Metoder til genanvendelse af farvede glasskår til produktion af tegl og beton og til vejbygning

6 Glas som sandblæsningsmateriale

6.1 Fordele og ulemper ved brug af glas i forhold til andre materialer
6.2 Potentiale
 

Sandblæsning er en ofte anvendt metode til mekanisk afrensning af overflader. Ved denne metode blæses små partikler under tryk mod overfladen, hvorved fx maling og rust slibes af. I Danmark anvendes ofte sand som blæsemiddel – deraf betegnelsen sandblæsning. Men der kan også benyttes andre blæsemidler som fx små kugler af plast, glas eller stål, afhængigt af formålet. I nogle lande benyttes forskellige slaggematerialer.

6.1 Fordele og ulemper ved brug af glas i forhold til andre materialer

Som nævnt findes der mange forskellige blæsemidler. Knust genbrugsglas skal sammenlignes med blæsemidler med tilsvarende egenskaber (samme hårdhed, partikelstørrelse, etc.). Knust genbrugsglas vil typisk kunne erstatte kvartssand som blæsemiddel /1/.

Der kan umiddelbart peges på en række fordele ved brug af knust glas til sandblæsning /2/:
Glaspartiklerne har en kantet geometri, der gør dem effektive til afrensning.
Glas er et meget rent produkt. Det indeholder ikke salte, der fx kan føre til korrosion, hvis blæsemidlet anvendes på en metalflade. I modsætning til fx blæsemidler baseret på slagge, har glas et lavt indhold af tungmetaller, hvilket især er vigtigt, når materialet benyttes under forhold, der gør det vanskeligt at opsamle blæsemidlet efter brug.
Der benyttes kvartssand til fremstilling af glas, men under smeltningen omdannes krystallinsk kvarts til amorf kvarts. Omstilling fra brug af kvartssand til brug af knust glas kan derfor være med til at forbedre arbejdsmiljøet, fordi glasset ikke indeholder skadeligt, respirabelt kvarts.

Der er ikke fundet kilder, der nævner nogle specifikke ulemper ved at benytte knust glas frem for andre blæse midler.

6.2 Potentiale

Det er muligt at købe knust genbrugsglas til sandblæsning i fx USA og Storbritannien /2, 3/. Kundeforsøg har vist tilfredshed med materialet ligesom demonstrationsprojekter er faldet heldigt ud /2/. Kundekredsen for sandblæsningsmaterialer lægger typisk ikke særlig stor vægt på miljøvenlighed og er fx ikke villige til at betale en merpris for et miljøvenligt materiale. I /2/ vurderes det imidlertid, at genbrugsglas er konkurrencedygtigt i forhold til andre blæsemidler på det britiske marked.

I Danmark anvendes der 15-18.000 tons engangsblæsemidler om året /4/, hvor kvartssand er et af flere midler. Det er ikke umiddelbart muligt at vurdere hvor stor en del af disse blæsemidler, der kan erstattes af knust glas. Det vurderes i øvrigt, at mængden af engangsblæsemidler er faldende (ca. halveret på 5 år /4/).