Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet

3. Data for Frederiksberg Kommune

3.1 Indledning
3.2 Planlægning af fuldskalaforsøget
3.3 Forsøgsområde
3.4 Indsamlingssystem
3.5 Information
3.6 Affaldsdata
3.7 Driftserfaringer
3.8 Økonomi

3.1 Indledning

Dette bilag til rapporten "Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet - indsamling og bioforgasning af organisk affald" indeholder specifikke data og oplysninger, som Frederiksberg Kommune har registreret i forbindelse med fuldskalaforsøget. I hovedrapporten findes beskrivelser, resultater og vurderinger af generel karakter. Hovedrapporten afspejler således også resultater fra Frederiksberg Kommune.

Bilagsrapporten har til formål at:
supplere beskrivelser i hovedrapporten
fremstille specifikke affaldsdata
fremstille specifikke oplysninger/beregninger af økonomi

Figur 3:
Oversigtsplan over Frederiksberg Kommune. Afgrænsningerne angiver placeringen af de deltagende boligområder

3.2 Planlægning af fuldskalaforsøget

Den tidsmæssige og beslutningsmæssige proces samt planlægningen af Frederiksberg Kommunes deltagelse i fuldskalaforsøget foregik som følger:
Møder med rådgiver om deltagelse
Møder med Miljøkontrollen, Københavns Kommune om deltagelse
Sagsbehandling i forbindelse med den politiske vedtagelse om deltagelse i fuldskalaforsøget
Sagsbehandling i affaldsselskaberne – R98 og I/S Amagerforbrænding

Fra tilslutningen i februar 2001 gik der 3 måneder til deltagelsen i fuldskalaforsøget blev godkendt. Kommunens planlægning af fuldskalaforsøget har medført et tidsforbrug på 0,05 årsværk.

Frem til 1. februar 2001 har R98 brugt ca. 0,3 årsværk til planlægning af fuldskalaforsøget i Københavns og Frederiksberg Kommune, svarende til ca. 0,05 årsværk til planlægning i Frederiksberg Kommune.

3.3 Forsøgsområde

I Frederiksberg Kommune var der 91.079 indbyggere og 51.665 husstande pr. 1. januar 2001.

Der deltog i alt 974 husstande i forsøgsområderne på Frederiksberg. Husstandene lå alle i etagebyggeri. Der var et lille frafald i starten af forsøget, hvor 1.006 husstande fik indsamlingsmateriel udleveret.

Forsøgsområderne blev udvalgt ved henvendelse til et antal boligforeninger, der i forbindelse med udarbejdelse af affaldsplanen i kommunen ytrede ønske om deltagelse ved udvikling af nye ordninger for specielt husholdningsaffald. Det var således frivilligt, om et boligselskab ville deltage i fuldskalaforsøget.

Uden forudgående henvendelse til beboerne udpegede 2 boligforeninger i samarbejde med kommunen et antal boligafdelinger, som skulle deltage i fuldskalaforsøget.

Sammensætningen af deltagere repræsenterede et bredt udsnit af etageboliger på Frederiksberg. En enkelt boligafdeling bestående af 70 boliger havde adgang til affaldsskakt, mens de øvrige ikke havde.

Der blev ikke foretaget analyser af fordelingen af beboere med dansk og henholdsvis anden etnisk oprindelse.

3.4 Indsamlingssystem

3.4.1 Indsamlingssystem

I Frederiksbergs Kommune blev der udleveret et dobbelt trådstativ til indsamling af organisk affald i køkkenet.

I forsøgsområderne i Frederiksberg Kommune foregik den udendørs indsamling af organisk affald i Bates Combi System (papirsække). Foto 3 viser et eksempel på udendørs indsamlingsmateriel.

Foto 3:
Eksempel på udendørs indsamlingsmateriel

Det organiske affald blev indsamlet en gang pr. uge, mens restfraktionen blev indsamlet 1-3 gange ugentligt.

