Miljøstøtte til Østeuropa - Årsberetning 2002

6. Joint Implementation

I forlængelse af Kyoto-protokollen fra 1997 og den efterfølgende byrdefordelingsaftale i EU fra 1998 har Danmark en forpligtelse til at reducere den gennemsnitlige årlige udledning af drivhusgasser i perioden 2008 - 2012 med 21% i forhold til basisåret 1990.

Den danske udledning af drivhusgasser er kun faldet lidt siden 1990, og der skal derfor iværksættes en omfattende indsats. Set i lyset heraf har indsatsen i 2002 i høj grad været fokuseret på at bidrage til udarbejdelse af en kommende klimastrategi for Danmark.

Gennem miljøstøtteprogrammet har indsatsen især været fokuseret på at bidrage til en omkostningseffektiv og realistisk klimastrategi, hvilket er sket ved gennemførelse af en del analysearbejde. Der er bl.a. gennemført en analyse, der har set på priser og risici på internationale markeder for fleksible mekanismer under Kyoto-protokollen.

I 2002 blev de første initiativer til udarbejdelse af egentlige samarbejdsaftaler med de østeuropæiske lande iværksat.

Der blev taget de indledende skridt til samarbejdsaftaler i Estland, Polen, Rusland, Slovakiet, Rumænien og Bulgarien. Aftalen med Slovakiet var den eneste, som blev forhandlet færdig og underskrevet i 2002.

Der blev foretaget en indledende vurdering af enkelte projekter i Rumænien, Slovakiet og Rusland. I Rumænien iværksattes projektforberedelsesarbejder omhandlende omlægning fra olie og gasfyring til biomassefyret fjernvarme i fem mindre byer, i Slovakiet undersøgtes muligheden for udnyttelse af højtydende geotermikilde til varmeforsyning af Kosice, og i Rusland iværksattes en undersøgelse om udnyttelse/afbrænding af gas fra lossepladser i flere byer.

 



Version 1.0 Januar 2004, © Miljøstyrelsen.