Miljøstøtte til Østeuropa - Årsberetning 2002

5. Rusland – 10 års jubilæum

I oktober 2002 fejrede Miljøstøtteordningen til Østeuropa 10 års jubilæum for miljøsamarbejdet med Rusland.

Jubilæet blev markeret ved et arrangement hos Vodokanal i Skt. Petersborg, som har været en af Miljøministeriets største samarbejdspartnere gennem årene. Her blev 10 års miljøsamarbejde med Danmark præsenteret af bl.a. den russiske vicemiljøminister og repræsentanter fra de forskellige samarbejdsregioner. Som en del af programmet præsenterede danske firmaer projekter, der gennem årene er blevet støttet af Miljøstøtteordningen. Derudover havde firmaerne arrangeret en udstilling, hvor dansk miljøteknologi- og udstyr blev præsenteret.

Fra 1992-2002 har mere end 150 projekter i Rusland modtaget finansiering fra Miljøstøtteordningen for et samlet beløb på ca. 475 mio. kr.

Vandsektoren tegner sig for ca. 50 % af den samlede støtte. Spildevandsrensning, vandforsyning samt renovering af ledningsnet har været højt prioriteret. Det betyder samtidig, at støtten til Rusland markerer sig ved at ca. 2/3 har været investeringsprojekter med større udstyrsleverancer.

Affaldssektoren er i de senere år kommet mere i fokus, og det gælder såvel husholdningsaffald som farligt affald. Ca. 600.000 m3 kontrolleret losseplads er blevet anlagt med økonomisk bidrag fra dansk side. Endvidere er affaldsforbrændingskapaciteten blevet øget med ca. 200.000 ton affald pr. år.

På luftforureningssiden er der foretaget væsentlige reduktioner på såvel SO2, CO2 og NOx –siden, ligesom flere projekter har omhandlet udfasning af ozonlagsnedbrydende stoffer.

Samarbejdet med Rusland har været i konstant udvikling gennem årene med opbygning af et solidt netværk. Dette netværk vil også i fremtiden danne fundamentet for et konstruktivt samarbejde. Som nævnt vil Rusland, som følge af regeringens »Strategi for den danske øststøtte 2002-2003« samt de østeuropæiske landes kommende optagelse i EU, være et fokuspunkt for den fremtidige danske øststøtte. Især området omkring Østersøregionen vil blive prioriteret.

Herudover bliver Rusland en vigtig samarbejdspartner i forbindelse med de kommende Joint Implementation - projekter. I Rusland vil JI-projekterne være fokuseret på vand- og affaldssektoren, hvor også størstedelen af den indtil videre 10 år lange indsats har ligget.

 



Version 1.0 Januar 2004, © Miljøstyrelsen.