Den organiske fraktion blev indsamlet og vejet separat for forsøgsområdet, mens restaffaldet blev indsamlet og vejet sammen med restaffald fra den øvrige del af R98s område.

Kommunen indsamlede fraktionerne papir, pap og glas på sædvanlig vis. Plast blev ikke indsamlet separat. Der eksisterede ikke nogen separat indsamling og vejning af papir, pap og glas fra forsøgsområdet i Frederiksberg Kommune. Papir, pap og glas blev indsamlet via genbrugsøer/kuber, beholdere i etageejendomsgårde, kommunens genbrugsplads og/eller storskraldordningen. Papir, pap og glas blev indsamlet og vejet sammen med papir, pap og glas fra den øvrige del af R98s område.

3.4.2 Ændringer i eksisterende indsamlingssystem

Der blev ikke foretaget ændringer til det eksisterende indsamlingssystem.

Renovatøren vurderede, at restaffaldskapaciteten i forsøgsperioden ikke skulle ændres.

3.4.3 Samarbejdspartnere og –relationer

R98 har koncession på indsamling af husholdningsaffald i kommunen

Samarbejdsrelationer til borgere i forsøgsområderne:
information til borgeren hvert kvartal
borgeren kunne kontakte R98’s kundecenter, hvor der var oprettet en særlig kontaktlinie for henvendelser om organisk affald
borgeren kunne sende e-mails til R98

Samarbejdsrelationer til omlasteanlæg:
R98’s driftsafdeling har haft tæt kontakt til omlasteanlægget, for at sikre korrekt indvejning og aflæsning af det organiske affald
R98 har desuden kontakt til omlasteanlægget i forbindelse med månedsrapportering af indsamlede mængder af organisk affald

3.5 Information

Med henblik på at opnå opbakning til fuldskalaforsøget fra de deltagende husstande gennemførte Frederiksberg Kommune i samarbejde med R98 og Københavns Kommune en række informationsaktiviteter til borgerne før, under og efter indsamling af organisk affald i forsøgsområdet. Aktiviteterne er beskrevet i tabel 15.

Tabel 15:
Informationsaktiviteter gennemført i forsøgsperioden

 

Aktivitet

Dato

Formål

1.

Infobrev med pjece

December 2000

Første introduktion

2.

Infobrev med sorteringsvejledning

Januar/
februar 2001

Forsøget indledes. Brev, sorteringsvejledning og andet infomateriale distribueres sammen med køkkenstativ og poser

3.

Supplerende skriftlig information

Hvert kvartal

Nyhedsbrev, løbende information. Distribueres sammen med nye poser.

4.

Møder i hver boligafdeling

Hvert kvartal

Status. Fra forsøgsområderne deltog medlemmer af afdelingsbestyrelsen, beboere og et par repræsentanter fra boligforeningen samt ejendomsinspektøren. Desuden deltog kommunen og R98.

3.6 Affaldsdata

Figur 4 viser mængder (kg pr. husstand pr. uge) af organisk affald indsamlet i perioden fra februar 2001 til udgangen af marts 2002. Data er opgjort pr. tømning og fordelt pr. uge.

Figur 4:
Indsamlede mængder organisk affald pr. husstand pr. uge i forsøgsperioden

Af figur 4 ses, at i indsamlingsperioden blev indsamlet mellem 0,6 og 1,2 kilo bioaffald pr. husstand pr. uge.

Tabel 16 viser mængder af de genanvendelige fraktioner papir, pap, glas og plast indsamlet via alle indsamlingsordninger, samt mængder af øvrige dagrenovationsfraktioner. Mængder i forsøgsområdet pr. husstand for 2001 er sammenholdt med landsgennemsnit pr. husstand baseret på ISAG 2000 indberetninger. Affaldet er opdelt i fraktioner i henhold til Affaldsbekendtgørelsens definitioner. Data for fraktionerne papir, pap og glas samt andet genanvendeligt og forbrændingsegnet affald er opgjort på basis af data for hele kommunen, mens data for madaffald/andet organisk er et skøn baseret på resultater af fuldskalaforsøget.

