Basisdokumentation for biogaspotentialet i organisk dagrenovation

1 Indledning

Som led i undersøgelsen af biogaspotentialet i kildesorteret organisk dagrenovation er der foretaget en kortlægning og sammenfatning af danske erfaringer om mængde og kvalitet ved kildesortering af organisk dagrenovation til bioforgasning. Det måtte indledningsvist konstateres, at der kun findes ganske få eksempler på indsamling udelukkende til dette formål – nemlig i Grindsted (forgasning i renseanlæggets rådnetank), i Herning (forgasning på biogasfællesanlægget Studsgård) og i Aalborg (begrænset frivillig ordning til separat forgasning på forsøgsanlæg, nu i Vaarst-Fjellerad).

Det har ikke været muligt at indhente oplysninger fra de almindelige kilder til oplysning om affaldsmængder og -sammensætning. Hverken ISAG-systemet eller Videncenter for Affald har opdaterede oplysninger herom, og DAKOFAs arbejdsgruppe om organisk affald befinder sig kun i opstartfasen på dette område. Heller ikke hverken Kompoststatistikken fra 1998 /1/ eller fra 1999 /2/ indeholder detaljerede oplysninger herom.

Efter aftale med Miljøstyrelsen er omfanget af denne delundersøgelse derfor udvidet til også at omfatte kommuner/anlæg, som indsamler/har indsamlet organisk dagrenovation med henblik på kompostering, og undersøgelsen er udformet som en spørgeskemaundersøgelse til udvalgte anlæg. Udvalget af anlæg er sket med baggrund i den seneste udgave af Kompoststatistikken /1/ og under hensyn til projektgruppens kendskab til aktuelle initiativer.

Henvendelse er sket til og svar modtaget fra følgende kommuner/anlæg:
AFAV I/S, Frederikssund, for interessentkommunerne (oprindeligt kompost, nu biogas)
Grindsted kommune (biogas)
Herning kommune (biogas)
NOVEREN I/S, Audebo, for interessentkommunerne (kompost)
Vejle kommune (kompost)
Aalborg kommune (biogas)
Århus kommune (kompost, fra medio 2001 biogas)

Et eksemplar af det udsendte spørgeskema er vedlagt som bilag 1. Svarene er indarbejdet i denne rapport.

Kommunerne/selskaberne er bedt om og har i store træk givet oplysninger for de af årene 1995-2000, hvor indsamlinger har fundet sted.

Spørgeskemaerne indeholdt bl.a. spørgsmål om kvaliteten af bioaffaldet. De fleste af de adspurgte har medsendt oplysninger i form af udvalgte analyseresultater. Det er imidlertid vurderet, at disse oplysninger ikke er repræsentative, og resultaterne er derfor ikke medtaget i rapporten. I stedet henvises for så vidt angår dette spørgsmål til Miljøprojekt Nr. 702 2002, DEHP i husholdningsaffald /3/.