Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet

2. Data for Brøndby Kommune

2.1 Indledning
2.2 Planlægning af fuldskalaforsøget
2.3 Forsøgsområde
2.4 Indsamlingssystem
2.5 Information
2.6 Affaldsdata
2.7 Driftserfaringer
2.8 Økonomi

2.1 Indledning

Dette bilag til rapporten "Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet – indsamling og bioforgasning af organisk affald" indeholder specifikke data og oplysninger, som Brøndby Kommune har registreret i forbindelse med fuldskalaforsøget. I hovedrapporten findes beskrivelser, resultater og vurderinger af generel karakter. Hovedrapporten afspejler således også resultater fra Brøndby Kommune.

Bilagsrapporten har til formål at:
supplere beskrivelser i hovedrapporten
fremstille specifikke affaldsdata
fremstille specifikke oplysninger/beregninger af økonomi

Figur 1:
Oversigtsplan over deltagende boligområder i Brøndby Kommune

A: Brøndbyernes Andels-Boligforening. Toftager, Torvestien
B: Den Selvejende institution Tranemosegård. Gurre/Bjerrelund
C: Lundedammen, Torpedammen og Gildhøj

2.2 Planlægning af fuldskalaforsøget

Den tidsmæssige og beslutningsmæssige proces samt planlægningen af Brøndby Kommunes deltagelse i fuldskalaforsøget foregik som følger:
Teknisk forvaltning indstillede overfor Teknik- og Miljøudvalget, at Brøndby Kommune skulle deltage i fuldskalaforsøget
D. 21 juni indstillede Teknik- og Miljøudvalget, at kommunen skulle deltage i fuldskalaforsøget
D. 2. august indstillede Økonomi Udvalget, at kommunen skulle deltage i fuldskalaforsøget, samt at kommunen skulle afsætte kr. 200.000 til fuldskalaforsøget (beløbet skulle bl.a. bruges til konsulent)
D. 9. august besluttede byrådet, at kommunen skulle deltage i fuldskalaforsøget
Teknisk forvaltning udpegede forsøgsområderne som blev politisk godkendt. På baggrund af modstand fra et enkelt boligselskab indstillede forvaltningen overfor politikerne at udtage området – indstillingen blev fulgt
Den praktiske gennemførelse af fuldskalaforsøget blev udført af kommunens sagsbehandler
Konsulenter udførte visse opgaver for kommunen i forbindelse med opstart

Fra tilslutningen i februar 2000 gik der 6 måneder til deltagelsen i fuldskalaforsøget blev godkendt. Kommunens planlægning af fuldskalaforsøget har medført et tidsforbrug på 0,5 årsværk. Holdningen er, at kommunen skulle have brugt mere tid.

2.3 Forsøgsområde

I Brøndby Kommune var der 34.400 indbyggere og 15.155 husstande.

561 husstande i Brøndby Kommune deltog i fuldskalaforsøget. Alle boliger i forsøgsområdet er tæt/lav bebyggelse. Forsøgsområderne blev udvalgt af Brøndby Kommune.

Tabel 1:
Deltagende husstande i forsøget fordelt på boligtyper

Delområde:

Antal Husstande

Torvestien

96

Dammene (Lejerbo)

163

Gildhøj

87

Kisumparken

60

Gurrelund og Bjerrelund

155

2.4 Indsamlingssystem

2.4.1 Indsamlingssystem

I Brøndby Kommune blev der anvendt plastspande til indsamling i køkkenet. Indsamling udendørs foregik i 140 l plast beholdere og 240 l containere. På foto 1 og 2 ses eksempler på udendørs indsamlingsmateriel.

Foto 1:
Eksempel på udendørs indsamlingsmateriel i delområdet Gilhøj
        

Foto 2:
Eksempel på udendørs indsamlingsmateriel i delområdet Torvestien

Indsamlingsfrekvensen i det todelte system til indsamling af dagrenovation er vist i tabel 2.

Tabel 2:
Specifikation af valgt tømningsfrekvens i forsøgsområderne

 

 

Indsamlingsfrekvens

Område

Affaldstype

Etage

Tæt/lav

Åben/lav

Torvestien

Restaffald

 

2 gange ugentlig

 

Organisk

 

Hver 14. dag

 

Dammene (Lejerbo)

Restaffald

 

1 gang ugentlig

 

Organisk

 

Hver 14. dag

 

Gildhøj

Restaffald

 

1 gang ugentlig

 

Organisk

 

Hver 14. dag

 

Kisumparken

Restaffald

 

1 gang ugentlig

 

Organisk

 

Hver 14. dag

 

Gurrelund og Bjerrelund

Restaffald

 

1 gang ugentlig

 

Organisk

 

Hver 14. dag

 


Der blev ikke udført egentlige tiltag med henblik på at få beboere til at hjemmekompostere. Generelle pjecer om affald, herunder hjemmekompostering, har dog været tilgængelige. Det vurderes at ca. 5 % af husstandene hjemmekomposterede.

