Tabel 12.
Oversigt over alternative metoder til bekæmpelse af sygdomme i frilandsgrønsager.
Kultur
Strategi
Biologisk
effekt
skade-
volder
Biologisk
effekt nytte-
organisme
Effekt på
afgrøde
eller kvalitet
Direkte
energi
effekt
Arbejds-
mæssig
effekt
Miljø-effekt Økono-misk
effekt
Anvende-
lighed:
< 5 år/5-
10 år
Ært
Efter-
afgrøder
0 40 %
Øget
forekomst
Mindre
angreb af
Apha-nomy.
euteiches
Ingen
påvist
Ekstra så-
arbejde
Mindsket
udvask-ning
af kvælstof
Ekstra om-
kostning til
udsæd/
udsåning
< 5 år
Gule-
rod
Efter-
afgrøder
0 15 %
Ingen påvist Mindre
angreb af
cavity spot
Ingen
påvist
Ekstra
så-
arbejde
Mindsket
udvask-ning
af kvælstof
Ekstra om-
kostning til
udsæd/
udsåning
< 5 år
Salat,
kinakål
løg
Mikro-
biolo-
giske
midler
Mindsket
udfald, råd,
skimmel *
Øget
aktivitet
Større
udbytte
Ingen
påvist
Ekstra
arbejde
ved
udbring-
ning
Ingen påvist Ikke
oplyst
5 10 år
Løg,
porre,
salat,
ært
Mykor-
rhiza
Hæmmer
syg-
domme*
Øget
aktivitet
Større
udbytte
Ingen
påvist
Ekstra
arbejde
ved
udbring-
ning
Ingen påvist Ikke
oplyst
5 10 år
Flere
Prog-nose
varsling
**
Ved
målrettet
behand-ling:
100%
Uændret
Uændret
Neu-tral Neutral
30-50 %
mindre
pesticid
Ikke
oplyst
< 5 år
Alle
Resi-
stens
10- 40 %
Ukendt
+/- kan
forekom-me
Ne-utral Neutral
Mindre
pesticidanv.
Neutral
< 5 år
* Primært under kontrollerede forhold; kun få undersøgelser under markforhold og kun i en enkelt afgrøde.
** Praktisk anvendelse vil kræve testning og implementering af udenlandske modeller til danske forhold, samt at
der for visse svampesygdomme findes godkendte kurative midler.
|