med indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation i Hovedstadsområdet

Baggrund for forsøget

I regeringens handlingsplan for affald, Affald 21, er der lagt op til, at kommunerne skal undersøge muligheder for at kildesortere og indsamle organisk dagrenovation tit bioforgasning på biogasfællesanlæg.

Genanvendelse af organisk dagrenovation er i dag langt fra det oprindelige mal for genanvendelse i år 1000 Årsagen er primært at en obligatorisk to-delt indsamling af organisk affald og restaffald med henblik på kompostering og bioforgasning på grund af manglende dokumentation for stabil drift over en længere periode og af organisatonske grunde ikke er blevet indført.

På finansloven er der afsat 16,8 mio. kr. til kommuner og affaldsselskaber, der gennemfører forsøg med indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation.

Erfaringerne herfra skal indgå i overvejelserne om en særskilt handlingsplan for organisk affald.

En projektgruppe har søgt og fået tilskud fra Miljøstyrelsen til at gennemføre forsøg i Hovedstadsområdet. Gruppen består af I/S Amagerforbrænding, I/S Vestforbrænding, Københavns Kommune, R98 og Affaldsteknisk Samarbejde Forsøget skal omfatte indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation.

Tllskuddet fra Miljøstyrelsen omfatter:
30% til anlægsinvesteringer (beholdere m.m.)
100% til erfaringsopsamling, evaluering og rapportering.

Hvad skal der ske - og hvorfor?

Hver husstand i Danmark producerede i 1998 gennemsnitlig 707 kg dagrenovation. Størstedelen gik til forbrænding. Kun cirka 30 kg gik til kompostering eller bioforgasning.

Situationen kunne være en ganske anden. Hver husstand i Danmark producerer ifølge Miljøstyrelsens opgørelse 265 kg organisk dagrenovation, som er egnet til bioforgasning eller kompostering.

Den teknologi, der er nødvendig for at behandle organisk dagrenovation biologisk, er allerede udviklet. Derfor er det muligt at omdanne affaldet til jordforbedrende produkter, der har et højt gødningsindhold.

Alt yder på, at de problemer, der indtil nu har været med bioforgasning at organisk dagrenovation, er løst. Den fornødne dokumentation er ved at blive udarbejdet.

Knap 10.000 husstande i Hovedstadsområdet kildesorterer dagrenovation. Det organiske affald indsamles separat og komposteres. Disse husstande skal indgå i forsøget.

Derudover kan der etableres kildesortering og separat indsamling of organisk dagrenovation fra op til yderligere 10.000 husstande.

Derfor skal kommuner og affaldsselskaber i Hovedstadsområdet tage stilling til, om de er interesseret i at deltage i forsøget og hvilke distrikter, der i givet fald skal deltage.

Hvem kan deltage - og få del i tilskud og erfaringer?

Forsøget er tilrettelagt, så flere kommuner og affaldsselskaber i Hovedstadsområdet kan deltage mod et eller flere renovationsdistrikter.

Forsøget skal omfatte et antal distrikter af passende størrelse (min. 1.000 -1.500 boliger) Det er en fordel, men ingen betingelse, hvis distrikterne har forskellige boligtyper (åben/lav-, tæt/lav og etageboligbebyggelse)

Kildesortering og indsamling - det skal være let


     

Det gør vi - det skal I


     

Hvem betaler hvad?

tekst3.gif (2703 bytes)



    

Efter forsøget - hvad så?


    

Vi har en plan - er I med?

 

Aktivitet

Aktør

Dato

Udsendelse af proskpekt

Projektgruppe

28. marts

Orienteringsmøde

Projektgruppe, RAMBØLL & kommuner/affaldsselskaber

6. april

Foreløbig tilkendegivelse

Kommuner/affaldsselskaber

14. april

Rådgivning og bistand

Projektgruppe og RAMBØLL

marts - juni

Tilsagn om deltagelse

Kommuner/affaldsselskaber

16. juni

Aftale om deltagelse

Projektgruppe

23. juni


Yderligere information

Der er etableret en hjemmeside, hvor der kan søges opæysninger, stilles spørgsmål og udveksles erfaringer. Adressen er www.bioprojekt.dk

Spørgsmål kan i øvrigt rettes til projektgruppen og RAMBØLL.

Spørgsmål af organisatiorisk karakter:

Projektleder Hjalte Aaberg,
tlf. 3366 5809

Spørgsmål af teknisk karakter:

Projektleder Per Haugsted Petersen
tlf. 6542 5857

Ingeniør Poul Juul Hansen
tlf. 6542 5884

Biolog Ole Vissing,
tlf. 4598 8581