Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet

5. Sammenfatning og konklusioner

Udover deltagelse af Københavns Kommune har det under forprojektet været muligt at få foreløbige tilmeldinger til forsøget fra 6 kommuner og fra I/S VEGA på vegne af Høje Taastrup Kommune. Kommunerne har gennem hele forprojektet været indstillede på at yde en indsats for at få projektet til at køre, men har ment at tidsplanen har været for stram.

Tidsfristen for endelig bekræftelse af forsøgsdeltagelse samt endelige tilkendegivelser for de specifikke forsøgsområder blev overskredet med ½ år. Den primære årsag hertil har været kommunernes ønsker om at husstandene frivilligt valgte at deltage i forsøget. Der har derfor været behov for at afholde borger- og informationsmøder forud for den endelige udvælgelse af forsøgsområder. Desuden har den politiske behandling i kommunerne taget mere tid end forventet.

Konsekvenserne af det ekstra tidsforbrug har dog ikke haft indflydelse på gennemførelsen af forsøget. Forsøgsstarten blev udskudt fra november 2000 til februar 2001; selve forsøgsperioden er dog ikke afkortet idet kravet til 1 års normal drift vil blive opretholdt. Desuden var der ikke væsentlig forskel på de enkelte kommuner foreløbige tilkendegivelser indgivet i perioden fra maj 2000 til august 2000 og de endelige tilkendegivelser afgivet i perioden fra medio oktober 2000 til medio februar 2001.

Oplysninger indhentet om forsøgsområderne samt oplysninger om kontraktmæssige forhold med nuværende renovatør, herunder eventuelle økonomiske konsekvenser ved forsøgsdeltagelse dannede grundlag for den videre planlægning af hovedforsøget.

De enkelte affaldsselskaber har valgt på forskellig vis at indgå i den praktiske del af forsøget. Erfaringerne viser at visse dele af planlægningen og idriftsættelsen af et ny indsamlingsordning kan effektiviseres via et kommunalt samarbejde. Der kan med fordel indgås fælles udbud af de berørte ydelser (indkøb og affaldsindsamling). Men det er også en forudsætning at kommunerne hver især deltager i planlægningen, så ordningerne og ydelserne afspejler kommunens individuelle behov og forventninger. Desuden kan det ofte være en god ide at benytte ekstern bistand og assistance ved implementering af nye systemer, hvor kommunens erfaringsgrundlag ikke er tilstrækkeligt.

Under forprojektet fik man etableret den formelle organisation mellem kommuner, affaldsselskaber, projektgruppe og rådgivere som grundlag for fuldskalaforsøget gennemførelse.