| Forside | | Næste |
Vurdering af muligheder for forebyggelse og alternativ bekæmpelse i frugt og bær
Indholdsfortegnelse
Forord
Sammendrag
Produktion af frugt og bær
Pesticidanvendelse
Miljøeffekt
Sprøjteteknik
Planteekstrakter og ikke-syntetiserende naturstoffer
Ikke kemiske metoder til bekæmpelse af ukrudt
Biologisk og mikrobiogisk bekæmpelse af svampesygdomme
Alternative metoder skadedyr
Alternative metoder svampesygdomme
Sortsresistens
Dyrkningsstrategier og teknikker
Summary
Production of fruit and berries
Pesticide use
Environmental effect
Spraying technique
Plant extracts and non-synthetic, naturally occurring substances
Biological and microbiological control of fungal disease
Alternative methods - insect pests
Alternative methods - fungal disease
Variety resistance
Cultivation strategies and techniques that reduce the importance of pests, or eliminate them
1 Indledning og baggrund
1.1 Formålet med denne rapport
1.2 Metode
1.2.1 Videnindsamling
1.2.2 Vurdering af metodernes praktiske anvendelse
2 Produktion af frugt og bær i Danmark
2.1 Traditionel frugt- og bærdyrkning
2.2 Økologisk frugt- og bærdyrkning
3 Pesticidanvendelse
3.1 Nuværende pesticidforbrug
3.1.1 Det totale salg af pesticider i perioden 1996-1999
3.1.2 Hvilke pesticider har avlerne til rådighed
3.1.3 Pesticidanvendelse og behandlingsindeks i frugt- og bærproduktionen
3.2 Forbrug og miljøeffekt
3.2.1 Indledning
3.2.2 Forbrug
3.2.3 Udvaskning og overfladeafstrømning
3.2.4 Fugle i frugtplantager
3.2.5 Pattedyr
3.2.6 Flora
3.2.7 Leddyr
3.2.8 Betydning af dyrkningssystem
3.2.9 Vinddrift
3.2.10 Effekter på jordbundens biota
3.3 Miljøvurdering af alternativer i frugt
4 Sprøjteteknik i frugt og bær
4.1 Problemstilling
4.2 Nedsættelse af afdrift til omgivelserne
4.2.1 Tunnelsprøjter
4.2.2 Sprøjter med skærm
4.2.3 Elektrostatisk ladet sprøjtevæske
4.2.4 Sensorer
4.2.5 Læhegn
4.2.6 Dosering ud fra planteform
4.2.7 Funktionstest af tågsprøjter
5 Planteekstrakter og naturstoffer
5.1 Problemstilling
5.2 Mulige alternativer til syntetiske pesticider
5.2.1 Potentiale som bekæmpelsesmidler
5.2.2 Fremtidig udvikling
6 Podning med mykorrhiza
6.1 Problemstilling
6.2 Mulige alternativer
7 Ikke kemiske metoder til bekæmpelse af ukrudt
7.1 Problemstilling
7.2 Jorddækning
7.2.1 Flisdækning
7.2.2 Halmdækning
7.2.3 Jorddækning med tang (Ålesgræs)
7.2.4 Dækning med papir og nedbrydelig plast
7.3 Dækafgrøder/Grøngødning
7.4 Ikke kemisk ukrudtsbekæmpelse
7.4.1 Flammebehandling
7.4.2 Mekanisk renholdelse
7.4.3 Dyr til afgræsning
7.5 Nye metoder - tilgængelige i løbet af en 10-årig periode
7.5.1 Varmebehandling af jord i bånd eller punkter
7.5.2 Mekaniske lugeelementer
7.5.3 Laserskæring af ukrudt
7.5.4 UV-lys
7.5.5 Elektrisk bekæmpelse
8 Biologisk og mikrobiologisk bekæmpelse af svampesygdomme
8.1 Baggrund
8.2 Biologien for de alvorligste sygdomme i frugt og bær
8.2.1 Sygdomme i æble
8.2.2 Sygdomme i pære
8.2.3 Sygdomme i surkirsebær
8.2.4 Sygdomme i solbær
8.2.5 Sygdomme i jordbær
8.3 Problemstilling
8.4 Biologisk bekæmpelse æbleskurv
8.4.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
8.5 Biologisk bekæmpelse Gloesporium-råd
8.5.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