Tabel 16:
Indsamlede mængder dagrenovation samt genanvendeligt affald. Affaldet er fordelt på fraktioner og opgjort pr husstand for 2001

Affaldsfraktion

Mængde pr. husstand

Forsøgsområde i Frederiksberg Kommune 2001
kg/år

ISAG 2000


kg/år

Papir2

70

76

Pap2

24

-1

Glas2

20

34

Plast

0

0

Madaffald/andet organisk

46

19

Andet genanvendeligt affald

-

-

Forbrændingsegnet affald

6535

555

Ikke forbrændingsegnet

-

343

Mængde i alt

792

718

1 Indeholdt i papir
2 Total indsamlet mængde fra alle indsamlingsordninger
3 Deponeret
4 Inkluderer pap fra virksomheder
5 Inkluderer forbrændingsegnet affald fra virksomheder

3.7 Driftserfaringer

3.7.1 Generelle erfaringer

Følgende generelle er erfaringer er gjort:
Deltagelse i fuldskalaforsøget har givet kommunen en bedre mulighed for at følge processen i en 2-delt indsamling af dagrenovation
Det er opfattelsen i både kommunen og boligforeningerne, at mere viden om informationsformidling og sprog vil være befordrende for en bedre sortering
Interessen for deltagelse har blandt beboerne været positiv under forsøget. Der har dog været en del utilfredshed med papirposen i køkkenet, samt efterspørgsel på anvendelse af plastposer i stedet for
Der har været lidt problemer vedrørende information, bl.a. fordi, der i forsøgsområdet benyttes andet udendørs materiel end beskrevet i informationsmaterialet udarbejdet af projektgruppen for fuldskalaforsøget, og fordi der ikke blev uddelt gummibånd, som informationsmaterialet fortalte, at der ville. Derfor vurderer kommunen sammen med R98 og Københavns Kommune, at det ville have været mere hensigtsmæssigt hvis informationsmaterialet var udarbejdet af dem selv
Der var et par henvendelser fra beboere om at få udleveret sorteringsvejledninger på andre sprog
I visse etageejendomme har der været store problemer med sorteringen og mange sække måtte sorteres fra og køres til forbrænding

3.7.2 Erfaringer med anvendte renovationsbiler

Til indsamling af affald blev anvendt en "Bates Combi System" (BCS) bil med automatisk sække-isætter. Denne bil er særlig udviklet til at tømme det opstillede "Bates Combi System" udstyr, samt håndtere enten restaffald eller organisk affald. Bilen har været i drift hos R98 i et par år.

Bilen har to elevatorer, som hver kan håndtere/tømme en BCS kassette med sæk. Under returbevægelsen isættes automatisk en ny sæk i den tomme kassette, som så er klar til brug. Evt. komprimering sker vha. en skrue/snegl. Tømning sker vha. en trykudlastnings-plade.

Foto 4:
Bates Combi System renovationsbil

Selvom opstartsproblemer ved indkøring af BCS bilen var overstået, er bilen meget "følsom" pga. megen mekanik. Bilen er forholdsvis dyr. Når der er valgt at anvende en BCS bil til indsamling, binder man sig også til at have det tilsvarende BCS udstyr som indsamlingsmateriel placeret hos kunden/borgeren.

3.8 Økonomi

Ifølge Miljøstyrelsens tilsagn for fuldskalaforsøget skal der laves en samlet økonomioversigt opdelt på følgende poster:
Opgørelse af investeringer i indsamlingssystemet (planlægning, indkøb, opstilling af materiel, evt. ændringer af indsamlingsmateriel, informationskampagne)
Driftsudgifter for et års normaldrift.

