Undersøgelse af pesticidforbruget på offentlige arealer 2002

3 Københavns og Frederiksberg kommuner

3.1 Status for udfasning og handlingsplaner
3.2 Særlige problemområder i forhold til udfasningen af pesticider
3.3 Positive erfaringer som følge af pesticidfri drift
3.4 Udlicitering og bortforpagtning af arealer
3.5 Forskning og udvikling i relation til pesticidfri drift

Der er modtaget besvarelse fra både fra Frederiksberg og Københavns Kommune.

3.1 Status for udfasning og handlingsplaner

Københavns og Frederiksberg Kommune har begge gennemført en total udfasning af pesticider på deres arealer, dog har Københavns kommune undtaget bekæmpelsen af kæmpebjørneklo. Københavns kommune påbegyndte udfasningen tilbage i 1992, og Københavns Idrætsanlæg udfasede som den sidste indenfor kommunen i januar 2000. Frederiksberg Kommune har ikke anvendt pesticider siden august 1997. Begge kommuner har haft handlingsplaner til at understøtte udfasningen.

3.2 Særlige problemområder i forhold til udfasningen af pesticider

Frederiksberg Kommune giver udtryk for, at de betragter torve og pladser og idrætsarealer som problematiske anlægstyper. Under arealtyper angives ligeledes, at det er faste belægninger og kantsten samt græs, der giver anledning til størst problemer. Dog nævnes også kæmpebjørneklo som en problematisk arealtype. Frederiksberg Kommune peger på, at der generelt sker en hævning og forskydning af belægninger, hvor der opstår for meget uønsket vegetation. Herudover peger de på, at der på trods af den øgede alternative behandling af græsarealerne såsom vertikalskæring, topdressing, eftersåning m.v. fortsat er problemer med uønsket vegetation på græs- og idrætsarealer. Slidstyrken bliver generelt nedsat på græsarealerne, og det må forventes, at der på sigt må foretages egentlig omlægning af særligt udsatte græsarealer.

Københavns Kommune peger primært på problemer i relation til bekæmpelse af kæmpebjørneklo. De nævner dog også, at de oplever problemer i forhold til vejarealer, herunder primært granit samt befæstede midterrabatter. Endelig angiver de, at kolonihaver betragtes som en anlægstype, der kan være problematisk, primært fordi arealerne udlejes til og drives af private, og forbruget derfor er ukendt.

3.3 Positive erfaringer som følge af pesticidfri drift

Frederiksberg Kommune oplever, at borgerne udtrykker tilfredshed med, at kommunens stop for anvendelse af pesticider, særligt i forhold til den aktuelle situation for drikkevandsindvinding i kommunen. Enkelte borgere nævner også det øgede antal ukrudtsarter og dermed floradiversiteten som en positiv effekt af pesticidudfasningen.

Københavns Kommune har positive erfaringer med flisdækning omkring nyplantninger af træer og buske. Desuden peger de på gartneriske landvindinger ved at kombinere skønhedsværdien i staudeplantninger med den ukrudtsdæmpende effekt.

3.4 Udlicitering og bortforpagtning af arealer

Hverken Frederiksberg eller Københavns kommuner bortforpagter arealer. Frederiksberg Kommune oplyser at de udliciterer 60-80 % af driften på deres arealer, mens Københavns Kommune oplyser, at de udliciterer under 10 %. I begge kommuner indgår der et forbud mod anvendelse af pesticider i kontrakterne.

3.5 Forskning og udvikling i relation til pesticidfri drift

Københavns Kommune nævner en række områder, hvor den hidtidige forsknings- og informationsaktivitet har været til hjælp i udfasningen. Specifikt nævnes forsknings- og informationsaktivitet i relation til renholdelse af befæstede arealer, plantevalg og dyrkningsmetoder, tekniske hjælpemidler, planlægning og vedligeholdelse samt indkøb af maskiner og redskaber. Endelig nævnes græsning som bekæmpelse mod kæmpe-bjørneklo.

Frederiksberg Kommune nævner, at den hidtidige forsknings- og informationsaktivitet har været til hjælp i form af forsøgsresultater vedrørende alternative bekæmpelsesmetoder, der har dannet grundlag for valg af udstyr og metoder i kommunen.

Som enkeltområder, hvor der er behov for yderligere forsknings- og informationsaktiviteter, peger Frederiksberg Kommune på et fortsat behov for udvikling af bæredygtige metoder til bekæmpelse af uønsket vegetation på belægninger og græsarealer.