8.6 Biologisk bekæmpelse andre sygdomme i æble
8.6.1 Lagersygdomme
8.6.2 Meldug
8.7 Biologisk bekæmpelse pæreskurv
8.7.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
8.8 Biologisk bekæmpelse Grå monilia i kirsebær
8.8.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
8.9 Biologisk bekæmpelse kirsebærbladplet
8.9.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
8.10 Biologisk bekæmpelse til meldug i solbær
8.10.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
8.11 Biologisk bekæmpelse Skivesvamp i solbær
8.11.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
8.12 Biologisk bekæmpelse Gråskimmel i jordbær
8.12.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder
8.13 Biologisk bekæmpelse meldug i jordbær
8.13.1 Vurdering af bekæmpelsesmetoder.
8.14 Vurdering
8.14.1 Miljøeffekt
8.14.2 Energipåvirkning
8.14.3 Arbejdspåvirkning
8.14.4 Økonomisk effekt
8.14.5 Anvendelighed
8.14.6 Praktiske erfaringer
8.14.7 Vurdering af metodernes praktiske anvendelse
9 Alternative metoder skadedyr
9.1 Problemstilling
9.2 Æble (Malus spp.)
9.2.1 Æblebladhvepsen (Hoplocampa testudinea)
9.2.2 Æblevikleren (Cydia pomonella)
9.2.3 Grå knopvikler (H. nubiferana) og Rød knopvikler (S. ocellana)
9.2.4 Æbletægen (Plesiocoris rugicollis)
9.2.5 Grøn æblebladlus (Aphis pomi)
9.2.6 Rød æblebladlus (Dysaphis plantaginae)
9.3 Pære (Pyrus communis.)
9.3.1 Pæregalmyg (Contarinia pyrivora)
9.3.2 Pærebladlopper (Psylla piri)
9.3.3 Knopviklere
9.4 Surkirsebær (Prunus cerasus)
9.5 Solbær (Ribes nigrum)
9.5.1 Solbærgalmiden (Cecidophyopsis ribis)
9.6 Jordbær (Fragaria sp)
9.6.1 Jordbærdværgmiden (Steneotarsonemus fragariae)
9.6.2 Hindbærsnudebille (A. rubi) og diverse Øresnudebiller
9.6.3 Jordbærnematoder (Aphelenchoides fragariae)
10 Alternative metoder svampesygdomme
10.1 Vejrbaserede prognose- og varslingssystemer
10.1.1 Problemstilling
10.1.2 Æbleskurv
10.1.3 Æblemeldug
10.1.4 Varsling for kirsebærbladplet (Blumeriella jaapii)?
10.1.5 Oversigt over varslingssystemer i forskellige lande
10.1.7 Diskussion
10.1.8 vurdering
10.2 Kompost ekstrakter
10.3 Status for forebyggelse af lagersygdomme under lagring
10.3.1 Problemstilling
10.3.2 Æbler
10.3.3 Diskussion og konklusion
10.3.4 Vurdering af metoderne
11 Sortsresistens
11.1 Problemstilling
11.2 Svampesygdomme
11.2.1 Kernefrugt
11.2.2 Surkirsebær
11.2.3 Solbær
11.2.4 Jordbær
11.3 Skadedyr
11.3.1 Æbler
11.3.2 Pærer
11.3.3 Surkirsebær
11.3.4 Solbær
11.3.5 Jordbær
12 Dyrkningsstrategier og teknikker
12.1 Sundt plantemateriale
12.1.1 Forskellige niveauer af det certificerede plantemateriale.
12.1.2 Konklusion
12.2 Kernefrugt
12.2.1 Dyrkningstekniske muligheder for at reducere sygdomme
12.2.2 Fenolsyntese/kvælstofniveau
12.2.3 Grundstammer og plantetæthed
12.2.4 Beskæring og gloeosporium
12.2.5 Varmtvandsbehandling mod gloeosporium
12.2.6 Dyrkningstekniske muligheder for at reducere skadedyr
12.2.7 Dyrkningstekniske muligheder for regulering af skudvækst
12.3 Surkirsebær
12.3.1 Skadetærskel for frugttræspindemider i surkirsebær
12.4 Solbær
12.5 Jordbær.
12.5.1 Dyrkningstekniske muligheder for at reducere sygdomme
12.5.2 Dyrkningstekniske muligheder for at reducere skadedyr
Bilag A
| Forside | | Næste | | Top |
|