Den organiske fraktion blev indsamlet og vejet separat for forsøgsområdet, mens restaffaldet generelt blev indsamlet og vejet sammen med kommunens øvrige restaffald.

For et enkelt delområde registrerede Brøndby Kommune dog mængderne af restaffald. Disse målinger viste store udsving i affaldsmængderne fra uge til uge. Den udtagning af 4 stikprøver af restaffald, som kommunen havde planlagt at gennemføre, blev ikke tilendebragt, idet kommunen vurderede, at usikkerheden på tallene ville være for stor.

Kommunen indsamlede de genanvendelige fraktioner papir, pap og glas på sædvanligvis. Plast blev ikke indsamlet ikke separat. Papir og glas blev indsamlet via genbrugsøer/kuber samt via kommunens genbrugsplads, mens pap blev indsamlet via en storskraldsordning og via genbrugspladsen. Ved tømning af papir- og glascontainere blev den indsamlede mængde registreret. Da nogle containere er opstillet ved supermarkeder, hvor der kommer mange mennesker, der ikke bor i området, vurderer kommunen, at disse tal giver et meget upræcist billede af, hvor meget papir og glas, der blev indsamlet i forsøgsområderne. Desuden havde borgerne mulighed for at aflevere papir, pap og glas på genbrugsstationen, hvor det blev registret og vejet sammen med affaldet fra de øvrige borgere, der anvender genbrugsstationen. Der var således ikke en separat indsamling af alt papir, glas og pap fra forsøgsområderne.

2.4.2 Ændringer i eksisterende indsamlingssystem

I tabel 3 beskrives det eksisterende indsamlingssystem og de ændringer, som fuldskalaforsøget har givet anledning til.

Tabel 3:
Ændringer i eksisterende indsamlingssystem i forsøgsområderne

Delområde

Aktivitet

Torvestien

Restaffald indsamles fra affaldsøer, hvor der er opstillet 600 liters containere - disse tømmes 2 gange ugentlig efter ønske fra boligselskabet.

240 liters containere til organisk affald er opstillet ved siden af de eksisterende containere til restaffald.

Dammene

Rækkehusområde, hvor affaldscontainerne er opstillet på den enkelte ejendom. Der er ikke rørt ved restaffaldet.

140 liters container til organisk affald er så vidt muligt opstillet i nærheden af eksisterende stativ til restaffald på ejendommen.

I forbindelse med opstillingsproblemer har varmemester forsøgt at finde en fornuftig løsning på den enkelte ejendom. Kommunen har ikke været indblandet.

Gildhøj

Rækkehusområde, hvor affaldscontainerne er opstillet på enkeltes grund. Der er ikke rørt ved restaffaldet.

140 liters container til organisk affald er så vidt muligt opstillet i nærheden af eksisterende container til restaffald på ejendommen.

I forbindelse med opstillingsproblemer har varmemester forsøgt at finde en fornuftig løsning på den enkelte ejendom. Kommunen har ikke været indblandet.

Kisumparken

Rækkehuse i betonkompleks. Den enkelte ejendom har lige udenfor indgangen et skur til restaffaldet. Boligselskabet har besluttet, at stativ til restaffald sættes ind i baggården hos den enkelte ejendom, mens den 140 liters container til organisk affald stilles, hvor restaffaldet stod før. I den forbindelse var det nødvendigt at udskifte samtlige låse til de enkelte baggårde, hvilket var en udgift kommunen finansierede. Organisk affald tømmes ved at boligselskabets varmemestrer indsamler biocontainerne og stiller dem ud til tømning ved vejen. Varmemestrene sætter de tomme beholdere på plads igen.

Boligselskabet har selv stået for at forklare beboerne at de skal tåle at deres restaffald skal ind og stå i baggården hos den enkelte.

Restaffaldet tømmes som hidtil.

Gurre/Bjerrelund

Restaffald indsamles fra affaldsøer, hvor der er opstillet 600 liters containere - disse tømmes 1 gang ugentlig.

240 liters containere til organisk affald er opstillet ved siden af de eksisterende containere til restaffald.

Postfunktio-
nærerne

Det samme som Dammene. Område udtaget i januar 2001 på grund af massiv modstand fra boligselskabet. Boligselskabet var meget utilfredse med de udleverede køkkenspande.


