Basisdokumentation for biogaspotentialet i organisk dagrenovation

2 Beskrivelse af systemløsninger

2.1 AFAV I/S, Frederikssund
2.2 Grindsted kommune
2.3 Herning kommune
2.4 NOVEREN I/S, Audebo
2.5 Vejle kommune
2.6 Aalborg kommune
2.7 Århus kommune

2.1 AFAV I/S, Frederikssund

Kildesorteret organisk husholdningsaffald indsamles i husstandene i kommunerne (Frederikssund, Helsinge, Hundested, Jægerspris, Slangerup, Stenløse, Ølstykke) i udleverede grønne plastposer og fra husstandene i papirsække eller spande/-containere. Indsamling af affald til kompostering er sket siden 1978 og af kildesorteret affald siden 1989.

Den gældende sorteringvejledning tillader visse former for ikke-forgasbart affald, herunder bleer og potteplanter.

Affaldet blandes med 8-10% halm som strukturmiddel (tidligere er brugt papir). Affaldet forbehandles (poser rives op og affaldet findeles) i et tromleanlæg (oprindeligt en DANO hurtigkomposteringstromle) med flere efterfølgende sigtninger, hvorved 25-30% af affaldsmængden fjernes. Den frasorterede mængde forbrændes.

Den således forbehandlede masse blev oprindeligt udlagt i miler til kompostering, men har fra april 2001 været delvist og fra september 2001 fuldt ud afsat til bioforgasning sammen med gylle og industriaffald på fire anlæg i Danmark: Fangel, Hashøj, Nysted og Studsgård. Fordelingen mellem anlæggene er nogenlunde ligelig, men varierer afhængigt af anlæggenes driftsforhold.

Det forbehandlede affald, som afsættes til bioforgasning, disponeres i henhold til praksis på de pågældende anlæg. De nævnte anlæg er biogasfællesanlæg med hovedvægten på gylle.

2.2 Grindsted kommune

Kildesorteret organisk husholdningsaffald indsamles i husstandene i hele kommunen i udleverede papirposer og fra husstandene i papirsække. Indsamling er sket fra 1997.

Den gældende sorteringvejledning tillader ingen former for ikke-forgasbart affald, herunder hverken bleer og hygiejnebind, potteplanter eller dyreekskrementer.

Der finder ingen forbehandling sted af affaldet bortset fra en indledende oprivning af sække og udtagning af magnetisk materiale i en magnetseparator.

Affaldet blandes med slam og industriaffald i det kommunale spildevandsrense-anlægs rådnetank og forgasses her.

Efter forgasningen separeres biomassen i en fast og en flydende fraktion.

Den faste fraktion efterbehandles ved sigtning/sortering. Det skønnes, at ca. 0,5% af den indsamlede mængde frasorteres og forbrændes.

Den flydende fraktion (vandholdet i det indsamlede affald) udledes sammen med spildevandet. Den faste fraktion udspredes sammen med slammet på landbrugsjord.

2.3 Herning kommune

Kildesorteret organisk husholdningsaffald indsamles i husstandene i hele kommunen i plastposer efter husstandens eget valg og fra husstandene i spande/containere. Indsamling er sket fra 1993 og bioforgasning på det nuværende anlæg (Studsgård) siden 1996.

Den gældende sorteringsvejledning tillader ingen former for ikke-forgasbart affald, herunder hverken bleer, hygiejnebind, papir/pap eller dyrestrøelse og -ekskrementer.

Affaldet forbehandles på en rullesigte, hvorved ca. 20-25% af mængden fjernes. Den frasorterede mængde forbrændes.

Affaldet blandes med gylle og industriaffald inden forgasning på Studsgård biogasfællesanlæg.

Efter forgasningen separeres biomassen i en fast og en flydende fraktion.

Den faste fraktion af det blandede restprodukt forbrændes.

Den flydende fraktion af det blandede restprodukt udspredes på landbrugsjord.

2.4 NOVEREN I/S, Audebo

Kildesorteret organisk husholdningsaffald indsamles i tilmeldte husstande i kommunerne (Bjergsted, Holbæk, Kalundborg, Nykøbing-Rørvig, Svinninge, Tornved, Trundholm, Tølløse). Interessentkommunen Dragsholm foreskriver hjemmekompostering af vegetabilsk affald og deltager ikke i det fælles anlæg. Sorteringen sker i plastposer efter husstandens eget valg. Affaldet indsamles fra husstandene i papirsække (7 kommuner) eller dobbeltkammerspande (1 kommune). Indsamling af kildesorteret affald til kompostering er gradvist indført i kommunerne i årene 1995-97.

Den gældende sorteringvejledning tillader visse former for ikke-forgasbart (men komposterbart) affald, herunder kattegrus, plantemuld og potteplanter. Tølløse kommune accepterer tillige bleer og hygiejnebind.

