Hvad koster støj?

2 Litteratur

Der er indtil nu kun udarbejdet få værdisætningsstudier i Danmark, heraf kun en enkelt af støj. Værdisætningsundersøgelsen af vejstøj (som også er den første husprisundersøgelse i Danmark) er udført af Hjort-Andersen i 1978. Der analysereres for vejstøjens effekt på parcelhuspriser langs motorringvejen i Gladsaxe. Undersøgelsen bygger dog på et relativt lille datagrundlag (49 huse). Der er ikke opstillet en hedonisk husprisfunktion, i stedet tages der udgangspunkt i forskelle i husprisen før og efter etablering af en større vej. Vejstøjen antages at have en effekt svarende til 5% af husprisen

AKF, Amternes og Kommunernes Forskningsinstitution, har i 2002 udarbejdet en husprisundersøgelse af søudsigt og nærhed til skov9. Denne undersøgelse bygger på et væsentligt større datamateriale end de tidligere undersøgelser i Danmark med ca. 1500 hushandler i skovundersøgelsen. Metoden i denne undersøgelse følger anbefalingerne fra nyere udenlandsk husprislitteratur, og erfaringer og metode fra dette studie er brugt i nærværende studie.

Der er publiceret en del udenlandsk litteratur vedr. værdisætningsstudier af støj, især baseret på husprisstudier. Resultaterne af disse studier fremgår af tabel 1. Disse studier er brugt som inspirationskilde i nærværende studie.

Tabel 1
Oversigt over relevante udenlandske værdisætningsstudier af støj

Forfattere

Titel

Årstal

Miljø-gode

Miljø-variabel

Resultat

Wilhelmson

The impact of traffic noise on the value of single family housing

2000

Vejstøj

dB

0,6% husprisfald pr. dB
(0,3 – 3%)

Sougel

Contigent valuation of Traffic Noise Reduction benefits

1994

Vejstøj

dB

0,91% husprisfald pr. dB

Hurges & Sirmans

Adjusting house prices for intra-neighborhood traffic differences

1993

Vejstøj

Antal biler omregnet til støj

0,8% husprisfald pr. dB

Palmquist

Valueing lokalized externalities

1992

Vejstøj

DB

0,3- 0,5% husprisfald pr. dB

Iten

Die mikroökonomische Bewertung von Veränderung der Umweltqualitet

1990

Vejstøj

DB

0,9 % husprisfald pr. dB

Pommerehne

Measuring Environmental Benefits: A comparison of hedonic Tecnique and contingent valuation

1988

Vejstøj

DB

1,29% husprisfald pr. dB

Strand og Vågnes

The realtionship between property values and railroad proximity: a study based on hedonic prices and real estate brokers’ appriasals

2001

Banestøj

Afstand

Ca. 0,01% ændring i huspris ved 1% ændring i afstand

Resultaterne af de udenlandske studier er et husprisfald på mellem 0,3 % og 1,3% pr. dB, med hovedvægten af resultaterne lige under 1 % pr. dB. Vejdirektoratet(1998) anfører at "Både danske og udenlandske undersøgelser viser, at ændringen i huspriserne som følge af vejstøj ligger på ca. 1% pr. dB over 55dB", uden dog at anføre kilder.

9 Hasler, B, Damgaard, C, Erichsen, E, Jørgensen J, Kristoffersen, H.E(2002): De rekreative værdier af skov, sø og naturgenopretning – værdisætning af naturgoder med husprismetoden. Undersøgelse er endvidere beskrevet i en artikel i Nationaløkonomisk tidsskrift årgang 2002 nr. 140.