Fuldskalaforsøget gav ikke anledning til at ændre de eksisterende kontrakter med transportøren.

Restaffaldet fyldte det samme som tidligere, men vejede mindre.

Nøgletal for kapaciteten af organisk affald blev baseret på erfaringstal samt samtaler med de enkelte boligselskaber. I delområdet Torvestien blev behovet undervurderet, og det var nødvendigt at opstille flere containere til organisk affald.

2.4.3 Samarbejdspartnere og –relationer

2.4.3.1 Samarbejdsrelationer med affaldsselskaber

Fuldskalaforsøget blev gennemført i samarbejde med en afdeling i Vestforbrænding, som Brøndby Kommune normalt ikke samarbejder med. Kommunen vurderer, at dette har været en ulempe.

2.4.3.2 Samarbejdsrelationer til renovatør

Renovatøren afhentede såvel restaffald som organisk affald fra forsøgsområderne. Samarbejdet med renovatøren var godt.

2.4.3.3 Samarbejdsrelationer til borgere i forsøgsområderne

De deltagende forsøgsområder var alle boligselskaber. Kommunikationen med forsøgsområderne foregik stort set gennem boligselskaberne – enten gennem en varmemester, administrationen eller beboerforeningen.

Forsøgsområderne blev udpeget af kommunen. Ét boligselskab ville ikke acceptere at deltage i fuldskalaforsøget, hvorfor kommunen valgte at tage det ud.

Kommunen meldte til boligselskaberne, at der ikke ville blive brugt megen tid på at tvinge uvillige borgere til at deltage i fuldskalaforsøget. Et boligselskab, som var engageret i fuldskalaforsøget forsøgte gennem en grøn guide at arbejde på at få uvillige beboere til at deltage i fuldskalaforsøget. Kommunen bistod dog boligselskabet i denne proces med at udarbejde ekstra informationsmateriale. Kommunen stemte ligeledes sammen med boligselskabet dørklokker i området for at informere nærmere om fuldskalaforsøget. Det var til en vis grad tale om et socialt belastet område.

2.4.3.4 Samarbejdsrelationer med konsulent

Projektgruppen for fuldskalaforsøget, herunder konsulenten, udarbejdede informationsmateriale til brug i fuldskalaforsøget. Desuden bistod konsulenten kommunen i opstarten af fuldskalaforsøget med at gennemføre indledende møder med boligselskaberne samt borgermøder med de enkelte boligselskaber.

2.5 Information

Med henblik på at opnå opbakning til fuldskalaforsøget fra de deltagende husstande gennemførte Brøndby Kommune en række informationsaktiviteter til borgerne før, under og efter indsamling af organisk affald i forsøgsområdet. Aktiviteterne er beskrevet i tabel 4.

Tabel 4:
Informationsaktiviteter gennemført i perioden fra august 2000 - april 2002

 

Aktivitet

Dato

Formål

1.

Indslag i Folkebladet (Udvalgsformanden).

20-09-00

Information om fuldskalaforsøget

2.

Brev til samtlige boligselskaber om at de er udpeget til at deltage i forsøg

04-10-00

Information om hvorfor de er udvalgte og indkaldelse til møde

3.

Møde med Kisum og Gurrelund - Boligselskab

24-10-00

Opstartsmøde - fastlæggelse af visse praktiske forhold.

4.

Møde med Postfunktionærerne - Boligselskab

24-10-00

Opstartsmøde - fastlæggelse af visse praktiske forhold.

5.

Møde med Torvestien - boligselskab

31-10-00

Opstartsmøde - fastlæggelse af visse praktiske forhold.

6.

Møde med Dammene og Gildhøj - Boligselskab

06-11-00

Opstartsmøde - fastlæggelse af visse praktiske forhold.

7.

Udkast til informationsfolder sendt til udtalelse hos boligselskaber

13-11-00

 

8.

1. informationsbrev (udarbejdet af kommunen) udsendes til borgere

23-11-00

Introduktion af fuldskalaforsøget for deltagende borgere

9.

Borgermøde med Postfunktionærerne - Politisk deltagelse

05-12-00

Alm. information

10.

Borgermøde med Gildhøj - Politisk deltagelse

13-12-00

Alm. information

11.

2. informationsbrev (udarbejdet af projektgruppen for fuldskalaforsøget) med pjecer og sorteringsliste udsendes.

04-01-01

Uddybende information

12.

Borgermøde med Torvestien - Politisk deltagelse

10-01-01

Alm. information

13.

Borgermøde med Gurrelund og Kisumparken - Politisk deltagelse

11-01-01

Alm. information

14.