Affaldet forbehandles i en neddeler, en magnetseparator og en rullesigte, hvorved ca. 35% af mængden fjernes. Den frasorterede mængde forbrændes.

Det forbehandlede affald behandles ved bokskompostering under tilsætning af luft og vand i lukket bygning. Affaldet/komposten vendes i boksene og ved flytning fra boks til boks. Opholdstiden er 1½-2 måneder. Herefter eftermodnes komposten udendørs i ca. 2-3 måneder.

Det var hensigten efter en afsluttende sigtning at afsætte komposten. Forbehand-lingen skaber imidlertid mange meget små plaststykker i komposten, som eftersigtningen ikke kan fjerne. Komposten kan derfor ikke sælges. Komposten er indtil nu (maj 2001) blevet mellemdeponeret på anlægget. Hvis en acceptabel finsigtning kan etableres, agter NOVEREN at anvende komposten til afdækning på selskabets deponeringsanlæg.

2.5 Vejle kommune

Kildesorteret organisk husholdningsaffald indsamles i husstandene i kommunen i udleverede grønne plastposer og restaffaldet i udleverede sorte plastposer. Kommunen har desuden udleveret dobbeltstativer til placering i køkkenet. Fra husstandene indsamles affaldet blandet i spande/containere. Indsamling af kildesorteret affald til kompostering er sket siden 1989.

Efter indsamlingen sorteres affaldet i et optisk sorteringsanlæg (efter posernes farve) i grønt affald og restaffald.

Den gældende sorteringvejledning tillader visse former for ikke-forgasbart (men generelt komposterbart) affald, herunder bleer, hygiejnebind og potteplanter.

Affaldet forbehandles i en biotromle med sigte, hvorved ca. 25% af mængden fjernes. Den frasorterede mængde forbrændes.

Det forbehandlede affald milekomposteres på anlægget.

Den færdige kompost sigtes inden afsætning. Herved fjernes yderligere ca. 10% af den totale affaldsmængde. Denne rest forbrændes. Den færdige kompost sælges til blanding med andre produkter, og dette produkt afsættes som kompost/jord-forbedringsmiddel.

2.6 Aalborg kommune

Kildesorteret organisk husholdningsaffald indsamles i husstandene i udleverede plastposer og fra husstandene i 80 liter spande (indtil 1999 i papirsække). Indsamling er sket fra 1990. Indsamlingsordningen er etableret på frivillig basis, og kun et lille antal husstande (ca. 2300) deltager. Indsamlingen er siden starten sket med henblik på bioforgasning på forskellige forsøgsanlæg. I 1998 etablerede kommunen sit eget separate bioforgasningsanlæg for husholdningsaffald i tilknytning til Vaarst-Fjellerad biogasanlæg, som forgasser gylle og industriaffald.

Den gældende sorteringvejledning tillader ingen former for ikke-forgasbart affald, herunder hverken bleer, hygiejnebind eller kattegrus.

Affaldet forbehandles i en Dewaster. I processen separeres affaldet i en tyktflydende, organisk del og en fast del, i stor udstrækning plastposer og ikke-forskriftsmæssigt affald (mælkekartoner, plast, dåser). Herved fjernes ca. 40% af den indsamlede mængde. Den frasorterede mængde forbrændes.

Den "våde" fraktion bioforgasses i et separat anlæg. Efter forgasningen separeres biomassen i en flydende og en fast fraktion. Den flydende fraktion udbringes på landbrugsjord sammen med den afgasse gylle/industriaffald fra det parallelle biogasanlæg, medens den faste fraktion brændes.

2.7 Århus kommune

Århus kommune har i sommeren 2001 skiftet fra kompostering af kildesorteret organisk husholdningsaffald til bioforgasning af dette affald. Eftersom der endnu ikke er specifikke erfaringer med bioforgasningen, er det i det følgende og i mængdeopgørelserne komposteringsanlæggets indretning og drift, som er beskrevet. En kort beskrivelse af det nye biogassystem er dog medtaget.

Kildesorteret organisk husholdningsaffald blev indsamlet i husstandene i et forsøgsområde i plastposer efter husstandens eget valg og fra husstandene i 130 liter spande (parcelhuse) og 660 liter containere (andre). Indsamling er sket fra 1995.

I det nye biogassystem bliver affaldet indsamlet og håndteret i et to-pose-system med udleverede plastposer svarende til det af Vejle kommune anvendte.

Sorteringsvejledningen tillod visse former for ikke-forgasbart (men generelt komposterbart) affald, herunder kattegrus og plantemuld/potteplanter med jord. Desuden var mindre mængder haveaffald tilladt. I den nye indsamling til bioforgasning er disse affaldskategorier udgået af biofraktionen.

Affaldet blev ikke forbehandlet inden den foretagne reaktorkompostering.

Efter komposteringen blev komposten sigtet inden afsætning. Den frasorterede mængde udgjorde 10-15% af den indsamlede kildesorterede affaldsmængde.

Komposten blev afsat direkte til forbrugerne.