Renere teknologi til undgåelse af biologisk vækst på murværk, tegl- og betontage

17 Forebyggelse af vækst ved planlægning og design af konstruktion

17.1 Indledning
17.2 Tagudhæng
17.3 Taghældning
17.4 Tagventilation
17.5 Valg af fugeudformning
17.6 Undgåelse af konstruktive defekter
17.7 Valg af materialer

17.1 Indledning

I forbindelse med projekteringen af byggeriet og valget af konstruktionsudformningen er det væsentligt at vurdere og i hvilket omfang biologisk vækst på konstruktionen kan accepteres.

Valg af hensigtsmæssig konstruktionsudformning kan i væsentlig grad reducere omfanget af biologisk vækst.

En vigtig handlingsplan for undgåelse af biologisk vækst er derfor at indarbejde det som en fast del af planlægning/projektering af nyt byggeri, at der tages stilling til i hvilket omfang vækst kan accepteres.

17.2 Tagudhæng

Hvis det vurderes at være væsentligt at undgå biologisk vækst på murværket, bør der ikke vælges at opføre en konstruktion uden tagudhæng. Tagudhængets dimensioner skal fastlægges, således at murværket bedst muligt beskyttes mod slagregn. Herved minimeres time-of-wetness, jf. afsnit 16.2.2 vedr. fugtforhold.

17.3 Taghældning

Øget taghældning vurderes at give mindre mulighed for vækst sammenlignet med tag med samme materialer med mindre taghældning.

17.4 Tagventilation

Hvor vækst ikke er ønsket på tage bør der sikres god tagventilation af følgende grunde:
Hvis dårlig ventilation af tagkonstruktionen resulterer i øget fugtindhold i stenene vil det give bedre betingelser for vækst.
Ved dårlig ventilation under tegltage er der øget risiko for frostskader. Frostsprængte sten vil være mere udsat for vækst en ubeskadigede sten pga. større mulighed for vedhæftning i de beskadigede områder.
Brug af afstandslister på betontage kan medvirke til at undgå opsamling af skidt og snavs mellem undertag og sten, som ved ophobning kan medføre misfarvning af sten. Skidt og snavs kan også give anledning til lokal opfugtning og øget næringsstof og dermed øget mulighed for vækst.

17.5 Valg af fugeudformning

Tilbageliggende fuge vurderes at give større muligheder for vandfælder og dermed større muligheder for vækst.

17.6 Undgåelse af konstruktive defekter

Lokale uønskede vandpåvirkninger er ofte årsag til vækst som i særlig grad bliver opfattet som uønsket fordi det forekommer "pletvis" og ikke betragtes som en del af den normale patinering. Det er derfor vigtigt, at konstruktionen designes således, at der er mindst mulig risiko for konstruktive defekter der kan resultere i øget vækst.

Som eksempler kan nævnes:
Udformning af tagrender mv., således at risiko for tilstopning minimeres og således at evt. overløb ikke rammer konstruktionen og opfugter denne.
Korrekt placering af fugtspærrer, løskanter mv.

17.7 Valg af materialer

Valg af materialer til konstruktionsudformning og beliggenhed:

Det er særdeles vigtigt, at der vælges korrekte materialer til den aktuelle konstruktionsudformning og beliggenhed. Begyndende nedbrud af materialer, afskalninger, forvitring mv. vil typisk øge mulighederne for vækst væsentligt.

Valg af materialer med mindst tilbøjelighed til at blive bevokset:

Materialernes tilbøjelighed til at blive bevokset med alger kan evt. vurderes ved brug af den i indeværende projekt beskrevne testmetode (jf. afsnit 13).