Katalog over udvalgte spildevandsløsninger med recirkulering af næringsstoffer fra by til land

8 Konklusion

Erfaringerne har vist at systemer til spildevands- og affaldshåndtering med recirkulering af næringsstoffer kan fungere i lokalsamfund, hvor der er stor opbakning og forståelse for systemerne.

De fleste projekter er gennemført med begrundelse i en fælles økologisk ide, hvorfor de fleste systemer drives og vedligeholdes af frivillige personer med en særlig interesse i denne form for affaldshåndtering.

Der er et stort behov for videreudvikling af de komponenter der anvendes. Drift- og vedligeholdelse bør således kunne foretages let og bør tilrettelægges bedre. Derved kan opnås mere driftssikre, energiøkonomiske og hygiejniske systemer.

De hidtil afprøvede løsninger giver, i forhold til traditionel spildevandshåndtering, en væsentlig større lokal sundhedsrisiko, på grund af den hyppigere og tættere kontakt med de menneskelige affaldsprodukter.

Den samlede økonomi (samfunds- og lokaløkonomisk) er ikke tilstrækkeligt belyst for de beskrevne løsninger til at kunne vurdere om det vil være økonomisk attraktivt at gennemføre en af de beskrevne løsninger, frem for traditionelle løsninger.

Det bør altid overvejes om andre systemer og anvendelser af affaldsprodukterne vil være mere økonomisk og økologisk attraktive.

Af de beskrevne løsninger vurderes to systemer som de mest attraktive og realiserbare:
- Indsamling af urin for direkte anvendelse som gødning i jordbruget og
- Indsamling af alle faste fraktioner til bioforgasning og anvendelse af det forgassede materiale i jordbrug

De beskrevne løsninger er bedst egnet til nybyggeri, hvor såvel boliger som indsamlings-, behandlings- og afsætningssystem kan indrettes hensigtsmæssigt.

Der er indenfor den gældende lovgivning åbnet mulighed for en stor grad af økologisk anvendelse af affaldsprodukterne på en sundhedsmæssig og miljømæssig forsvarlig måde.

 



Version 1.0 Februar 2004, © Miljøstyrelsen.