3. informationsbrev (udarbejdet af projektgruppen for fuldskalaforsøget) udsendes.

18-01-01

Information om opstart

15.

Tur med varmemestre til bioforgasningsanlæg

25-01-01

Give deltagende boligselskaber information om og syn for sagen for hvad der sker med det indsamlede organiske affald.

16.

Stemme dørklokker i Kisumparken (deltagelse af kommunen, varmemester og grøn guide).

07-02-01

Området har mange fremmedsprogede. Besøg foretaget i forbindelse med første afhentning.

17.

Indslag i Folkebladet v/ udvalgsformanden.

28-02-01

Profilering af fuldskalaforsøget.


I vid udstrækning har varmemestre stået for at runddele diverse materiale.

2.6 Affaldsdata

Figur 2 viser mængder (kg pr. husstand pr. uge) af organisk affald indsamlet i perioden fra februar 2001 til udgangen af marts 2002. Data er opgjort pr. tømning og fordelt pr. uge. Ved husstande med 14 dags tømning er den opgjorte mængde fordelt ligeligt på de respektive 2 uger.

Figur 2:
Indsamlede mængder organisk affald pr. husstand pr. uge i forsøgsperioden

Af figur 2 ses, at i indsamlingsperioden blev indsamlet mellem 1,3 og 2,9 kilo organisk affald pr. husstand pr. uge. De største mængder blev indsamlet kort efter fuldskalaforsøgets start. Herefter faldt mængden af indsamlet organisk affald støt indtil hen på sommeren.

Noget organisk affald blev indsamlet som restaffald. Der var to måder, hvorpå dette kunne ske:
Brugere smed organisk affald i containere/beholdere til restaffald
Renovatøren indsamlede alt indhold af en container/beholder til organisk affald som restaffald, fordi der ved visuel kontrol blev observeret fejlsortering (f.eks. organisk affald i plastposer, emballage eller papir i containeren/beholderen)

I forsøgsperioden blev ca. 2% af containere/beholdere til organisk affald indsamlet som restaffald på grund af fejlplaceret affald.

Tabel 5 viser mængder af de genanvendelige fraktioner papir, pap, glas og plast indsamlet via alle indsamlingsordninger, samt mængder af øvrige dagrenovationsfraktioner. Mængder i forsøgsområdet pr. husstand for 2001 er sammenholdt med landsgennemsnit pr. husstand baseret på ISAG 2000 indberetninger.

Affaldet er opdelt i fraktioner i henhold til Affaldsbekendtgørelsens definitioner. Data for fraktionerne papir, pap og glas samt andet genanvendeligt og forbrændingsegnet affald er opgjort på basis af data for hele kommunen, mens data for madaffald/andet organisk er et skøn baseret på af resultater af fuldskalaforsøget.

Tabel 5:
Indsamlede mængder genanvendeligt affald og dagrenovation fordelt på fraktioner og opgjort pr husstand for 2001

Affaldsfraktion

Mængde pr. husstand

Forsøgsområdet Brøndby Kommune 2001

ISAG 2000

kg/år

kg/år

Papir2

111

76

Pap2

18

-1

Glas2

33

34

Plast

0

0

Madaffald/andet organisk

93

19

Andet genanvendeligt affald

-

-

Forbrændingsegnet affald

428

555

Ikke forbrændingsegnet

0

343

Mængde i alt

683

718

1 Indeholdt i papir
2 Total indsamlet mængde fra alle indsamlingsordninger
3 Deponeret

2.7 Driftserfaringer

2.7.1 Generelle erfaringer

Generelt vurderes fuldskalaforsøget at have fungeret godt i Brøndby Kommune.

2.7.2 Erfaringer med anvendte renovationsbiler

Der blev anvendt en 2 akslet renovationsbil med højt indkast. Affaldet blev ikke komprimeret. Renovatøren har ikke haft nævneværdige problemer med bilerne.

2.8 Økonomi

Ifølge Miljøstyrelsens tilsagn for fuldskalaforsøget skal der laves en samlet økonomioversigt opdelt på følgende poster:
Opgørelse af investeringer i indsamlingssystemet (planlægning, indkøb, opstilling af materiel, evt. ændringer af indsamlingsmateriel, informationskampagne)
Driftsudgifter for et års normaldrift.

I det følgende findes økonomioverslag for Brøndby Kommunes deltagelse i fuldskalaforsøget.

2.8.1 Investering i indsamlingssystem

Med henblik på at opgøre investeringer i indsamlingssystemet er investeringer til indkøb af indsamlingsmateriel og andre materialer opgjort i tabel 6 og tabel 7, mens investeringer til tid og konsulenter er opgjort i tabel 8.

