Vurdering af muligheder for forebyggelse og alternativ bekæmpelse i frugt og bær

Indholdsfortegnelse

Forord

Sammendrag
   Produktion af frugt og bær
   Pesticidanvendelse
   Miljøeffekt
   Sprøjteteknik
   Planteekstrakter og ikke-syntetiserende naturstoffer
   Ikke kemiske metoder til bekæmpelse af ukrudt
   Biologisk og mikrobiogisk bekæmpelse af svampesygdomme
   Alternative metoder skadedyr
   Alternative metoder svampesygdomme
   Sortsresistens
   Dyrkningsstrategier og teknikker

Summary
   Production of fruit and berries
   Pesticide use
   Environmental effect
   Spraying technique
   Plant extracts and non-synthetic, naturally occurring substances
   Biological and microbiological control of fungal disease
   Alternative methods - insect pests
   Alternative methods - fungal disease
   Variety resistance
   Cultivation strategies and techniques that reduce the importance of pests, or eliminate them

1 Indledning og baggrund
   1.1 Formålet med denne rapport
   1.2 Metode
      1.2.1 Videnindsamling
      1.2.2 Vurdering af metodernes praktiske anvendelse

2 Produktion af frugt og bær i Danmark
   2.1 Traditionel frugt- og bærdyrkning
   2.2 Økologisk frugt- og bærdyrkning

3 Pesticidanvendelse
   3.1 Nuværende pesticidforbrug
      3.1.1 Det totale salg af pesticider i perioden 1996-1999
      3.1.2 Hvilke pesticider har avlerne til rådighed
      3.1.3 Pesticidanvendelse og behandlingsindeks i frugt- og bærproduktionen
   3.2 Forbrug og miljøeffekt
      3.2.1 Indledning
      3.2.2 Forbrug
      3.2.3 Udvaskning og overfladeafstrømning
      3.2.4 Fugle i frugtplantager
      3.2.5 Pattedyr
      3.2.6 Flora
      3.2.7 Leddyr
      3.2.8 Betydning af dyrkningssystem
      3.2.9 Vinddrift
      3.2.10 Effekter på jordbundens biota
   3.3 Miljøvurdering af alternativer i frugt

4 Sprøjteteknik i frugt og bær
   4.1 Problemstilling
   4.2 Nedsættelse af afdrift til omgivelserne
      4.2.1 Tunnelsprøjter
      4.2.2 Sprøjter med skærm
      4.2.3 Elektrostatisk ladet sprøjtevæske
      4.2.4 Sensorer
      4.2.5 Læhegn
      4.2.6 Dosering ud fra planteform
      4.2.7 Funktionstest af tågsprøjter

5 Planteekstrakter og naturstoffer
   5.1 Problemstilling
   5.2 Mulige alternativer til syntetiske pesticider
      5.2.1 Potentiale som bekæmpelsesmidler
      5.2.2 Fremtidig udvikling

6 Podning med mykorrhiza
   6.1 Problemstilling
   6.2 Mulige alternativer

7 Ikke kemiske metoder til bekæmpelse af ukrudt
   7.1 Problemstilling
   7.2 Jorddækning
      7.2.1 Flisdækning
      7.2.2 Halmdækning
      7.2.3 Jorddækning med tang (Ålesgræs)
      7.2.4 Dækning med papir og nedbrydelig plast
   7.3 Dækafgrøder/Grøngødning
   7.4 Ikke kemisk ukrudtsbekæmpelse
      7.4.1 Flammebehandling
      7.4.2 Mekanisk renholdelse
      7.4.3 Dyr til afgræsning
   7.5 Nye metoder - tilgængelige i løbet af en 10-årig periode
      7.5.1 Varmebehandling af jord i bånd eller punkter
      7.5.2 Mekaniske lugeelementer
      7.5.3 Laserskæring af ukrudt
      7.5.4 UV-lys
      7.5.5 Elektrisk bekæmpelse

