| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste |
Støjemission fra motocrossmaskiner, Lunderbjerg Motocross Klub
1 Støjemission fra motorsportskøretøjer i Lunderbjerg
1.1 INDLEDNING
1.2 BAGGRUND
1.3 MÅLEOBJEKT
1.4 MÅLEMETODE
1.5 MÅLEUDSTYR
1.6 DRIFTSFORHOLD UNDER MÅLINGERNE
1.7 METEOROLOGISKE FORHOLD
1.8 MÅLERESULTATER
1.9 Ubestemthed
1.1 INDLEDNING
Denne rapport dokumenterer en måling af kildestyrken fra motocrosskøretøjer på Lunderbjerg Motocross Klubs bane på Nordre Ringgade i Dronninglund i Nordjyllands Amt.
Klubben er karakteristisk ved ikke at have kørere i eliteklassen i Danmark. Angiveligt er der ingen A-klasse kørere, kun enkelte B-klasse kørere og hovedparten er C-klasse kørere. Det kan derfor på forhånd forventes, at de lydeffektniveauer, som klubbens medlemmer vil forårsage, vil ligge i underkanten af, hvad der sædvanligvis vil være tilfældet, hvor der er tale om mere trænede kørere.
1.2 BAGGRUND
Miljøstyrelsen har i forbindelse med en klagesag om støj fra banen ønsket at få dokumenteret, om de forudsætninger, der er gjort om lydeffektniveauer fra klubbens køretøjer, er holdbare. I forbindelse med banens miljøgodkendelse er der lavet omhyggelige støjberegninger jf. ref. [4]. I forbindelse med støjberegningen har det ansvarlige firma, dk-teknik, målt kildestyrken - eller lydeffektniveauet - fra et repræsentativt udsnit af klubbens køretøjer. De bestemte lydeffektniveauer er signifikant lavere, end hvad der fremgår af motorbanevejledningens bilag 1. Miljøstyrelsen har derfor ønsket at få verificeret, om de forudsatte lydeffektniveauer er korrekte.
Motorsportens Akustiklaboratorium ved Viggo Lemche i samarbejde med Otto Dyrnum har derfor gennemført en bestemmelse af kildestyrken på en række af klubbens køretøjer. Målingen blev gennemført onsdag d. 28 maj 2003 i tidsrummet 18:30 til 19:30 efter aftale med klubben ved Kurt Nielsen. Målingen blev overværet af tilsynsmyndigheden Nordjyllands Amt ved Pshko Aziz samt Henrik Højlund fra dk-teknik i Ålborg.
1.3 MÅLEOBJEKT
Der blev søgt målt lydeffektniveauer på køretøjer i fire klasser:
- 50 ccm laveffekt (en firehjulet)
- 80 ccm laveffekt (en tohjulet og en firehjulet)
- 80 ccm højeffekt (4 stk. 80 ccm og en 65 ccm – alle tohjulede)
- 125 ccm højeffekt (en tohjulet)
Målingen på 50 ccm laveffektmaskinen måtte dog kasseres, da den pågældende kører, som var endog meget ung, præsterede en meget langsom og ujævn kørsel, som ikke vurderes at være reproducerbar eller repræsentativ. Lydeffektniveauet var her meget, meget lavt.
1.4 MÅLEMETODE
Målingerne blev gennemført som forbikørselsmålinger efter deklarationsmetoden jf. ref. [2] og efter den originale metode jf. ref. [3], som bestemmer lydeffektniveauer i henholdsvis hel- og tredjedeloktavbånd. Målepladsen var midt på en af de længste lige strækninger på banen på et jævnt og vandret sted. Det er det sted, klubben selv bruger til at kontrollere støjen fra køretøjerne. Støjen blev målt med en mindsteafstand af 6 m, underlaget var blødt jord/grus, mikrofonen var anbragt 150 cm over terrænet og der blev anvendt en 10 m forlængerledninger til lydmåleren. Støjen blev registreret på en B&K 2260, som var sat op til direkte at måle de ønskede parametre. Instrumentet blev kalibreret før og efter målingerne.
Der er målt 10-31 passager af køretøjerne afhængig af klasse. Integrationstiden var 2 til 4 minutter. Der var således i princippet tale om en fortløbende måling i de enkelte klasser, målingen blev dog afbrudt enkelte gange, når uvedkommende støjkilder passerede. Hastigheden blev bestemt til 8-13 m/s, igen afhængig af klasse, ved tidtagning med stopur på en 50 m lang opmålt strækning som et gennemsnit af alle eller stort set alle passager.
1.5 MÅLEUDSTYR
Der blev benyttet følgende instrumenter:
 Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 1‘‘
1.6 DRIFTSFORHOLD UNDER MÅLINGERNE
Målingerne blev gennemført efter de enkelte køretøjer havde kørt lidt opvarmning. Såvel 80 ccm laveffekt som 125 ccm højeffekt maskinerne kørte frem og tilbage forbi målestedet. Der er således målt på begge sider af køretøjerne. De fem 80 ccm højeffektmaskiner kørte derimod banen rundt et antal gange, her er støjen kun målt på køretøjernes venstre side. Dette forhold vurderes at være uden eller af helt marginal betydning, og det er normalt kun at måle køretøjerne på den ene side.
1.7 METEOROLOGISKE FORHOLD
Målingerne blev gennemført sidst på dagen den 28. maj 2003. Vejret var sommerligt med enkelte skyer, og det var omkring 20 C. Der var jævn til frisk vind i området, men ikke megen vind på målestedet på grund af banens udformning.
Da måleafstanden i måleopstillingen var under 25 m, har vejrforholdene ikke haft betydende indflydelse på måleresultaterne. Der var ikke reflekterende objekter af betydning for lydudbredelsen i nærheden af mikrofonen.
1.8 MÅLERESULTATER
Kildestyrken bestemmes som følger:
LW = Leq,t + 10 log(4vat) - ΔLgd - 10 log(N), hvor
- LW er den immisionsrelevante kildestyrke pr. 1/3 eller heloktavbånd i dB re. 1pW.
- Leq,t er lydtrykniveauet pr. 1/3 eller heloktavbånd i dB re. 20 µPa.
- v er forbikørselshastigheden i m/s.
- a er den mindste afstand mellem køretøjerne og mikrofonen angivet i m.
- t er integrationstiden i sekunder.
- N er antallet af passager.
- ΔLgd er terrænkorrektionen som angivet i ref. [2] og vist i tabel 2 eller, for 1/3 oktavbåndsmålingens vedkommende, som oprindeligt anvendt ved målinger på en tilsvarende motocrossbane hvor terrænet er sammenligneligt med det her anvendte. Disse korrektioner fremgår af Appendix.
 Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 2‘‘
Kildestyrken for motocrossmaskinerne er ved deklarationsmetoden [2] bestemt til:  Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 3‘‘
Ved brug af den oprindelige målemetode [3] er kildestyrken af motocrosscyklerne bestemt til:
 Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 4‘‘
1.9 Ubestemthed
Ubestemtheden ved den nye metode er angivet til 3 dB jf. ref [2]. Det vurderes at dette også er tilfældet for den oprindelige metode, [3].
| Forside | | Indhold | | Forrige | | Næste | | Top |
|