Tabel 12.   Oversigt over alternative metoder til bekæmpelse af sygdomme i frilandsgrønsager. Kultur Strategi Biologisk effekt skade- volder Biologisk effekt nytte- organisme Effekt på afgrøde eller kvalitet Direkte energi effekt Arbejds- mæssig effekt Miljø-effekt    Økono-misk effekt Anvende- lighed: < 5 år/5- 10 år   Ært Efter- afgrøder 0 – 40 % Øget forekomst Mindre angreb af Apha-nomy. euteiches Ingen påvist Ekstra så- arbejde Mindsket udvask-ning af kvælstof Ekstra om- kostning til udsæd/ udsåning < 5 år Gule- rod Efter- afgrøder 0 – 15 % Ingen påvist Mindre angreb af cavity spot Ingen   påvist Ekstra   så- arbejde Mindsket udvask-ning af kvælstof Ekstra om- kostning til udsæd/ udsåning < 5 år Salat, kinakål løg Mikro- biolo- giske midler Mindsket udfald, råd, skimmel  *   Øget   aktivitet Større udbytte Ingen påvist Ekstra arbejde ved udbring- ning Ingen påvist Ikke   oplyst 5 – 10 år Løg, porre, salat, ært Mykor- rhiza Hæmmer syg- domme* Øget aktivitet Større udbytte Ingen påvist Ekstra arbejde ved udbring- ning Ingen påvist Ikke   oplyst 5 – 10 år Flere Prog-nose varsling ** Ved målrettet behand-ling: 100% Uændret Uændret Neu-tral Neutral 30-50 % mindre pesticid Ikke   oplyst < 5 år Alle Resi- stens 10- 40 % Ukendt +/- kan forekom-me Ne-utral Neutral Mindre pesticidanv. Neutral < 5 år * Primært under kontrollerede forhold; kun få undersøgelser under markforhold og kun i en enkelt afgrøde. ** Praktisk anvendelse vil kræve testning og implementering af udenlandske modeller til danske forhold, samt at der for visse svampesygdomme findes godkendte kurative midler.