8 Biologisk og mikrobiologisk bekæmpelse af svampesygdomme
   8.1 Baggrund
   8.2 Biologien for de alvorligste sygdomme i frugt og bær
      8.2.1 Sygdomme i æble
      8.2.2 Sygdomme i pære
      8.2.3 Sygdomme i surkirsebær
      8.2.4 Sygdomme i solbær
      8.2.5 Sygdomme i jordbær
   8.3 Problemstilling
   8.4 Biologisk bekæmpelse æbleskurv
      8.4.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
   8.5 Biologisk bekæmpelse Gloesporium-råd
      8.5.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
   8.6 Biologisk bekæmpelse andre sygdomme i æble
      8.6.1 Lagersygdomme
      8.6.2 Meldug
   8.7 Biologisk bekæmpelse pæreskurv
      8.7.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
   8.8 Biologisk bekæmpelse Grå monilia i kirsebær
      8.8.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
   8.9 Biologisk bekæmpelse kirsebærbladplet
      8.9.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
   8.10 Biologisk bekæmpelse til meldug i solbær
      8.10.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
   8.11 Biologisk bekæmpelse Skivesvamp i solbær
      8.11.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
   8.12 Biologisk bekæmpelse Gråskimmel i jordbær
      8.12.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
   8.13 Biologisk bekæmpelse meldug i jordbær
      8.13.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder.
   8.14 Vurdering
      8.14.1 Miljøeffekt
      8.14.2 Energipåvirkning
      8.14.3 Arbejdspåvirkning
      8.14.4 Økonomisk effekt
      8.14.5 Anvendelighed
      8.14.6 Praktiske erfaringer
      8.14.7 Vurdering af metodernes praktiske anvendelse

9 Alternative metoder skadedyr
   9.1 Problemstilling
   9.2 Æble (Malus spp.)
      9.2.1 Æblebladhvepsen (Hoplocampa testudinea)
      9.2.2 Æblevikleren (Cydia pomonella)
      9.2.3 Grå knopvikler (H. nubiferana) og Rød knopvikler (S. ocellana)
      9.2.4 Æbletægen (Plesiocoris rugicollis)
      9.2.5 Grøn æblebladlus (Aphis pomi)
      9.2.6 Rød æblebladlus (Dysaphis plantaginae)
   9.3 Pære (Pyrus communis.)
      9.3.1 Pæregalmyg (Contarinia pyrivora)
      9.3.2 Pærebladlopper (Psylla piri)
      9.3.3 Knopviklere
   9.4 Surkirsebær (Prunus cerasus)
   9.5 Solbær (Ribes nigrum)
      9.5.1 Solbærgalmiden (Cecidophyopsis ribis)
   9.6 Jordbær (Fragaria sp)
      9.6.1 Jordbærdværgmiden (Steneotarsonemus fragariae)
      9.6.2 Hindbærsnudebille (A. rubi) og diverse Øresnudebiller
      9.6.3 Jordbærnematoder (Aphelenchoides fragariae)

10 Alternative metoder svampesygdomme
   10.1 Vejrbaserede prognose- og varslingssystemer
      10.1.1 Problemstilling
      10.1.2 Æbleskurv
      10.1.3 Æblemeldug
      10.1.4 Varsling for kirsebærbladplet (Blumeriella jaapii)?
      10.1.5 Oversigt over varslingssystemer i forskellige lande
      10.1.7 Diskussion
      10.1.8 vurdering
   10.2 Kompost ekstrakter
   10.3 Status for forebyggelse af lagersygdomme under lagring
      10.3.1 Problemstilling
      10.3.2 Æbler
      10.3.3 Diskussion og konklusion
      10.3.4 Vurdering af metoderne

11 Sortsresistens
   11.1 Problemstilling
   11.2 Svampesygdomme
      11.2.1 Kernefrugt
      11.2.2 Surkirsebær
      11.2.3 Solbær
      11.2.4 Jordbær
   11.3 Skadedyr
      11.3.1 Æbler
      11.3.2 Pærer
      11.3.3 Surkirsebær
      11.3.4 Solbær
      11.3.5 Jordbær

12 Dyrkningsstrategier og teknikker
   12.1 Sundt plantemateriale
      12.1.1 Forskellige niveauer af det certificerede plantemateriale.
      12.1.2 Konklusion
   12.2 Kernefrugt
      12.2.1 Dyrkningstekniske muligheder for at reducere sygdomme
      12.2.2 Fenolsyntese/kvælstofniveau
      12.2.3 Grundstammer og plantetæthed
      12.2.4 Beskæring og gloeosporium
      12.2.5 Varmtvandsbehandling mod gloeosporium
      12.2.6 Dyrkningstekniske muligheder for at reducere skadedyr
      12.2.7 Dyrkningstekniske muligheder for regulering af skudvækst
   12.3 Surkirsebær
      12.3.1 Skadetærskel for frugttræspindemider i surkirsebær
   12.4 Solbær
   12.5 Jordbær.
      12.5.1 Dyrkningstekniske muligheder for at reducere sygdomme
      12.5.2 Dyrkningstekniske muligheder for at reducere skadedyr

Bilag A