Vurdering af muligheder for forebyggelse og alternativ bekæmpelse i frugt og bær

1 Indledning og baggrund

1.1 Formålet med denne rapport
1.2 Metode
      1.2.1 Videnindsamling
      1.2.2 Vurdering af metodernes praktiske anvendelse

Pesticidhandlingsplanen II af marts 2000 har fastsat en række mål og virkemidler til bestræbelse på at nedsætte belastningen af miljøet og sundheden, samt at fjerne overforbruget af pesticider. I handlingsplanen, som tager udgangspunkt i Bichel-udvalgets indstillinger og anbefalinger i rapporterne fra 1999, er der fastsat specifikke reduktionsmål for pesticidanvendelse på landbrugsafgrøder. Det ønskes, at gartneri og frugtavl ligeledes inddrages i en fremtidig strategi for reduktionen af pesticider, men at der foretages en yderligere konsekvensvurdering før der fast-sættes reduktionsmål.

Bichel-udvalget gennemførte ikke omfattende konsekvensanalyser for hel eller delvis afvikling af pesticidanvendelsen i gartneri og frugtavl på grund af utilstrækkeligt datamateriale.

I Bichelrapporten blev der på frugt- og bærområdet for første gang udarbejdet oversigter over pesticidforbruget og behandlingsindeks for enkelte kulturer. Forbruget blev undersøgt som et gennemsnit over 3 år 1994-1996.

Siden har revurderingen af pesticider medført, at mange midler ikke længere er godkendt til brug i Danmark. Desuden er enkelte nye midler blevet godkendt. Derfor ser forbrugsmønsteret i perioden 1998 til 2000 formentlig anderledes ud end i den 3-års-periode, som blev undersøgt i forbindelse med Bichel-udredningen. Derfor blev i pesticidforbruget i 1997-2000 undersøgt som en del af udrednings arbejdet under Kirsten Jensen Udvalget i foråret 2001. Undersøgelsen omfatter 5 hovedkulturer inden for sektoren. Resultaterne er beskrevet i afsnit 3.

Der savnes konkret viden om hvilke alternative forebyggelses- og bekæmpelsesmetoder, der findes inden for de enkelte områder i gartneri og frugtavl, og hvor meget der kan opnås ved alternative metoder og strategier i forhold til anvendelsen af herbicider, fungicider, insekticider, vækstreguleringsmidler og andre hjælpestoffer. Hvor meget af den kemisk behandling kan f.eks. afløses af ikke kemiske alternativer og hvad bliver konsekvenserne af disse både mht. produktion og økonomi.

For at give læserne et overblik over frugt og bærpoduktionen i Danmark, starter rapporten med at give et statistisk overblik over produktionen.

1.1 Formålet med denne rapport

  • At kortlægge pesticidforbruget i Frugt og bær.
  • Skabe overblik over den eksisterende viden om pesticidbelastning og eksponering.
  • At foretage et litteraturstudie, hvor muligheder for at reducere pesticidforbruget inden for frugt og bær gennemgås.
  • At vurdere alternative metoders praktiske anvendelse og effekt på pesticidforbruget

1.2 Metode

1.2.1 Videnindsamling

For at foretage en dyrkningsmæssig vurdering af mulighederne for at reducere forbruget af pesticider inden for frugt og bær er det nødvendigt at foretage en grundig videnindsamling og bearbejdning af den foreliggende viden.

Dette delprojekt vil således beskrive hvilke metoder, teknikker og produkter, der er udviklet i dag og der vil blive vurderet i hvilken grad disse anvendes på nuværende tidspunkt. Desuden bliver der foretaget en vurdering af potentialet for disse metoder og en samlet vurdering af metodernes virkning og effekter.

Ovennævnte viden indsamling og opfyldelsen af projektets overordnede målsætning ’at skabe overblik over mulighederne for at reducere pesticidforbruget og at fremkomme med forslag til ikke kemisk forebyggelse og til alternative bekæmpelsesmetoder imod betydende skadevoldere’ er løst via: Biologisk bekæmpelse er vanskeligere på friland end i lukkede væksthussystemer. Frugt og bær er flerårige kulturer. Dette betyder, at der er muligheder for at opbygge mere stabile balancer mellem skadedyr og deres predatorer end på enårige frilandskulturer. Dette findes der eksempler på. Der kræves et nøjere litteraturstudie for at finde alle de muligheder, der er for biologisk bekæmpelse for nuværende. Der vil blive beskrevet hvad der er udviklet og til rådighed for dyrkningen i Danmark i dag.

Litteraturstudier

Der er gennemført litteraturstudier, hvor mulighederne for forebyggelse og alternativ bekæmpelse indenfor de følgende 5 hovedkulturer: Surkirsebær, solbær, æbler, pærer og jordbær er gennemført, hvad angår ukrudt, plantesygdomme og skadedyr. Der er taget udgangspunkt i afsluttede, dokumenterede og publicerede resultater. Materialet er fremskaffet via søgninger på relevante internationale databaser indeholdende ’refereed’ videnskabelige artikler.

Grå litteratur

Denne gruppe af resultater om alternative metoder kan stamme fra litterater, som af forskellige årsager ikke er publiceret i international litteratur. Det kan drejes sig om foreløbige resultater fra igangværende undersøgelser præsenteret ved workshops eller symposier eller mere praktisk orienteret litteratur.

Gennem deltagelse i f.eks. Costs Aktions i EU-regi, internationale workshops og symposier, samt studierejser har vi kendskab til meget af denne litteratur. Ved sådanne lejligheder omtales foreløbige resultater og personlige kontakter sluttes. Litteratur og referencer indsamlet ved sådanne lejligheder vil blive brugt. Integreret dyrkning af æble og pære har været praktiseret i Danmark af mange avlere de sidste 10 år. Viden om udviklingen og udfordringerne i dette system vil blive brugt i arbejdet.

Praktiske erfaringer

Praktiske erfaringer er indraget så vidt muligt.

1.2.2 Vurdering af metodernes praktiske anvendelse

Resultater af litteraturstudiet, samt gennemgangen af erfaringer fra økologiske og IP-dyrkning bliver sammenfatter i:

  •   oversigt over potentielle alternative metoder
  • Vurdering af muligheder for anvendelse, herunder barrierer og mulighederne for at fjerne disse.
  • Effekt af en praktisk anvendelse