I det følgende findes økonomioverslag for Frederiksberg Kommunes deltagelse i fuldskalaforsøget.

3.8.1 Investering i indsamlingssystem

Med henblik på at opgøre investeringer i indsamlingssystemet er investeringer til indkøb af indsamlingsmateriel og andre materialer opgjort i tabel 17 og 18, mens investeringer til tid og konsulenter er opgjort i tabel 19.

Tabel 17:
Investeringer i indkøb af indsamlingsmateriel

 

Indsamlingsmateriel

Stk. pris
DKK/stk.

Antal

Pris i alt
DKK

Bates Combi System

 

 

71.440

Trådstativ (dobbelt)

46

1.006

45.979

Levering af indsamlingsmateriel

15

1.006

14.603

Udgifter i alt

 

 

132.022


Tabel 18:

Investeringer i indsamlingsmateriel pr. husstand

Husstande med:

Indsamlingsmateriel

Antal

Pris i alt
DKK

Individuelt indsamlingsmateriel

 

-

Fælles indsamlingsmateriel

1.006

131


Tabel 19:
Diverse administrative udgifter til planlægning

Aktivitet

Kommunens tid
Timer

Konsulent tid.
DKK

Planlægning (R98)

80

 

Frederiksberg

80

 

Udgifter i alt

160

 

3.8.2 Driftsudgifter for 1 års drift

Driftsudgifter for et års drift er opgjort i det følgende. Driftsudgifter til materialer og vedligeholdelse er vist i tabel 20, mens driftsudgifter til tømning, omlastning og transport af affald er vist i tabel 21 og 22. Endelig er kommunens/affaldsselskabets tidsforbrug og omkostninger til konsulenter vist i tabel 23.

Tabel 20:
Driftsudgifter i forsøgsperioden til materiel og vedligehold

Materialer og vedligeholdelse

Driftsudgifter til materiel og vedligehold

Stk. pris
DKK/stk.

Antal/år

Pris i alt
DKK/år

Papirposer til indsamling i køkkenet

0,29

167.398

48.545

Udbringning af poser

7,15

3.018

21.579

Sække til udendørs indsamling

 

 

7.253

Tryk og forsendelse af infoskrivelser

3,59

1.006

3.612

Øvrige driftsudgifter (information o.l.)

58

 

58.088

Udgifter i alt

 

 

139.077

Udgifter i alt pr husstand

 

1.006

138


Tabel 21: Samlede omkostninger for et års drift til tømning

Indsamlings-
materiel

Antal beholder

Tømning fra standplads

Tømningspris i alt
DKK/år

Tømningspris
DKK/tømning

Frekvens
Antal/år

Bates System; sæk til bioaffald

44

16

52

36.608

Udgifter i alt

 

 

 

36.608


Tabel 22:
Omkostninger til omlast og transport af organisk affald til behandlingsanlæg

 

Omlast og transport til behandlingsanlæg

Stk. pris
DKK/stk.

Antal/år
Antal/år

Pris i alt
DKK/år

Transport til Herning

 

 

20.284

Udgifter i alt pr. husstand

 

 

20

1 Fordeling af transportudgifter er beregnet på baggrund af indsamlet mængde bioaffald for hver kommune
  

Tabel 23:
Driftsudgifter for 1 års drift til administration samt til konsulent

Aktivitet

Kommunens tid
timer/år

Eksterne omk.
DKK/år

Administration (R98)

100

 

Udgifter i alt

100

-

1Tidsforbrug er beregnet ud fra et samlet tidsforbrug for Københavns og Frederiksberg Kommune for hele forsøgsperioden. Tidsforbruget er fordelt pr kommune efter antal deltagende husstande og omregnet til 1 års drift.1Tidsforbrug er beregnet ud fra et samlet tidsforbrug for Københavns og Frederiksberg Kommune for hele forsøgsperioden. Tidsforbruget er fordelt pr kommune efter antal deltagende husstande og omregnet til 1 års drift.