Tabel 6:
Investeringer i indkøb af indsamlingsmateriel

 

Indsamlingsmateriel

Stk. pris
DKK/stk.

Antal

Pris i alt
DKK

140 l 2-hjulet beholder

298

449

133.802

240 l container

368

43

15.824

Køkkenspand

42

710

29.820

Levering af indsamlingsmateriel

15

 

10.714

Diverse (klistermærker, gummibånd mv)

 

 

1.266

Udgifter i alt

 

 

191.426

 

Tabel 7:
Investeringer i indsamlingsmateriel pr. husstand

Husstande med:

Indsamlingsmateriel

Antal

Pris pr ejendom
DKK

Individuelt indsamlingsmateriel

449

357

Fælles indsamlingsmateriel

261

120

 

Tabel 8:
Diverse administrative udgifter til planlægning

Aktivitet

Kommunens tid
Timer1

Konsulent tid.
DKK

Planlægning1

800

 

Udbud/kontrakt (mat., afhent.+trans.)2

 

6.036

Informationskampagne1

200

 

Udgifter i alt

1.000

6.036

1 Et årsværk er ækvivalent med ca. 1.600 timer
2 Aftale om indsamling af organisk affald blev indgået fælles med Gladsaxe og Herlev kommune. Udbudet blev gennemført via I/S Vestforbrænding på vegne af de 3 kommuner. Omkostninger til konsulent dækker ikke alle opgaver da dele af udbudsgrundlaget blev udarbejdet via fuldskalaforsøget.

2.8.2 Driftsudgifter for 1 års drift

Driftsudgifter for et års drift er opgjort i det følgende. Driftsudgifter til materialer og vedligeholdelse er vist i tabel 9, mens driftsudgifter til tømning og transport af affald er vist i tabel 10, 11 og 12. Endelig er kommunens/affaldsselskabets tidsforbrug og omkostninger til konsulenter vist i tabel 13 og 14.

Tabel 9:
Driftsudgifter i forsøgsperioden til materiel og vedligehold

Materialer og vedligeholdelse

Driftsudgifter til materiel og vedligehold

Stk. pris
DKK/stk.

Antal/år

Pris i alt
DKK/år

Papirposer til indsamling i køkkenet

0,26

116.428

30.271

Udbringning af poser

5

 

-

Vask af beholder1

9

561

5.058

Gummibånd

6

561

3.366

Øvrige driftsudgifter (information o.l.)

49

710

35.080

Udgifter i alt

 

 

73.775

Udgifter i alt pr husstand

 

561

132

1 Der er foretaget vask af beholdere via fælles beredskab etableret af Vestforbrænding
  
1 Der er foretaget vask af beholdere via fælles beredskab etableret af Vestforbrænding
  

Tabel 10:
Samlede omkostninger for et års drift til tømning

Indsamlings-
materiel

Antal beholder

Tømning fra standplads

Tømningspris i alt
DKK/år

Tømningspris
DKK/tømning

Frekvens
Antal/år

140 l 2-hjulet beholder

449

8

26

93.392

240 l container

43

11

26

12.298

Udgifter i alt

 

 

 

105.690


Tabel 11:

Omkostninger til tømning pr husstand

Husstande med:

Tømningspriser

Antal

Pris pr ejendom
DKK

Individuelt indsamlingsmateriel

449

208

Fælles indsamlingsmateriel

261

47


Tabel 12:
Omkostninger til omlast og transport af organisk affald til behandlingsanlæg

 

Omlast og transport til behandlingsanlæg

Stk. pris
DKK/stk.

Antal/år
Antal/år

Pris i alt
DKK/år

Transport til Herning

 

 

28.839

Udgifter i alt pr. husstand

 

 

51

1 Fordeling af transportudgifter er beregnet på baggrund af indsamlet mængde bioaffald for hver kommune 1 Fordeling af transportudgifter er beregnet på baggrund af indsamlet mængde bioaffald for hver kommune


Tabel 13:
Driftsudgifter til administration samt konsulent

Aktivitet

Kommunens tid
timer/år

Eksterne omk.
DKK/år

Møder

70

 

Planlægning

5

 

Ups

-

 

Kulturelle problemstillinger

10

 

Fejlsortering

5

 

Materiel

10

 

Udgifter i alt

100

-


Tabel 14:
Tidsforbrug til håndtering af henvendelser mv.

Håndtering af henvendelser

Antal klager

Medgået tidsforbrug i alt

En gruppe beboere strejkede

10

5

Telefoniske henvendelser

5

1

Lugtgener *

3

5